Confidenţialitate

INFOMANIA • 28 noiembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vicepreședinte al Autorităţii de audit din cadrul Curţii de Conturi, Niculae Bădălău a fost reținut, duminică, de procurorii anticorupție.

Fost senator PSD și fost ministru, politicianul este bănuit de trafic de influență. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii ar investiga un presupus lobby pe care acesta l-a făcut pentru companiile pe care le dețin copiii săi.

Niculae Bădălău a mai fost cercetat în urmă cu 9 ani tot pentru trafic de influență. Dosarul a fost, în cele din urmă, clasat de procurori.

Prin vocea liderului Cătălin Drulă, Uniunea Salvați România va cere luni, în Parlament, revocarea lui Nicolae Bădălău din funcţia deținută la Curtea de Conturi.

Instituția a transmis, printr-un comunicat, că are încredere în actul de justiție și a amintit că membrii săi sunt suspendați din funcție la momentul trimiterii în judecată.

Poliţiştii prahoveni au deschis un dosar penal după ce au fost sesizați de un cetăţean din staţiunea Buşteni care acuză că fiul primarului este racordat ilegal la rețeaua de apă potabilă.

Potrivit reclamației, în conducta principală a fost realizat un branşament, conectat de aceasta printr-un robinet, fără a exista vreun aparat de contorizat consumul.

Surse judiciare au confirmat pentru Agerpres că în respectivul imobil locuieşte fiul primarului staţiunii Buşteni, Mircea Corbu. Cercetările vizează infracţiunea de furt.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice ajunge la București, unde va fi primit, luni, de preşedintele Klaus Iohannis. Întrevederea de la Palatul Cotroceni este programată la ora 16 și 15 minute.

Jens Stoltenberg ajunge în România pentru a participa la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO. La București, a început Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting – MLM), pentru care Ministerul român de Externe este co-organizator.

Este pentru prima oară când evenimentul – care începând din 2009 se desfăşoară o dată sau de două ori pe an – are loc în Europa de Est. Precedenta a fost găzduită de capitala SUA, Washington.

Reuniunea Liderilor de la München are un format atipic, întrucât se desfăşoară cu uşile închise, în baza regulilor de tip Chatham House, şi fără un desfăşurător de intervenţii prestabilit. Invitaţii sunt încurajaţi să participe la toate sesiunile în mod interactiv şi pe fond, în dialog cu ceilalţi participanţi. Ideea acestui format a fost crearea unui spaţiu pentru găsirea de noi idei şi soluţii pentru problemele cele mai presante de politică externă şi securitate.

Nu este întâmplătoare organizarea evenimentului chiar înaintea reuniunii ministeriale NATO, securitatea în regiunea Mării Negre fiind una dintre temele principale de discuţie. Sprijinul transatlantic acordat Ucrainei, arhitectura de securitate europeană, dar şi securitatea alimentară se află, de asemenea, pe agendă.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a găzduit un prânz de bun-venit, duminică, la care au participat şi alţi demnitari români de nivel înalt.

Lucrările propriu-zise ale reuniunii se desfășoară, luni și marți, la Muzeul Naţional de Artă şi la Cercul Militar.

Marți și miercuri, Bucureștiul organizează întâlnirea miniştrilor de externe din NATO.

Fiind ţara UE şi NATO cu cea mai lungă graniţă comună cu Ucraina, România va avea astfel posibilitatea de a-şi promova priorităţile de politică externă în faţa unor participanţi de cel mai înalt nivel, în condiţiile în care războiul Rusiei invadatoare a schimbat semnificativ echilibrul de securitate în regiune.

Zăpada se așterne peste zona capitalei ucrainene, Kiev, în timp ce alimentarea cu energie electrică este în continuare deficitară.

Temperaturile vor scădea sub zero grade chiar şi ziua, au anunţat meteorologii. Episodul de vreme rece se va întinde cel puţin până la mijlocul săptămânii.

Ninsoarea apare în timp ce milioane de locuitori din capitala ucraineană şi din jurul acesteia au mari probleme cu alimentarea locuinţelor cu electricitate, căldură şi apă.

Operatorul Ukrenergo a anunţat că producătorii de electricitate au reuşit să acopere doar trei sferturi din necesarul de consum, ceea ce a provocat restricţii şi pene de curent în întreaga ţară.

Preşedintele Volodimir Zelenski a reluat apelul la un consum raţional de energie.

Serghei Kovalenko, directorul operaţional al companiei care furnizează energie Kievului, a precizat că locuitorii ar trebui să aibă cel puţin patru ore de energie electrică pe zi.

Valul de bombardamente de săptămâna trecută a provocat cele mai grave pagube de la începutul conflictului, lăsând – în toată Ucraina – milioane de persoane fără lumină, apă sau căldură.

Mai mulţi lideri europeni s-au deplasat la Kiev, pentru comemorarea victimelor foametei cauzate voit de către regimul stalinist în anii 1930, pe care ucrainenii o consideră un genocid. O dramă care a căpătat noi valențe după invadarea țării de către armata rusă în urmă cu 9 luni.

Guvernul italian a decretat starea de urgenţă pe insula sudică Ischia, unde o alunecare de teren a urmat celor mai puternice ploi torenţiale din ultimii 20 de ani.

Bilanţul victimelor a urcat la 7 morţi, duminică seară, între care un bebeluș și fetiță de 6 ani.

Peste 200 de membri ai protecţiei civile şi ai forţelor de ordine caută în continuare persoane dispărute.

Duminică, au fost salvați 3 membri ai unei familii, blocați în locuință, între care o femeie în vârstă, imobilizată la pat.

Sute de voluntari, cu noroiul până la genunchi, curăţă străzile micului oraş.

Epave ale maşinilor şi autobuzelor strivite de alunecarea de teren pot fi văzute peste tot, în timp ce excavatoarele încearcă să elibereze accesul la case, maşini şi magazine.

Un prim pachet de urgenţă de două milioane de euro a fost deblocat la finalul şedinţei extraordinare de guvern. De îndată ce va fi posibil, șefa executivului, Giorgia Meloni, se va deplasa la locului dezastrului pentru a se întâlni cu sinistrații.

Starea de urgenţă este adesea decretată în peninsulă, în urma cutremurelor, erupţiilor vulcanice sau a condiţiilor meteorologice severe, deoarece prevede o procedură accelerată de mobilizare a fondurilor şi mijloacelor, inclusiv pe cele ale protecţiei civile, pentru intervenţii urgente sau pentru crearea de adăposturi.

Casamicciola Terme, o staţiune termală cu 8.000 de locuitori iarna de pe luxurianta insulă Ischia, în apropiere de Capri, a fost afectată în 2017 de un cutremur care a ucis două persoane. Staţiunea fusese complet distrusă de un seism mult mai puternic la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Bilanţul deceselor provocate de seismul cu magnitudinea 5,6 care a zguduit, în urmă cu o săptămână, provincia indoneziană Java de Vest a trecut de 320. Mai sunt persoane date dispărute. Cutremurul a avariat peste 62.000 de case.

Mișcarea telurică a fost urmată de peste 280 de replici cu intensitate din ce în ce mai scăzută.

Indonezia este afectată în mod regulat de cutremure şi erupţii vulcanice din cauza poziţiei sale pe “Cercul de foc” al Pacificului, o regiune situată la convergenţa mai multor plăci tectonice.

Colegiul Medicilor din România cere Ministerului Sănătății să suplimenteze numărul de locuri la rezidențiat pentru specialitatea medicină de familie.

Numai 321 de locuri au fost scoase la concurs în acest an.

Elveţia se confruntă cu o lipsă gravă de medicamente, din cauza problemelor lanţului de aprovizionare provocate de restricţiile pandemice din China.

Războiul din Europa reprezintă o altă problemă, a precizat asociaţia farmaciştilor din Țara Cantoanelor.

În ultima săptămână, China a raportat recorduri negative zilnice pentru bilanțuri Covid. Duminică, au fost înregistrate aproape 40.000 de noi infecţii, majoritatea asimptomatice.

În tot acest timp, capătă amploare protestele în China. Manifestanții îi cer demisia preşedintelui Xi Jinping după ce 10 persoane au murit într-un incendiu care a cuprins un centru de carantină.

Manifestanții flutură coli albe de hârtie, simbol al cenzurii.

Autorităţile iraniene au arestat-o pe nepoata ayatollahului Ali Khamenei.

Cunoscută activistă, Farideh Moradkhani a denunţat reprimarea protestelor antiguvernamentale din Republica islamică şi a calificat puterea de la Teheran drept un ”regim asasin”.

Femeia riscă 15 ani de închisoare.

În Iran, continuă protestele începute în luna septembrie după ce o tânără a murit în arestul poliţiei morale, reţinută fiind pentru că nu ar fi purtat corect vălul islamic. Familia acesteia susține că fata a fost ucisă în bătaie.

Guvernul de la Teheran acuză Occidentul, în special Statele Unite ale Americii, că alimentează revolta pentru a obţine o schimbare de putere în Iran.

Se estimează că, de la începutul mişcării contestatare, peste 400 de persoane au fost ucise, iar mai mult de 14.000 de persoane au fost arestate.

Pentru a evita o interdicţie iminentă, companiile care închiriază trotinete electrice în capitala Franței își înăspresc regulamentele.

Începând de luni, persoanele care se deplasează cu aceste vehicule prin Paris vor trebui să îşi scaneze cărţile de identitate atunci când se înregistrează.

Companiile de închiriere au dorit să se asigure că doar adulţii au acces şi că utilizatorii problematici vor putea fi identificaţi mult mai uşor, relatează cotidianul Le Parisien.

Măsura ar trebui, de asemenea, să uşureze punerea sub acuzare pentru încălcări ale regulilor de trafic în care sunt implicaţi conducătorii de trotinete electrice, vehicule care, la Paris, vor primi numere de înmatriculare începând din luna decembrie.

Companiile de închiriere intenţionează totodată să trimită un număr de două ori mai mare de angajaţi pentru a ridica trotinetele nefolosite şi care au fost abandonate pe străzi şi în pieţe publice, stânjenind circulaţia pietonilor şi a mașinilor.

În runda secundă a grupelor de la Cupa Mondială de fotbal, Spania și Germania au remizat duminică seară, scor 1-1. În tribune, suporterii spanioli au dominat atmosfera din primul până în ultimul minut. Românul Istvan Kovacs a fost arbitru de rezervă.

În ceea ce reprezintă o nouă mare surpriză, Marocul a bătut Belgia, scor 2-0.

Fanii celor două echipe s-au luat la bătaie pe străzile din Bruxelles, fiind necesară intervenția forțelor de ordine.

Croația a avut o revenire impresionantă și a învins Canada cu 4-1.

Tot duminică, selecţionata Costa Ricăi a învins neaşteptat echipa Japoniei cu scorul de 1-0. Niponii au dezamăgit în evoluție, după figura frumoasă făcută în faţa nemților.

Luni se joacă meciurile Camerun – Serbia (12:00), Coreea de Sud – Ghana (15:00), Brazilia – Elveția (18:00) și Portugalia – Uruguay (21:00).

Canada a învins Australia în finala Cupei Davis.

Echipa “frunzei de arţar” s-a impus prin victoriile lui Denis Shapo-valov și Felix Auger-Aliassime.

Canada a mai fost finalista ediţiei din 2019 a Cupei Davis, dar n-a reușit să cucerească atunci trofeul.

Deținătoare a titlului, CSM Ştiinţa Baia Mare și CSA Steaua s-au calificat în finala Ligii Naţionale de rugby.

Ultimul act al competiției este programat pe 3 decembrie, la Bucureşti, pe Stadionul Arcul de Triumf.

Trofeul Carpaţi la handbal masculin va avea loc la Oradea, pe 28 și 29 decembrie. Alături de echipa României, la competiție vor mai participa Egipt, Algeria şi Slovacia.

Festivalul Internaţional “George Enescu” a fost inclus pe lista scurtă a nominalizărilor la The International Opera Awards, echivalentul Oscarurilor în lumea muzicii.  Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc luni, la Teatro Real din capitala Spaniei, Madrid.

Vremea va fi predominant închisă în regiunile extracarpatice, unde pe arii restrânse se vor semnala precipitații slabe predominant sub formă de ploaie. În vestul, centrul și nord-vestul țării nebulozitatea stratiformă sau ceața va fi prezentă local în zonele joase de relief, în timp ce la deal cerul va deveni variabil, iar precipitații slabe mixte (burniță, fulguieli sau lapoviță) vor mai fi posibile doar izolat. La munte, pe alocuri, va mai ninge slab, îndeosebi la începutul intervalului. Cu totul izolat vor fi condiții de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sudul Banatului, în Bărăgan și în Dobrogea. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 și 8 grade.

În zonele de munte, cerul va fi parțial noros, iar pe alocuri, temporar, va mai ninge slab, îndeosebi la începutul intervalului. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în Munții Banatului și în vestul Carpaților Meridionali. Valorile termice nu vor avea variații semnificative față de cele din intervalul precedent.

La București, vremea va fi predominant închisă, iar trecător mai ales spre seară va ploua slab. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade. Vântul va sufla în general moderat.