Confidenţialitate

INFOMANIA • 28 martie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Turcia găzduiește, de luni, o nouă serie de negocieri pentru pace între Ucraina și Rusia, a cărei invazie militară a intrat în cea de-a 33-a zi și s-a soldat cu mai mult de 1.100 de decese, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Bilanțul real al victimelor este, cu siguranță, mult mai ridicat.

Peste 3,8 milioane de ucraineni s-au refugiat în străinătate, un flux care a încetinit în ultima săptămână.

Reprezentanţii celor două ţări beligerante au acceptat să se întâlnească la Istanbul. Tratativele ar urma să se întindă pe durata a 3 zile.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis că țara sa este dispută acceptării unui statut de neutralitate, care să fie garantat de terți și să fie supus unui referendum popular. Un asemenea pas ar însemna renunțarea dorința de aderare la NATO, care oricum s-a lovit de un refuz.

Turcia susține că Ucraina trebuie sprijinită prin toate mijloacele posibile pentru a se putea apăra, dar ușa dialogului trebuie să rămână deschisă pentru Rusia.

Israelul caută, la rândul său, să medieze conflictul.

Aflat duminică la Ierusalim, șeful diplomației americane a precizat că eforturile statului evreu sunt “strâns coordonate” cu administrația de Washington. Antony Blinken s-a întâlnit cu premierul israelian Naftali Bennett.

Preşedintele francez s-a distanțat de retorica omologului american. Emmanuel Macron a declarat că scopul principal în acest moment este încetarea războiului, fără a escalada tensiunile “nici cu vorba, nici cu fapta”.

Liderul de la Paris a reacționat astfel după ce, aflat în Polonia sâmbătă, Joe Biden l-a descris pe preşedintele rus, Vladimir Putin, ca fiind un “măcelar”, care nu ar trebui lăsat să rămână la putere. “Cei care trăiesc alături de Rusia sunt europenii”, a amintit Emmanuel Macron.

Duminică, Joe Biden a negat că ar fi îndemnat la schimbarea regimului de la Moscova.

În weekend, Rusia a atacat vestul Ucrainei. Rachete de croazieră au lovit ținte din regiunea orașului Liov. 5 persoane au fost rănite.

Un depozit petrolier a fost aruncat în aer. Atacată a fost și o fabrică folosită pentru repararea sistemelor antiaeriene, staţiilor radar şi lunetelor pentru tancuri.

Experții consideră că rușii evită luptele directe, pentru a-şi reduce din pierderile umane.

Trupele ruse încearcă să le încercuiască pe cele ucrainene în faţa regiunile separatiste din estul ţării.

Șeful serviciilor militare ucrainene de spionaj, Kirilo Budanov, crede că Vladimir Putin ar putea vrea să împartă Ucraina în două, după modelul Peninsulei Coreea. Moscova ar vrea să controleze jumătatea estică după ce a eșuat în a cuceri întreaga țară.

Rezistența ucraineană susține că a recâştigat controlul asupra unor centre urbane. Potrivit publicației “Kiev Independent”, Poltavka şi Malinivka, două orașe din regiunea de sud-est a Zaporijie, au fost eliberate. Armata a recuperat oraşul Trostianeţ, în regiunea nordică Sumî.

La Mariupol, unele zone ale oraşului sunt sub control rusesc, dar steagul ucrainean este arborat în centru. “De peste lună, băieţii noştri apără eroic oraşul”, a transmis primarul Vadim Boychenko. Printre victimele bombardamentelor de la Mariupol se numără și gimnasta Katia Diacenko, în vârstă de 11 ani.

La Herson, locuitorii oraşului au organizat un nou protest în Piaţa Libertăţii, soldații ruși deschizând focul și au lansat grenade cu gaz iritant înspre mulțime.

Într-un nou apel către statele NATO, președintele ucrainean, Volodimir Zelenki, a insistat că armata țării sale nu poate doborî rachetele ruseşti cu puşti şi mitraliere.

Noi incendii de vegetație au izbucnit în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse. Potrivit autorităţilor ucrainene, intervenția pompierilor este imposibilă în zonă.

Un nou schimb de personal a fost realizat la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupată de armata rusă. Anterior, Agenţia internaţională de energie atomică (AIEA) își exprimase îngrijorarea faţă de starea angajaților sitului nuclear, nevoiți să lucreze până la epuizare.

După o lună de conflict, rezistența a surprins unii analiști militari.

Aproape jumătate dintre ucrainenii cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani se declară pregătiți să participe direct la lupta împotriva rușilor, potrivit unui sondaj realizat în ciuda constrângerilor războiului. Ponderea atinge 70% în cazul bărbaților.

Institutul de Cercetare a Păcii din Oslo a intervievat peste o mie de ucraineni considerați suficient de în vârstă pentru a lupta cu scopul de a stabili un eșantion reprezentativ.

“Motivația poporului ucrainean de a lupta împotriva invadatorilor este extraordinară”, notează institutul norvegian într-o analiză a acestui sondaj.

Marșuri de solidaritate cu Ucraina au fost organizate, în weekend, în mai multe capitale europene.

La București, manifestanții s-au adunat în fața Ambasadei ruse. Cei prezenți au scandat lozinci împotriva lui Vladimir Putin.

Până acum, peste jumătate de milion de ucraineni s-au refugiat în România. Doar 4.300 dintre aceștia au cerut o formă de protecţie din partea statului român. Guvernul de la București susține că poate asigura cazare pentru 400.000 de refugiaţi.

Preşedintele Comisiei pentru cultură și arte din Camera Deputaţilor, deputatul Iulian Bulai îi cere ministrului Culturii să îl demită pe Mircea Rusu din funcția de director interimar al Teatrului Naţional Bucureşti. Parlamentarul USR susține că spectatorii TNB au găsit, înaintea unui spectacol din Sala Studio, câte un exemplar dintr-o publicaţie “naţionalistă, revanşardă, rasistă şi antieuropeană”.

Procurorii anchetează moartea unui spectator care a fost lovit de un vehicul în timpul unei curse de raliu organizate pe ocolitoarea Brașovului.

Pilotul a pierdut controlul volanului, s-a răsturnat și a ieșit în decor. În vârstă de 20 ani, victima nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Raliul a fost oprit.

Ministerul Sănătăţii a raportat, duminică, peste 1.900 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Cele mai multe contaminări, peste 900, au fost depistate în Capitală. Alte 10 decese au fost asociate Covid în România. Mai mult de 2.700 de persoane sunt spitalizate, dintre care aproape 400 sunt la Terapie Intensivă.

30 de noi tratamente vor fi incluse, de săptămâna aceasta, pe lista medicamentelor gratuite şi compensate. Medicamentele sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni neurologice şi Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine şi metabolice, afecţiuni oncologice, diabet zaharat, galucom sau boli rare.

Comisarii Gărzii de Mediu vor descinde, luni, la marginea Bucureștiului. Lângă fosta groapă de gunoi de la Glina, s-a format o alta… ilegală, după cum au dezvăluit jurnaliștii de la televiziunea publică.

Pe mai mult de 20 de hectare de teren, sunt depozitate mii de tone de deșeuri.

Localnii din zonă se plâng că, deși au făcut numeroase sesizări, autoritățile nu au luat măsuri până acum.

Simularea examenelor naționale ia startul, luni, cu cea a Bacalaureatului. Probele încep la ora 9.00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor este permis până la ora 8 și 30 de minute. Notele la simulare nu se trec în catalog decât în situații excepționale.

Inspectoratele școlare vor afișa, luni, numărul de clase pregătitoare alocate pentru fiecare unitate de învățământ. Înscrierea elevilor va începe din 8 aprilie.

De luni și până miercuri, trenurile pe linia Gara de Nord – Aeroport Otopeni nu vor circula între orele 9.00 și 14.00. Sunt programate reviziile bianuale la electromecanismele de macaz și la schimbătoarele de cale.

În acel interval orar, societatea bucureșteană de transport în comun va introduce linia de autobuz 780.

Loteria Română a anunțat câștigarea marelui premiu, în valoare de aproape 3 milioane de euro, la jocul 6 din 49.

Biletul norocos a fost jucat în București, la o agenție din sectorul 4 şi a costat 8,50 lei.

Conform Regulamentului, câştigătorul are la dispoziţie 90 de zile, începând cu data tragerii, pentru a-şi revendica premiul.

George Simion a fost ales, duminică, în fruntea Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR).

Moţiunea sa, intitulată “România bogată: creştină şi democrată”, a adunat 784 din 832 de voturi exprimate de delegaţii prezenți la Congresul extraordinar al partidului, desfăşurat la Palatul Parlamentului.

Reuniunea s-a desfășurat în spatele ușilor închise, fără accesul presei.

Naționala de fotbal a ajuns la Tel Aviv, pentru meciul amical cu Israel programat marți seară. Din lot lipsesc cei 4 jucători infectați cu SARS-CoV-2, anume Răzvan Marin, Alexandru Mitriță, Florin Tănase și Deian Sorescu.

De asemenea, nu au făcut deplasarea Alexandru Maxim, afectat de o viroză respiratorie, şi Mario Camora, care are probleme musculare.

Meciul Israel – România se va disputa pe stadionul Netanya. Vinerea trecută, într-un alt amical, România a fost învinsă de Grecia cu 1-0.

Max Verstappen a câştigat Marele Premiu al Arabiei Saudite, a doua etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, disputat duminică la Jeddah.

Olandezul de la Red Bull a fost urmat pe podium de monegascul Charles Leclerc şi spaniolul Carlos Sainz Jr, ambii de la Ferrari. Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) a încheiat pe locul 10, după evoluția dezamăgitoare din calificări.

Organizarea cursei s-a aflat sub semnul întrebării în urma unui atentat terorist, comis vineri, în imediata apropiere a circuitului.

Următoarea etapă, Marele Premiu al Australiei, va avea loc pe 10 aprilie, la Melbourne.

Înotătorul David Popovici a dominat Campionatelor Naţionale în bazin de 50 de metri de la Bacău. Tânărul sportiv al clubului Dinamo și-a adjudecat 4 titluri la această ediție, în probele de 50, 100, 200 și 400 metri liber.

În sferturile Ligii Europene de handbal feminin, SCM Râmnicu Vâlcea a fost învinsă, pe teren propriu, de echipa daneză Herning-Ikast. Adversarele, care au condus partida de la un capăt la altul, s-au impus cu 39-33.

Returul se joacă pe data de 2 aprilie.

Minaur Baia Mare s-a impus, sâmbătă, scor 40-32, în faţa echipei norvegiene Sola HC, asigurându-şi un avantaj confortabil pentru returul de duminica viitoare.

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a “cucerit” vulcanul Mont Giluwe (4.367 m) din Papua Noua Guinee, cel mai înalt din zona Oceania-Australia. În vârstă de 37 de ani, tânărul din Petroșani și-a îndeplinit al 5-lea obiectiv din planul de a urca pe cei 7 cei mai înalți vulcani ai planetei.

Următorul este Davamand (5.609 m) din Iran. Ascensiunea este programată în luna iunie.

“CODA” a triumfat în competiția celor mai bune filme la Gala Oscar, desfășurată, duminică seară, la Los Angeles. Cu buget redus, pelicula urmărește o elevă de liceu ruptă între noua ei pasiune pentru cântat și familia sa, ai cărei membri sunt surzi și depind de ea pentru a comunica cu lumea.

Gala Oscar a fost marcată de un incident. Will Smith a urcat pe scenă l-a pălmuit pe Chris Rock, pentru o glumă făcută de acesta din urmă.

Momentul a lăsat audiența cu gura căscată și s-a viralizat pe rețelele de socializare.

Trupa Genesis a susținut, la Londra, ultimul concert din turneul de adio.

“De acum, trebuie să ne găsim slujbe adevărate”, a glumit amar vocalistul Phil Collins, a cărui stare de sănătate s-a șubrezit în ultimii ani.

Vremea va fi frumoasă și caldă pentru această dată. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat, local cu unele intensificări în Carpații Orientali, iar trecător și în Moldova, pe litoral și în Deltă. Temperaturile maxime mai ridicate decât în ziua precedentă, îndeosebi în regiunile estice, se vor situa, în general, între 10 și 20 de grade.

La București, vremea va fi frumoasă și caldă pentru această dată. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 19 grade.

La munte, vremea va fi predominant frumoasă, cu cerul variabil spre senin. Vântul va avea unele intensificări pe creste, cu precădere ale Carpaților Orientali, iar pe treptele mai joase ale zonei montane va sufla în general moderat. Valorile temice, îndeosebi cele diurne, vor fi în ușoară creștere față de intervalul anterior.