Confidenţialitate

INFOMANIA • 28 iulie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un incendiu de vegetație s-a extins la mai multe curți, acoperișuri de case și anexe gospodărești din localitatea tulceană Mahmudia, fără a face victime. Pompierii au intervenit pentru stingerea flăcărilor și limitarea extinderii acestora. 

Un incendiu similar a mistuit, săptămâna aceasta, aproape 30 de proprietăţi din localitatea doljeană Drăgoteşti, între care livezi, culturi viticole şi şapte case. Autoritățile locale au promis sprijin pentru sinistrați.

Din cauza scăderii drastice a nivelului Dunării, cea mai mare stație de pompare pentru irigații din țară a fost oprită. Instalația din comuna Stăncuța asigura apă pentru aproape un sfert de milion de hectare din județele Brăila și Ialomița.

Ministrul Mediului consideră că impactul secetei este unul puternic. Tanczos Barna estimează că va fi un an greu pentru agricultură. Potrivit lui, strategia pe termen lung, de 10-20 de ani, trebuie să includă refacerea mlaştinilor, investiţii în irigaţii, dar și un consum raţional de apă.

Ministrul a adăugat că, din punct de vedere statistic, dacă în urmă cu 100 de ani era un an secetos la 10 ani, s-a ajuns acum la 5 ani secetoşi din 10. ”Proporţia este îngrijorătoare, avem fenomene extreme care se vor repeta din doi în doi ani”, a punctat Tanczos Barna.

După zile în șir de caniculă, apare riscul de inundații în mai multe județe. Hidrologii au institut un cod galben, valabil până la miezul nopții, pentru râuri din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa şi Buzău.

28 iulie 2022 este ziua în care omenirea a consumat toate resursele biologice pe care Terra le poate genera într-un an.

Momentul este calculat anual de organizaţia internaţională Global Footprint Network și reprezintă data de la care omenirea începe să trăiască pe datorie ecologică, consumând din resursele anilor următori.

În 1970, primul an în care s-a făcut calculul: (bio-capacitatea planetei/amprenta ecologică a omenirii) x 365, ziua depășirii a fost pe 29 decembrie, însă de atunci continuă să apară în calendar din ce în ce mai devreme.

Marina militară ucraineană a început pregătirea exporturilor de cereale în trei porturi de la Marea Neagră, anume Odesa, Cernomorsk şi Pivdeni. Plecările şi sosirile navelor se vor face sub coordonarea Națiunilor Unite, numai pe rute verificate, pentru a evita pericolul reprezentat de minele de război.

Turcia, care a mediat acordul dintre Ucraina și Rusia, a inaugurat, la Istanbul, centrul de coordonare a exporturilor de grâne.

Preţul energiei în Europa a urcat la un nivel record, după ce Rusia a redus fluxul de gaze naturale pe continent, punând presiune pe economia deja fragilă a zonei europene. Berlinul a pus sub semnul întrebării pretextul invocat de Moscova pentru scăderea volumului, anume nevoia de reparație a unei a doua turbine a conductei.

Capitala germană va opri iluminatul la peste 200 de obiective din oraş.

Și Parisul acuză Kremlinul că folosește energia ca pe o armă.  Guvernul francez ia în considerare suspendarea tuturor evenimentelor sportive în nocturnă pentru a reduce consumul de electricitate.

Între timp, Germania a aprobat vânzarea a 100 de obuziere autopropulsate către Ucraina. Kievul a susținut afirmă că a lovit puternic cu HIMARS podul Antonivski, linie de aprovizionare cheie pentru invadatorii ruși în Herson, pe fontul sudic de război.

Un vas de croazieră acostat în capitala scoţiană, Edinburgh, a primit un prim grup de refugiaţi care a fugit din Ucraina devastată de război.

Vasul MS Victoria are 739 de camere şi va găzdui iniţial între 1.600 şi 1.700 de refugiaţi. Nava a fost închiriată de guvernul scoțian până în luna ianuarie.

Administrațiile de la Washington și Moscova se pregătesc pentru primele discuții la nivel înalt de la invadarea Ucrainei de către armata rusă.

Potrivit CNN, SUA s-au oferit să îl schimbe pe Viktor Bout, un traficant de arme rus care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în America, cu baschetbalista Brittney Griner şi a presupusului spion Paul Whelan.

Bilanțul epidemiologic s-a menținut aproape de pragul a 10.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2 în România. Cele mai multe contaminări, peste 2.000, sunt în Capitală. Alte 29 de decese au fost asociate Covid.

3.500 de pacienți sunt internați în spitalele din țară, din care mai mult de 230 sunt în secțiile de terapie intensivă.

Pe glob, variola maimuței este o altă urgență medicală. Până acum, în lume au fost confirmate 18.000 de cazuri. Numărul se dublează la fiecare două săptămâni.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății insistă că actuala epidemie poate fi oprită, dacă statele, comunităţile şi oamenii vor lua măsurile necesare pentru a preveni transmiterea virusului. Potrivit lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, în 98% din situații contaminarea s-a produs între bărbați care au avut relații intime.

Premierul este de părere că datele execuţiei bugetare arată că, în pofida crizelor succesive, măsurile adoptate de Guvernul de coaliție se reflectă în creşterea veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare. Nicolae Ciucă a ținut să remarce că deficitul pe primele şase luni este de 1,71% din PIB, iar veniturile au crescut cu 22,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministrul Finanțelor se declară convins că pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Nivelul majorării va depinde de evoluția economiei în acest an, potrivit lui Adrian Câciu. Guvernul ia în calcul scutirea de impozitare a pensiilor de până în 3.000 de lei, față de 2.000 de lei.

Salvamontiștii hunedoreni au recuperat trupul unui bărbat care a murit în Masivul Retezat. În vârstă de 58 de ani, drumețul s-a rătăcit și a căzut în gol aproape o sută de metri într-o râpă din zona Porţile Închise. Cei doi copii ai acestuia au alertat autoritățile după ce bărbatul a ales să meargă separat pe o scurtătură a drumului.

Polițiștii constănțeni cercetează o femeie care ar fi păcălit mai multe persoane, de la care a încasat bani, reprezentând avans pentru cumpărarea unor imobile. În realitate, locuințele respective erau supuse executării silite. Prejudiciul este de 90.000 de euro.

Joi, este programată darea în folosinţă a unui lot de pe al doilea tronson al Drumului Expres Craiova-Piteşti, din care face parte şi centura municipiului Slatina. O comisie de specialiști a inspectat cei peste 21 de kilometri de şosea. Când va fi gata, drumul expres va avea 120 de kilometri.

Aeroportul bucureștean Băneasa se redeschide în prima zi a săptămânii viitoare, pe 1 august, cu ocazia celebrării a 110 ani de la inaugurare. Reluarea curselor comerciale se face după o pauză de 9 ani. Timpul de îmbarcare nu va depăși o oră.

Croația a inaugurat cu mare fast un pod mult așteptat care leagă, peste Marea Adriatică, zonele de coastă sudice de restul părți continentale a acestei țări. Lung de 2 kilometri și jumătate și finanțat de Uniunea Europeană, proiectul de infrastructură a fost încredințat unei firme chineze.

Podul Pelješac va reduce semnificativ timpul de călătorie între Dubrovnik și Split.

Jacheta purtată de astronautul american Buzz Aldrin ​​în misiunea istorică pe Lună din 1969, a fost vândută cu aproximativ 2,8 milioane de dolari la New York, a anunțat casa de licitaţii Sotheby’s.

De asemenea, planul de zbor rezumat al misiunii Apollo 11 a fost adjudecat pentru 819.000 de dolari, mult peste estimările inițiale.

În vârstă de 92 de ani, Buzz Aldrin este singurul membru supravieţuitor al echipajului de trei, din care au mai făcut parte Neil Armstrong și Michael Collins.

Festivalul Internaţional „Enescu şi muzica lumii” revine cu ediţia a XXIII-a, în care concertele în aer liber vor alterna cu cele în interior, principala sală fiind în Casino-ul Sinaia.

Proiectul creat de violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu va debuta la 9 august cu un recital susţinut de Ansamblul Filarmonicii „George Enescu” şi intitulat Nemuritorul Johann Strauss.

CFR Cluj s-a calificat, miercuri, în turul al treilea preliminar al Conference League. Ardelenii au terminat la egalitate meciul cu formaţia Inter d’Escaldes, scor 1-1, dar aveau avantajul victoriei cu 3-0 în tur. Meciul a putut fi urmărit pe YouTube.

În runda următoare, CFR va întâlni, în august, echipa belarusă Şahtior Soligorsk.

Alte 3 echipe evoluează, joi seară, în manșele decisive din turul doi preliminar al Conference League.

De la ora 20.00, Sepsi joacă pe terenul Olimpija Ljubljana. În tur, covăsnenii s-au impus cu 3-1.

De la 20 și 30 de minute, este programat duelul Universitatea Craiova – Vllaznia (1-1 în tur).

De la aceeași oră, FCSB va încerca să își ia revanșa în fața Saburtalo (0-1 în tur).

Florin Tănase a părăsit lotul echipei bucureștene. Mijlocaşul a fost transferat la echipa Shanghai Port, din campionatul Chinei, în schimbul a 3 milioane de euro. În Asia, Florin Tănase va avea un salariu anual de un milion de euro.

Cele 32 de selecționate de fotbal care participă la Cupa Mondială  din Qatar vor fi cazate în palate, staţiuni balneare şi hoteluri de lux, unde alcoolul este interzis, a anunţat FIFA.

Peste un milion de suporteri sunt aşteptaţi în tribunele stadioanelor.

Câștigătoarea finalei va fi cunoscută la 18 decembrie.

Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, caniculară în vest și în sud-est, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie, unde local indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiaza și seara când vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil vijelii în zonele de munte (îndeosebi în Carpații Meridionali și de Curbură), în regiunile sudice și local în cele centrale și pe arii restrânse în rest. Ploile vor avea și caracter torențial, cantitățile de apă vor depăși pe spații mici 40…60 l/mp și vor fi condiții de grindină. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 și 35 de grade.

La București, vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic se va menține ridicat. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare îndeosebi după-amiaza când vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperatura maximă, mai scăzută față de ziua precedentă, se va situa în jurul valorii de 32 de grade.

În zonele de munte, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiaza și seara când vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil vijelii. Ploile vor avea și caracter torențial, cantitățile de apă vor depăși pe spații mici 40…60 l/mp și vor fi condiții de grindină. Valorile de temperatură vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent.

Pe litoral, vremea va fi caldă, iar disconfortul termic accentuat în orele amiezii. Cerul va fi variabil, temporar mai noros spre seară si noaptea, când trecător vor fi posibile averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare ziua, dar și în timpul averselor (cu viteze la rafală, în general, de 55 – 70 km/h). Temperaturile maxime se vor situa între 28 și 30 de grade, iar cele minime vor fi între  21 și 23 de grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 24 și 26 de grade.