Rusia testează, în aceste zile, soliditatea blocului comunitar după ce a închis robinetul gazelor pentru Bulgaria și Polonia. Cele două țări au refuzat să achite facturile în ruble, așa cum ordonase președintele Vladimir Putin.
Prin această strategie, administrația de la Kremlin vrea să amortizeze impactul sancțiunilor economice impuse după invadarea militară a Ucrainei.
Sofia și Varșovia au acuzat că acțiunea Gazprom reprezintă o încălcare a contractelor în vigoare.
Polonia a anunțat că se va lega de Norvegia printr-o nouă conductă, a cărei finalizare este programată în următoarele trei luni, și a cărei capacitate de pompare va fi de 10 miliarde de metri cubi de gaz.
În același timp, Grecia s-a oferit să sprijine Bulgaria.
Sistarea livrărilor de gaz rusesc a fost calificată drept “o formă de şantaj” de șefa Comisiei Europene. “Un demers agresiv şi inacceptabil”, a adăugat Ursula von der Leyen, care a avertizat furnizorii europeni de energie să nu se conformeze cerinţelor Rusiei de a plăti gazul în ruble.
Citând o sursă apropiată de gigantul Gazprom, agenția de știri Bloomberg a scris, ieri, că 4 cumpărători europeni ar fi plătit deja în ruble pentru gaz, iar 10 și-au deschis conturi la Gazprombank.
La bursa de la Amsterdam, prețul gazelor a crescut cu peste 20 de procente într-o singură zi.
Uniunea Europeană ar urma să prezinte, săptămâna viitoare, un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Petrolul s-ar putea regăsi pe lista neagră.
Pe fondul escaladării situației, moneda unică europeană a ajuns la cel mai slab nivel din 2017 încoace. Tot mai îngrijoraţi de perspective, investitorii au cumpărat masiv dolari. Analiștii se tem că economia zonei euro va intra în recesiune în acest an.
În schimb, dolarul este propulsat și de aşteptările tot mai ridicate ca Rezerva Federală de la Washington să majoreze agresiv dobânzile în următoarele luni şi ca economia americană să reziste mai bine.
Din afara UE, Marea Britanie consideră că Rusia nu face decât să se izoleze și mai mult prin sistarea gazului pentru Bulgaria și Polonia. „Decizia va avea un efect devastator tot pentru Rusia, pentru că devine pe zi ce trece, tot mai mult, nu doar un stat paria politic, dar și economic”, a declarat vicepremierul britanic Dominic Raab.
România se interesează pentru surse alternative de gaz pentru următorul sezon rece. La momentul actual, consumul intern este mai mic decât capacitatea de extracție, a spus premierul Nicolae Ciucă.
În schimb, indicele ROBOR la 3 luni a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani, de aproape 4,8 la sută.
Audiat în Parlament la chemarea opoziției, miercuri, ministrul Finanţelor a admis că România plătește o dobândă ridicată pentru împrumuturi de pe piață, 6,7 la sută în acest moment.
Prin credite, statul finanțează deficitul, care a sporit cu un miliard de lei de la începutul anului. Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 60%.
Totuși, potrivit ministrului Adrian Câciu, România a atras în acest an sume record din fondurile europene.
Guvernul de la București analizează posibilitatea de a trimite arme în Ucraina, a spus premierul Nicolae Ciucă după vizita făcută, marți, la Kiev.
România s-a angajat să asigure în continuare sprijin umanitar pentru refugiații ucraineni și să ajute la reconstrucția țării vecine când războiul se va fi încheiat.
Președintele rus a avertizat, miercuri, țările care ajută militar Ucraina. “Dacă cineva decide să se amestece în evenimentele în curs și să creeze amenințări strategice inacceptabile pentru Rusia, trebuie să știe că răspunsul nostru va fi fulgerător. Avem toate instrumentele pentru asta, cu care nimeni altcineva nu se poate lăuda. Și le vom folosi, dacă va trebui”, a spus Vladimir Putin, fără a oferii detalii.
Un raport al companiei Microsoft confirmă că Rusia și-a coordonat campania militară din Ucraina cu un război hibrid, care a vizat lansarea de atacuri cibernetice și acțiuni de propagandă online.
Pe frontul războiului terestru, ajuns în cea de-a 64-a zi, armata ucraineană a respins avansul rușilor în mai multe puncte, dar a admis că a pierdut mai multe oraşe şi sate din estul separatist.
Bază pentru ofensiva militară în Ucraina, orașul rus Belgorod a fost lovit de rachete. Kievul a recunoscut indirect că a atacat un depozit de muniție, care a fost aruncat în aer.
Primăria din Mariupol a reluat apelul pentru salvarea civililor refugiați în buncărul oțelăriei Azovstal, a căror situație este dramatică. Unii dintre ei sunt răniți și au nevoie de tratament medical. Cei mai mulți dintre ei nu au mai văzut lumina zilei de aproape 2 luni.
La Herson, locuitorii s-au adunat din nou în piața centrală pentru a protesta față de ocupație. Soldații ruși au dispersat violent mulțimea.
Moscova plănuiește să organizeze un referendum în regiune, pentru a justifica crearea unei noi entități statale, numite Republica Populară Herson.
La Odesa, au fost înmormântate fetița de doar 3 luni, mama și bunica acesteia, toate ucise într-un recent bombardament asupra orașului.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a ajuns, miercuri seară, în Ucraina. Antonio Guterres se va întâlni, joi, cu preşedintele Volodimir Zelenski.
În timpul vizitei efectuate la Moscova, săptămâna aceasta, oficialul ONU a spus răspicat că invazia rusă încalcă integritatea teritorială a Ucrainei și, totodată, Carta ONU, care este tratatul fondator al Organizației, din care Rusia face parte.
Autoritățile de la București au respins scenariul că Armata ar avea militari trimiși în Republica Moldova pentru exerciții sau alte forme de instruire. Un cotidian rus a lansat ipoteza că România ar intenționa să atace regiunea Transnistria, apoi să anexeze întreaga Republică Moldova.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că asemenea informații fac parte din arsenalul propagandei ruse.
Mai multe state au acuzat Rusia că este în spatele recentelor incidente armate din Transnistria. Kievul a acuzat că Moscova că “agită apele” în regiunea separatistă moldoveană, ca o diversiune pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina.
Săptămâna acesta, Institutul american pentru studiul războaielor (ISW) a spus că atacurile din Transnistria sunt „o operațiune sub steag fals” a Rusiei, pentru a crea pretextul de a trimite trupe suplimentare dincolo de Nistru.
—
Președinte al Senatului, Florin Cîțu a fost în Ucraina, miercuri, la o zi după vizita secretă făcută de premierul Nicolae Ciucă și șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Al doilea om în stat, Florin Cîțu a mers la Hostomel şi la Irpin, zone devastate de bombardamentele rușilor. Șeful Senatului a fost însoțit de omologii din Macedonia de Nord şi Elveţia.
—
Veteranii de război au fost omagiați în cadrul unui eveniment organizat la Cercul Militar Naţional din Capitală. Daruri oferite de invitați și de membrii Brigăzii de Gardă vor ajunge la cei care au luptat pe front. În acest moment, România mai numără doar puțin peste 1.700 de veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial şi 40 de văduve de război.
—
În ultimii 4 ani, 12 români au fost forţaţi să muncească în Marea Britanie până la 16 ore pe zi, şapte zile din săptămână, fără să primească vreun ban. Poliţiştii şi procurorii ieșeni au destructurat gruparea infracțională care recruta victimele din zona Moldovei.
—
Consiliul Naţional al Elevilor critică modul în care unele inspectorate şcolare judeţene au organizat olimpiadele. Copii și părinți au reclamat condițiile deplorabile de cazare din cămine. Situația reconfirmă nevoia urgentă de investiții în infrastructura școlară.
—
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează că, în cadrul recentei campanii prin sms-uri capcană, unii posesori de telefonie au descărcat şi instalat o aplicaţie maliţioasă pe dispozitivele Android, denumită Voicemail. Hackerii pot fura datele personale. Pentru eliminarea aplicației se impune revenirea la setările de fabrică ale dispozitivului.
—
Opoziția politică a calificat drept “simulacru” audierea în Parlament a candidaților pentru două posturi de judecător ce vor deveni vacante la Curtea Constituțională.
Coaliţia PNL-PSD-UDMR, care ar urma să îi impună la vot pe Bogdan Licu și Iulia Scântei, a arătat că “meritocraţia, integritatea şi pregătirea academică sunt egale cu zero pentru ocuparea acestor funcţii importante într-o instituţie-cheie pentru apărarea statului de drept”, a acuzat USR.
—
Pe litoral, au intrat în linie dreaptă pregătirile pentru weekend-ul de 1 mai. Hotelierii așteaptă în jur de 30.000 de turiști. La Mamaia, un festival de muzică electronică va fi organizat pe plajă.
—
Federația Română de Handbal își alege președintele. La Izvorani, se desfășoară Adunarea Generală a forului. Principali contracandidați sunt Alexandru Dedu, președinte în funcție, și Constantin Din, fost arbitru internațional.
—
De 6 ori campion naţional la raliuri, clujeanul Simone Tempestini poate doborî un nou record la finalul acestei săptămâni, la Raliul Harghitei. Tânărul de 27 de ani se afla la un singur pas în a deveni pilotul cu cele mai multe victorii din istoria competiţiei.
—
În turul semifinalelor Champions League, FC Liverpool a învins Villarreal cu 2-0. “Cormoranii” s-au dezlănțuit pe teren propriu în a doua repriză.
Marți seară, Manchester City a învins Real Madrid cu 4-3.
Partidele retur se vor disputa săptămâna viitoare.
—
Începe turneul de tenis de la Madrid, care va marca revenirea Simonei Halep (21 WTA) în circuit, după accidentarea care a ținut-o pe tușă mai multe săptămâni.
Românca o va întâlni, la prânz, pe chinezoaica Shuai Zhang (40 WTA).
Fost lider WTA, Simona Halep a mărturisit într-un interviu că, la sfârșitul anului trecut, s-a gândit la retragere. În această primăvară, Simona Halep a început pregătirea cu antrenorul francez Patrick Mouratoglou.
Tot joi, Sorana Cîrstea (27 WTA) se duelează cu iberica Nuria Parrizas-Diaz (52 WTA).
Irina Begu (62 WTA) a reuşit să acceadă pe tabloul principal al competiției din capitala Spaniei, după ce a învins-o pe rusoaica Kamila Rahimova (96 WTA), cu 6-1, 6-0, miercuri, în ultima rundă a calificărilor.
Lider mondial, poloneza Iga Swiatek s-a retras de la Madrid din cauza unei accidentări la umărul drept.
—
În Italia, copiii ar trebui să primească numele de familie ale ambilor părinţi, a concluzionat Curtea Constituţională. Instanța de la Roma pune capăt tradiţiei care spune că toţi nou-născuţii sunt numiţi automat după tată.
—
În vigoare până joi seară, codul de precipitații emis de meteorologi este dublat de o alertă a hidrologilor. Întrucât zăpada se topește rapid de pe crestele munților, riscul de revărsare a râurilor este spoirut în județele din centru țării.
Autoritățile comunei vasluiene Roșiești fac bilanțul pagubelor după o viitură. Satul Valea lui Darie a fost măturat de puhoaie, care au distrus mai multe drumuri comunale.
—
Meterologii anunță că vremea se va răci, astfel că în vest, centru și nord maximele termice vor fi mult mai scăzute decât cele normale în ultima decadă a lunii aprilie, iar în restul teritoriului se vor situa în jurul acestora. Cerul va fi mai mult noros în nordul, centrul și nord-estul țării și va prezenta înnorări temporare în celelalte zone. Va ploua pe arii extinse, exceptând Oltenia și Dobrogea, unde ploile se vor semnala pe suprafețe mai restrânse. Vor fi mai ales averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice. Local, în special în Moldova și în zona montană, cantitățile de apă vor fi însemnate și se vor acumula peste 25…40 l/mp. La munte, la altitudini de peste 1700 m vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în Oltenia și în Moldova precum și pe creste. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 grade în nordul Moldovei și 21 de grade în Lunca Dunării.
În zonele de munte, vremea se va răci, iar cerul va fi mai mult noros. Va ploua pe arii extinse, mai ales sub formă de averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice, iar la peste 1700 m, precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță sau ninsoare. Local, cantitățile de apă vor fi însemnate și se vor acumula peste 25…40 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe creste.
La București, vremea se va răci față de ziua precedentă. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua și vor fi condiții pentru descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă, ușor sub cea normală pentru ultima decadă a lunii aprilie, va fi de 18…19 grade.