Confederația sindicală Frăția organizează, joi, proteste. Acțiuni de stradă sunt programate la București, Bacău, Constanța, Cluj, Iași, Târgu Mureș, Târgu Jiu și Timișoara.
Sindicaliștii cer majorării de salarii și de pensii în condițiile în care costul vieții a crescut semnificativ în ultimele luni.
Potrivit lor, principalele victime ale actualei crize sunt muncitorii prost plătiți și persoanele vulnerabile. Sindicaliștii consideră că angajatorii, Guvernul și Uniunea Europeană au responsabilitatea de a adopta măsuri urgente.
Pentru început, Bucureștiul propune Bruxelles-ului eliminarea plafonării bugetului de pensii la 9,4 din PIB, așa cum este menționat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Pragul a fost stabilit de vechea guvernare PNL-USR-UDMR. PSD consideră că nivelul este prea mic.
Miercuri seară, social-democrații și liberalii își disputau inițiativa majorării pensiilor.
—
În tot acest timp, social-democrații anunță că veni „cât de curând” cu o nominalizare pentru Ministerul Apărării, portofoliu rămas vacant după demisia lui Vasile Dîncu.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, recunoaște că un troc de portofolii „nu este o abordare serioasă”.
Surse politice au susținut că social-democrații ar renunța la conducerea MApN pentru a prelua Energia sau Internele. Interimatul la Apărare este asigurat de premierul Nicolae Ciucă.
—
Spitalele riscă să fie sufocate, în perioada următoare, de cheltuielile cu utilitățile.
Potrivit federației Sanitas, unitățile medicale vor fi obligate să taie din bugetele pentru tratamente, astfel încât să achite facturile mari, un lucru recunoscut și de ministrul Alexandru Rafila.
—
În comuna ieșeană Belceşti, joi începe sacrificarea a peste 20.000 de porci dintr-o fermă, unde a fost confirmat un focar de pestă. Unitatea este deținută de doi italieni.
Crescătorii și producătorii au avertizat că în perioada sărbătorilor de iarnă prețul cărnii s-ar putea dubla.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, admite că, la magazine, carnea nu este ieftină, dar adaugă că este “cel mai mic preț din Uniunea Europeană”.
—
Chiar dacă resimt povara scumpirilor, europenii așteaptă cu nerăbdare Crăciunul. Cei mai mulți (56%) se vor concentra pe cumpărarea de produse esenţiale de sărbători, potrivit unui sondaj.
Magazinele se așteaptă la profituri mai mici, întrucât clienții tind să facă alegeri pe baza raportului calitate-preţ.
—
România apreciază susţinerea Comisiei Europene pentru aderarea la spaţiul de liberă circulație Schengen, a transmis premierul Nicolae Ciucă la întâlnirea avută cu șefa executivului comunitar, Ursula van der Leyen.
La rândul său, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că “locul României este în Schengen” și “nu mai trebuie pierdut timpul.
La momentul actual, România are un raport tehnic favorabil, realizat de experți după recenta vizită în punctele de frontieră vestice.
În schimb, o rezoluție a parlamentului olandez se opune aderării, în contradicție cu o recomandare a Parlamentului European.
—
Secretarul Alianței Nord-Atlantice a reafirmat angajamentul de a apăra România și toate țările aliate în caz de nevoie.
La întrevederea cu Jens Stoltenberg de la Bruxelles, miercuri, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că țara noastră își va respecta rolul asumat în NATO, urmând să suplimenteze bugetului alocat Apărării.
Bucureștiul, care va contribui cu aproape un milion și jumătate de dolari pentru susținerea Ucrainei, Georgiei și Moldovei, vrea ca NATO să monitorizeze atent situația din Marea Neagră.
În ceea ce pare o amenințare voalată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a spus că Rusia va ține cont de trupele americane din România, atunci când își va asigura propria securitate.
Preşedintele Vladimir Putin a asistat, miercuri, la primul exerciţiu nuclear organizat de la momentul invadării Ucrainei, armata lansând rachete balistice şi de croazieră de pe submarinul atomic Tula. Arsenalul datează din era sovietică. Propaganda de la Moscova și-a intensificat retorica de război.
De la Washington, preşedintele Joe Biden a declarat că Rusia ar face o „greşeală gravă, gravă” dacă ar desfăşura o armă nucleară tactică în Ucraina.
Dincolo de Atlantic, Pentagonul susține că a testat cu succes componente ale armelor hipersonice și echipamentele de navigație. Depășind de câteva ori viteza sunetului, armele hipersonice sunt dezvoltate pentru un răspuns militar mai rapid.
Pe frontul de război, trupele ucrainene recâştigă încet încet teren în Herson, regiunea sudică ajunsă sub controlul rușilor din primele zile ale invaziei, în urmă cu opt luni. Avansul este îngreunat de condițiile din teren.
Potrivit autorităților de la Kiev, în localităţile eliberate de sub ocupaţie în această toamnă, au fost exhumate deja aproximativ 1.000 de cadavre aparţinând unor soldaţi şi civili ucişi de ruşi.
Ucraina le-a cerut cetăţenilor săi care au fugit din ţară în urma invaziei Rusiei să nu se întoarcă în această iarnă. Pe lângă faptul că s-ar expune războiului, dacă oamenii ar reveni la casele lor presiunea asupra sistemului energetic ar spori, a explicat vicepremierul Iryna Vereshchuk. Ucraina este afectată de o penurie de curent ca urmare a atacurilor ruseşti asupra reţelei electrice.
—
Cu surse de electricitate tot mai limitate, Republica Moldova ia în calcul inclusiv deconectări în lanț. România și alte țări europene asigură necesarul de energie al țării de dincolo de Prut.
În încercarea de a da un exemplu de economisire, Guvernul de la Chișinău și-a ținut ședința cu becurile stinse.
Presa moldoveană scrie că au crescut vânzările de lumânări, candele și gaz lampant.
—
Cercetări făcute în dosarul atentatului în care a fost ucis un afacerist la Arad au descoperit, conjunctural, o grupare care fabrica bombe artizanale în Germania. Un român face parte din rețea, care a fost arestat.
În ultimii ani, mai multe atacuri cu bombă au vizat bancomate din Germania.
—
La Timișoara, procurorii anchetează doi frați gemeni şi iubita unuia dintre aceștia, care au racolat adolescenți – fete şi băieţi – pe care i-au filmat în timp ce întreţineau relaţii sexuale cu doi dintre acuzați. Cea mai tânără victimă este un copil de doar un an şi jumătate.
Frații sunt recidiviști, fiind condamnați în trecut la închisoare cu suspendare pentru pornografie infantilă. Cei trei sunt arestați preventiv.
—
Fost ministru al Agriculturii, deputatul Adrian Chesnoiu a fost pus sub acuzare pentru abuz în servicu.
Procurorii anticorupție susţin că social-democratul a făcut presiuni asupra unor comisii de examinare pentru angajarea în minister a unor candidaţi pe care i-a agreat.
—
O tânără din Oradea este cercetată pentru că a preluat mai multe anunţuri umanitare de pe internet, la care a schimbat conturile pentru donaţii, adăugându-le pe cele personale.
În acest mod, femeia de 33 de ani a înşelat zeci de persoane.
—
O echipă trimisă de Avocatul Poporului a descins la Academia de Poliţie, în urma dezvăluirilor despre condiţiile proaste de cazare.
”Aşteptăm identificarea unor soluţii urgente pentru ca umilirea studenţilor să înceteze”, au transmis sindicaliştii Europol.
—
Ministerul Finanţelor verifică întârzierile în plata burselor de performanţă, merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar.
Banii au fost viraţi în conturile Trezoreriilor locale pentru ca școlile să îi obțină în baza cererilor.
—
Curtea de Conturi a constatat că nu s-a făcut vreo investiţie în infrastructura aeroportuară la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti în perioada 2014 – 2019.
În schimb, a crescut numărul de angajaţi şi s-au dublat cheltuielile de personal.
—
Un şofer s-a prezentat la Registrul Auto Român cu o maşină care avea arcul de suspensie rupt şi cu bucăţi de cauciuc dur introduse între spire.
Mașina a fost respinsă la controlul tehnic.
—
Șeful statului a promulgat legea prin care bujorul devine Floare Naţională a României.
Actul impune stabilirea unor măsuri de protecţie a rezervaţiilor naturale de bujor, organizarea periodică la nivel local al unor expoziţii florale, stimularea şi sprijinirea cultivării bujorului în parcuri şi grădini publice.
—
Mai multe de o sută de cazuri de Ebola au fost confirmate în Uganda. Epidemia a provocat 30 de decese până la acest moment, a anunţat guvernul de la Kampala.
Tulpina Sudan a virusului Ebola, pentru care nu există deocamdată un vaccin autorizat, se răspândește în Uganda.
3 seruri sunt dezvoltate de experții britanici și americani. Primele teste clinice vor începe peste două săptămâni.
—
Guvernul german a deschis calea pentru legalizarea canabisului, deşi este încă neclar dacă proiectul va fi acceptat la nivel european.
Potrivit proiectului, va fi permisă deţinerea ”unei cantităţi maxime de 20 până la 30 de grame” în vederea consumului personal.
—
În Statele Unite ale Amerucuu, mai multe produse de tip şampon uscat au fost retrase de pe piaţă din cauza “nivelurilor potenţial ridicate” de benzen.
Substanţă chimică poate creşte riscul apariţiei unor tipuri de cancer în urma unei expuneri pe termen lung.
—
În Indonezia, un piton a înghițit o femeie. Trupul neînsuflețit al victimei a fost recuperat din burta șarpelui.
Pitonii atacă prin încolăcirea în jurul prăzii, pe care o înghit cu totul.
—
Pentru al doilea sezon la rând, FC Barcelona părăsește Liga Campionilor din faza grupelor. Echipa catalană a fost învinsă în fața propriilor suporteri, miercuri seară, de Bayern Munchen. Nemții s-au impus cu 3-0.
Inter Milano a învins Viktoria Plzen cu 4-0, astfel că italienii s-au calificat în optimi.
Atletico a remizat cu Leverkusen, scor 2-2, și nu mai are șanse de a trece de grupe.
Cu același scor, FC Porto s-a impus la Bruges. Ambele și-au asigurat calificarea.
Liverpool şi-a asigurat calificarea în optimi, după 3-0 la Amsterdam cu Ajax.
La rândul său, Napoli a obţinut o victorie la scor de forfait, 3-0 cu Rangers.
Tottenham Hotspur a fost aproape de calificarea în optimi, însă un gol marcat de Harry Kane (’90+5) a fost anulat de arbitrajul video, iar meciul cu Sporting Lisabona s-a terminat la egalitate, 1-1.
Eintracht a dispus cu 2-1 de Olympique Marseille, astfel că toate cele patru echipe din Grupa D păstrează şanse de calificare în optimi.
Până la acest moment, 12 echipe şi-au asigurat locurile în optimile de finală ale Champions League, anume Napoli, Liverpool, FC Bruges, FC Porto, Bayern Munchen, Inter Milano, Chelsea, Real Madrid, Manchester City, Borussia Dortmund, PSG şi Benfica.
—
Echipele românești evoluează, joi, în deplasare în grupele Conference League.
De la 19 și 45 de minute, FCSB joacă pe terenul Anderlecht Bruxelles. Mai apoi, de la ora 22:00, CFR Cluj se duelează cu formația turcă Sivasspor.
—
Marius Croitoru este noul antrenor al FC Argeș, unde îl înlocuiește pe Andrei Prepeliță.
La începutul lunii, Marius Croitoru demisionase de pe banca tehnică a FC U Craiova, echipă ale cărei rezultate au fost dezamăgitoare în actualul sezon al Superligii.
—
În condițiile în care numărul cazurilor de Covid continuă să scadă, turiștii nu mai sunt obligaţi să prezinte un rezultat negativ al testului PCR sau al testului rapid de antigen la sosirea în Qatar, gazda Cupei Mondiale de Fotbal.
Cetăţenii, rezidenţii şi vizitatorii trebuie să continue să urmeze măsurile de precauţie standard pentru a reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2.
—
Muzeul Naţional de Istorie a României deschide, joi, cea mai mare expoziţie din ultimii 25 de ani dedicată civilizaţiei geţilor şi dacilor.
Proiectul “Dacia. Ultima frontieră a romanităţii” este organizat cu sprijinul a 45 de instituţii muzeale din România şi Republica Moldova.
—
Ajuns la cea de-a zecea ediție, Turneul “Vioara lui Enescu la sate” ia startul a începe în două localități din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Violonistul Gabriel Croitoru va susține primul spectacol, joi, în Căianu Mic.
—
Vremea va fi caldă pentru această dată în cea mai mare parte a țării, cu abaterile cele mai mari față de normele climatologice în regiunile sudice. Cerul va fi variabil, dar în primele ore ale intervalului, pe alocuri, cu precădere în zonele joase din nord-vestul, centrul și estul teritoriului vor fi nori joși, stratiformi, sau ceață, izolat posibil asociate cu burniță. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 15 și 22 de grade.
În zonele de munte, vremea va fi frumoasă, cerul variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Valorile de temperatură, comparabile cu cele din intervalul precedent, vor fi în general ușor mai ridicate decât mediile multianuale ale perioadei.
La București, vremea va fi caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil spre mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 21…22 de grade.