Norul de cenușă generat de erupția vulcanică de pe insula spaniolă La Palma ajunge peste România. În zonele din vestul țării, ploile ar putea fi mai acide decât de obicei, iar nivelul de poluare ar putea să crească. Specialiștii nu au detectat, până acum, concentrații de gaze și particule care să provoace îngrijorare.
Aflat la aproape 7.000 de metri înălțime, norul este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic şi particule fine, solide, de magma pulverizată, solidificată şi răcită, potrivit Ministerului Mediului. De aproape o săptămână, lava vulcanului Cumbre Vieja se scurge de pe munte, forţând mii de localnici să se refugieze. Partea superioară a conului vulcanic s-a prăbuşit.
Autoritățile susțin că avem un motiv în plus să purtăm, în aceste zile, mască de protecție.
—
Timișoara a devenit primul mare oraș din România în care incidența Covid a depășit 6 cazuri la mia de locuitori. Evenimentele private ar putea fi interzise, iar sălile de spectacol și de cinema riscă să fie închise. Persoanele vaccinate vor putea circula fără restricții în timpul carantinei nocturne de weekend.
La București, unde rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit pragul de 4 cazuri la mia de locuitori, purtarea măştii de protecţie este obligatorie, de astăzi, în spaţiile publice, precum pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, dar şi la locul de muncă. Capitala este înconjurată de localități aflate în zona roșie.
De marți, România va începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid. Prioritate vor avea cadrele sanitare, personalul din învățământ, vârstnicii și bolnavii cronic.
În ultima săptămână, au fost vaccinate 92.000 de persoane, ceea ce confirmă un ritm în creștere. O nouă tranșă de ser anti-Covid de la Pfizer ajunge, luni și marți, în România. Cele peste 700.000 de doze vor fi repartizate în județe.
Până acum, doar 27% din populație s-a vaccinat.
Autoritățile sanitare au raportat, duminică, 6.300 de noi infecții cu SARS-CoV-2, la peste 44.000 de teste. Alte peste o sută de decese au fost asociate Covid.
La Terapie Intensivă, sunt internate 1.200 de persoane. La nivelul întregii țări, duminică mai erau disponibile doar 10 paturi la ATI, niciun la București.
În mai mult de 50 de localități, grădinițele și școlile se închid de luni, iar 17.000 de preșcolari și elevi trec la cursuri online. Creșterea este extrem de rapidă.
În mai multe centre studențești, începe noul an universitar. Multe facultăți au ales formatul hibrid, în care cursurile se vor ţine online, iar seminariile cu prezenţă fizică.
Directorul general al companiei Pfizer anticipează că omenirea va reveni la viaţa normală în decurs de un an. În opinia lui Albert Bourla, “probabil va fi necesară vaccinarea anuală împotriva Covid”. Recent și directorul companiei Moderna, Stéphane Bancel, anticipa același lucru.
Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii se opune puternic lansării pe scară largă a rapelurilor. OMS consideră că, pentru a ține pandemia sub control, naţiunile mai bogate ar trebui să ofere doze suplimentare ţărilor cu rate minime de vaccinare.
—-
Congresul PNL a fost o demonstrație a modului în care sunt încălcate restricțiile sanitare impuse restului cetățenilor. Cei prezenți s-au îmbrățișat, și-au strâns mâinile și au stat la fotografii fără a păstra distanța.
Între cei surprinși fără mască, deși nu se mai afla la tribună, s-a numărat înșuși președintele Klaus Iohannis. În urmă cu un an, șeful statului spunea că în fața unei boli “ori ești precaut, ori ești prost”.
—
Cu Florin Cîțu la cârmă, Partidul Național Liberal riscă să nu mai poată reface majoritatea parlamentară, întrucât USR PLUS nu-l acceptă la șefia guvernului. Totodată, opoziția social-democrată le-a reamintit liberalilor că îi “așteaptă” moțiunea de cenzură.
Înfrânt în alegerile interne, Ludovic Orban urmează să își formalizeze, luni, demisia din postul de președinte al Camerei Deputaților, exprimându-și speranța că liberalii nu vor pierde această funcţie.
În a doua zi de congres PNL, susținătorii lui Florin Cîțu și-au adjudecat pe linie funcțiile din eșalonul secund al partidului. Dan Vâlceanu este noul secretar general.
—
Suspansul se prelungește în Germania, social-democraţii au revendicat postul de premier pentru Olaf Scholz, în timp ce conservatorii cancelarului Angelei Merkel au recunoscut că au suferit “pierderi amare” în alegerile legislative. Ultimele date indică o diferență de două procente între cele două tabele. Se anunță negocieri dificile pentru formarea următorului guvern de la Berlin.
—
În ciuda estimărilor inițiale, Islanda a ratat șansa istorică de a avea un legislativ în care majoritare să fie femeile, ceea ce ar fi reprezentat o premieră pentru Europa. Renumărarea voturilor a arătat că vor mai fi mai mulți bărbați în legislativ, relatează Reuters, citând radiodifuzorul RUV.
—
Elveţia a spus ”da” căsătoriei pentru toţi. O largă majoritate a electoratului din Țara Cantoanelor s-a pronunțat la urne în favoarea mariajelor între persoane de acelaşi sex. În Elveția, cuplurile gay puteau trăi în parteneriat civil, dar noua lege le va permite să adopte copii.
În schimb, elvețienii au respins propunerea ca veniturile din capital – dobânzi sau dividende, de exemplu – să fie impozitate mai mult decât veniturile salariale, pentru a finanţa prestaţii sociale.
—
Aproape o treime din benzinăriile grupului BP au rămas fără carburanţi în Marea Britanie, duminică, urmare a panicii care a cuprins șoferii, potrivit Reuters. Pentru a treia zi la rând, s-au format cozi lungi la stațiile de alimentare a mașinilor. Companiile petroliere au transmis că lipsa şoferilor de camioane provoacă probleme de aprovizionare.
—
Aproape 50 de ţări ale lumii aplică încă pedeapsa cu moartea, potrivit unui raport al organizației Amnesty International. Sentințele sunt duse la îndeplinire prin decapitare, electrocutare, pluton de execuţie, spânzurătoare sau injecţie letală. În ultimul an, aproape 500 de persoane au fost executate în diferite țări. În Statele Unite ale Americii, Curtea Supremă a autorizat reluarea execuţiilor federale în urmă cu un an, după o pauză de aproape două decenii.
—
În Liga 1, CFR Cluj s-a impus cu 1-0 pe terenul UTA Arad. Antrenorul Dan Petrescu a admis că elevii săi au reușit o victorie “norocoasă”. Farul Constanţa a învins CS Mioveni cu 2-1. FC Botoşani și FC U Craiova au remizat, 1-1.
—
Lewis Hamilton a câştigat Marele Premiu al Rusiei, desfășurat pe circuitul din stațiunea Soci, succes care i-a adus şi poziţia de lider în clasamentul piloţilor. Britanicul echipei Mercedes a ajuns la 100 de victorii în Marele Circ. Olandezul Max Verstappen (Red Bull) a făcut de asemenea o cursă excelentă şi, după ce a luat startul de pe ultimul loc, a terminat cursa pe locul secund. Podiumul a fost completat de Carlos Sainz Jr, de la Ferrari.
—
Vremea se va menţine caldã pentru aceastã datã în vestul, centrul şi sud-vestul ţãrii, dar se va rãci în est şi sud-est. Cerul va avea înnorãri mai ales în vest şi sud-vest, unde sun posibile ploi slabe, trecãtoare. Vântul va bate mai tare în regiunile sudice şi la munte.
Pe arii restrânse, dimineaţa, se va forma ceaţã. Temperaturile maxime se vor încadra între 16-18 grade în nordul Moldovei şi 26-27 de grade în regiunile sudice.
La București, vreme frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 24-26 de grade.
La munte, vremea se va menţine relativ caldã pentru aceastã perioadã a anului în cea mai mare parte a zonei montane. Pe parcursul zilei cerul va fi variabil, cu înnorãri în Carpaţii Orientali unde vor fi posibile izolat ploi slabe sau burniţã. Începând de seara, aria de nebulozitate se va extinde şi va ploua moderat cantitativ (vor fi mai ales averse, izolat însoţite de descãrcãri electrice) în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali, în timp ce în restul zonei ploi slabe vor fi pe arii restrânse. La altitudini de peste 1400 m, dar şi în depresiuni, plafonul jos de nori sau ceaţa vor determina temporar scãderea semnificativã a vizibilitãţii. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificãri la altitudini mari, în special în a doua parte a intervalului.
Pe litoral, vremea va fi în general frumoasã şi relativ normalã termicã. Valorile termice vor fi în scãdere faţã de intervlul anterior, astfel cã temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 20 de grade, iar cele minime între 10 şi 14 grade. Cerul va avea înnorãri temporare, mai ales seara şi noaptea, când vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri trecãtoare. Temperatura apei mãrii va fi de 15…17 grade.