Vineri este ultima zi în care cetățenii se pot autorecenza. Până acum, 10 milioane de chestionare au fost completate online.
Perioada de autorecenzare a fost prelungită după ce Institutul de Statistică a remarcat un interes crescând pentru furnizarea datelor.
Angajații primesc o zi liberă pentru autorecenzare.
Participarea la recensământ este obligatorie. Cei care refuză sau oferă date eronate riscă amenzi.
—
PNL și PSD se întrec, separat, în bilanțuri laudative ale celor 6 luni de guvernare.
Premierul liberal Nicolae Ciucă a ținut să puncteze că “avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi peste 90 de miliarde de euro la dispoziţie pentru dezvoltarea României”. PNL amintește de plafonările și compensările decise în contextul crizei facturilor la energie.
În schimb, liderul PSD susține că intrarea la guvernare a fost “asumată” pentru că “situaţia ţării devenise dramatică”. Marcel Ciolacu admite că “românii suferă din cauza scumpirii alimentelor, combustibilului, energiei şi a inflaţiei ridicate”, dar spuen că guvernul are soluții, iar fără PSD “măsurile sociale n-ar fi existat”.
Tot tabăra social-democrată, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a ținut să sublinieze că, “la fel ca în 2000 şi în 2012, partidul a reuşit să repună România pe traseul creşterii economice”.
PSD se consideră “singurul partid care a asigurat perioade de creştere economică în ultimii 30 ani, dar şi cel care a dus România în NATO, precum şi prin procesul de integrare europeană”.
Din opoziție, lucrurile se văd complet diferit.
Invitat joi seară la Europa FM, liderul USR a opinat că România are “o coaliţie a falimentului la butoane”, al cărei arhitect este președintele Klaus Iohannis și ale cărei rezultate economice sunt catastrofale după jumătate de an de împărțire a puterii. Cătălin Drulă critică ideea impozitului progresiv, avansată de social-democrați.
În opinia sa, politica Guvernului nu face decât să adâncească deficitul bugetar. USR pledează pentru reducerea cheltuielilor statului și eliminarea pensiilor speciale.
În fine, Alianța pentru Unirea Românilor acuză că PNL şi PSD nu au reuşit să oprească creşterea datoriei publice și au permis invadarea pieţei autohtone cu produse de import de o calitate îndoielnică.
AUR critică vehement ceea ce numește “legea falimentară” offshore, considerând că statul va avea prea puțin de câștigat din exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră.
Săptămâna viitoare, România va înainta Comisiei Europene prima cerere de finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de trei miliarde de euro.
Guvernul a adoptat, joi, ultimul act normativ necesar, prin care vor fi sancţionate potrivit legislaţiei naţionale eventualele nereguli.
—
Guvernul a majorat valoarea premiilor pentru olimpicii naționali. În plus, se vor acorda burse de performanţă şi pentru elevii din sistemul privat care ajung să reprezinte România la concursuri internaţionale de educație.
—
Liceenii din clasele terminale încheie cursurile. Tot vineri este ultima zi în care aceștia se pot înscrie pentru a susține probele examenului de Bacalaureat. Testarea va începe la 6 iunie, cu proba orală la limba română.
—
Vârstnicii vor primi sprijinul financiar de 700 de lei “în acelaşi timp cu pensia, începând cu data de 1 iulie”, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. De acest ajutor social beneficiază persoanele ale căror pensii lunare nu depășesc 2.000 de lei, al căror număr este estimat la 3,2 milioane.
Cât privește voucherele de 50 de euro la două luni, ministrul Marius Budăi a precizat că, pe măsură ce furnizorii tipăresc cardurile pe care vor intra aceşti bani, ele vor fi livrate prin Poşta Română.
—
Federaţia Sanitas pregătește un amplu miting pe 15 iunie. Angajații din sistemul sanitar și din asistenţă socială sunt nemulțumiți de salarii. Liderii Sanitar cer echitatea promisă de guvernanți în viitoarea lege a salarizării unitare.
—
Salariile de bază brute ale angajaților CFR Călători vor fi majorate cu 10%. Conducerea operatorului feroviar și sindicaliștii au semnat noul Contract Colectiv de Muncă. Din iunie, salariații CFR Călători vor primi tichete de masă, fiecare în valoare de 20 de lei.
—
Parchetul European anchetează cheltuirea unor fonduri comunitare destinate dezvoltării în Delta Dunării. Banii ar fi ajuns, de fapt, în alte locuri din ţară, iar achiziţiile s-au făcut la preţuri supraevaluate.
Procurorii au făcut percheziții la mai multe adrese din București, Gorj, Giurgiu și din zona Deltei Dunării. Prejudiciul este de aproximativ 3 milioane de euro.
Anchetatorii EPPO, condus de Laura Codruţa Kovesi, au trei suspecți.
Doi dintre ei dețin diverse firme, care au accesat în mod abuziv fonduri comunitare în baza unor documente false. Al treilea suspect a furnizat echipamente grupului, la un preț supraevaluat.
Parchetul European a stabilit o cauțiune pentru fiecare, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.
—
Primăria Sectorului 4 cere Guvernului bani din Fondul de rezervă pentru plata despăgubirilor dictate de instanță în dosarul incendiului din clubul Colectiv. Un dezastru în urma căruia 64 de tineri au murit, iar alți 150 au suferit răni grave.
PS 4 are de plătit daune în valoare de 64 de milioane de euro. Suma reprezintă mai mult de jumătate din tot bugetul instituției, spune edilul Daniel Băluţă.
Între timp, la nici două săptămâni de când a fost încarcerat, fostul primar Cristian Popescu-Piedone a contestat condamnarea la 4 ani închisoare pe care a primit-o în același dosar, o sentință înjumătățită la apel.
Cristian Popescu Piedone a fost, totodată, scos de pe lista inculpaţilor care trebuie să le achite vătămate din proces daune de zeci de milioane de euro părților.
—
Traian Băsescu a dat în judecată Serviciul de Protecţie şi Pază, cerând anularea deciziei prin care i-a fost retras dispozitivul oferit foştilor preşedinţi.
Actualul europarlamentar a rămas fără acest privilegiu după ce Instanța Supremă l-a declarat definitiv colaborator al Securității.
Totodată, Traian Băsescu a pierdut și vila de protocol. Întrucât nu a evacuat imobilul, Regia Patrimoniului de Stat îl amenință cu evacuarea pe fostul președinte.
Potrivit CNSAS, în tinerețe Traian Băsescu a dat note informative care ar fi împiedicat un coleg de la Academia de Marină să plece din țară și, totodată, a dezvăluit activităţi potrivnice regimului ceaușist.
—
Fost președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzat de îmbogățire ilicită și trădare de patrie.
Procurorii de caz au anunțat că vor contesta decizia magistraților.
În schimb, cumnatul lui Igor Dodon va sta o lună în spatele gratiilor. La percheziții, Petru Merineanu a fost surprins de anchetatori pe când încerca să înghită câteva înscrisuri incriminatoare, potrivit Jurnal.md.
În urma descinderilor, procurorii anticorupție au pus sub sechestru bunuri de lux, sume mari de bani, contracte și chitanțe.
Fotografiat în timp ce primea o sacoșă cu bani de la fugarul oligarh Vlad Plahotniuc, socialistul Igor Dodon susține că este o victimă politică a actualei administrații, conduse de președinta Maia Sandu.
—
Liderul regiunii separatiste Transnistria a demis întregul guvern joi. Motivele deciziei nu sunt cunoscute.
Parlamentul de la Tiraspol se va întruni, vineri, într-o şedinţă extraordinară pentru a dezbate situația.
Găzduind trupe ruse, Transnistria este, în viziunea analiștilor militari, un “călcâi al lui Ahile” pentru Republica Moldova și aspirațiile acesteia de aderare la Uniunea Europeană.
—
În încercarea de a “sparge” apărarea ucraineană, care este depășită numeric pe front, armata rusă atacă cu forţe noi şi o gamă largă de armament în zona orașelor Lugansk şi Doneţk.
Invadatorii ar fi adus întăriri inclusiv din Siberia. Asaltul continuă și asupra oraşelor Lisihansk şi Severodoneţk, unde mii de civili sunt blocaţi. Mare parte din locuințe sunt distruse.
Invazia militară a Rusiei în Ucraina a dominat ultima zi a Forumului Economic Mondial.
“Nu îi putem permite lui (Vladimir) Putin să câștige acest război”, a declarat cancelarul german. “O pace dictată iese din discuție… Ucraina nu va accepta acest lucru și nici noi nu vom accepta”, a adăugat Olaf Scholz.
Între ţările Alianței Nord-Atlantice ar exista o „înţelegere tacită” să nu furnizeze Ucrainei tancuri moderne de fabricaţie occidentală pentru a evita ca Rusia să considere acest lucru drept o „provocare” sau o intervenţie activă în război, au declarat surse din cadrul NATO pentru agenția germană DPA.
De când a început invazia rusă, multe ţări est-europene au furnizat Kievului echipamente şi arme din epoca sovietică.
De aceea, la Davos, șeful diplomației ucrainene a criticat aliații. Dmitro Kuleba este nemulțumit și că Uniunea Europeană întârzie adoptarea noilor sancțiuni economice împotriva Moscovei.
Războiul din Europa ar putea provoca o recesiune globală, pe măsură ce prețurile la alimente și energie cresc, a avertizat președintele Băncii Mondiale. Potrivit americanului David Malpass, țările în curs de dezvoltare vor fi cele mai afectate.
Într-o convorbire telefonică avută joi, preşedintele francez i-a cerut omologului său turc să “respecte alegerea suverană” a Finlandei şi Suediei de a adera la Nord-Atlantice.
Emmanuel Macron își doreşte găsirea rapidă a unei “soluţii” pentru ca Ankara să renunţe la poziţia sa de veto.
Recep Erdogan le reproșează autorităților de la Helsinki și Stockholm că s-au opun extrădării unor suspecți de terorism, dar opoziția turcă susține că, în realitate, aceștia sunt contestatari ai politicilor autoritare ale președintelui.
În discuția avută, Emmanuel Macron și Recep Erdogan au dezbătut și actuala criză a securităţii alimentare provocată de război.
Într-un dialog tot prin telefon, premierul italian i-a cerut președintelui rus deblocarea porturilor ucrainene la Marea Neagră. Vladimir Putin i-a răspuns lui Mario Draghi că acest lucru este posibil doar dacă Occidentul ridică sancţiunile impuse Moscovei.
—
În contextul înmulțirii cazurilor de variolă a maimuței în mai multe țări din lume, Institutul Național de Sănătate Publică precizează – la solicitarea Europa FM – că a întocmit o metodologie de supraveghere a infecției.
Ghidul a fost trimis direcțiilor de Sănătate Publică din țară.
Într-un document de 9 pagini, INSP prezintă criteriile de diagnostic, modalitatea de raportare și gestionare a eventualelor îmbolnăviri, dar și recomandări pentru personalul medico-sanitar.
Până acum, în România nu există nici cazuri de îmbolnăvire și nici suspiciuni de infectare.
Potrivit INSP, la momentul actual nu se impune monitorizarea sosirilor în țară, deoarece virusul variolei maimuței nu se transmite ușor între oameni. Infectarea presupune contact direct, mai cu seamă cel sexual.
Vaccinarea împotriva variolei a încetat în anii ‘80, ca urmare a eradicării acestei boli. Prin urmare, persoanele cu vârste sub 40-50 de ani nu sunt imunizate.
Cu toate acestea, nu se impune vaccinarea întregii populații în mod profilactic, ci doar vaccinarea post-expunere la variola maimuței.
La nivel mondial, peste 200 de cazuri au fost confirmate în 19 țări din afara Africii, unde boala este endemică.
Cele mai multe îmbolnăviri sunt remarcate în rândul bărbaților tineri.
—
Simona Halep (19 WTA) a părăsit Openul Franței. În turul secund pe zgura pariziană, românca a fost eliminată de chinezoaica Qinwen Zheng (74 WTA).
Presa sportivă internațională salută prima mare victorie a jucătoarei asiatice în vârstă de 19 ani.
După meci, Simona Halep a mărturisit pentru Eurosport că s-a panicat pe teren.
După acest eșec, Simona Halep va începe pregătirile pentru sezonul de iarbă, care va debuta pe 13 iunie, la Birmingham.
Tot luna viitoare, vor urma turneele de la Bad Homburg și Wimbledon, unde Simona Halep va avea prima apariție după câștigarea trofeului în 2019.
La Roland Garros, Irina Begu (63 WTA) s-a calificat în turul al treilea, dar a fost la un pas de descalificare după o ieșire nervoasă în meciul cu rusoaica Ekaterina Alexandrova (31 WTA).
Românca a dat cu racheta de pământ, aceasta ricoșând în tribune, unde a lovit un copil. Arbitrii au decis ca românca să primească un avertisment.
În faza următoare, Irina Begu o va întâlni pe franțuzoaica Leolia Jeanjean (227 WTA).
În turul al treilea s-a calificat și poloneza Iga Swiatek, lider al clasamentului WTA.
—
Ministrul Apărării propune ca echipa Steaua să fie reorganizată după modelul Dinamo. Secția de fotbal ar urma să se desprindă de Clubul Sportiv al Armatei.
Într-un interviu pentru Euronews România, Vasile Dâncu a spus că, anul viitor, CSA Steaua va lupta pentru promovarea în Liga 1.
Echipa a încheiat play-off-ul Ligii secunde pe locul 4, dar nu are drept de promovare întrucât finanțarea îi este asigurată din bani publici, ceea ce contravine Legii sporturilor.
—
În campionatul de handbal feminin, titlul va fi decis în ultima etapă. Rapid și CSM București au câștigat meciurile din penultima rundă a “Ligii Florilor”, fiind despărțite de un singur punct în clasament.
—
Procuratura britanică l-a pus oficial sub acuzare pe actorul american Kevin Spacey în 4 cazuri de agresiune sexuală, în care victime sunt bărbați.
Starul a căzut în dizgrația Cetății Filmului după un scandal care l-a forțat să își recunoască homosexualitatea. În noiembrie anul trecut, Kevin Spacey a fost condamnat să plătească mai mult de 30 de milioane de dolari companiei care a produs serialul ”House of Cards”, în care actorul a interpretat rolul principal până la concedierea sa.
—
Colegi de breaslă și admiratori deplâng moartea actorului american Ray Liotta. În această perioadă, startul hollywoodian – în vârsta de 67 de ani și cunoscut marelui public mai ales pentru rolul din “Goodfellas” – filma în Republica Dominicană. Ray Liotta a murit în somn, fără ca decesul să fie unul suspect. Cauzele acestuia nu sunt, totuși, cunoscute pentru moment.
—
Lumea muzicii este îndoliată de moartea lui Andy Fletcher, co-fondator și clăpar al trupei engleze Depeche Mode. Artistul avea 60 de ani.
Într-un comunicat, colegii săi s-au declarat “copleșiți de tristețe”. Depeche Mode s-a bucurat de un succes internațional imens de la sfârșitul anilor ’80 , formația fiind inclusă în Rock and Roll Hall of Fame în 2020.
—
Legendara trupă suedeză ABBA dă startul, vineri seară, la Londra unei așteptate serii de concerte. Cei 4 muzicieni vor apărea sub forma unor avatare digitale pe o arenă special ridicată langă Parcul Olimpic din capitala britanică.
Prețul biletelor începe de la 21 de lire.
Timp de 90 de minute, Agnetha, Anni-Frid, Benny și Björn vor interpreta atât hituri de acum 4 decenii, cât și melodii de pe cel mai recent album, intitulat “Voyage” și lansat iarna trecută.
—
Un tribunal spaniol a respins apelul cântăreței columbiene Shakira prin care putea să evite procesul în care este acuzată de evaziune fiscală.
Artista sud-americană este acuzată că nu a plătit impozite de peste 14 milioane de euro în statul iberic.
—
Pe fondul schimbărilor climatice, furtunile de nisip au devenit tot mai intense și mai dese în Orientul Mijlociu.
Fenomenul amenință economia globală inclusiv prin încetinirea producției de petrol, aducând pierderi de 13 miliarde de dolari anual în regiune, potrivit unei analize CNN.
—
Vremea va fi caldă și în general frumoasă. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, după-amiaza și seara pe suprafețe mici, cu o probabilitate mai mare în extremitatea de sud-est a teritoriului și la munte. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte, în regiunile nordice și pe arii restrânse în cele estice și sud-estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 31 de grade.
La București, vremea va fi frumoasă și caldă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade.
În zonele de munte, cerul va fi variabil, dar după-amiaza și noaptea, pe arii restrânse vor fi înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe parcursul zilei în Carpații Orientali și în Munții Apuseni, dar de scurtă durată și în timpul ploilor. Valorile termice vor crește ușor față de intervalul anterior.
Pe litoral, vremea va fi relativ caldă, cu maxime cuprinse între 21 și 23 de grade, iar cele minime se vor situa între 15 și 17 grade. Cerul va fi variabil, temporar noros după-amiaza când, vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare după-amiaza și seara. Noaptea vor fi condiții de ceață. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 15 și 20 de grade.