Marșând pe un discurs antiimigrație în campania electorală, coaliția dreptei naționaliste a câștigat alegerile parlamentare din Italia, conform estimărilor de duminică seară.
Eurosceptică declarată și o admiratoare a fascistului Benito Mussolini, Giorgia Meloni (45 de ani) și-a revendicat victoria și ar urma să devină prima femeie premier din istoria Peninsulei, cu sprijinul extremistului Matteo Salvini și al conservatorului Silvio Berlusconi.
Rezultatele reprezintă un cutremur politic pentru Europa modernă, Italia fiind una dintre pilonii acesteia.
Înaintea alegerilor, Comisia Europeană nu și-a ascuns temerile că Italia se va alătura țărilor-problemă, precum Ungaria și Polonia, unde regulile democratice sunt puse la încercare. Șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, i-a avertizat pe italieni să aibă grijă cum votează.
Spre deosebire de alții săi, Giorgia Meloni și-a exprimat, totuși, susținerea deschisă pentru Ucraina invadată.
—
La Chișinău, au fost incidente la un miting antiguvernamental organizat de filorușii lui Ilan Șor.
Manifestanții au cerut demisia președintei Maia Sandu și au forțat intrarea în sediul Palatului prezidențial al Republicii Moldova, fiind dispersați de forțele de ordine.
Tensiuni sunt și în Republica Daghestan, unde părinții tinerilor convocați în armată pentru a lupta pe frontul ucrainean au blocat principala autostradă spre capitală și i-au atacat pe polițiști, care au tras focuri de avertisment în aer.
Daghestanul are o populație de trei milioane de locuitori, majoritatea musulmani.
—
Autorităţile ruse au promis să îndrepte “erorile” comise în cadrul mobilizării decretate de către preşedintele Vladimir Putin.
Convocarea unor persoane vârstnice și bolnave a stârnit un val de indignare.
Doi parlamentari de la Moscova le-au cerut oficialilor regionali să rezolve rapid “excesele” care au alimentat furia publică.
Prima mobilizare militară din Rusia de după cel de-al Doilea Război Mondial a determinat fuga multor bărbaţi de vârstă militară, provocând blocaje la frontiere şi epuizarea biletelor de avion.
În weekend, mii de ruși au denunțat, în stradă, războiul din Ucraina. Sute de manifestanți au fost arestați, potrivit organizațiilor civile.
Aflat la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, șeful diplomației de la Moscova a denunțat “rusofobia” din cancelariile lumii. Serghei Lavrov a promis protecţia totală a Kremlinului pentru teritoriile anexate în Ucraina.
De cealaltă parte, regimul de la Kiev a transmis că nu renunţă la regiunile pierdute pe frontul de luptă, pe care va încerca să le recucerească.
Desfășurate sub amenințare, consultările populare din estul separatist al Ucrainei continuă până mâine inclusiv. Ulterior, rezultatele se vor afla în analiza Dumei de Stat de la Moscova.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut locuitorilor din teritoriile ocupate de ruşi să fugă de mobilizarea ordonantă de Vladimir Putin, iar dacă nu pot evita acest lucru să “saboteze activităţile inamicului”.
—
În încercarea de a combate deficitul de forţă de muncă apărut după Brexit, noul guvern conservator britanic plănuiește o revizuire a regimului de vize.
Unele sectoare ale economiei Regatului vor putea angaja suplimentar imigranţi, iar cunoaşterea limbii engleză nu va mai fi un criteriu eliminatoriu.
Cu o rată a şomajului de aproape 4%, Marea Britanie ar avea nevoie de mai mult de un milion de noi angajaţi.
—
Unele spitale din țară amână operațiile care nu sunt urgente.
Unitățile medicale duc lipsă de un tratament care se administrează pentru decontractarea musculaturii pacientului după anestezie.
Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, în dreptul tratamentului apare mențiunea ”discontinuitate temporară” din motive de fabricație.
Ministrul Sănătății anunță că tratamentul va fi adus printr-o achiziție specială, însă ar putea dura 2-3 săptămâni până când acesta ar fi disponibil. Alexandru Rafila este supărat că managerii spitalelor nu au asigurat stocuri de rezervă.
În plus, ministrul spune că există un înlocuitor, astfel că amânările de intervenții chirugiale nu s-ar justifica.
În altă ordine de idei, România a distrus până acum 3 milioane de doze de vaccin antiCovid, a admis șeful Sănătății. Alte 3 milioane vor expira până la sfârșitul acestui an.
“Este o problemă la care ar trebui să ne gândim mai mult”, a declarat Alexandru Rafila, care a ținut să puncteze că, “din punctul de vedere al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pandemia încă reprezintă o urgenţă majoră de sănătate publică”.
—
Un bărbat a fost rănit pe când asista la o demonstraţie auto organizată pe Aerodromul Floreni. Una dintre mașini a ieşit în decor. Poliţiştii fac cercetări în acest caz. Evenimentul era unul autorizat.
—
Polițiștii anchetează cazul unui tânăr care a murit după ce s-a izbit cu mașina de un stâlp pe o stradă din Cluj. În urma impactului, vehiculul s-a rupt în zeci de bucăți și a luat foc. Surse din anchetă spun că înainte de accident, băiatul a fost văzut la o sală de jocuri.
—
Prins circulând cu 128 de kilometri/oră pe o stradă din centrul Aradului, un tânăr a fost amendat cu 1.305 lei. În vârstă de 19 ani, șoferul teribilist a rămas fără carnet pentru 120 de zile.
—
Şeful Fiscului spune că primește mesaje de ameninţare pe telefon. Lucian Heiuş dă asigurări că aceste SMS-uri nu îl intimidează, de aceea nici nu a reclamat situația. Potrivit lui, ANAF va continua controalele în sectoarele unde sunt comise nereguli.
—
Poliția Ilfov a reacționat în disputa dintre antrenorul Laurenţiu Reghecampf și impresara Anamaria Prodan. Cei doi foști soți au fost filmați în timp ce se băteau în plină stradă, alegându-se cu dosare penale.
IPJ Ilfov precizează că, în luna februarie, Anamaria Prodan a depus o plângere în care susținea că a fost amenințată. Verificările au stabilit că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu. Ulterior, Anamaria Prodan și-a retras plângerea.
—
Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy comercializate în România sunt retrase de la vânzare. Furnizorul a decis rechemarea voluntară a produselor după depistarea bacteriei Listeria Monocytogenes.
—
Premierul și șeful Camerei Deputaților reprezintă România la funeraliile fostului premier japonez Shinzo Abe, programate marți. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu se află în vizită la Tokyo.
Shinzo Abe a fost asasinat în iulie, fiind împușcat pe când participa la un miting electoral.
—
Patru indivizi au fost arestaţi, duminică în Olanda sub acuzația că plănuiau răpirea ministrului belgian al justiţiei.
Vincent Van Quickenborne a acuzat că “mafia drogurilor” s-ar afla în spatele acestui complot.
—
Opoziția reformatoare din Iran a îndemnat regimul de la Teheran să anuleze obligaţia purtării vălului, după moartea unei tinere aflate în custodia Poliţiei Moravurilor. Tragedia Mahsei Amini a declanşat manifestaţii în întreaga Republică Islamică.
În schimb, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a promis că va lua măsuri împotriva manifestanților.
Polițiștii ar fi bătut-o Mahsa Amini cu un baston şi ar fi lovit-o cu capul de unul dintre vehiculele lor, dar agenții se apără și susțin că fata ar fi suferit un “stop cardiac subit”.
—
Bucureștiul găzduiește, de luni, o conferință internaționlă dedicată tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (ITU PP 2022).
Aproape 2.500 de delegați din 193 de țări se reunesc, timp de 3 săptămâni, la Palatul Parlamentului.
70 de miniștri din întreaga lume și-au anunțat prezența la eveniment, al cărei coordonator este Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.
În cadrul lucrărilor, se vor dezbate siguranța cibernetică, gestionarea deșeurilor electronice și rolul inteligenței artificiale în viața noastră de zi cu zi.
Reuniunea va impune restricții de circulație în zona Palatului Parlamentului.
—
Vânzările mondiale de vehicule electrice vor atinge un maxim istoric în acest an, susține Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), al cărei obiectiv ambițios este ca – până în 2050 – industria auto să nu mai aibă impact negativ asupra mediului înconjurător.
În ţările aflate în curs de dezvoltare, totuși, cererea de mașini electrice este redusă din cauza costurilor de achiziţie mai mari şi a lipsei infrastructurii de încărcare.
—
Planeta Jupiter se va afla, luni, la cea mai mică distanță de Pământ din ultimele aproape 6 decenii, de “doar” 591 de milioane de kilometri, și va fi, de aceea, extrem de vizibilă pe un cer senin.
La orele serii, se va vedea în est. La miezul nopții, se află sus pe bolta cerească, înspre sud, iar în zori, Jupiter va fi de găsit înspre vest.
—
Agenția spațială americană are programat, luni, primul test de apărare a Pământului.
NASA va încerca să devieze asteroidul Didymos aflat la 11 milioane de kilometri distanță de Terra, ciocnindu-l de un altul (Dimorphos), care orbitează în jurul acestuia.
Mai mult decât simple roci potenţial periculoase, asteroizii ascund povestea originii Sistemului Solar și sunt prea puţin cunoscuți.
“Nu putem să ne bazăm doar pe imagini pentru a şti cum se comportă aceşti asteroizi, trebuie să îi şi atingem”, a explicat Patrick Michel, coordonatul misiunii spațiale.
—
Experții NASA au renunţat la planurile sale de a lansa, săptămâna această, misiunea fără astronaut la bord Artemis II spre Lună.
Agenția a invocat amenințarea reprezentată de furtuna tropicală Ian, formată în Atlantic și care ar putea deveni uragan în drumul său spre statul Florida. Precedentele amânări au fost provocate de erori tehnice.
—
Ploi puternice au provocat inundaţii în Anzii venezueleni. Cel puţin 8 persoane au fost ucise de puhoaie pe când participau la o adunare religioasă.
—
Autoritățile filipineze au ordonat evacuări masive pe insula Luzon, amenințată de super-taifunul Noru. Furtuna este însoţită de rafale de vânt de 185 de kilometri pe oră. Un alt taifun a ucis, în urmă cu nouă luni, 400 de filipinezi.
—
În ultima etapă a grupelor Ligii Națiunilor, România primește vizita Bosniei-Herțegovina. Partida se joacă, luni, pe stadionul Giuleşti din Bucureşti. Fluierul de start va fi dat la ora 21 și 45 de minute.
Meciul se dispută cu casa închisă.
Vineri, România a remizat cu Finlanda.
Elevii lui Edward Iordănescu se află pe ultimul loc, astfel că soarta selecționerului este pusă sub semnul întrebării.
Duminică seară, Danemarca a învins cu 2-0 Franța, campioană mondială en-titre, iar reprezentativa Insulelor Feroe a trecut de Turcia, cu 2-1.
—
Canotorii români se întorc de la Mondiale cu 4 medalii de aur. Delegația a trimfat în probele feminine de 8 plus, simplu și dublu vâsle, dar și în cea masculină de dublu rame.
Simona Radiș a contribuit, duminică, la cucerirea a două medalii.
La Mondialele din Cehia, România a participat cu 11 ambarcaţiuni şi un lot de 35 de sportivi.
—
20 de pugilişti reprezintă România la Europenele de juniori din Italia. Cele 7 fete şi cei 13 băieţi au obiectivul de a cuceri între trei şi cinci medalii.
În 2021, la Europenele de la Tbilisi, România a cucerit şase medalii.
—
Naţionala de handbal feminin a României va evolua contra Spaniri, Austriei şi Serbiei, la Trofeul Carpaţi.
Noul antrenor al reprezentativei, Florentin Pera, a convocat 21 de jucătoare. Naţionala tricoloră pregăteşte participarea la Campionatul European din luna noiembrie.
—
Gloria Buzău a revenit pe primul loc în clasamentul Ligii Naţionale de handbal feminin după ce a învins HC Zalău, cu 30-24 (14-11).
Ana Maria Iuganu a marcat 10 goluri pentru învingătoare. Gloria a reuşit a cincea sa victorie consecutivă în campionat.
CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud a dispus în deplasare de nou-promovata CSM Galaţi cu 41-25 (25-13).
CSM Slatina a câştigat în deplasare, 22-21 (13-10) cu nou-promovata CSM Târgu Jiu, în timp ce SCM Universitatea Craiova a întrecut-o pe CS Dacia Mioveni 2012 cu 31-27 (19-13).
—
În al treilea meci din grupele Ligii Campionilor la handbal feminin, Rapid Bucureşti s-a impus pe terenul formaţiei turce Kastamonu Belediyesi, scor 33-26 (15-12).
În primele două etape, campioanele României au învins Lokomotiva Zagreb (31-27) și au remizat cu franțuzoaicele de la Metz Handball (32-32), având astfel 5 puncte în clasament.
Rapid Bucureşti va disputa următorul meci pe teren propriu, la 9 octombrie, cu echipa daneză Team Esbjerg.
CSM Bucureşti a evitat in extremis înfrângerea şi a terminat la egalitate cu echipa germană SG BBM Bietigheim, scor 28-28 (13-16), în Sala Polivalentă din Capitală, într-un meci din Grupa A a Ligii Campionilor la handbal feminin. Vicecampioanele României au egalat când mai erau cinci secunde, prin norvegianca Malin Aune, după un atac ratat de echipa oaspete.
—
Pentru prima oară în istorie, echipa Restului Lumii a reuşit să câștige competiţia masculină de tenis Laver Cup. În primele trei ediții, echipa Europei s-a impus.
Duminică, canadianul Felix Auger-Aliassime l-a învins pe sârbul Novak Djokovic, iar americanul Frances Tiafoe l-a bătut pe grecul Stefanos Tsisipas.
—
Liudmila Samsonova a câştigat turneul de la Tokyo. Aflată pe locul 30 WTA, rusoaica și-a trecut în palmares al patrulea titlu al carierei.
—
Fost campion mondial, pugilistul Floyd Mayweather l-a învins pe luptătorul japonez de MMA (arte marţiale mixte) Mikuru Asakura, prin knock-out, duminică, într-un meci demonstrativ disputat la Tokyo.
În vârstă de 45 de ani și cu 50 de victorii din tot atâtea meciuri disputate în cariera sa, americanul a câştigat în repriza a doua, când l-a trimis la podea pe adversar cu o directă de dreapta. În lipsa arbitrilor-judecători, acest meci nu va fi contabilizat în palmaresul lui Floyd Mayweather.
—
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va continua să se încălzească în cea mai mare parte a țării și în special în sud-est va deveni caldă pentru ultima decadă a lunii septembrie. La începutul zilei cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și ploi slabe pe arii restrânse, cu precădere în regiunile vestice și nord-vestice. Începând cu orele după-amiezii aria de nebulozitate și ploi, mai ales averse – însoțite și de descărcări electrice, va fi în extindere și va cuprinde jumătatea vestică, iar izolat se pot acumula cantități de apă, de peste 15…20 l/mp. În restul teritoriului, cerul se va menține variabil. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, în special la altitudini mari unde rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar local și temporar la cote mai reduse și în vest și sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 19 și 29 de grade, cu cele mai ridicate valori în Muntenia și partea continentală a Dobrogei.
La București, vremea va continua să se încălzească și va deveni caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 28…29 de grade.
În zonele de munte, vremea va continua să se încălzească. Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în special în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, unde se vor semnala averse. Seara și noaptea aria de nebulozitate și ploi va cuprinde treptat întreaga zonă montană. Trecător și pe alocuri se vor semnala descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp. Vântul va prezenta intensificări în special la altitudini mari unde rafalele vor depăși 60…70 km/h.
Pe litoral, vremea va fi în general frumoasă și va continua să se încălzească, devenind deosebit de caldă. Temperaturile maxime se vor situa între 22 și 25 de grade, iar cele minime între 16 și 18 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare ziua (rafale în general de 40…50 km/h). Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 15 și 17 grade.