Atât de tipic pentru legislația românescă, în ziua în care au intrat în vigoare noile restricții sanitare, autoritățile au venit cu unele clarificări și excepții.
La intrare în mall-uri este obligatorie verificarea certificatului sanitar, care să ateste că persoana respectivă a fost vaccinată anti-Covid sau a trecut prin boală, a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Scutiți de la regulă sunt cei care merg să se vaccineze și în respectiva incintă există un astfel de centru, a exemplificat Raed Arafat.
Excepție pot face – în baza unui test negativ – și cei care au programare la un serviciu public administrativ, cum este Biroul de Pașapoarte, și al cărui sediu se află într-un centru comercial.
În lipsa dovezii vaccinării sau a trecerii prin boală, un contribuabil poate plăti taxele doar online. Vârstnicii pot merge totuși la centrele de prestații sociale, să își ridice pensia de exemplu.
La serviciile de Înmatriculări, cei nevaccinați au fost nevoiți să facă stânga-mprejur, iar candidații la examenele auto să și le reprogrameze.
Chestionat de jurnaliști despre decizia în primă instanță a Curții de Apel Cluj, care anulează prelugirea stării de alertă și implementarea certificatului sanitar,
Raed Arafat a spus că sentința a fost atacată, iar până la o decizie definitivă aceasta nu produce efecte.
Șeful DSU a admis că un efect pozitiv al înăspririi regulilor este acela că tot mai mulți sunt cei care merg la vaccinare. În opinia sa, mobilizarea “ne va proteja de un alt val” pandemic.
Interesul rămâne ridicat. Peste 93.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată în decursul a 24 de ore. Numărul românilor care au schema completă se apropie de 6 milioane. În ultimele zile, s-a stat la coadă la multe centre de vaccinare.
Fondurile pentru cel mai mare centru de vaccinare anti-Covid din România, cel de la Romexpo, sunt pe sfârșite. Pentru ca finanțarea să poate continua, Primăria Sectorului 1 spune că este necesară o rectificare bugetară, respinsă până acum de 5 ori de Consiliul Local.
Continuă maratonul vaccinării organizat de Ministerul Apărării în 6 spitale militare din țară, care sunt şi centre regionale de depozitare a vaccinurilor împotriva Covid. Unitățile din Brașov, Cluj, Craiova, Constanța, Iași și Timişoara au porțile deschise până la ora 20.00.
Bâlbâiala autorităților privind restricțiile a fost “taxată” de opoziție. PSD a condamnat modul “arbitrar şi contradictoriu” în care au fost decise noile reguli sanitare. Social-democrații consideră că guvernul nu poate fi credibil atunci când spune că şcolile trebuie închise pentru că situația epidemiologică este gravă, dar în acelaşi timp lasă deschise sălile de jocuri de noroc. Potrivit PSD, vacanţa forțată din școli arată “eşecul” actualei puteri în acest domeniu “vital pentru societate”.
Pentru că nu se subordonează Ministerului Educației, unitățile private de învățământ își vor putea continua activitatea în online dacă doresc acest lucru.
Poşta Română a anunţat că permite accesul tuturor clienţilor săi în oficiile poştale, fără a solicita Certificatul sanitar. În condiţii de siguranţă, pensionarii şi părinţii pot să ridice pensiile şi alocaţiile, “aşa cum au făcut-o şi până acum”, a transmis compania într-un comunicat.
Certificatul sanitar este obligatoriu pentru cazarea la hotel sau pensiune.
Industria ospitalității susține că, necesare fiind, noile restricții trebuie compensate prin măsuri de sprijin. Impactul va fi unul masiv, spune șeful Federaţiei Industriei Hoteliere din România. În opinia lui Călin Ile, localurile și unitățile de cazare au nevoie de susținere financiară și facilităţi fiscale pentru a evita falimentul. Oricum, se lasă așteptat și sprijinul promis acestora în 2020.
Raportarea de luni a inclus 300 de decese asociate Covid, 1.855 de pacienți internați la Terapie Intensivă și 9.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2, la 30.000 de teste efecuate – adică o rată de pozitivare de 30%.
Întrucât nu mai are paturi disponibile, Spitalul Judeţean Buzău a ajuns să interneze adulţi bolnavi de Covid în stare gravă, pe locurile de Terapie Intensivă pentru copii. Aproape 30 de persoane așteptau luni, în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, eliberarea unui pat.
România a primit alte 350 de concentratoare de oxigen de la Comisia Europene. La rândul său, Serbia vecină ne-a trimis concentratoare și 6.500 de cutii de medicamente. În vară, Belgradul mulțumea Bucureștiului pentru o donație de vaccinuri anti-Covid.
Trimisul în România al Organizației Mondiale a Sănătății a vizitat, luni, Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Manager de crize sanitare, doctorița americane Heather Papowitz a vrut să vadă, la fața locului, care sunt condiţiile de tratament din unitatea sanitară timișeană și, totodată, care sunt nevoile cadrelor sanitare. Heather Papowitz insistă că, în gestionarea actualei situații, este necesară reducerea presiunii pe spitalele care tratează pacienți Covid.
Peste 2.300 de localităţi au incidenţa contaminărilor de peste 3 la mie. Dintre oraşe şi municipii, cea mai mare incidenţă a cazurilor este în Otopeni – de aproape 23, iar în cazul comunelor, Brănişca, din jud. Hunedoara, unde incidenţa este 40 la mie. Polonia va trimite o misiune medicală în România. Şeful guvernului de la Varșovia, Mateusz Morawiecki, a luat decizia a fost luată în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul interimar Florin Cîţu.
Agenţia Europeană a Medicamentului a început examinarea, în regim de urgență, pastila împotriva Covid dezvoltată de laboratorul american Merck. Ușor de administrat adulților pe cale orală, antiviralul molnupiravir ar putea deveni un “instrument crucial”, complementar vaccinurilor, în lupta împotriva pandemiei. Rezultatele clinice sunt încurajatoare. Medicamentele de acest tip acţionează printr-o reducere a capacităţii unui virus de a se replica, oprind astfel dezvoltarea bolii.
Cercetătorii elvețieni susțin că au reușit să înțeleagă modul în care anumite enzime transformă acizii graşi în una dintre cele mai importante componente ale coronavirusului, proteina ”spike”, care formează membrana cu aspect ţepos, esenţială în procesul de infectare a altor celule. Descoperirea poate fi aplicată şi împotriva altor virusuri, cum ar fi cel al gripei sau al herpesului.
În China, 3 sferturi din populaţia ţării şi-a încheiat ciclul de imunizare împotriva SARS-CoV-2. În ultimele zile, cel puţin cinci provincii ale statului asiatic au autorizat vaccinarea pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 -11ani. Creșterea numărului de infecții a impus carantinarea unor orașe. La rândul lor, locuitorii capitalei Beijing au fost sfătuiți să își limiteze deplasările.
Izolați de lume de peste un an şi jumătate, locuitorii Insulei Paştelui s-au pronunțat, prin referendum, împotriva reluării activităților turistice. Decizia finală le va reveni autorităţilor sanitare. De la izbucnirea pandemiei, insulă chiliană din Pacificul de Sud, care numără 10.000 de locuitori, a raportat 8 cazuri de Covid, toate înainte de septembrie 2020.
În Anglia, medicii monitorizează o infecţie care se transmite sexual şi care cauzează necroze la nivelul zonelor genitale, supranumită ”mâncătoare de carne”. După sifilis, gonoree şi chlamydia, granulomul inghinal – denumit şi donovanoza – provoacă acum îngrijorări. Netratată, infecția poate ucide.
Primul simptom este apariţia unui nodul roşu şi dureros care se mărește şi formează o masă rotundă, în relief. După ce acesta se rupe, apare o ulceraţie care miroase urât.
—
Experiența militară a premierului desemnat Nicolae Ciucă nu pare să îl facă, deocamdată, suficient de convingător în politica dâmbovițeană. Negocierile pentru formarea noului guvern bat pasul pe loc. Partidele și-au continuă piruetele politice despre care am tot vorbit în ultima perioadă.
Deși discuțiile de până acum au eșuat, liberalul Nicolae Ciucă trage speranţe că se poate învesti un executiv, dar admite că va renunța la misiune în momentul în care va considera că “aceste şanse nu mai sunt”.
După o întrevedere de taină – convocată luni seară de președintele Klaus Iohannis – Nicolae Ciucă a primit permisiunea să renunțe la condiția unui guvern minoritar, impusă în cadrul negocierilor de până acum de liderul PNL, Florin Cîțu.
Președintele USR, Dacian Cioloș, i-a transmis “tranşant” premierului desemnat, la o discuție avută luni, că Uniunea nu poate susține un cabinet minoritar, așteptând oferta refacerii coaliției.
USR nu a considerat credibilă nici propunerea – avansată de liberali – de a accepta într-o primă etapă un executiv PNL-UDMR, pentru a oferi răgaz tratativelor pentru o ulterioră revenire într-o guvernare în 3.
Social-democrații preferă băncile opoziției. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, așteaptă să vadă dacă propunerile pe care le-a avansat într-o discuție telefonică purtată cu Nicolae Ciucă, printre care majorarea pensiilor și a alocațiilor pentru copii de 1 noiembrie, se vor regăsi în programul de guvernare. Marcel Ciolacu insistă și că nu caută sprijin politic de la PNL pentru a prelua șefia Camerei Deputaților, fotoliu rămas vacant după demisia liberalului Ludovic Orban, aflat în conflict cu proprii colegi, regrupați în jurul lui Florin Cîțu.
Într-un interviu acordat Europa FM, actorul Marius Manole a recunoscut, luni seară, că se gândește serios să se implice în viața politică. “Sunt curios să văd dacă pot rezista curat”, ne-a mărturisit artistul. Marius Manole se află în discuții cu Uniunea Salvați România. Numele său a fost vehiculat pentru portofoliul Culturii în cabinetului lui Dacian Cioloș, al cărui demers a eșuat în Parlament.
—
Viceprimar al orașului Timişoara, Ruben Laţcău a avertizat că, de la o zi la alta, caloriferele celor branşaţi la reţeaua de termoficare vor fi tot mai reci. Compania E.On a anunţat că va opri furnizarea de gaze naturale către Colterm. Subprefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, a avut discuţii cu ministrul Energiei despre situaţia de la Timişoara, dar sunt necesari bani din fondul de rezervă, măsură pe care o poate decide doar un guvern cu puteri depline.
—
Întrucât negocierile cu Rusia au intrat în prelungiri, Republica Moldova a semnat prima achiziţie de gaze naturale din surse alternative din istoria sa. Energocom – furnizorul principal de energie dincolo de Prut – şi o companie poloneză (PGNiG) au semnat un contract privind achiziţionarea de probă a unui milion de metri cubi de gaze naturale. În condiţiile scăderii presiunii din reţeaua naţională de distribuţie, achiziţionarea din surse alternative este necesară. Guvernul de la Chișinău dă asigurări că tariful plătit de cetăţenii moldoveni pentru gazele naturale va rămâne neschimbat.
—
Direcția Anticorupție a obținut, în septembrie, condamnarea a 23 de inculpați, judecați pentru dare de mită, trafic de influenţă şi fraudarea fondurilor europene. Printre cei condamnaţi definitiv se află fostul deputat liberal Marin Anton, fostul deputat social-democrat Viorel Hrebenciuc și omul de afaceri Nelu Iordache.
—
Preşedintele turc a renunțat la planul de a expulza a zece diplomaţi occidentali, care își declaraseră susţinerea față de afaceristul și filantropul Osman Kavala, aflat în spatele gratiilor pentru critici aduse regimului de la Ankara. Intenția lui Recep Erdogan a făcut ca lira turcească să își accentueze picajul. Moneda a pierdut aproape un sfert din valoare de la începutul anului 2021.
—
Comunitatea internațională este îngrijorată de lovitura de stat din Sudan, ce urmează unei perioade de convulsii sociale. Liderii civili ai statului african au fost arestați din ordinul conducătorilor armatei. Soldații au luat cu asalt locuința premierului Abdallah Hamdok, care a fost dus într-un loc necunoscut. Accesul la internet a fost blocat în Sudan. Pe străzile din capitala Khartoum au fost desfăşurate forţe paramilitare, în încercarea de a limita deplasarea cetățenilor. Cu toate acestea, protestele de stradă au continuat. Aeroportul internaţional din Khartoum a fost închis, iar zborurile externe au fost suspendate. În 2019, fostul dictator Omar al-Bashir a fost înlăturat de la putere după un mandat de 3 decenii. Ulterior, autorităţile civile şi cele militare au convenit să împartă puterea. Tensiunile dintre cele două părți au escaladat în ultimele zile.
—
Fost manager în compania Facebook, în prezent avertizor de integritate, americanca Frances Haugen a fost audiată în Parlamentul britanic. Potrivit acesteia, algoritmii reţelei de socializare alimentează episoadele de conflicte violente, prin diseminarea online a conţinutului controversat și a mesajelor de ură. Frances Haugen a explicat că, prin prioritizarea şi amplificarea disputelor, algoritmii împing şi mai mult la extreme internauții care primesc aceste mesaje.
—
Pentru prima dată în istorie, un automobil electric a devenit cel mai vândut automobil de pe piaţa din Europa, informează Bloomberg. Tesla Model 3, cel mai accesibil din portofoliul producătorului american, a devansat în septembrie modele cu motoare pe combustie internă precum Volkswagen Golf, Dacia Sandero, Renault Clio sau Peugeot 208.
—
Încep optimile de finală ale Cupei României. 3 meciuri sunt programate marți. De la ora 15.00, ACSO Filiaşi – FC Hermannstadt. Gaz Metan Mediaş – Chindia Târgovişte, de la ora 18.00 și Dinamo – FC Argeş, ora 21.00.
Cu un lot decimat de accidentări și infectări cu SARS-CoV-2, FCSB nu se va prezenta la meciul de mâine cu FC Voluntari. FRF a confirmat situația, care va fi analizată de Comisia de Disciplină.
—
Ana Bogdan s-a calificat în optimile Transylvania Open, turneu ce se desfășoară la Cluj Napoca, după ce a învins-o pe sârboaica Ivana Jorovic, scor 7-6 (1), 6-4.
Într-un duel românesc, Irina Begu va juca, marți, împotriva Irinei Bara, iar britanica Emma Răducanu, campioană la US Open, o va întâlni pe slovena Polona Hercog.
Iga Swiatek, Paula Badosa şi Garbine Muguruza şi-au asigurat prezenţa la Turneul Campioanelor. Competiția, care le reuneşte în fiecare an pe cele mai bune opt jucătoare ale lumii, se va desfășura în oraşul mexican Guadalajara între 10 şi 17 noiembrie.
Simona Halep a urcat o poziție în ierarhia tenisului mondial feminin a momentului, până pe locul 18. Cu o urcare de trei locuri, Jaqueline Cristian se apropie de Top 100 WTA.
Ashleigh Barty rămâne în frunte, poziție pe care va încheia și anul, urmată fiind de Aryna Sabalenka și Karolina Pliskova.
La masculin, pe podiumul ATP sunt Novak Djokovic, Daniil Medvedev și Stefanos Tsitsipas. Marius Copil ocupă locul 294 la simplu, iar Horia Tecău, a 18-a poziție la dublu.
—
Mare parte a delegaţiei Italiei care a participat la Campionatele Mondiale de ciclism pe pistă din Franţa a rămas fără biciclete, acestea fiind furate de o bandă ‘bine organizată”, relatează Gazzetta dello Sport. Filippo Ganna, Liam Bertazzo, Jonathan Milan şi Simone Consonni au celebrat, joia trecută, victoria obţinută în proba de urmărire pe echipe, care le-a adus titlul mondial. A doua zi, bucuria le-a fost umbrită de dispariția bicicletelor, parcate în faţa hotelului din apropiere de oraşul Lille, în care aceștia erau cazaţi.
—
Instabilitatea atmosferică a determinat închiderea Transfăgărășanului. Unii șoferi au ignorat, totuși, semnele rutiere de la fața locului și s-au aventurat, pe proprie răspundere, pe serpentinele periculoase. Transaplina este și ea închisă până la vară.
Sicilia şi Calabria au fost lovite de un uragan mediteraneean, rar fenomen meteo, care a adus pe uscat rafale de vânt ce au atins peste 120 de kilometri pe oră. Un bărbat a fost ucis de o viitură, iar soția acestuia este dată dispărută.
—
Vremea va fi relativ rece, cu temperaturi maxime ce se vor situa între 9 şi 16 grade. Cerul va fi mai mult senin, exceptând sud-estul țãrii unde norii de nivel jos vor persista în cea mai mare parte a intervalului, iar cu totul izolat şi trecãtor vor fi condiții de burnițã sau ploaie slabã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în sudul Banatului cu rafale ce vor mai depãşi 55 km/h, dar temporar şi în Moldova şi pe crestele Carpaților Meridionali. Dimineața, pe alocuri în zonele joase va fi ceațã.
La București, valorile termice diurne se vor menține sub mediile multianuale. Norii de nivel jos vor persista în cea mai mare parte a intervalului, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 12 grade.
La munte, vremea va fi frumoasã, dar rece în special dimineața şi noaptea. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri pe crestele Carpaților Meridionali. Dimineața şi noaptea, pe vãi şi în depresiuni se va semnala ceațã. Variațiile termice fațã de ziua anterioarã vor fi nesemnificative.
Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor prezenta, în noiembrie, trei celebre sonate pentru vioară şi pian de Mozart, Brahms şi Beethoven. Turneul celor doi a intrat în cel de-al 10-lea an. Primul recital, pe 1 noiembrie, este programat la Deva. Vor urma cele de la Brașov, Slatina și Caracal.