Parchetul Militar anchetează moartea unui parașutist pe aerodromul Boboc din judeţul Buzău. În timpul unui salt eșuat, căpitanul Cosmin Constantin Scorţea a căzut în gol întrucât parașuta acestuia nu s-a deschis. Manevrele de resuscitare au fost zadarnice.
Șeful Statului Major al Forţelor Aeriene a ordonat constituirea unei comisii interne de investigare.
În vârstă de 38 de ani, căpitanul era angajat în Ministerul Apărării din anul 2007 și avea la activ aproape 70 de salturi.
Joi dimineață, de la ora 8 și 30 de minute, vor fi organizate ceremonii de comemorare a acestuia în unităţile militare din ţară.
Săptămâna aceasta, un tânăr elev a ajuns în stare gravă la Spitalul de Urgență din Târgu Mureş, după ce parașuta sa nu s-a deschis în timpul un salt. La apelul familiei acestuia, peste 100 de persoane au mers să doneze sânge miercuri, dublu față de media zilnică înregistrată la Centrul de Transfuzii din Târgu Mureș.
—
Anunțată de coaliție zilele trecute, posibilitate de amânare a ratelor bancare nu va fi pentru oricine. Persoană fizică sau firmă, beneficiarul trebuie să facă dovada unor cheltuieli cu 25% mai mari față de anul trecut, a explicat ministrul Finanțelor.
Potrivit lui, procedura de calcul va fi una “simplă”. Social-democratul Adrian Câciu a adăugat că “băncile vor sta la dispoziţie şi cu alte instrumente de sprijin în ceea ce priveşte creditul respectiv”.
În timpul pandemiei, criteriul principal pentru amânarea plății ratelor a fost scăderea veniturilor ca efect al restricțiilor sanitare.
Analiștii au avertizat că dobânzile neplătite în cele 9 luni de suspendare vor fi, ulterior, mai mari și, implicit, mai greu de plătit.
În altă ordine de ide, ministrul Finanţelor a exclus posibilitatea îngheţării pensiilor sau salariilor, în contextul economiilor la buget pe care și le propune coaliția de guvernare.
“Nu vor fi afectate investiţiile sau asistenţa socială … Trăim cea mai complicată situaţie din ultimii 70 de ani”, a punctat Adrian Câciu.
Opoziția îl cheamă la raport în parlament pe ministrul Finanțelor, pentru a prezenta măsurile adoptate pentru oprirea scumpirilor şi pentru controlul deficitului bugetar. Dacă nu va da curs invitației în prima zi a săptămânii viitoare, USR amenință că va depune o moțiune împotriva șefului Finanțelor.
Premierul le-a cerut miniştrilor să se asigure că cheltuielile cu bunuri şi servicii vor fi reduse cu 10%. Nicolae Ciucă a cerut eforturi susținute împotriva evazioniștilor.
Din iulie, e-factura şi radarul mărfurilor vor deveni obligatorii.
Au trecut 6 luni de guvernare PNL-PSD-UDMR, dar premierul a amânat evaluarea activității echipei sale până la sfârşitul lunii iunie. Nicolae Ciucă a invocat că executivul se află în plin proces de finalizare a jaloanelor şi ţintelor de reformă asumate.
—
Sute de sindicaliști din învățământ au protestat, miercuri, în fața sediului Guvernului. Cadrele didactice sunt nemulțumite că nu își primesc majorările salariale promise din 2020.
Nemulțumire stârnește și lipsa acută de personal nedidactic. Cei care ocupă în prezent aceste posturi nu beneficiază de sporuri pentru condiţiile de muncă, iar orele lucrate peste program nu sunt plătite suplimentar.
Coaliția de guvernare a anunțat că, din iulie, nu va mai permite angajări la stat.
—
Promulgată de șeful statului, legea offshore a fost publicată, miercuri seară, în Monitorul Oficial.
Documentul stabilește condițiile de exploatare a zăcămintelor din Marea Neagră. Legea “asigură securitatea energetică a României”,”aduce stabilitate, predictibilitate și un sistem fiscal prietenos”, consideră ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Statul român va obține 60% din redevențe în urma exploatării zăcămintelor.
—
Regia Protocolului de Stat îl amenință cu evacuarea pe fostul președinte Traian Băsescu. Actualul europarlamentar nu a părăsit încă vila de protocol de care beneficia după cele două mandate la Cotroceni.
Termenul dat de RA-APPS fostului președinte pentru a se muta era de 60 de zile.
Traian Băsescu a pierdut privilegiile după sentința definitivă prin care a fost declarat colaborator al Securității, poliția politică a regimului ceaușit.
—
Procuratura Republicii Moldova a cerut arestarea pentru 30 de zile a fostului președinte socialist Igor Dodon, reținut preventiv sub acuzația de îmbogățire ilicită și de trădare de patrie. Susținătorii acestuia au protestat miercuri și s-au întâlnit cu reprezentantul Uniunii Europene la Chișinău.
La pecheziționarea unor proprietăți ale lui Igor Dodon, au fost găsite zeci de milioane de lei moldovenești, a căror proveniență trebuie justificată.
Fostul președinte se consideră victimă a unui dosar politic. “O judecată corectă îmi va da dreptate!”, a transmis el. Ministerul Justiției de la Chișinău a dat asigurări că procesul lui Igor Dodon va fi unul echitabil și transparent.
Cazul este urmărit îndeaproape de administrația rusă. Igor Dodon este un adept al politicilor Kremlinului, care consideră că susținătorii săi sunt “hăituiți”.
Pe frontul ucrainean de război, armata lui Vladimir Putin și-a sporit ofensiva în regiunea Donbas. Oraşele Severodoneţk și Lisihansk sunt bombardate fără încetare și se duc lupte urbane.
Kievul susține că armata ucraineană controlează încă principalul drum care duce spre cele două orașe.
În tot acest timp, după modelul pus în practică în Crimeea anexată ilegal, Moscova a înlocuit edilii din orașele Zaporijie şi Herson cu unii care îi sunt fideli și a impus rubla ca monedă locală.
Totodată, Kremlinul a anunțat simplificarea procedurii de acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii celor două orașe.
Statele Unite ale Americii consideră că emiterea unor paşapoarte ruse în sudul Ucrainei reprezintă un plan de ”subjugare” a poporului ucrainean.
În ceea ce sugerează că Rusia anticipează un război de durată, Rada Supremă a adoptat, miercuri, legea care elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată.
Recunoscând că 2022 va fi un an dificil pentru economia Rusiei, Vladimir Putin a majorat pensiile şi salariul minim.
Moscova a calificat drept ”fantezie” foaia de parcurs europeană pentru pace. ”Nu poţi să furnizezi arme Ucrainei cu o mână şi cu cealaltă să vii cu planuri pentru o soluţionare paşnică”, a comentat purtătoarea de cuvânt a diplomaței ruse, Maria Zaharova.
Roma a propus un ”dialog etapizat” între Rusia şi Ucraina, începând cu o încetare a focului sub monitorizare ONU şi, mai apoi, cu un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi Uniunea Europeană. Următorul pas propus de Italia ar fi soluţionarea chestiunilor teritoriale, inclusiv cele care privesc peninsula Crimeea şi Donbasul, ajungând în final la un nou acord de securitate în Europa.
Negocierile ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi. După reuniunea de la Istanbul, de acum două luni, nu a mai existat vreo întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese.
—
Șeful Consiliului European s-a declarat “încrezător” că orice dispută internă privind interzicerea importurilor de petrol din Rusia va fi rezolvată până la următoarea reuniune a forului, programată în prima zi a săptămânii viitoare. Charles Michel consideră că blocul european este capabil să găsească un consens.
Propunerii de interzicere a importurilor de petrol din Rusia i se opune vehement Ungaria. Guvernul de la Budapesta susține că astfel de măsură ar fi “împotriva securităţii naţionale energetice a Ungariei”.
Luând cuvântul la Forumul Economic de la Davos miercuri, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Ngozi Okonjo-Iweala, a cerut ţărilor lumii să nu blocheze exporturile de alimente de bază, în condiţiile în care deficitele provocate de invazia rusă din Ucraina se agravează. După grâu, India a impus restricţii și la exporturile de zahăr. Producția este în scădere în India ca urmare a unor valuri de căldură extremă.
—
Aflat la București miercuri, prinţul Charles al Marii Britanii a vizitat, alături de Margareta, Custodele Coroanei României, centrul pentru refugiaţi ucraineni de la Romexpo, unde a discutat cu câteva dintre familii fugite din calea războiului. Anterior, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă.
A fost prima vizită la București a moştenitorului Tronului britanic din ultimii trei ani și, totodată, cea dintâi a unui membru al familiei regale care ajunge în estul Europei după izbucnirea războiului. Londra susține, alături de cancelariile occidentale, administrația de la Kiev.
Charles este un admirator declarat al patrimoniului şi biodiversităţii din zonele rurale ale României.
Prinţul deține două proprietăţi în Transilvania, pe care le-a recondiționat, și unde îşi va petrece restul vizitei sale private.
—
Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT “Copil dispărut”. Cetățenii vor fi anunțați pe telefonul mobil despre dispariția de minori și vor primi semnalmentele acestora, în speranța că pot ajuta la găsirea copiiilor dispăruți.
—
Vieţile a 8 persoane au fost salvate, în ultimele 5 zile, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca. Prelevarea organelor s-a realizat la Sibiu şi Târgu Mureş. “Respect şi recunoştinţă echipelor medicale implicate”, a transmis Agenţia Naţională de Transplant.
—
8 din 10 deţinători de poliţe de răspundere civilă auto la compania falimentară City Insurance şi-au refăcut asigurarea, potrivit Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR). Cu alte cuvinte, 100.000 de șoferi circulă fără RCA la momentul actual.
Potrivit unor calcule, costul prăbușirii societății – fost lider de piață – se ridică aproape 2 miliarde de euro, bani pe care îi are de dat asiguraţilor şi terţilor care s-au înscris la masa credală.
—
Administrația de la Casa Albă planifică o vizită a preşedintelui Joe Biden, în statul Texas, scenă a unui sângeros atac armat. Un adolescent a împușcat mortal 19 copii și 2 adulți într-o școală primară dintr-un orășel cu o populaţie majoritar hispanică.
Alţi 15 elevi sunt internați în spital, dintre care unul în stare gravă.
Lichidat de poliţiștii care au intervenit la fața locului, agresorul era un băiat introvertit, care ar fi fost umilit în trecut din cauza situației materiale precare a familiei sale. Anterior atacului, adolescentul a încercat să își ucidă bunica. Femeia este spitalizată.
Masacrul din Texas a redeschis dezbaterea dreptul de port-armă în Statele Unite în virtutea dreptului la autoapărare.
—
AS Roma a cucerit primul său trofeu european major, învingând Feyenoord Rotterdam cu 1-0, miercuri seară, în finala inaugurală a Europa Conference League, la Tirana.
Sub comanda antrenorului Jose Mourinho, Nicolo Zaniolo a marcat unicul gol al meciului, arbitrat de o brigadă din România, cu Istvan Kovacs la centru.
Competiție fotbalistică europeană intercluburi, Conference League a avut sezonul de debut, fiind a treia ca valoare pe continent, după Champions League și Europa League.
—
La doar câteva zile după ce a cucerit titlul în Serie A alături de AC Milan, fotbalistul Zlatan Ibrahimovic a fost operat la genunchiul stâng.
În vârstă de 40 de ani, atacantul suedez va sta pe tușă 7-8 luni. Contractul fotbalistului cu echipa italiană expiră în această vară, dar Zlatan Ibrahimovic a evitat să vorbească despre viitorul său în sport.
—
Departamentul de Integritate al Federației de Fotbal face o anchetă după ce impresarul Anamaria Prodan ar fi intervenit pentru ca fiul său să fie selectat la lotul național.
Sesizarea a fost depusă de o școală de fotbal.
Anamaria Prodan, mama fotbalistului Laurențiu Reghecampf junior, a negat acuzațiile.
FRF precizează că alegerea jucătorilor trebuie să se desfășoare în condiții clare.
—
Afaceristul Dan Şucu a devenit acţionar la FC Rapid, cu o participaţie de 50 la sută din clubul giuleştean. După ce a încheiat ediția de campionat pe locul 9, echipa bucureșteană are ca obiectiv pentru sezonul viitor accederea în play-off şi câștigarea Cupei României.
—
La Roland Garros, Sorana Cîrstea (26 WTA) a fost eliminată de americanca Sloane Stephens. Joi, în turul secund Irina Begu o întâlnește pe rusoaica Ekaterina Alexandrova, de la ora 12.00.
Mai apoi, în jurul orei 16.00, Simona Halep (19 WTA) se duelează cu chinezoaica Qinwen Zheng (74 WTA). Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, când românca s-a impus.
Miercuri, grecoaica Maria Sákkari (3 WTA) a fost eliminată în mod surprinzător de cehoaica Karolina Muchova (81 WTA).
Britanica Emma Răducanu (12 WTA) și canadianca Bianca Andreescu (72 WTA) au părăsit, și ele, Openul Franței.
În competiția masculină, sârbul Novak Djokovic, neamțul Alexander Zverev și spaniolii Rafael Nadal și Carlos Alcaraz s-au calificat în turul al treilea.
—
Valorile termice vor fi mai scăzute decât în ziua precedentă în vest, nord şi centru, însă în mare parte din ţară vremea se va menţine caldă pentru ultima decadă a lunii mai. La începutul zilei, cerul va fi variabil, cu înnorări şi pe arii restrânse averse îndeosebi în centrul şi nord-estul teritoriului. După-amiaza şi seara instabilitatea atmosferică se va accentua şi se va manifesta prin înnorări, frecvente descărcări electrice şi averse ce vor avea şi caracter torenţial, local în Dobrogea şi Muntenia şi izolat în Oltenia, Moldova şi Transilvania. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 15…20 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. Vântul va prezenta intensificări la munte, mai ales pe crestele Carpaţilor Meridionali unde rafalele vor depăşi 70…80 km/h, local şi temporar şi în sud, centru şi est, dar şi în timpul averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 22 şi 31 de grade. Dimineaţa şi noaptea, izolat se va semnala ceaţă.
La București, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate dimineaţa, dar mai ales după-amiaza şi seara, când probabilitatea pentru averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului va fi ridicată. Temperatura maximă va fi de 29…30 de grade.
În zonele de munte, vremea se va ameliora din punct de vedere al instabilităţii atmosferice faţă de intervalul precedent şi se va răci uşor. Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil, cu înnorări şi pe arii restrânse averse torenţiale şi descărcări electrice îndeosebi în Carpaţii Meridionali şi Orientali, apoi se va degaja treptat. Vântul va prezenta intensificări, mai ales pe crestele Carpaţilor Meridionali unde rafalele vor depăşi 70…80 km/h, dar şi de scurtă durată în timpul ploilor.
Pe litoral, vremea va fi în general instabilă ziua, când vor fi înnorări temporare şi, trecător vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, condiţii de grindină. Noaptea, cerul va deveni variabil, iar vântul va sufla în general slab. Temperaturile maxime se vor situa între 21 şi 25 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 16 şi 18 grade. Temperatura apei mării va fi de 16…18 grade.