Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană dezbat marți, la Bruxelles, strategia prin care blocul comunitar ar urma să facă economie de electricitate și gaze în sezonul rece. Planul inițial, prin care toate cele 27 de state ar fi urmat să își reducă voluntar din consumul de energie cu 15%, a fost întâmpinat cu reticență și, de aceea, ar urma să fie modificat.
Țările care nu sunt dependente de gazul rusesc ar putea fi derogate.
Franța a anunțat, luni, că se opune unui obiectiv uniform de reducere a consumului de energie la nivel european.
România nu a precizat, deocamdată, dacă susține sau nu planul Comisiei Europene. Expertul Ionuț Purica a opinat, la Europa FM, că țara noastră poate trece peste iarnă cu rezervele de gaz pe care le are.
Rusia a anunţat că va opri, pentru mentenanţă, o altă turbină a gazoductului Nord Stream 1, ceea ce înseamnă o nouă reducere drastică a livrărilor spre Europa. Conducta va funcţiona la doar 20% din capacitate.
Săptămâna trecută, Gazprom a reluat livrările spre Germania, după o perioadă de mentenanţă de 10 zile, însă gazoductul funcţionează în prezent la doar 40% din capacitate.
—
Prețul grâului a crescut cu aproape 4%, la două zile după atacurile rusești asupra portului ucrainean Odesa. Kievul a acuzat Moscova de încălcare a acordului semnat, vinerea trecută, prin medierea Turciei, pentru reluarea exporturilor de cereale în Marea Neagră.
Ucraina estimează că primele transporturi vor putea fi realizate săptămâna aceasta.
Înlăturarea minelor din largul porturilor ucrainene se va face pe coridoarele stabilite pentru a permite ieşirea navelor cu grâne.
Autoritățile tulcene fac demersuri pentru creșterea capacității portului Sulina, ceea ce ar ușura tranzitul de cereale ucrainene. Organizațiile umanitare au cerut ajutorul guvernului de la Bucureşti pentru ca recoltele să ajungă mai repede în țări din Africa și Asia.
Șeful Consiliului Județean Tulcea a declarat, pentru Europa FM, că discuțiile cu autoritățile centrale sunt într-un stadiu avansat.
Lucrările de la Sulina ar urma să fi urgentate, potrivit lui Horia Teodorescu.
—
Pe frontul de război, luptele au continuat în Donbas. Potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii Lugansk, aflată sub controlul trupelor ruse, invadatorii încearcă, fără succes, să înainteze în Doneţk-ul vecin.
Potrivit evaluării realizate de serviciile de informaţii britanice, citate de Reuters, nu sunt evoluţii majore în confruntările din Donbas şi Herson.
—
Comunitatea Declic organizează marți dimineață, de la ora 10:00, un protest la Ministerul Muncii.
Manifestanții le cer guvernanților să majoreze salariul minim până la o valoare care să asigure un trai decent, așa cum solicită o directiva europeană.
Negocierile pentru salariul minim valabil de la 1 ianuarie 2023 vor începe în perioada următoare în Consiliul Tripartit, format din Ministerul Muncii, sindicate și patronate.
—
Condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare, Lucian Duţă – fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate – s-a predat Poliției, luni, pentru a fi încarcerat.
Instanța l-a găsit vinovat de luarea unei mite în valoarea de aproape 6 milioane și jumătate euro, pe când se afla la șefia CNAS, în schimbul acordării unui contract din bani publici către două firme de software, pentru implementarea cardului de sănătate.
Sumele de bani au ajuns la Lucian Duţă fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi care deține conturi bancare deschise în Elveţia. Curtea de Apel București a decis confiscarea prejudiciului.
—
Polițiștii teleormăneni cercetează cauzele accidentului produs între București și Alexandria, pe Drumul European 70. Un autoturism a lovit un autotren care circula din sens opus. Impactul a fost fatal pentru șoferul autoturismului, soția și cei trei copii ai lor, cu vârste cuprinse între 4 şi 13 ani.
De la începutul anului, zeci de accidente s-a produs pe acest tronson, supranumit Drumul Morții.
—
Termenul limită pentru înscrierea în programele Rabla a fost prelungit până duminică. Pentru a primi sprijinul financiar de la stat în achiziția unei mașini noi, persoanele interesate trebuie să se înregistreze la un productor auto validat de Administraţia Fondului pentru Mediu, să aibă taxele plătite la zi, domiciliu în România şi să predea un vehicul vechi.
—
Inspectorii sanitari au dat amenzi de peste două milioane de lei pe litoral în ultima lună, timp în care au controlat peste 850 de magazine și restaurante. De asemenea, a fost confiscată şi trimisă spre distrugere mai mult de o jumătate de tonă de produse alimentare stricate sau cu teren de valabilitate depășit.
—
Bilanțul epidemiologic a revenit aproape de pragul a 5.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Alte 5 decese au fost asociate Covid în România.
În spitale, sunt aproape 3.400 de pacienți, cu 400 mai mulți față ziua precedentă. La ATI, sunt internate 200 persoane, număr în ușoară creștere de asemenea.
Comisarul european pentru Sănătate îndeamnă țările Uniunii să se pregătească pentru un val de coronavirus, așteptat în toamnă și iarnă. Stella Kyriakides a atras atenția că pandemia de coronavirus nu s-a încheiat, dovadă fiind înmulțirea cazurilor pe continent.
În Asia, autorităţile din Shanghai încep, de marți, o amplă campanie de testare pentru Covid. Cazuri locale sporadice au apărut, în ultima perioadă, în capitala comercială a Chinei. Shanghaiul a încheiat în iunie un lockdown de două luni. Autorităţile se bazează pe testări repetate în masă pentru a depista din timp infecţiile.
—
Premierul ungar stârnește din nou indignare. Aflat la școala de vară pentru studenți de la Băile Tușnad, Viktor Orbán a denunțat “amestecul de rase”, care ar reprezenta o “amenințare pentru fiecare națiune”.
În opinia europarlamentarului Alin Mituța, “să vorbești despre puritate rasială sau etnică, mai ales într-o regiune atât de mixtă cum este Europa Centrală și de Est, este pur delirant și periculos”.
Reacționând la tirada rasistă a lui Viktor Orban, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a opinat că este regretabil că “asemenea idei sunt propagate de pe teritoriul României”, mai ales că pozițiile Bucureștiului și Budapestei sunt “diferite”.
—
Imigranţii reprezintă un sfert din populaţia Austriei şi asigură creşterea demografică, potrivit Oficiului federal de statistică de la Viena. 140.000 români trăiesc în Austria.
—
Aflat în vizita sa apostolică în Canada, Papa Francisc le-a cerut iertare, luni, supravieţuitorilor din şcolile indigene. Suveranul pontif a făcut apel la o ”anchetă serioasă” a abuzurilor istorice comise de cler.
Finanţate de guvern, aceste școli au dus – sub pretextul educării – o violentă politică menită să distrugă culturile şi limbile indigene.
Papa Francisc şi-a exprimat ”durerea, indignarea şi ruşinea” față de aceste fapte.
—
Comunitatea internațională este scandalizată după ce regimul militar din Myanmar a spânzurat 4 susținători ai democrației. Pedeapsa capitală nu mai fusese dictată în această țară asiatică de câteva decenii.
Potrivit organizației Human Rights Watch, peste 100 persoane au fost condamnate la moarte în Myanmar de când junta a preluat puterea printr-o lovitură de stat în februarie 2021, inversând anii de reforme democratice.
—
Turcia a acuzat Grecia că a alungat din apele sale teritoriale o ambarcaţiune în care se aflau migranţi, incident produs în apropiere de insula Rodos. Ministerul apărării de la Ankara a publicat imagini video despre care susţine că arată cum Paza de Coastă elenă împinge înapoi în apele turceşti o ambarcaţiune cu migranţi.
Autoritățile de la Atena nu au oferit vreo reacție.
—
Sindicaliștii companiei aeriene germane Lufthansa, cel mai mare transportator european, se vor afla în grevă miercuri. Angajații de la sol sunt nemulțumiți de condițiile grele de muncă.
Operatorii au făcut concedieri în pandemie, iar după reluarea călătoriilor fără restricții nu reușesc să facă față situației. Protestul de la Lufthansa va determina întârzieri și anulări de zboruri.
—
Decanul de vârstă al studenților din Italia a mai obținut o diplomă. Giuseppe Paterno are 98 de ani.
În urmă cu doi ani, seniorul a terminat facultatea, iar acum a finalizat şi studiile de masterat.
—
Runda secundă a Superligii s-a încheiat cu victoria UTA Arad în fața Petrolului Ploiești. Atacantul David Miculescu a reușit o dublă. Cele două echipe s-au reîntâlnit în prima ligă după 27 de ani
Tot luni, Chindia și Hermannstadt au remizat, scor 1-1.
—
FCSB își caută antrenor. Toni Petrea și-a dat demisia după înfrângerea suferită în fața Rapidului duminică seară, scor 0-2.
Antrenorul preluase banca tehnică a echipei patronate de Gigi Becali în luna noiembrie a anului trecut, atunci când l-a înlocuit pe Edi Iordănescu, devenit între timp selecționer al naționalei. Tot sub comanda lui Toni Petrea, FCSB a pierdut pe terenul gruzinilor de la Sabur talo Tbilisi, scor 0-1, în preliminariile Conference League.
—
Simone Tempestini a urcat pe locul 2 în Campionatul European de Raliuri după ce a încheiat pe locul 6 în etapa a şasea a sezonului, organizată la Roma. Pilotul român este de şase ori campion naţional absolut.
—
Armand Duplantis s-a impus în proba masculină de săritură cu prăjina din cadrul Campionatelor Mondiale de Atletism din SUA. Campionul olimpic en titre, suedezul a stabilit de altfel și un record mondial (6,21 m), îmbunătăţind cu un centimetru propriul record mondial, stabilit în luna martie la Belgrad.
Campionatele Mondiale de la Eugene au fost dominate de atleţii din Statele Unite, care au cucerit în total 33 de medalii, un record pentru o singură ediţie, egalând totodată cel mai mare număr de medalii de aur obţinute la această competiţie (13), stabilit în 1993 la Stuttgart (Germania), conform Agerpres.
—
Vremea va fi călduroasă, chiar caniculară pe arii extinse în regiunile vestice, sudice și local în centru și în nord-vest. Disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi în Oltenia, Muntenia, în Câmpia de Vest și pe alocuri în Dobrogea continentală. Cerul va fi variabil și doar la munte vor fi posibile izolat ploi de scurtă durată, iar vântul va sufla în general moderat pe litoral și pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 38 de grade.
La București, valul de căldură se va intensifica și vremea va fi din nou caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade.
În zonele de munte, pe parcursul zilei cerul va fi variabil, doar izolat vor fi posibile ploi de scurtă durată, iar vântul va sufla în general moderat. Seara și noaptea însă, în Carpaţii Occidentali și în nordul Carpaţilor Orientali, va crește probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (înnorări accentuate, local intensificări ale vântului, posibil vijelii, averse și descărcări electrice). Valorile termice vor fi în creștere.
Pe litoral, vremea va fi predominant frumoasă și caldă, astfel că maximele se vor situa între 28 și 30 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare ziua. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 23 și 25 de grade.
—
Meteorologii spanioli au emis noi avertizări de caniculă pentru Regat și comunităţile autonome Andaluzia şi Extremadura. Statul iberic se confruntă cu incendii forestiere devastatoare. Un german a fost arestat pe insula Mallorca, bănuit că a dat foc pădurii.
Perioadele prelungite de secetă sunt o consecinţă directă a schimbărilor climatice, spun specialiștii, fenomenele urmând să crească în intensitate, durată şi frecvenţă.