—
O fetiță este internată la București cu suspiciune de hepatită acută severă, pe care medicii o descriu drept fulminantă. În vârstă de aproape 5 ani, pacienta este în stare stabilă și primește perfuzii hepatoprotectoare, spun surse medicale.
Micuța nu a călătorit recent în străinătate și nici nu a avut vreo legătură cu vreun alt caz monitorizat de Organizația Mondială a Sănătății.
La nivel european, alerta sanitară s-a dat la începutul acestei luni.
Primele cazuri ale acestei boli cu origine necunoscută au fost depistate în Scoția. Cele mai multe cazuri au fost confirmate, de altfel, în Regatul Unit.
Unii dintre copii au nevoie de transplant hepatic.
Simptomele acestei forme misterioase de heptatită sunt sunt icterul, greața, durerile de burtă și vărsăturile.
Prezența unui adenovirus a fost confirmată la mai mult de 70 de pacienți, dar pentru moment nu poate fi stabilită o relație de cauzalitate.
—
Ministerul Sănătății a anunțat puțin peste 300 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Un singur deces a fost asociat Covid în raportarea de luni. Se menține la peste 1.200 numărul pacienților Covid spitalizați, din care 220 sunt la Terapie Intensivă.
—
De teama unei carantine prelungite precum cea din Shanghai, locuitorii capitalei chineze au luat cu asalt magazinele alimentare. La supermarketuri s-au format cozi prelungite.
Mai multe infecții cu SARS-CoV-2 au fost confirmate la Beijing. Guvernul statului asiatic menține politica de toleranță zero față de Covid.
Locatarii unor blocuri din oraș sunt izolați. Alții au fost sfătuiți să își reducă deplasările.
Autoritățile sanitare au primit ordin să testeze, săptămâna aceasta, 4 milioane de locuitori în 3 rânduri. Primele probe au fost prelevate luni.
În capitala Chinei se mai poate intra doar cu un test Covid recent al cărui rezultat este negativ.
În tot acest timp, cei 26 de milioane de locuitori din Shanghai rămân izolați.
Mâncarea este livrată raționalizat în oraș, unde peste 400.000 de oameni au fost testați pozitiv la Omicron, dintre care peste 22.000 doar luni.
—
Autoritățile Republicii Moldova s-au întrunit de urgenţă, luni seară, după atacul ce a vizat sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, capitala regiunii separatiste Transnistria. Atacul nu a fost revendicat, car Chișinăul își exprimă îngrijorarea și crede că se caută “pretexte” pentru tensionarea situației în regiune.
Potrivit unor surse, asupra clădirii s-a tras cu un lansator de grenade antitanc. Nu au fost înregistrate victime. Ferestrele unor imobile învecinate au fost sparte de suflul exploziei.
Anterior, Moscova s-a pronunţat pentru soluţionarea paşnică a situației din regiune. Parte a Republicii Moldova, Transnistria este controlată de autorități fidele Kremlinului, găzduind trupe ruse.
Adjunct în diplomația rusă, Andrei Rudenko a invocat atât nevoia de “respectare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, cât şi a “statutului special al acestei regiuni”.
Anterior, Moscova s-a pronunţat pentru soluţionarea paşnică a situației din regiune. Parte a Republicii Moldova, Transnistria este controlată de autorități fidele Kremlinului, găzduind trupe ruse. Adjunct în diplomația rusă, Andrei Rudenko a invocat atât nevoia de “respectare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, cât şi a “statutului special al acestei regiuni”.
Recent, un comandant rus a sugerat că un controlul deplin asupra sudului Ucrainei ar oferi acces armatei în Transnistria.
Șef al diplomaţiei ruse, Serghei Lavror a asigurat, luni, că țara sa va continua negocierile de pace cu Ucraina şi a avertizat, totodată, asupra riscului real al unui război mondial.
Pe frontul sudic al războiului – ajuns în cea de-a 62-a zi – sunt remarcate mari concentrări de trupe ruse. Se crede că este în pregătire o ofensivă asupra orașului Zaporojie.
Lupte s-au dat și la Izium, unde un avion militar rusesc rusesc a fost doborât de ucraineni.
Bombardamentele rușilor au continuat, de asemenea, în centrul și vestul Ucrainei, unde rușii au vizat mai multe instalații feroviare. Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 18 au fost rănite în regiunea Viniţa.
Ostilitățile nu au încetat, așadar, nici în timpul sărbătorii pascale ortodoxe.
Avocatul ucrainean al Poporului din Ucraina susține că ruşii au înființat un lagăr de concentrare în regiunea Harkov, unde torturează civili.
Procuratura generală de la Kiev susține că, în cele două luni de invazie armată, ruşii au ucis cel puțin 3.800 ucraineni și au rănit peste 4.000.
Bilanţul este provizoriu, deoarece nu include victimele din portul Mariupol, asediat de două luni.
Cele două părți beligerante au convenit evacuarea civililor refugiați în uzina Azovstal, considerată ultimul bastion al rezistenței din acest oraș. În buncărul cu 6 nivele al combinatului se adăpostesc 2.000 de militari și o mie de civili, ale căror rezerve de hrană și apă sunt aproape epuizate.
Kievul i-a cerut secretarului general al Organizației Națiunilor Unite să fie garant pentru acest coridor și să trimită reprezentanți ai Crucii Roșii și ai ONU în convoiul umanitar. Antonio Guterres urmează să se vadă săptămâna aceasta atât cu Vladimir Putin, cât și cu Volodimir Zelenski.
În urma vizitei pe care a efectuat-o la Kiev, secretarul american de stat a declarat că ”Ucraina suverană va exista mult timp după ce Putin va ieși din scenă”. Potrivit lui Antony Blinken, armata rusă eșuează în război.
Procurorul Curții Penale Internaționale se alătură anchetei europene privind crimele de război comise în Ucraina. Decizia reprezintă o premieră. Luna aceasta, Karim Khan s-a deplasat în oraşul Bucea, lângă capitala Kiev, unde cadavrele a sute de civili au fost descoperite după retragerea trupelor ruse.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a cerut eliberarea imediată a 4 membri din cadrul Misiunii sale Speciale de Monitorizare în Ucraina. Potrivit OSCE, grupul a fost arestat în zone necontrolate de ucraineni din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.
Ambasadorul Rusiei la Washington a avertizat SUA să nu trimită mai multe arme în Ucraina. Anatoli Antonov a calificat situația drept “inacceptabilă”, cerând “încetarea acestei practici”.
Rusia a expulzat 40 de diplomaţi germani, ca represalii la o măsură similară luată recent de administrația de la Berlin. Moscova susține că a oferit un “răspuns simetric” la o decizie similară “făţiş inamicală”. Deși se aștepta la expulzări, Germania consideră că măsura “nu este justificată”.
—
Pentru prima dată în istorie, cheltuielile destinate apărării militare au depășit pragul de 2.000 de miliarde de dolari.
Potrivit unei analize, acestea vor continua să crească pe măsură ce țările europene își extind capacitățile armate ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. Statele Unite, China, India, Marea Britanie și Rusia au alocat înarmării cele mai mari sume.
—
Mai mult de 600 de refugiaţi ucraineni s-au înregistrat în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă pentru a fi consiliați să își găsească de lucru. Cei mai mulţi sunt înscriși la Bucureşti şi în judeţele Suceava, Arad, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Timiş. Aproape 250 de firme din România şi-au arătat disponibilitatea de a angaja ucraineni.
—
Numărul accidentelor rutiere grave s-a înjumătățit față de perioada sărbătorilor pascale de anul trecut. În minivacanță, a fost suplimentat numărul de poliţişti mobilizați în trafic. De asemenea, au fost efectuate misiuni prin care au fost salvate mai mult de 40 de persoane aflate în dificultate.
—
Autovehiculele s-au dovedit, anul trecut, cele mai periculoase produse nealimentare comercializate în Uniunea Europeană. În ierarhie urmează jucăriile pentru copii și aparatele electronice.
În 2021, au fost emise aproape 2.200 de alerte pe piața unică europeană, cele mai multe pentru mașini.
Safety Gate este considerat un instrument vital pentru protejarea consumatorilor de produsele periculoase, permițând autorităților să identifice furnizorul şi să dispună retragerea de la comercializare.
—
După 8 ani petrecuți într-o închisoare din China, profesorul clujean Marius Balo s-a întors acasă. Dascălul a fost arestat și condamnat pentru o presupusă fraudă de sute de mii de dolari. Avocații lui Marius Balo au susținut mereu că prejudiciul adus de acesta statului chinez a fost, în fapt, de doar 80 de dolari.
—
Un tribunal din Turcia l-a condamnat la închisoare pe viață pe activistul pentru drepturile și filantropul Osman Kavala, găsindu-l vinovat de încercare de a răsturna regimul autoritar al președintelui Recep Erdogan. Sentința este considerată una motivată politic.
În vârstă de 64 de ani, Osman Kavala se află în spatele gratiilor din 2017 și nu va avea posibilitatea de eliberare condiționată din penitenciarul de maximă siguranță de lângă Istanbul. Alți 7 opozanți au fost condamnați la detenție pentru implicare în ceea ce Ankara a numit un puci eșuat în 2016.
—
Un judecător din New York l-a găsit vinovat pe fostul președinte american Donald Trump, luni, de sfidare a justiției. Miliardarul republican nu a furnizat documente solicitate ca parte a unei anchete ce vizează afacerile sale. Până se va confirma deciziei judecătorești, Donal Trump trebuie să plătească o amendă zilnică de 10.000 de dolari.
—
Casa Albă a refuzat să comenteze achiziţionarea rețelei Twitter de către miliardarul Elon Musk. Administrația de la Washington a amintit doar că preşedintele Joe Biden este de mult timp îngrijorat de puterea platformelor de socializare.
Elon Musk a preluat Twitter în schimbul a 44 de miliarde de dolari. “Sper ca și cei mai aprigi critici ai mei să rămână pe Twitter, pentru că asta înseamnă libertatea de exprimare”, a transmis acesta. În urma preluării, compania nu va mai fi una publică, aşa cum era de la oferta publică iniţială din 2013.
—
Având la bord trei oameni de afaceri şi un fost astronaut de la NASA, o capsulă spaţială a companiei Space-X a amerizat în Oceanul Atlantic la capătul unei misiuni istorice. Capsula Dragon a coborât pe Pământ cu o viteză de 28.000 de km/oră, înainte ca pe ultima porţiune a traiectoriei sale descendente spre Florida, căderea să îi fie încetinită de patru paraşute uriaşe.
—
În Liga 1, FCSB s-a impus pe terenul Farului Constanța cu un categoric 4-0. Elevii lui Gheorghe Hagi au ajuns la 4 înfrângeri în play-off.
În play-out, FC Botoşani a învins FC U Craiova cu 2-1. Ambele echipe au încheiat cu câte un jucător eliminat. Oltenii au suferit prima înfrângere în play-out.
—
În semifinalele Ligii Campionilor, Manchester City și Real Madrid se duelează de la ora 22.00. Meciul tur va fi arbitrat de Istvan Kovacs, asistat fiind de Vasile Marinescu și Ovidiu Artene.
Va fi prima semifinală a competiției condusă la centru Istvan Kovacs, care – la actuala ediție a Champions League – a mai condus trei partide din faza grupelor și din una din sferturi.
În cealaltă semifinală, miecuri seară se confruntă Liverpool și Villarreal.
Partidele retur sunt programate săptămâna viitoare.
—
Încălzirea vremii a adus furtuni, care au provocat pagube, luni, în unele localități din Bistrița Năsăud și Mureș.
Râuri din 14 bazine hidrografice ale țării riscă să se reverse. O avertizare cod galben este în vigoare până la orele prânzului. În alertă sunt autoritățile din județele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Suceava.
—
Vremea va fi caldă în sudul şi estul ţării, iar în rest apropiată de normal din punct de vedere termic şi uşor instabilă. Cerul va fi variabil, iar cu o probabilitate mai mare după-amiaza şi seara, local în zonele montane şi submontane, în centru şi pe arii restrânse în restul teritoriului, vor fi manifestări specifice instabilităţii atmosferice, respectiv înnorări temporar accentuate, averse şi pe alocuri descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte şi posibil de scurtă durată asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 18 şi 25 de grade.
La București, valorile termice se vor situa în continuare peste normele caracteristice perioadei. Cerul va fi variabil, mai mult senin în primele ore ale zilei, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 24…25 de grade.
Vremea va fi caldă în majoritatea masivelor montane, dar uşor instabilă. Cerul va fi variabil, iar cu o probabilitate mai mare după-amiaza şi seara, local, vor fi înnorări temporar accentuate, averse şi, pe alocuri, descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe creste, dar de scurtă durată şi în timpul ploilor.