Confederaţia sindicală Meridian organizează marți, în Capitală, “un protest simbolic” de Ziua Armatei. Manifestația va începe de la ora 10 și 30 de minute, în faţa Palatului Victoria, sediul Guvernului. Potrivit sindicaliștilor, “ajuns prim-ministru”, “generalul (r) Nicolae Ciucă şi-a uitat originile şi îşi bate joc de militarii ţării”, iar MApN “se confruntă cu mii de demisii ţinute la secret ale militarilor”.
La protest vor participa membri ai sindicatelor din poliţie şi din penitenciare, dar și cadre militare disponibilizate.
Premierul Ciucă asigură interimatul la Ministerul Apărării după demisia lui Vasile Dîncu. Social-democratul s-a aflat recent în centrul unui scandal din cauza unor declarații personale pe tema războiului din Ucraina și soluția de negociere cu Rusia, care i-au atras o mustrare din partea șefului statului.
Într-un mesaj publicat pe Facebook, Vasile Dîncu a scris că nu poate colabora cu Klaus Iohannis. Ulterior, prins de jurnaliști pe holurile Parlamentului, demisionarul a spus că nu a vorbit cu președintele, în ultimele zile, și că nu i-a cerut nimeni demisia.
PSD caută, între timp, un înlocuitor. Într-o reuniune organizată, luni seară, social-democrații au stabilit să tranșeze situația cu partenerii de coaliție. Surse politice sugerează că PSD ia în calcul o renunțare la acest portofoliu, pentru a-l obține pe cel al Internelor.
—
De la ora 14:00, la Palatul Cotroceni este programată şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Președintele Klaus Iohannis vrea o actualizare a situaţiei de pe frontul ucrainean de război, ale cărui implicații se resimt și în domeniul energetic.
În ajun, Ministerul de Externe de la București a transmis că “răspunsurile României la criza de la graniţele sale, la războiul ilegal de agresiune al Rusiei nu doar împotriva Ucrainei, ci împotriva valorilor democratice şi a pilonilor fundamentali ai arhitecturii euroatlantice de securitate, rămân parte a unuia dintre cele mai complexe şi mai coerente eforturi ale ţării noastre
în plan extern, cu efecte semnificative în plan intern şi cu miza protejării şi consolidării pe termen lung a ordinii internaţionale bazate pe reguli.
—
Au trecut 8 luni de la decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina.
Administraţia de la Kiev a anunţat că va primi inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la instalaţiile ucrainene, respingând ferm scenariul Moscovei, care susține că Ucraina ar pregăti un atac cu dispozitive radiologice.
Premierul ucrainean estimează costul reconstrucţiei naţionale postbelice la aproape 750 de miliarde de dolari. Denis Shmîhal a participat la un forum de afaceri germano-ucrainean, unde a mulţumit Berlinului pentru că a dotat Kievul cu apărare aeriană.
Germania a anunțat că a livrat “cel mai modern sistem de apărare zonală” din câte există. Cancelarul Olaf Scholz consideră că reconstrucţia Ucrainei reprezintă o „sarcină pentru o generaţie” și le-a cerut investitorilor privaţi să ofere sprijin. “Oricine investeşte astăzi în reconstrucţia Ucrainei investeşte într-o viitoare ţară membră a UE”, a punctat seful guvernului.
—
Guvernul a distribuit cea de-a treia tranșă de 250 de lei pe cardurile sociale din programul “Sprijin pentru România”. Banii, care pot fi cheltuiți și alimente și hrană caldă, au ajuns la 2,4 milioane de persoane vulnerabile în fața sărăciei. Din noiembrie, alte 33.000 de români vor deveni eligibili.
—
Mii de credincioși s-au închinat la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.
Așteptarea la coadă pe Dealul Patriarhiei a durat și 11 ore. Pelerinajul religios a inclus luni o procesiune, la finalul căreia moaștele au fist aşezate în Baldachinul Sfinţilor, alături de cele ale Sfântului Grigorie Palama, aduse din Grecia.
Ceremoniile religioase de sărbătoarea Sfântului Dimitrie se vor încheia vineri.
—
O eclipsă parțială de soare va fi vizibilă, la prânz, în condiții de cer senin. Fenomenul va începe în momente diferite de la vest, la est. La noi în țară, punctul maxim va fi atins în nord-est, unde discul solar va fi acoperit de Lună în proporție de 44%.
Specialiștii insistă să ne uităm la eclipsă cu ochelari speciali de protecție.
Toate observatoarele astronomice din țară invită curioșii să privească spre cer. Accesul publicului va fi liber, în limita timpului disponibil. Următoarea eclipsă parțială va fi vizibilă în 2026.
—
La un pas de a deveni nou premier al Marii Britanii, Rishi Sunak se întâlnește, în această dimineață, cu Regele Charles al III-lea, care ar urma să îl însărcineze cu formarea guvernului.
Milionarul de origine indiană a preluat frâiele Partidului Conservator. Contracandidata sa, Penny Mordaunt, s-a retras din alegerile interne. Anterior, la intrarea în cursă renunțase Boris Johnson. Fostul premier a fost silit să demisioneze în urma unei serii de scandaluri, fiind înlocuit de Liz Truss, care a demisionat la rându-i după doar o lună și jumătate de mandat.
O situație jenantă din care conservatorii caută să iasă cât mai rapid, dat fiind că opoziția laburistă solicită insistent să fie organizate anticipate.
În vârstă de 42 de ani, Rishi Sunak a făcut apel la unitate în cursul unei întâlniri avute cu parlamentarii conservatori, promițând “stabilitate” și că va sluji țara “cu integritate şi smerenie”.
Al treilea premier al Marii Britanii în doar două luni admite că Regatul se confruntă cu “provocări economice profunde”.
—
Departamentul american de Justiție a pus sub acuzare mai mulți presupuși spioni care ar fi au intervenit într-o anchetă penală federală față de o companie de telecomunicații din China.
Potrivit FBI, au fost deschise 3 dosare împotriva a 13 suspecți care au legături cu guvernul de la Beijing.
Deși rechizitoriul nu precizează numele firmei, o sursă a declarat pentru CNN că vizată este compania Huawei, pe care administrația de la Washington a acuzat-o în mai multe rânduri că practică spionajul prin dispozitivele sale.
—
Traficul rutier va fi restricţionat, marți, pe străzile adiacente Cercului Naţional Militar din București, unde se vor organiza ceremonii de Ziua Armatei.
Seara se va încheia solemnitatea retragerii cu torţe, de la Palatul Cercului Militar până la sediul Brigăzii 30 Gardă.
—
Înarmat cu un cuţit, un individ a ameninţat mai multe persoane care treceau printr-un pasaj pietonal din Piteşti, fiind săltat de poliţişti şi dus la audieri. O femeie a suferit un atac de panică şi a primit îngrijiri medicale la faţa locului.
—
Un tânăr agent de la Poliţia Transporturi Feroviare Arad este cercetat sub acuzația că și-a bătut și înfometat cei doi copii vitregi. Uneori, băiatul de 9 şi fata 10 ani ar fi fost legați de un copac din grădina casei. Minorii au fost preluați în grijă de autorități. Vizați de un ordin restrictiv, părinții nu se pot apropia de copii.
—
În urma unei percheziţii făcute la locuinţa unui bărbat din comuna băcăuană Stănişeşti, poliţiştii au descoperit doi căpriori. Animalele au fost eliberate ulterior în pădure.
—
Supărați că nu au fost plătiți pentru o lucrare efectuată, reprezentanții unei firme de construcții au decopertat asfaltul turnat pe o stradă din orașul Aninoasa.
Primarul Nicolae Dunca susține că operatorul de apă din Valea Jiului, care este beneficiarul lucrării executate în zona respectivă, trebuie să găsească soluții pentru a aduce strada la forma inițială, în caz contrar le va face plângere penală.
—
Într-un bilanț al activității din prima jumătate a anului, Registrul Auto Român susține că a verificat aproape 38.000 de vehicule, iar aproape jumătate aveau deficienţe.
Cele mai multe neconformităţi au fost constatate la instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (28,09%), emisiile poluante (24,32%), punţi, jante, anvelope şi suspensie (13,51%).
—
Fiscul a vândut la licitație mai mult de 130 de obiecte de aur. Prin Serviciul de valorificare a bunurilor confiscate, ANAF a realizat încasări de peste 320.000 la bugetul de stat.
—
Deputatul USR Emanuel Ungureanu cere guvernului să spună dacă ministrul Sănătății a avut împuternicire de a semna documente, în numele statului român, cu omologul cubanez.
Parlamentarul de opoziție amenință cu o plângere penală la Parchet.
Emanuel Ungureanu deplânge, totodată, neadoptarea normelor de aplicare pentru legea împotriva infecțiilor nosocomiale, adoptată din ianuarie 2021.
—
Consilierii Sectorului 1 au respins proiectul pentru montarea de panouri fotovoltaice pe 10 unităţi de învăţământ. Vot negativ a primit strategia pentru digitalizarea Primăriei Sector 1.
—
11 echipe de arhitecţi au intrat în concursul de soluţii pentru amenajarea Parcului Lacul Morii. Câştigătorul va fi anunţat peste o săptămână, a precizat Primăria Sectorului 6.
—
Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis, luni seară, o avertizare de călătorie în Grecia.
Marţi, este programată o grevă a angajaţilor din domeniul transportului maritim.
—
În etapa a 15-a din Superligă, FCSB s-a impus cu 1-0 pe terenul Sepsi Sfântu Gheorghe. Unicul gol a fost marcat de italianul Andrea Compagno, din penalti.
În urma acestei victorii, a patra consecutivă în campionat, FCSB a urcat pe locul 6 în clasament.
Tot luni, Petrolul a învins FC Argeș cu 2-0.
—
Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu Andrei Miron.
În vârstă de 28 de ani, fundaşul central cu peste 200 de evoluții în Liga 1 ajunge în Ardeal din postura de jucător liber de contract, după ce s-a despărțit recent de echipa israeliană Hapoel Haifa.
—
Agenţia Naţională Antidoping a oferit precizări despre Roxadustat, substanța la care a fost testată pozitiv jucătoarea de tenis Simona Halep pe când era la US Open.
Agentul activator ai factorilor care induc hipoxia se încadrează în lista interzisă.
Potrivit Agenţiei Antidoping, un caz care implică o substanţă interzisă este presupus intenţionat.
Dacă încălcarea regulilor este dovedită în cele din urmă, perioada de suspendare este de 4 ani. Doar dacă se descoperă un act de sabotaj perioada de suspendare a sportivului respectiv poate fi eliminată.
—
La Ateneul Român, în prezenţa Familiei Regale, este programată a XIII-a ediţie a Concertului Regal caritabil pentru susţinerea tinerilor talentaţi ai României.
—-
La Sibiu, începe Jazz Festival, eveniment cultural ajuns la a 50-a ediţie. Concerte vor fi organizate la Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Naţional “Radu Stanca”, Biblioteca Judeţeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ şi în Centrul Istoric.
—
Vremea va fi mai caldă decât în mod normal, chiar deosebit de caldă în sudul, sud-estul și parțial în centrul țării. Cerul va avea înnorări temporare și vor fi averse, trecător posibil însoțite de descărcări electrice -pe parcursul zilei local în jumătatea de nord a teritoriului și la munte, iar spre seară pe arii restrânse în nord, centru și est. Izolat cantitățile de apă vor putea depăși 10…15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, local și temporar cu ușoare intensificări în zona montană, unde se vor înregistra rafale de 60…70 km/h, dar izolat și la cote mai reduse și în rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 17 și 27 de grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării și în Dobrogea continentală. În primele ore din interval, în zonele joase de relief, pe suprafețe mici va fi ceață.
La București, vremea va fi deosebit de caldă pentru această dată, cu o temperatura maximă de 25…27 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.
În zonele de munte, valorile termice se vor menține mai ridicate decât cele specifice perioadei. Cerul va fi temporar noros și local vor fi averse, posibil însoțite și de descărcări electrice. Izolat cantitățile de apă vor putea depăși 10…15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări îndeosebi în Carpații Meridionali și de Curbură, unde se vor înregistra rafale de 60…70 km/h.