Opoziția a făcut bilanțul primului an de guvernare PNL-PSD-UDMR.
Uniunea Salvați Români a prezentat, joi, o așa-numită Carte Neagră, în care consemnează scumpirile record, scandalurile de plagiat ce vizează mai mulți lideri ai puterii – între care premierul Nicolae Ciucă -, dar și proiectele ratate.
Tot din opoziție, Alianța pentru Unirea Românilor a făcut propriul bilanț al guvernării, denunțând incomentența, lipsă de viziune politică, proasta gestionare a crizei energetice și telenovela politică a majorării pensiilor.
—
Teza de doctorat a ministrului Internelor va fi analizată din nou de Comisia de Etică a Universității clujene “Babeș-Bolyai”, a confirmat rectorul Daniel David pentru EduPedu.
Recent, instituția de învățământ superior a transmis că mai puțin 3% din lucrarea lui Lucian Bode prezintă “erori de citare şi fragmente plagiate”.
Jurnalista Emilia Șercan a făcut propria verificare pentru PressOne și susține că teza este plagiată în proporție de cel puțin 18,5%, inclusiv note de subsol. Potrivit acesteia, ministrul a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului, menită să fenteze softul de verificare a lucrărilor doctorale.
Emilia Șercan scrie că Lucian Bode a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie.
Cu această teză, ministrul a devenit doctor în Relații internaționale și studii de securitate.
Pentru analizele valide, există legi, există instituții abilitate, care trebuie să își facă treaba”, a declarat Lucian Bode pentru G4Media.
—
Reținut de procurorii anticorupție sub acuzația de luate de mită, șeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi a fost consemnat la domiciliu. Judecătorii au considerat că nu se impune trimiterea lui Dănuț Bolohan în arest preventiv.
În aceeași situație sunt doi subalterni de-ai acestuia, cercetați pentru complicitare.
Potrivit rechizitoriului, gruparea cerea câte 300 de dolari pentru fiecare camion cu textile și parfumuri contrafăcute, importate din Turcia. În schimbul șpăgilor, cei 3 închideau ochii la trecerea mărfii de contrabandă.
Prejudiciul depășește 58 de milioane de lei.
Administratorul unei firme este anchetat pentru dare de mită.
—
Procurorii Antimafia au reţinut 28 de suspecți în Dosarul Cazinourilor.
Gruparea era condusă de doi frați. Prin intermediul unor clanuri de interlopi, precum Cordunenii, Sportivii şi Cămătarii, aceștia intimidau concurența, reușind astfel să dobândească un adevărat monopol.
În plus, împiedicau clienţii care câştigau sume importante să plece cu banii acasă.
În dosar este cercetat şi un avocat din Iaşi, care s-a prezentat la sediul IPJ Iaşi – Serviciul Investigaţii Criminale şi, invocând calitatea de apărător ales al unei persoane, a participat la audierea acesteia, asigurându-se că nu relatează adevărul. Ulterior, avocatul a dezvăluit conţinutul declaraţiei membrilor grupării, ajutându-i pe aceştia să îngreuneze şi împiedice cercetările.
Anchetatorii au cerut Curții de Apel Bucureşti mandate de arestare preventivă.
—
A fost începută o anchetă la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML), ai cărui angajați au trimis trupul unei femei la o familie care trebuia să înmormânteze un bărbat. Rudele defunctului nu a ştiut acest lucru, pentru că li s-a comunicat că trupul neînsufleţit se află în stare avansată de putrefacţie, aşa că sicriul nu a fost deschis.
Eroarea a fost descoperită după trei luni, scrie ziarul Libertatea.
Luna aceasta, angajaţii INML au găsit în frigiderele instituţiei cadavrul unui bărbat care figura ca ridicat de familie încă din prima săptămână a lunii august.
Directorul institutului, George Cristian Curcă, a recunoscut că angajaţii săi au încurcat cele două cadavre, precizând că, marţea viitoare, vor fi prezentate concluziile unei comisii de cercetare a situației.
—
Preşedinţia germană a Grupului G7 a anunţat că, săptămâna viitoare, va organiza la București o reuniune cu parteneri internaţionali pe tema asistenţei necesare Ucrainei în domeniul energiei pe timpul iernii.
Noul val de bombardamente ale rușilor a afectat grav infrastructura energetică ucraineană.
La rândul său, Franța va organiza, pe 13 decembrie, o conferință a donatorilor pentru Ucraina.
Lipsa energiei electrice a forțat închiderea temporară a unor puncte de graniță ucrainene cu România și Ungaria.
La vama Solotvino-Sighetu Marmaţiei, activitatea s-a reluat joi seară.
“Ploaia” de rachete rusești de croazieră din această săptămână a afectat 16 regiuni ale Ucrainei, ținte fiind elemente ale infrastructurii energetice. Mare parte din capitala Kiev a rămas fără curent electric, iar livrarea de apă potabilă s-a făcut doar parţial.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că situaţia din Kiev şi din alte oraşe ucrainene este “foarte dificilă” şi că va dura ceva până va fi reluată alimentarea cu energie electrică.
Ambasadorul rus în Republica Moldova a fost convocat la sediul Ministerului de Externe din Chișinău, joi, pentru a-i fi înaintată o notă de protest. Bombardamentele din Ucraina au afectat Republica Moldova, întrucât rețelele de electricitate ale celor două țări sunt conectate între ele.
Uniunea Europeană pregătește un al 9-lea pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei. Președintele Klaus Iohannis spunea, joi, că se impun “măsuri mai ferme” din partea blocului comunitar.
Rusia comite “în mod evident crime de război” în Ucraina, a acuzat din nou Ministerul Afacerilor Externe al Franţei. Parisul subliniază că bombardamentele masive ale rușilor nu au avut vreo ţintă militară.
Formularea “crime de război” a fost utilizată, de asemenea, de Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în octombrie în legătură cu acţiunile Rusiei în Ucraina. Luni, şi SUA au denunţat “crime de război sistematice” ale Rusiei. Kremlinul insistă că armata sa a atacat doar ţinte de importanţă militară, nu unele “sociale”.
Rusia a anunţat că a distribuit paşapoarte ruseşti pentru peste 80.000 de locuitori din patru regiuni ale Ucrainei pe care le-a anexat teritoriului său, un gest nerecunoscut de comunitatea internaţională.
Dinainte de începutul ofensivei militare, în urmă cu 9 luni, Rusia distribuise sute de mii de paşapoarte în zonele separatiste din estul Ucrainei. După declanşarea războiului, Kremlinul a facilitat şi mai mult obţinerea cetăţeniei.
În opinia unor observatori, Vladimir Putin încearcă prin această strategie să-şi întărească pretenţiile asupra zonelor din Ucraina pe care ea le revendică, afirmând că ele sunt populate de cetăţeni ruşi recent naturalizaţi.
—
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență consideră “foarte puţin probabil” scenariul unei pene masive de electricitate.
“Mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului”, a declarat Raed Arafat, care a cerut ca spitalele să aibă generatoare. Cererea mare din Ucraina face ca aceste aparate să se găsească foarte greu pe piața din regiune.
—
Brigada Rutieră a Capitalei anunţă restricţii de trafic, începând de vineri, pentru pregătirea paradei de Ziua Națională. Se va limita accesul în zona Arcului de Triumf.
O repetiție generală va fi organizată duminică, 27 noiembrie.
—
O serie de manifestări dedicate Zilei Naţionale iau startul, vineri, la Alba Iulia.
Punctul culminant va fi pe 1 Decembrie, când este anunţată o defilare militară, dar şi “Marea Unire a bucătarilor”, adică masa populară, care revine în program după doi ani de absenţă din program.
—
Cursurile au fost suspendate până după minivacanța de 1 Decembrie în două grădinițe din Satu Mare. 30 de copii au avut simptome de enterocolită.
Inspectorii sanitari vor face controale.
—
În România au ajuns primele vaccinuri adaptate noilor variante de coronavirus. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că serul va fi accesibil, în perioada următoare, în cabinetele medicilor de familie şi în centrele de vaccinare din principalele spitale.
“Toţi cei care au făcut deja două doze de vaccin în formula veche se pot vaccina doza a treia sau, după caz, doza a patra cu acest vaccin care protejează împotriva celei mai noi variante BA4, BA5 Omicron. Cred că este o bună oportunitate să îl administrăm în această perioadă în care se face şi vaccinarea antigripală”, a precizat ministrul.
—
Atrași cu promisiunea unor joburi bine plătite, sute de români au devenit victime ale muncii forțate în sudul Portugaliei.
35 de suspecți, români și portughezi, au fost arestați până acum. Firmele care plasează forță de muncă atrag atenția asupra ofertelor cu salarii tentante.
—
Premierul Nicolae Ciucă, reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor au căzut de acord, joi, ca salariul minim brut să crească la 3.000 de lei. O parte de 200 lei va fi scutită de impozit şi contribuţii de asigurări.
În ciuda majorării salariului minim, punctul de amendă va rămâne îngheţat şi anul viitor la nivelul de 145 de lei, promite ministrul Finanţelor, social-democratul Adrian Câciu.
—
Șeful statului a revenit asupra declarației prin care sugera că nu ar trebui grăbită o decizie privind aderarea României la Schengen. Klaus Iohannis vede “posibil” un vot pe această temă în data 8 decembrie, când este programat Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).
Potrivit lui, România este dispusă şi pregătită să ofere răspunsuri ţărilor care mai au întrebări cu privire la îndeplinirea condițiilor de aderare.
—
La Bruxelles, miniştrii europeni de interne participă, vineri, la o reuniune extraordinară dedicată gestionării migraţiei. Se caută soluții la disputa dintre Paris și Roma.
Refuzul Italiei de a permite acostarea navei Ocean Viking, care avea la bord 230 de migranţi, debarcaţi mai apoi în Franţa, a provocat o criză diplomatică între cele două țări.
Guvernul italian de dreapta condus de Georgia Meloni a decis să pună capăt practicii de a primi migranţii recuperaţi pe Mediterana de nave ale diferitelor ONG-uri, pe care le acuză că alimentează valul migrator dinspre Africa.
—
Parlamentul de la Beirut a eşuat din nou în încercarea de a alege un preşedinte al ţării, din cauza divizărilor profunde existente între deputaţi. Țara se afundă în criză economică.
Desemnarea preşedintelui libanez ar putea dura mai multe luni, aşa cum s-a întâmplat la alegerea lui Michel Aoun în 2016, după ce funcţia de şef al statului a rămas vacantă timp de 29 de luni.
În virtutea actualului sistem confesional de partajare a puterii în Liban, preşedinţia trebuie să îi revină unui creştin maronit.
—
Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului s-a pronunțat pentru investigarea abuzurilor comise de forţele de ordine în timpul protestelor din Iran. Regimul de la Teheran se confruntă cu o amplă mișcare de contestare după uciderea în arestul poliției, astă vară, a unei tinere arestate pentru că nu a purtat vălul islamic.
Până acum, în demonstrații au fost ucise peste 300 de persoane.
—
O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Geoparcul Țara Hațegului de o echipă internațională de cercetători.
Botezat Transylvanosaurus platycephalus, erbivorul cu cap turtit a trăit în urmă cu aproximativ 70 milioane de ani, precizează echipa condusă de paleontologul Felix Augustin de la Universitatea din Tübingen.
—
După ce au studiat o monedă rară de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, care provine dintr-un tezaur descoperit în Transvilania în 1713, cercetătorii scoțieni de la Universitatea din Glasgow susțin că un împărat denumit Sponsian ar fi condus Dacia romană.
“Transilvania, parte din provincia romană Dacia, era apreciată de romani pentru potenţialul aurifer al minelor sale. Studii arheologice au stabilit că zona a fost separată de restul Imperiului Roman în jurul anului 260 d. Hr. Înconjurat de duşmani, Sponsian ar fi putut fi un ofiţer de armată locală forţat să preia comanda supremă în timpul unei perioade de haos şi război civil, protejând populaţia militară şi civilă a Daciei până la restabilirea ordinii. Provincia a fost evacuată în timpul domniei lui Aurelian, între 271 şi 275 d.Hr. Când monedele au fost descoperite la începutul secolului al XVIII-lea, se credea că sunt autentice şi au fost încadrate alături de alte imitaţii ale monedelor romane realizate dincolo de marginile imperiului. Cu toate acestea, de la mijlocul secolului al XIX-lea, monedele au fost considerate false datorită stilului şi modalităţii de realizare, cu diferite trăsături enigmatice, inclusiv motive istorice amestecate. Aceasta a fost punctul de vedere acceptat până în prezent”, precizează Muzeul Naţional Brukenthal într-un comunicat.
Britanicii sunt primii care au analizat ştiinţific monedele.
—
Destinaţiile turistice, tradiţiile şi atracţiile culturale autohtone sunt promovate la cel mai mare târg de turism din Polonia. Evenimentul este organizat, în aceste zile, la Varşovia.
Datele oficiale arată că, de la începutul anului, peste 50.000 de cetăţeni polonezi au ales să îşi petreacă vacanţa în România.
—
Ajuns la cea de-a 452-a ediţie, Târgul de Crăciun din Strasbourg se redeschide pentru prima dată după pandemie. Organizatorii așteaptă 2,5 milioane de vizitatori până pe 24 decembrie. Autoritățile locale au anunțat măsuri sporite de securitate.
În urmă cu 4 ani, târgul din centrul capitalei alsaciene a fost îndoliat de un atentat islamist, în care au fost ucise 5 persoane.
Pentru a face economie, municipalitatea din Strasbourg – condusă de ecologiști – le-a interzis comercianților să doteze căsuţele cu dispozitive de încălzire, iar iluminatul exterior va trebui şi el să fie oprit la 20:00.
—
La Cupa Mondială de fotbal, Brazilia – una dintre favoritele la câștigarea trofeului – a învins la debut Serbia, cu 2-0. Richarlison de Andrade a reușit o dublă.
În aceeași grupă, selecţionata Elveţiei a învins naționala Camerunului cu 1-0. Golul victoriei a fost mascat Breel Embolo, atacant născut în Camerun și care care a primit cetățenia elvețiană în 2014.
Portugalia a învins cu emoții reprezentativa startului african Ghana, scor 3-2.
Cristiano Ronaldo a devenit primul fotbalist care marchează la cinci ediții ale Cupei Mondiale.
Out of this world 🇵🇹
🖐 Cristiano Ronaldo becomes the first man to score at five FIFA World Cups#FIFAWorldCup | @Cristiano pic.twitter.com/3UKqXLsZWd
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) November 24, 2022
Lusitanii sunt lideri în grupa H şi aşteaptă confruntarea de luni, cu uruguayenii care au remizat fără gol înscris cu sud-coreenii, într-un meci echilibrat.
Alte 4 meciuri se joacă, vineri, la turneul final.
Țara Galilor – Iran (12:00), Qatar – Senegal (15:00), Olanda – Ecuador (18:00) și Anglia – SUA (21:00).
—
În grupele Ligii Campionilor la handbal masculin, Dinamo Bucureşti a învins, pe teren propriu, echipa poloneză Orlen Wisla Plock, scor 32-27 (15-14).
La finalul turului, bucureștenii ocupă locul 5.
—
Fost atlet paralimpic, medicul britanic John McFall a fost selectat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru a se alătura programului său de pregătire, pentru a deveni prima persoană cu dizabilităţi care va călători în spaţiul cosmic.
În vârstă de 41 de ani, bărbatul va participa la antrenamente ca “parastronaut”.
Persoanele cu dizabilităţi care au candidat ‘au trecut prin aceleaşi selecţii’ ca şi restul candidaţilor.
Lui John McFall i-a fost amputat piciorul drept în urma unui accident de motocicletă, pe când avea 19 ani. Britanicul a fost forțat să renunţe la ambiţia de a se alătura armatei, dar a devenit un atlet profesionist, câştigând medalia de bronz la sprint, cu ocazia Jocurilor Paralimpice de la Beijing, din 2008.
Ulterior, John McFall a urmat studii de medicină, specializându-se în traume ortopedice.
—
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, valorile termice vor fi apropiate de normele caracteristice perioadei, doar ușor mai ridicate în regiunile sudice. Cerul va fi variabil, cu înnorări și precipitații slabe, pe arii restrânse în nord, centru și nord-est și cu totul izolat în rest. Acestea vor fi sub formă de ploaie, trecător mixte în Transilvania și Moldova și mai ales ninsori la munte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe crestele montane, în sud-vest și în est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 2 și 11 grade. Dimineața, în zonele joase, izolat va fi ceață.
La București, cerul va fi variabil, cu unele înnorări și posibil ploaie slabă sau burniță. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă, ușor mai ridicată decât în mod normal, va fi în jur de 11 grade.