După 5 zile în care a transformat călătorii în victime colaterale, greva angajaților de la Societatea de Transport București a fost suspendată, marți dimineață, la capătul unor negocieri prelungite peste noapte.
Consiliul de Administrație va căuta soluții la revendicările sindicaliștilor, iar o delegație parlamentară ar urma să analizeze problemele la nivelul STB SA.
În timp ce conducerea societății a reclamat un supraconsum de motorină și achiziții umflate, sindicaliștii s-au plâns de condițiile proaste de muncă și de insuficiența pieselor de schimb.
“Având în vedere că astăzi 25.01.2022 este zi normală de lucru și impactul asupra cetățenilor este unul foarte mare, că în ziua de 24.01.2022 ora 20:00 am avut o discuție cu membri Consiliului de Administrație care au promis că analizează doleanțele salariaților în perioada următoare, că astăzi 25.01.2022 vom avea o discuție la Palatul Parlamentului cu o delegație parlamentară care să analizeze problemele la nivelul STB SA, s-a discutat la nivelul fiecărui depou și autobază, celelalte entități, iar salariații au decis suspendarea acțiunii de protest și reluarea lucrului. Sindicatul Transportatorilor din București a preluat problematica ridicată în această perioada și va face demersuri către autoritățile decidente în vederea rezolvării acestora”, transmite Biroul Permanent STB.
Potrivit conducerii STB, ”manipularea liderilor de sindicat, ale căror revendicări nu aveau nimic de-a face cu îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, servind doar propriilor interese, a încetat în această dimineaţă”. ”Angajaţii noştri au înteles că trebuie să respecte legea şi cetăţeanul”, adaugă reprezentanţii STB.
Mijloacele de transport în comun ar urma să revină pe trasee.
Abonamentele bucureștenilor vor fi prelungite cu 5 zile.
Conducerea STB a amenințat greviștii cu desfacerea contractelor de muncă și a depus plângeri penale împotriva liderilor sindicali. Vehement contestat de sindicat, directorul Adrian Criț a anunțat că societatea face angajări pentru a-i suplini pe cei care refuză să își reia activitatea.
Ministerul Educației a cerut să le fie motivate absențele elevilor care au lipsit de la cursuri, joia și vinerea trecute, din cauza grevei.
—
Peste 100.000 de doze pediatrice de vaccin anti-Covid ajung, marți, în țară. Administrarea acestora la copii cu vârste între 5 și 11 ani va începe de mâine.
Ieri, peste 9.000 de persoane şi-au făcut doza booster, de care va depinde prelungirea valabilității certificatului sanitar. În schimb, doar 1.600 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.
Centrele de testare din Capitală au fost luate cu asalt de persoane care susțin că au simptome de Covid.
Cele mai multe au aflat, la fața locului, că trebuie să sune în prealabil la Direcția de Sănătate Publică București. Doar în baza unui cod unic furnizat de la DSP se pot preleva probe biologice.
Mai apoi, o persoană testată trebuie să aştepte la domiciliu rezultatul testului PCR, pe care îl va primi prin email sau SMS din aplicaţia Coronaforms.
Dacă rezultatul testului este pozitiv, trebuie luată legătura cu medicul de familie.
Bilanțul epidemiologic a inclus, luni, peste 12.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2.
Rata de pozitivare a trecut de 30%. Capitala și 31 de județe sunt în scenariul roșu.
Alte 41 de decese au fost asociate Covid.
Din cei aproape 6.400 de pacienți spitalizați, peste 600 sunt copii.
În secțiile deTerapie Intensivă, sunt internaţi 629 de pacienţi, cu 30 mai mult decât în ziua anterioară, iar 7 sunt copii.
Ministrul Sănătății sunt multe focare Covid în spitale.
Potrivit lui Alexandru Rafila după ce va fi depășit al cincilea val pandemic, unele restricții vor fi relaxate, “posibil în (luna) martie”.
—
Pentru nerespectarea carantinei, arhiepiscopul Tomisului a fost amendat de trei ori într-o singură zi. Teodosie a revenit recent din Iordania și ar fi trebuit să se izoleze.
Înaltul prelat a ignorat restricția, oficiind fără mască slujba de luni.
Invocând că primit decizia de carantinare abia ieri, Arhiepiscopia Tomisului anunță că va contesta sancțiunile în instanță. Potrivit unui comunicat, Teodosie se va supune, în cele din urmă, deciziei de carantină la Palatul Arhiepiscopal.
—
Guvernul de la Londra a anunţat că plănuiește să renunțe la condiția testului Covid pentru călătorii complet vaccinaţi care sosesc în Anglia. Premierul Boris Johnson nu a precizat de când va intra în vigoare relaxarea.
Șefii marilor companii aeriene, precum British Airways, easyJet şi Ryanair, au cerut guvernului britanic să pună capăt restricţiilor pentru călătorii complet vaccinaţi.
Organizația Mondială a Sănătății că este “posibil” ca în acest an să se încheie faza acută a pandemiei. La momentul actual, Covid omoară un om la fiecare 12 secunde.
Directorul OMS, Tedros Ghebreyesus, a atras atenția că este “foarte real” riscul apariției unei noi variante de SARS-CoV-2, “mai transmisibile şi mai mortale”.
—
La inițiativa preşedintelui american Joe Biden, liderii occidentali au avut o videoconferinţă, luni seară, pe tema amenințărilor rusești la adresa Ucrainei.
Cu toții și-au exprimat sprijinul lor “fără rezerve” pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi au promis Moscovei “consecinţe foarte grele” în cazul unei “agresiuni”.
Ieri, Uniunea Europeană a cerut “evitarea reacțiilor alarmiste”, considerând că Statele Unite au “dramatizat” situația, prin anunțarea unei iminente invazii a rușilor și prin faptul că au recomandat personalului neesențial al ambasadei de la Kiev și familiile diplomaților să părăsească orașul. Marea Britanie și Australia au recurs la același gest.
Ucraina a calificat evacuarea drept “prematură” și excesivă, întrucât situația de securitate nu a suferit vreo schimbare radicală în ultimele zile.
Preşedintele Volodimir Zelenski a mulțumit Uniunii Europene pentru “sprijin și solidaritate”. Blocul comunitar va oferi guvernului de la Kiev un ajutor financiar de peste un miliard de euro pentru a face față cheltuielilor.
În vederea unei consolidări a flancului estic, Statele Unite și-au plasat 8.500 militari în aşteptare.
Preşedintele francez Emmanuel Macron îi va propune omologului său rus, Vladimir Putin, ”o cale de dezescaladare” în criza ucraineană. O convorbire în acest sens va fi organizată ”în următoarele zile”, a anunţat Palatul Elysée.
Moscova a denunţat “atitudinea isterică” a occidentalilor şi activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice. Regimul de la Kremlin a negat, în mod repetat, scenariul unei invazii în Ucraina.
Pe fondul tensiunilor cu Occidentul, rubla rusească este în picaj. Bursa de la Moscova a înregistrat pierderi masive.
Activele ruseşti ar putea fi supuse unei presiuni suplimentare în eventualitatea instituirii unor noi sancţiuni economice, posibilitate luată în calcul de puterile vestice.
La București, situația din regiune va fi analizată mâine, într-o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că “este exclusă în acest moment o intervenţie a României cu trupe sau cu echipamente în zona Ucrainei”.
Profund îngrijorat de actuala stare de tensiune, Papa Francisc a chemat la o zi de rugăciune, miercuri, pentru pace.
—
Polonia va începe să ridice, de marți, o barieră permanentă la frontiera cu Belarusul. În ultimele luni, mii de migranţi au forțat granița încearcând să ajungă în Uniunea Europeană.
Regimul de la Minsk a fost acuzat că orchestrează criza, cu sprijinul Rusiei.
—
La Iași, este cercetat penal pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice tânărul care l-a stropit cu cerneală pe liderul Alianției pentru Unitatea Românilor.
George Simion a organizat, fără autorizație, un marș pe străzile capitalei istorice a Moldovei, la 163 de ani de la Unirea Principatelor. Unele voci – precum Liderul Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei, Dorin Dobrincu – opineză că președintele AUR și-a orchestrat atacul, pentru a se putea victimiza.
—
Curtea de Apel Cluj l-a condamnat la 13 ani și o lună de închisoare pe tânărul din Baia Mare care, beat fiind și fără permis, a intrat intenționat cu un cap de tir, pe care îl furase, într-o mașină de poliție.
Vasile Marcoci-Pop a gonit prin oraș în 2020, de Crăciun, fiind oprit cu mai multe focuri de armă. Sentința este definitivă.
—
Un avion donat statului de miliardarul Ion Țiriac pentru misiuni umanitare și de salvare a vieților omenești a fost folosit și pentru transportul „special” al unor demnitarilor, dezvăluie portalul defapt. În cel puțin două rânduri, fostul ministru Gabriel Oprea, însoțit de colaboratori, a zburat cu acest aparat în deplasări fără vreo legătură cu medicina de urgență.
—
O tânără a murit şi alte trei persoane au fost rănite în atacul comis la Universitatea Heidelberg din sud-vestul Germaniei.
Înarmat, un un tânăr a dat buzna într-o sală de curs și a deschis focul asupra celor prezenți. Individul s-a sinucis mai apoi.
—
Au fost scene de panică în Haiti, unde s-a produs un cutremur cu magnitudinea 5,3. Epicentrul seismului a fost localizat în apropiere de oraşul Les Cayes.
Vara trecută, un cutremur de 7,2 grade a ucis peste 2.000 de persoane în Haiti. În 2010, o puternică mișcare telurică a ucis peste un sfert de milion de oameni și a devastat capitala Port-au-Prince.
—
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Italia nu a adus vreun câștigător în legislativul de la Roma.
Partidele de centru-stânga şi de centru-dreapta nu au ajuns la un acord cu privire la desemnarea unui candidat comun. Actualul premier italian, Mario Draghi, este considerat un favorit. Mandatul actualului preşedinte, Sergio Mattarella, se încheie la 3 februarie.
—
În vestul Africii, Burkina Faso a devenit, luni, scena unei lovituri de stat.
Armata l-a reținut pe preşedintele Roch Marc Christian Kabore, a dizolvat guvernul şi adunarea naţională, a suspendat constituţia şi a închis graniţele.
Ambasada SUA la Ouagadougou a rămas închisă din cauza situației incerte din oraș.
Cancelariile occidentale au cerut eliberarea președintelui destituit.
Instabilitatea politică a sporit în Burkina Faso, o țară cu peste 20 de milioane de locuitori, odată cu înmulțirea atacurilor teroriste din regiunea Sahel.
—
Cel puțin 6 oameni au murit, luni, într-o busculadă formată în fața unui stadion din Camerun care găzduiește Cupa Africii pe Națiuni. Victimele s-au îmbulzit în încercarea de a intra pe arenă, pentru a urmări victoria țării gazdă cu Insulele Comore, scor 2-1.
Capacitatea stadionului a fost limitată din rațiuni sanitare. Bilanțul tragediei ar putea crește.
Oaspeții au fost nevoiţi să joace cu un fundaş în poartă, după ce portarii au fost indisponibili, doi fiind bolnavi de Covid şi unul accidentat.
—
În Liga 1, Farul Constanţa a învins FC U Craiova cu 3-2.
Înaintea meciului, oltenii au cerut, în zadar, ca arbitrul Ionuț Cozma să fie recuzat, invocând că centralul a greşit grav în două partide, în tur cu Farul Constanţa şi în ediţia trecută a Ligii a II-a, cu Petrolul Ploieşti. .
În duelul pentru menținerea în play-off, FC Botoşani s-a impus la limită î fața Sepsi Sfântu Gheorghe, scor 1-0.
—
Eliminată în optimile Australian Open, Simona Halep va suferi o cădere abruptă în clasamentul WTA. Românca a pierdut până în acest moment 8 poziții și va ajunge pe locul 23 în ierarhia WTA.
În schimb, chiar dacă a părăsit competiția de la Antipozi în aceeași fază, Sorana Cîrstea va urca până pe locul 31 WTA. Doar 505 puncte le despart pe cele două jucătoare.
Cea mai mare surpriză de la Australian Open a fost reușită de estona Kaia Kanepi (115 WTA), care a trecut de belarusa Aryna Sabalenka (2 WTA), una din marile favorite.
—
Cântărețul american Bob Dylan și-a vândut întregul catalog muzical înregistrat către Sony Music, alături de drepturile pentru numeroase viitoare lansări. Tranzacţia este estimată la mai mult de 200 de milioane de dolari, potrivit BBC. Anul trecut, Bruce Springsteen a obținut mai mult de 550 de milioane de dolari dintr-o tranzacție similară cu Sony Music.
—
Grecia este afectată de ninsori abundente. Din Atena și până în insula Creta, un strat gros de zăpadă s-a așternut peste teritoriul statului elen, perturbând transporturile. Autorităţile au îndemnat populaţia să evite călătoriile neesenţiale. Frigul va persista până mâine în regiune.
Ninsori au fost raportate și în Turcia. Aeroportul din Istanbul fost închis temporar. Sub greutatea zăpezii, acoperișul unui terminal de marfă s-a prăbușit, fără a face victime.
—
Meteorologii prognozează o nouă zi cu vreme rece pentru această dată, geroasă dimineața în nordul, nord-estul și centrul țării și pe arii mai restrânse în rest.
În prima parte a zilei, cerul va fi mai mult senin, cu excepția extremității de sud-est, unde se va menține noros și izolat va mai ninge slab.
Mai apoi, norii vor cuprinde tot mai multe regiuni.
Temperaturile maxime se vor încadra între -9 și +3 grade.
Izolat, vor fi condiții de ceață cu depunere de chiciură.
În zonele de munte, vremea se va menține mai rece decât în mod normal la această dată. Cerul va fi variabil în primele ore ale intervalului, iar din orele după-amiezii nebulozitatea se va extinde treptat începând din nord. Se vor semnala ninsori, izolat, ziua, și pe arii extinse, noaptea. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, unde rafalele vor depăși 70…80 km/h, spulberând zăpada, dar pe arii restrânse și la viteze mai reduse și în restul masivelor.