Confidenţialitate

INFOMANIA • 25 februarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

  • Acuzat de șantaj, fostul director al Societății Pieţe SA din Timişoara a fost oprit pe Aeroportul Otopeni, pe când voia să plece din ţară. Ionuţ Nasleu este vizat de o plângere depusă de jurnalistul Dragoş Boţa şi de soţia acestuia, Iulia Boţa. Sub escorta poliţiştilor, fostul director a fost dus la sediul IPJ Timiş pentru a fi audiat. La final, procurorul de caz a decis reţinerea lui Ioan.
  • Procurorii l-au trimis în judecată pe președintele Consiliului Județean Călărași. Social-democratul Vasile Iliuță, în trecut liberal, este acuzat că a falsificat documente pentru a nu-i plăti pe unii salariați. Prejudiciul depășește 130.000 de lei. Totodată, Vasile Iliuță ar fi făcut presiuni asupra unui anchetator pentru ca dosarul său să nu ajungă în instanță.
  • Procurorii clujeni au trimis în judecată dosarul în care un fost ofițer de la Crimă Organizată și mai mulți complici filau și șantajau diveși oameni de afaceri. Doi dintre inculpați au fost prinși în flagrant în vara anului trecut.
  • Un bărbat din Roman care în urmă cu doi ani a furat o pungă de cafea în valoare de 16 lei ajunge în spatele gratiilor. Inițial, judecătorii l-au amendat pe hoț cu 2.700 de lei, obligându-l să o achite în termen de 3 luni. Întrucât sancțiunea nu a fost plătită la timp, bărbatul a fost condamnat 9 luni de închisoare cu executare.
  • Justiția italiană analizează cererea de extrădare emisă de autoritățile române pe numele fostului europarlamentar Marian Zlotea, condamnat definitiv la 8 ani și jumătate de închisoare pentru corupție. Fugarul s-a predat polițiștilor din Penisulă, dar susține că este o victimă poltică. Pe când era șef al Autorității Sanitar-Veterinare, Marian Zlotea și-a constrâns subalternii din București să finanțeze PDL, amenințându-i că în caz contrar în concediază. În plus, patroni de firme și supermarketuri au fost nevoiți să contribuie cu bani și produse alimentare pentru pomenile electorale ale defunctei formațiuni politice.
  • Ministerul Sănătății așteaptă concluziile inspectorilor sanitari după dezinsecția care a forțat evacuarea unui bloc din Timișoara. Cei 70 de locatari au fost nevoiți să doarmă o noapte la rude sau în camere de hotel, pe cheltuiala primăriei. Dezinsecția s-a făcut la parter, în incinta unei cofetării. În noiembrie 2019, o dezartizare a ucis o femeie și doi copii la Timișoara, generând atunci un val de controale în toată țara.
  • Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi și vineri, prin videoconferinţă, la o reuniune extraordinară a Consiliului European. Gestionarea pandemiei și securitatea blocului comunitar sunt principalele subiecte în dezbatere.
  • Mărțișoarele au devenit, marți, subiect de amplă dezbatere. Secretar de stat în Ministerului Educației, Sorin Ion a spus că oferirea acestora nu va fi permisă în școli, invocând regula potrivit căreia nu este permis schimbul de obiecte personale în incinta unităților de învățământ, ca măsură de precauție împotriva coronavirusului. Social-democratul Alexandru Rafila a reclamat o exagerare. În opinia sa, cu o astfel de abordare, autoritățile ar arăta că nu sunt ancorate în realitate. Mai apoi, însuși ministrul Educației și-a corectat subalternul. Sorin Cîmpeanu a precizat că florile și mărțișoarele nu pot fi considerate obiecte personale și că, totodată, nu pot fi interzise simboluri.
  • Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid a raportat că 3.800 de cadre didactice au fost vaccinate miercuri, când s-au deschis, în Bucureşti şi în 22 de judeţe, centrele de imunizare dedicate personalului din învăţământ.
  • Numărul infecțiilor cu SARS-CoV-2 se menține peste pragul de 3.000 la nivel național, fiind realizate aproape 35.000 de teste. Peste 500 de contaminări au fost raportate în București. Alte 73 de decese au fost asociate Covid. Rămâne aproape de o mie numărul pacienților aflați în secțiile de Terapie Intensivă.
  • Ultima săptămâna a înregistrat o înmulțire a contaminărilor cu coronavirus, potrivit unei analize a Institutului Național de Sănătate Publică. Ratele de incidență a îmbolnăvirilor au crescut mai cu seamă în rândul persoanelor tinere, dar avansul nu poate fi pus momentan pe seama răspândirii variantei britanice a SARS-CoV-2. INSP a creionat trei scenarii de evoluţie a pandemiei. Toate anunţă o creştere constantă a infectărilor în România. În cel mai grav dintre scenarii, pe final de martie, s-ar putea ajunge la o medie de aproape 9.000 de cazuri pe zi. Invitatul serii la Europa FM, epidemiologul Emilian Popovici a atras atenția că trebuie să ne pregătim pentru un război de anturanță contra Covid. Periodic vor apărea noi variante de coronavirus, mai ales în țările sărace, care vor trebui sprijinite de cele bogate.
  • Organizația Mondială a Sănătății a livrat primele doze de vaccin anti-Covid prin Programul Covax, gândit să sprijine țările în dificultate. Aproximativ 600 de mii de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns, astfel, în Ghana. Statul african va începe imunizările săptămâna viitoare. România ajută Republica Moldova.  Guvernul de la București a adoptat, miercuri, ordonanța prin care o primă tranșă de 20.000 de doze de vaccinuri vor fi trimise dincolo de Prut. Totalul va ajunge la 200.000 de doze.
  • La aproape un an de la primul caz de infecție cu SARS-CoV-2 depistat la Timişoara, medicii Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” au făcut un scurt bilanţ al perioadei de pandemie. Până acum, peste 3.600 de pacienți din toată zona de vest a țării au fost tratați de COVID în această unitate, iar în acest moment, spitalul este plin de pacienți cu forme severe şi foarte severe de boală.
  • Agenţia americană a medicamentului a raportat, ieri, o eficacitate de 82% pentru vaccinul anti-Covid produs de compania Johnson & Johnson. La teste clinice, serul s-a dovedit mult mai eficient în cazurile grave de Covid, cu un scor de aproape 88%. La momentul actual, vaccinul Johnson & Johnson așteaptă autorizarea din partea Agenției Europene a Medicamentului.
  • Ungaria vecină a devenit prima țară din Uniunea Europeană care vaccinează cu serul anti-Covid produs de compania chineză Sinopharm. Recent, guvernul de la Budapesta a apelat, tot în premieră pentru un stat comunitar, și la vaccinul rusesc Sputnik V.
  • Israelul impune, de joi și până duminică, interdicția de circulație pe timp de noapte. Autoritățile statului evreu încearcă să țină în frâu cazurile de coronavirus pe timpul sărbătorii Purim. În aceste trei zile, vor fi interzise adunările cu mai mult de zece persoane într-un loc închis şi cu peste 20 de persoane în exterior.
  • Președintele federației care reunește Asociațiile de Părinți remarcă faptul că bugetul alocat Ministerului Educației nu este unul echilibrat, întrucât se consumă într-un procent major doar pe salariile cadrelor didactice. Potrivit lui Iulian Cristache, finanțarea nu asigură reformarea sistemului, ci, mai degrabă, menținerea mediocrității. Federația părinților va face presiuni ca sumele pentru investiții în învățământ să fie majorate.
  • Nemulțumiți de înghețarea salariilor, sindicaliștii din sistemul de apărare și ordine publică au organizat un nou protest în București, intrând în conflict cu jandarmii mobilizați să asigure ordinea în fața Palatului Cotroceni. Unii dintre manifestanți au aprins fumigene, ceea ce – amintește Jandarmeria Capitalei – este interzis la proteste. Au fost îmbrânceli din fața porții Administrației Prezidențiale, după ce polițiștii au forțat gardurile de protecție. Jandarmii au dat amenzi de 10.000 de lei.
  • Legea bugetului intră, de joi, în dezbaterea comisiilor de specialitate din Parlament. Votul plenului reunit este așteptat săptămâna viitoare, conform calendarului stabilit de aleși. Alocarea fondurilor din buget a fost stabilită în baza unei legi a plafoanelor, adoptată miercuri de Camera Deputaților.
  • Opoziția social-democrată denunță un buget al austerităţii, care nu va permite dezvoltarea țării. În schimb, coaliția de guvernământ susține că investițiilor vor fi impulsionate, iar cheltuielile vor fi adaptate actualei perioade de criză.
  • Reţeaua Naţională a Muzeelor își exprimă îngrijorarea faţă de planul mai multor consilii locale de comasare şi desfiinţare a unor instituţii culturale, inclusiv muzee. Într-o scrisoare deschisă către șeful statului, Guvern și Parlament, directorii de muzee deplâng o „restructurarea agresivă”. „Muzeele sunt esenţiale pentru sănătatea mintală a cetăţenilor!”, este concluzia mesajului postat pe Facebook.
  • În această perioadă, infractorii cibernetici trimit false email-uri cu identitatea vizuală a șase bănci importante din România, între care Banca Transilvania, BCR, CEC și BRD, avertizează specialiștii Bitdefender. Victimele riscă să fie păcălite de  hackeri și să își dezvăluie datele bancare.
  • A fost suspendată aprovizionarea municipiului Cluj cu apă din Lacul Tarniţa, fiind găsite baxuri de medicamente expirate pe luciul apei. Se fac analize conform procedurii când apare un astfel de incident. Conducerea DSP susține că primele teste au arătat că apa este în parametri normali. Poliția face propriile cercetări. La Cluj, furnizarea apei continuă din Lacul Someşu-Cald.
  • Invocând ritmul haotic în care se construiește în București, primarul General vrea suspendarea, pentru doi ani, a planurilor urbanistice de sector. Propunerea lui Nicușor Dan va fi luată în discuție în ședința de vineri a Consiliului General. Edilii de sector susțin că n-au fost consultați în prealabil. La rândul lor, investitorii imobiliari spun că schimbarea le complică planurile de afaceri.
  • Ford Craiova își va suspenda temporar producţia de mașini şi motoare timp de opt zile, începând de vineri. Aprovizionarea cu semiconductori este întârziată, ceea ce afectează o mare parte din industria auto mondială.  Ford Craiova estimează că va relua producţia la 10 martie. Pe parcursul celor opt zile de pauză, angajatii vor fi plătiţi conform acordurilor încheiate între conducere şi sindicate.
  • Aproape 30 de elicoptere ale Forţelor americane vor ajunge, în aceste zile, în baze de antrenament din România, venind din Grecia. Zborurile de pregătire vor spori, de aceea, în zona localității constănțene Mihail Kogălniceanu. Localnicilor li s-a comunicat că se vor respecta procedurile, astfel încât nivelul de zgomot să fie suportabil. Elicopterele ”Black Hawk” sunt detaşate în Europa  pentru operaţiunea „Atlantic Resolve” consolidează nivelul de instrucție între parteneri din NATO.
  • Un nord-coreean a reuşit să ajungă în Coreea de Sud înotând timp de şase ore, ocolind frontiera militarizată. Odiseea ilustrează carenţele supravegherii sud-coreene, după ce a apărut de opt ori pe camere de supraveghere video şi a declanşat alarme sonore în două rânduri, însă grănicerii sud-coreeni nu l-au văzut.
  • Simona Halep își dorește o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Amânată un an din cauza pandemiei, competiția ar urma să se desfășoare în vară. Cât privește participarea la dublu-mixt, alături de Horia Tecău, pregătirea va începe în primăvară. După ce s-a vaccinat împotriva Covid, Simona Halep a declatat, miercuri, că se recuperează după Australian Open, unde a fost eliminată în sferturi de americanca Serena Williams. Românca va decide săptămâna viitoare dacă își confirmă participarea la turneul din Dubai. Săptămâna aceasta, Simona Halep și-a anulat participarea la cel de la Doha – care ia startul la 1 martie.
  • Lider al clasamentului WTA, Ashleigh Barty a fost învinsă în optimile turneului de tenis de la Adelaide. Australianca a fost eliminată, în mod surprinzător, de americanca Danielle Rose Collins, jucătoare aflată pe locul 37 în clasamentul momentului.
  • O nouă ediţie a tradiţionalului Târg al Mărţişorului începe, joi, la București. Gazdă este, până pe 1 martie,  curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Târgul Mărțișorului este deschis zilnic, între orele 10.00 şi 18.00. Din cauza contextului sanitar, participă doar 100 de expozanți.