Sindicaliștii din Poliție atrag atenția că agenții de ordine publică nu pot verifica certificatele sanitare, întrucât nu au în dotare telefoane de serviciu sau tablete cu sistem de operare Android, care să permită conectarea la aplicația dezoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. În plus, subliniază sindicatul Europol, ospătarii, barmanii și administratorii spațiilor în care se organizează evenimente nu au calitatea de operatori ai datelor cu caracter personal.
Opoziția social-democrată denunță organizarea “ilegală” a congresului PNL la București. PSD consideră că, în mod sfidător, liberalii încalcă restricţiilor impuse populației pentru activități în spații închise din orașele cu multe cazuri de coronavirus, așa cum este și cazul Capitalei.
Aproape 5.000 de delegați sunt așteptați, sâmbătă, la Romexpo. Invitat la Europa FM, prim-vicepreședintele liberal Rareș Bogdan a precizat că verificarea participanților se va face cu ajutorul certificatului sanitar. La rândul său, premierul Florin Cîțu a respins ideea că pragul de incidență pentru impunerea carantinei de noapte în weekend, de la 4 la 6 cazuri de Covid la mia de locuitori, ar fi fost majorat tocmai pentru a permite organizarea congresului PNL.
În zonele carantinate, persoanele vaccinate vor putea circula liber în baza certificatului sanitar. Totodată, minorii cu vârste sub 12 ani nu vor mai avea nevoie de test negativ la Covid pentru a participa la activități în spațiile închise. Zona restaurantelor din mall-uri va trebui delimitată. Certificatul sanitar va permite așezarea la mese, cu puncte speciale de intrare și ieșire. De menționat că sunt primele decizii luate diferențiat de autorități.
La momentul actual, în aproape 50 de orașe și mai mult de 300 de comune incidența infectărilor a depășit pragul de 3 la mie.
La nivel național, joi au fost anunțate peste 7.000 de contaminări cu SARS-CoV-2. La Terapie Intensivă, sunt internați peste o mie de pacienți în stare gravă. Doar 20 de paturi mai erau libere în secțiile ATI Covid.
Alte peste 100 decese au fost asociate Covid, între care și cel al unui tânăr de 20 de ani.
Potrivit INSP, 90% dintre cei răpuși de coronavirus săptămâna trecută nu erau vaccinați împotriva coronavirusului.
Vaccinările s-au intensificat, joi fiind raportate peste 18.000.
Până la acest moment, România a administrat 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid.
Peste 3.300 de elevi și preșcolari și peste 1.100 de angajați au fost confirmați cu SARS-CoV-2 de la reluarea cursurilor. Aproape 70.000 de copii fac școală online.
Un focar de coronavirus a fost descoperit la Şcoala de Agenţi de Poliţie din Câmpina. Zece elevi şi trei angajaţi sunt infectaţi.
De vineri, spectatorii Festivalului Enescu se pot testa la Sala Palatului.
—
Polițiști de frontieră din Maramureș și Satu Mare sunt suspectați că primeau mită de la români care, întorși din zone epidemiologice roșii, voiau să evite carantina. Potrivit unor surse din anchetă, șoferii de autobuz strângeau șpăgile. Un agent a fost prins în flagrant. Procurori din Direcția Generală Anticorupție au percheziționat Punctul de Frontieră Petea.
—
Rusia şi-a egalat recordul negativ de peste 800 de decese zilnice asociate Covid. Autorităţile nu reușesc de mai multe luni să reducă infectările cu variantă Delta, pe fondul unui ritm lent de vaccinare. Joi, au fost anunțate peste 21.000 de contaminări. Rusia este ţara din Europa cu cel mai mare număr de decese asociate Covid şi una dintre cele mai afectate ţări din lume de pandemia de coronavirus. Pentru a menţine ritmul economiei, autoritățile refuză să adopte măsuri restrictive sanitare sau de izolare.
—
În Israel, profesorii fără certificat sanitar nu vor mai putea preda din octombrie. Statul evreu încearcă să crească rata de vaccinare, care stagnează, şi să convingă din “corona-sceptici”. Israelul administrează, din luna iulie, a treia doză de vaccin anti-Covid.
—
În timp ce liberalii se pregătesc pentru congresul de la București, Dacian Cioloş a câștigat prima rundă electorală pentru șefia USR PLUS. Europarlamentarul a transmis că, dacă va fi ales preşedinte al partidului, îşi va depune mandatul în 2023, în vederea unei noi validări înaintea prezidențialelor și parlamentarelor. Contracandidat al lui Dacian Cioloș, Dan Barna se arată încrezător în turul al doilea al alegerilor interne.
—
La chemarea opoziției social-democrate, premierul este așteptat, în prima zi a săptămânii viitoare, în Comisia parlamentară de anchetă privind scumpirea gazelor şi energiei electrice. 5 milioane de familii cu venituri medii ar putea primi compensații, potrivit planului guvernului. Consumatorii vulnerabili, adică o jumătate de milion de gospodării cu un consum scăzut de energie și venituri mici, vor primi sprijin în bani pentru gaze și lemne.
Premierul vrea ca ajutorul să le fie acordat doar celor care au cu adevărat nevoie. “Ceilalţi ar trebui să plătească”, a punctat Florin Cîțu, potrivit căruia – în București – beneficiază de subvenție la gigacalorie chiar și persoanele care câștigă bine.
Vicepreședinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Zoltan Nagy-Bege a admis că preţul gazelor pentru această iarnă este înspăimântător de mare. Oficialul ANRE le recomandă le-a recomandat clienţilor casnici de electricitate care nu au semnat până în prezent un contract pe piaţa concurenţială să facă acest lucru în noiembrie sau decembrie. Este de aşteptat ca preţurile de serviciu universal să crească de la 1 ianuarie.
Șeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, estimează că preţurile la electricitate se vor menține ridicate cel puţin 4-5 ani, cât timp România va mai depinde de cărbune.
—
Procurorii au descins la sediul City Insurance, societate de asigurări intrată în insolvență. Anchetatorii au preluat, joi, documente privind împrumuturi acordate de bănci elvețiene, despre care există suspiciuni că au fost unele fictive. În schimb, au fost plătite sume de bani drept dobânzi. Acționar principal al societății este Dan Odobescu, cumnat al fostului premier Adrian Năstase. Întrucât compania City Insurance se îndreaptă spre faliment, clienții vor fi despăgubiți din fondul de garantare a asiguraților.
—
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a avertizat asupra unei noi înșelăciuni online, în numele Băncii Transilvania. Experții de la CERT-RO amintesc că infractorii cibernetici se folosesc mereu de identitatea vizuală a companiilor cu reputaţie. De obicei, astfel de atacuri vizează infectarea dispozitivului, telefon sau calculator, pentru a extrage date despre utilizator, în special cele financiar-bancare, precum datele de card și cele de autentificare la servicii de internet banking.
—
Ministrul Mediului admite că tăierile ilegale de lemne nu vor putea fi oprite complet. Potrivit lui Tanczos Barna, amploarea fenomenului a scăzut față de acum 5-10 ani. Denunțând complicitatea cu hoții a celor care ar fi trebuit să protejeze pădurea, ministrul a precizat că în urma celor aproape o sută de mii de controale, desfășurate în decurs de 6 luni, s-au confiscat 11.000 metri cubi de lemn.
—
Arhiepiscopul Tomisului a dat în judecată Universitatea Ovidius. Teodosie este nemulțumit că unitatea de învățământ superior nu i-a prelungit postul de titular de la catedra Facultății de Teologie, întrucât a împlinit vârsta pensionării.
—
Guvernul va prezenta, săptămâna viitoare, proiecţia proprie privind majorarea salariului minim pe economie, a declarat ministrul Muncii. Raluca Turcan a admis că salariul minim este “insuficient” şi “trebuie să crească”. Executivul poartă negocieri pe această temă cu sindicatele și patronatele.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza, în octombrie, peste 140 de programe de formare profesională. La aceste cursuri gratuite vor putea participa peste 2.000 de persoane.
—
Cotațiile petrolului au atins cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, susţinute de creşterea cererii de carburanţi şi de o scădere a stocurilor în Statele Unite, în timp ce producţia din Golful Mexic este afectată încă de trecerea a două uragane.
—
Carles Puigdemont a fost arestat în Italia. Fostul lider al guvernului regional catalan se afla în exil în Belgia din 2017, unde a fugit după tentativa de secesiune a Cataloniei din acelaşi an.
—
Locuitorii capitalei britanice, Londra, sunt în stare de șoc după uciderea unei a doua tinere care se plimba singură. În vârstă de 28 de ani, Sabina Nessa a fost găsită fără suflare într-un parc. Victima era profesoară de școală generală. În urmă cu jumătate de an, Sarah Everard a fost ucisă de un polițist. Crima a revoltat opinia publică din Anglia, care a denunțat actele de violență împotriva femeilor.
—
În India, un tânăr acuzat de tentativă de viol a fost eliberat pe cauţiune, obligat în schimb să spele şi să călce pe cheltuiala sa hainele celor 2.000 de femei din satul său. Decizia este considerată istorică, întrucât va consolida respectul faţă de femei şi va contribui la protejarea demnităţii lor.
—
Comisia Europeană a stabilit că toate telefoanele, tabletele, căștile sau boxele portabile comercializate în blocul comunitar ar urma să aibă același tip de încărcător (type C). Măsura, care trebuie aprobată de Parlamentul European, va intra în vigoare la doi ani distanță după acest vot.
—
Deţinătoare a trofeului, Universitatea Craiova s-a calificat în optimile de finală ale Cupei României la fotbal, după ce a învins CFR Cluj cu 1-0 (0-0), aseară, pe teren propriu. Echipa ardeleană a suferit al treilea eşec în patru meciuri jucate de la revenirea antrenorului Dan Petrescu. Tot cu 1-0 s-a impus și Dinamo în fața Ripensiei Timişoara, formaţie de ligă secundă. În urma unui conflict izbnucnit în apropierea stadionului Dan Păltinişanu, 6 suporteri au fost reţinuţi. Echipă de liga a treia, ACSO Filiaşi a eliminat UTA Arad, scor 1-0.
—
Administratorii domeniului schiabil din Poiana Brașov au început pregătirile pentru iarnă. Deocamdată, se face revizia instalațiilor electrice. După model austriac, Primăria Brașov ia în calcul să le impună turiștilor certificatul sanitar în sezonul de schi.
—
Deși temperaturile cresc, va fi încã rãcoare în nord şi în centru, iar dimineaţa în majoritatea zonelor. Ploi temporare sunt prognozate în nordul, centrul şi estul ţãrii. Vântul va continua sã sufle tare la munte, cu rafale ce vor depãşi 90…100 km/h la altitudini de peste 1.700 m, iar în restul teritoriului, local cu viteze în general de 50…60 km/h.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 14 şi 24 de grade. Pe spaţii mici, dimineaţã, se va forma ceaţã.
La București, după o dimineață rece, maxima termică va urca până la 21 de grade.