Unul dintre cei mai vechi directori din cadrul Companiei de infrastructură rutieră a fost arestat preventiv. Florea Dascalu este acuzat de luare de mită.
Procurorii anticorupție timișeni susțin că l-au prins în flagrant, duminică, primind 10.000 de lei la o partidă de vânătoare.
Banii ar fi reprezentat a treia tranșă dintr-o mită cerută de Florea Dascălu pentru a ajuta o firmă să aibă acces la contracte de deszăpezire. În total, mita s-ar fi ridicat la 37.000 de lei.
Conducerea CNAIR a anunțat că îl suspendă pe director.
Potrivit declarației de avere, Florea Dascălu – care lucrează de 26 de ani în compania de stat – deține mai multe terenuri, locuințe și mașini.
Directorul are un salariu anual de 250.000 lei.
—
Zeci de persoane s-au autoevacuat, duminică, dintr-o biserică baptistă din Timişoara, după ce în incintă s-a simţit miros puternic şi înţepător.
Autorităţile au activat, temporat, planul roşu de intervenţie. Mai multe echipaje de pompieri și ambulanțe au fost mobilizate la fața locului.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, prin apel la 112 s-a solicitat ajutor la lăcașul de cult de pe strada Zăvoi.
În urma măsurătorilor făcute de experți ai CBRN, nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor normale.
—
Pompierii harghiteni au salvat doi bărbați și o femeie care au căzut într-o fosă septică din localitatea Bălan. La fața locului au fost mobilizate mai multe echipaje de salvare.
Confuze și agitate, victimele au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, unde primesc îngrijiri medicale.
Cei trei au căzut în vana unei conducte secundare de aducţiune.
—
Salvatorii montani din județul Alba au avut două intervenţii simultane în Piatra Secuiului și pe Mamut, lângă Alba Iulia. Un adolescent și un bărbat au avut nevoie de ajutor.
De asemenea, un tânăr s-a rătăcit în zona Detunata Goală din Apuseni, fiind direcționat spre potecă.
—
Pompierii nemțeni s-au luptat, timp de 18 ore, cu incendiul izbucnit sâmbătă la o anexă cu furaje care aparţine mănăstirii Bistriţa. Focul a pornit, cel mai probabil, de la un coş de fum neprotejat corespunzător.
—
Un protest sub deviza “Împreună pentru siguranţa femeilor” a fost organizat în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Mobilizarea s-a făcut online, prin Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor.
“Femeile din România nu sunt în siguranţă nici acasă, nici la locul de muncă, nici pe stradă”, au transmis organizatorii, care cer implicarea autorităţilor. Potrivit lor, “sistemul de protecţie a supravieţuitoarelor violenţei este subfinanţat, iar indiferenţa statului contribuie la o societate în care femeile şi fetele nu sunt în siguranţă”.
“Nu avem suficiente centre specializate pentru supravieţuitoarele violenţei de gen sau pentru agresori. Unele instanţe de judecată continuă să minimizeze gravitatea faptelor de violenţă împotriva femeilor. Serviciile sociale specializate pentru victimele violenţei de gen sunt subfinanţate la nivel local şi central. Serviciile de consiliere pentru agresori sunt puţine, iar centrele de intervenţie în caz de violenţă sexuală funcţionează doar pe hârtie”, mai spun iniţiatorii protestului, care se plâng că ”Guvernul nu a aprobat nici până azi „Strategia Naţională privind promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice”, document pus în consultare publică la 9 martie 2021.
“De 1 an şi jumătare batem în van la uşile ministerelor pentru a cere aprobarea strategiei”, au adăugat manifestanții.
—
Prima vacanță din noul an școlar a aglomerat stațiunile montane. Pe sensul de coborâre al Văii Prahovei, așteptarea în trafic a durat câteva ore.
—
Poliţiştii Brigăzii Rutiere a Capitalei au dat aproape 200 de amenzi după controale nocturne făcute, în weekend, în trafic. Aflat sub influența drogurilor, un şofer a fugit la vederea agenților, fiind reținut după o urmărire.
—
Pacient al Spitalului San Bartolomeo din orașul italian Sarzana, un român a vandalizat 4 săli de operaţie. Bărbatul, a cărui motivație nu este cunoscută, a reuşit să fugă apoi, dar a fost prins de poliţie. Mai multe intervenții chirugicale fost amânate, pentru o curăţare temeinică.
—
La Veneția, doi turişti au fost reţinuţi sub acuzația că au furat o gondolă. Indivizii, despre care se spune că ar fi cetăţeni francezi, au vrut să se plimbe gratis de-a lungul Grand Canale.
—
Primul convoi cu tehnică militară franceză a ajuns, duminică seară, la punctul de trecere a frontierei Nădlac şi își va continua drumul către baza de la Cincu.
Transportoarele blindate vor completa mijloacele tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în județul Brașov.
Un al doilea convoi constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc urmează să ajungă în România pe calea ferată, în luna noiembrie.
Grupul de luptă din România s-a constituit în luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns, integrând, pe bază rotaţională, efective ale Belgiei şi Olandei.
Săptămâna aceasta, premierul Nicolae Ciucă are programată, la Bruxelles, o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Marți, la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește pentru a discuta ultimele evoluții de pe frontul ucrainean de război.
—
Armata rusă şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurii critice din Ucraina.
Fără electricitate și căldură, orașul Energodar se află în pragul unei crize umanitare. Conectivitatea la internet a scăzut din cauza deselor pene de curent din mai multe zone.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a promis cetățenilor și militarilor o îmbunătăţire a apărării antiaeriene.
În convorbiri telefonice avute cu omologii francez și britanic, ministrul rus al Apărării a avertizat că războiul tinde spre o “escaladare necontrolată”.
Prin vocea lui Serghei Şoigu, Moscova susține că Kievul ar putea folosi o “bombă murdară”, referire la arma radiologică, fără a oferi dovezi care să susţină sugestia. Un asemenea proiectil foloseşte explozibili convenţionali, care sunt îmbibaţi cu material radioactiv.
—
Autoritățile de la Kiev susţin că mii de copii au fost luaţi cu forţa şi daţi spre adopţie în Rusia.
O fată de 14 ani a povestit pentru cotidianul american The New York Times, care a investigat acest tip de deportări, că a fost luată împotriva voinţei sale şi că vrea să se întoarcă în Ucraina natală.
În Rusia, legislaţia a accelerat adopţiile după izbucnirea războiului.
—
Sistemul bancar al Ucrainei a intrat în război în cea mai bună formă a sa de decenii şi, până acum, a rezistat distrugerilor din economie, arată o analiză a Ziarului Financiar.
De îndată ce sirenele anunţă sfârşitul atacului cu drone, locuitorii capitalei Kiev ies din adăposturi şi încearcă să îşi continue viaţa pe cât de normal se poate în condiţiile date. Oamenii stau la terase, merg la cumpărături, iar plata se poate face fără probleme cu cardul atât timp cât oraşul primeşte electricitate, un semn că Banca centrală a Ucrainei este stăpână pe situaţie şi că sistemul rezistă în climatul de război.
—
Aliat tradițional al regimului de la Kremlin, Xi Jinping și-a asigurat un al treilea mandat de președinte al Chinei, la final de Congres al Partidului Comunist, devenind astfel cel mai puternic lider al ţării de la Mao Zedong încoace.
Desemnarea oficială va avea loc în luna martie a anului viitor.
Doctrina actuală a devenit din ce în ce mai greu de contestat la Beijing.
Sub conducerea sa, China a devenit din ce în ce mai puternică şi mai vizibilă pe scena internaţională.
Limita de două mandate pentru preşedinţii chinezi a fost introdusă la începutul deceniului 1980 pentru a se evita concentrarea puterii în mâinile unei singure persoane. Totuşi, în 2018, Xi Jinping a reuşit să elimine din constituţie prevederea.
Pentru prima dată după 25 de ani, Biroul Politic, organul decizional al Partidului Comunist Chinez, nu mai are în componenţă vreo femeie.
—
Iranul a transmis avertizat că va sancţiona Statele Unite pentru presupusa implicare directă a acestora în declanşarea protestelor care au căpătat amploare în republica teocratică.
Regimul de la Teheran a atenţionat, totodată, Marea Britanie şi Arabia Saudită că nu le vor fi ignorate rolul în sprijinirea manifestațiilor.
Invocând abuzurile şi violenţele comise de Poliţia Moravurilor împotriva femeilor iraniene, americanii au anunţat noi sancţiuni economice împotriva liderilor republicii islamice.
În capitala Germaniei, Berlin, 80.000 de persoane au protestat în weekend, în semn de solidaritate cu poporul iranian.
—
În Marea Britanie, candidaturile pentru postul de șef al guvernului se pot depune până luni, la ora 15.00. Fost ministru de Finanțe și perdant al ultimelor alegeri din Partidul Conservator,
Rishi Sunak și-a anunțat, duminică, intrarea în cursă. Politicianul se bazează pe sprijinul a 128 de parlamentari din toate aripile formațiunii.
Boris Johnson s-a retras din cursă. Fostul premier a fost îndepărtat de la putere în luna iulie și înlocuit, mai apoi, cu Liz Truss, al cărei mandat de premier nu a durat decât 44 de zile.
Opoziția laburistă insistă să fie organizate alegeri anticipate, pentru a profita de sondajele care o creditează drept câștigătoare în eventualitatea unui scrutin.
Dincolo de zbuciumul politic, Marea Britanie se confruntă cu o criză economică, după ce planul lui Liz Truss de a reduce taxele a depreciat masiv lira sterlină.
Publicația The Economist a comparat actuala situație din Regat cu cea obișnuită din Italia. Pe copertă, Liz Truss apare îmbrăcată în centurion roman, ţinând în mână un scut în formă de pizza şi o suliţă ca o furculiţă cu spaghete sub titlul „Bine aţi venit în Britalia”.
—
La Budapesta, mii de unguri au manifestat împotriva guvernului condus autoritar de naționalistul Viktor Orban. Demonstranții au cerut măsuri pentru reducerea inflației.
—
Românii care au vizitat Târgul de Carte de la Frankfurt au reproșat, în mesaje publicate pe reţelele sociale, „standul discret” al României în comparaţie cu cele ale altor ţări din regiune, precum Cehia, Slovenia sau Estonia.
“Nici măcar numele ţării nu apare scris mare sau vizibil”, a notat internautul Vasile Gabrian, prezent la evenimentul din orașul german.
Standul României a fost organizat de Ministerul Culturii.
—
Universitatea Bucureşti a celebrat 30 de ani de când un profesor predă limba rromani la nivel academic.
Gheorghe Sarău a învăţat singur limba, cu ajutorul unui minigramatici, al unui minivocabular şi a unei cărţi despre literatura acestei minorităţi.
—
În duelul concitadinelor clujene, CFR s-a învins Universitatea cu 2-1, dumincă seara, în etapa a 15-a din Superliga autohtonă de fotbal. Toate golurile s-au înscris din penalti în această confruntare, desfăşurată la trei zile după cel din Cupa României, încheiată egal, 1-1.
Tot duminică, și tot cu 2-1, Universitatea Craiova s-a impus pe terenul UTA Arad. Tehnicianul oltenilor, Mirel Rădoi, a declarat că, la finalul turului, nu este încă mulţumit de prestația elevilor săi.
CS Mioveni și FC Botoşani au remizat fără gol înscris.
Luni, sunt programate partidele Petrolul – FC Argeş (ora 18:15, arbitru Sebastian Colţescu) şi Sepsi – FCSB (ora 21:00, arbitru central Marcel Bîrsan)
Presa ucraineană speculează că antrenorul Mircea Lucescu s-ar putea despărţi de Dinamo Kiev. Echipa antrenată de român a remizat duminică, scor 1-1, cu formaţia Vorskla Poltava, într-un meci din etapa a 9-a a Premier Liga. Rezultatele sunt sub așteptări, Dinamo Kiev ocupănd locul 8 în clasamentul campionatul de fotbal Ucrainei.
—
Fost antrenor al Simonei Halep, Darren Cahill a transmis un mesaj de susţinere pentru jucătoare. Australianul se declară sigur că aceasta nu a luat cu bună ştiinţă substanţa interzisă.
Darren Cahill susține că Simona Halep este o sportivă care era “preocupată permanent de orice i-ar fi fost prescris de un medic (ceea ce s-a întâmplat rar) sau despre orice supliment pe care îl folosea sau l-ar fi luat în considerare. “Vorbele ei erau întotdeauna: Verificaţi de două ori, de trei ori, pentru a vă asigura că este legal şi permis. Altfel, dacă nu sunteţi siguri, nu iau nimic”, a transmis tehnicianul, care a pregătit-o timp de 6 ani pe româncă.
Actual antrenor al Simonei Halep, francezul Patrick Mouratoglou a mulțumit pentru mesajul de susținere. “Toți oamenii care o cunosc pe Simona știu, cu siguranță, că ea nu ar fi luat niciodată de bunăvoie o substanță interzisă”, a punctat acesta.
Simona Halep a fost testată pozitiv pe când participa la US Open, fiind suspendată vineri din circuitul WTA.
“Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la o substanță denumită Roxadustat – într-o cantitate mică – este cel mai mare șoc din viața mea. Întreaga mea carieră, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin cap și este complet împotriva valorilor mele, valori în baza cărora am fost educată.
Să mă confrunt cu o astfel de situație mă face să mă simt confuză și trădată. O să lupt până la capăt pentru a doved că nu am luat niciodată, cu bună știință, substanțe interzise și știu că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală. Nu este vorba despre titluri și despre bani, ci despre onoare și despre o poveste de dragoste pe care am construit-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a scris Simona Halep pe Facebook.
—
În grupele Ligii Campionilor la handbal feminin, Rapid s-a impus, pe teren propriu, în duelul cu formaţia norvegiană Storhamar Elite, scor 27-25. Echipa bucureșteană este neînvinsă de 6 etape.
—
Francezul Sebastien Ogier a obţinut, duminică,a 55-a victorie în Campionatul Mondial de Raliuri, impunându-se în Catalonia. Echipa acestuia, Toyota, este lider în clasamentul constructorilor.
—
Americanul Ilia Malinin scrie istorie în patinajul artistic masculin după ce a reuşit un nou cvadruplu axel într-o competiţie, ceea ce reprezintă o performanţă fără egal.
În vârstă de 17 ani, tânărul a câştigat Skate America după un program în care a inclus acest element complex.
—
Pompierii din Tanzania se luptă cu un incendiu care a izbucnit pe cel mai înalt vârf din Africa, Muntele Kilimanjaro. Flăcările uriaşe s-au extins cu repreziciune de-a lungul uneia dintre cele mai populare rute de alpinism.
Cauzele incendiului și amploarea dezastrului nu sunt, pentru moment, cunoscute. Nu au fost raportate victime.
Înalt de 5.895 de metri, muntele Kilimanjaro este o destinaţie turistică populară şi zeci de mii de persoane îl escaladează în fiecare an.
—
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, valorile termice vor fi în creștere față de ziua anterioară, astfel că vremea va fi caldă, chiar deosebit de caldă în sud-vestul și local în sudul țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre seară în regiunile nordice și nord-vestice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 și 27 de grade. Dimineața, în zonele joase de relief, pe suprafețe mici se va forma ceață.
În zonele de munte, valorile termice vor fi în creștere față de intervalul anterior, astfel că vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în nordul Carpaților Orientali și Occidentali, unde în cursul nopții va ploua și sub formă de aversă și vor fi posibile cantități de apă mai însemnate. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe creste. Dimineața și din nou spre finalul intervalului, pe văi și în depresiuni, pe suprafețe mici se va forma ceață.
La București, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab. Temperatura minimă, mai scăzută decât în noaptea precedentă, va fi de 8…9 grade în centrul orașului și de 5…6 grade în zona periurbană.