DIICOT și Poliția Română desfășoară, miercuri dimineață, ample percheziții la membri unor grupări de traficanți din mai multe județe. Mascații au descins la mai mult de 500 de adrese.
—
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus la Parlamentul, marți seară, lista cu miniștri și programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR. Liberalul a admis că nu îi cunoaște pe unii dintre viitorii săi colegi, dar le-a citit CV-urile.
De la ora 10.00, cei 20 de ministeriabili vor fi audiați în comisiile parlamentare.
Miercuri, echipa executivă ar urma să primească votul de învestitură.
Pe ultima sută de metri, nominalizarea social-democratului Marius Humelnicu pentru Ministerul Economiei a fost retrasă, din cauza unor semne de întrebare asupra CV-ului său, fiind înlocuit cu Florin Spătaru, actualul director al șantierelor navale din Mangalia.
Propus ca ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu va ocupa și postul de vicepremier, alături de liderul Uniunii Maghiare.
Kelemen Hunor a admis că este “scăzut” gradul de încredere pe care partenerii din noua coaliţie de guvernare îl au unii în ceilalţi, dar a adăugat că situația a existat și în timpul coabitării cu USR.
Dovadă că noua coaliție funcționează a fost, marți, împărțirea fotoliilor de la vârful Parlamentului.
Social-democratul Marcel Ciolacu va conduce Camera Deputaților, iar liberalul Florin Cîţu – Senatul.
Comentând revocarea Ancăi Dragu de la șefia camerei superioare a legislativului, liderul Uniunii Salvați România, Dacian Cioloș, a spus că momentul reprezintă “o avanpremieră la modul în care noua majoritate va acționa”, și anume “în forță”. USR denunță “tirania majorității” și se va adresa Curții Constituționale.
Acuzând că actuala conducere a PNL că a “trădat” electoratul, Ludovic Orban şi-a dat demisia din Partidul Naţional Liberal, alături de 16 colegi parlamentari, între care Violeta Alexandru, Adrian Oros și Ionel Dancă.
Programul de guvernare al Coaliţiei botezată “pentru Rezilienţă, Dezvoltare şi Prosperitate” promite construirea a 5 săli polivalente, 8 bazine olimpice, 150 săli de sport, 10.000 km de drumuri sau străzi locale modernizate, 500 de creşe, grădiniţe şi şcoli, alături de digitalizare, descentralizare și debirocratizare.
Pensiile și alocațiile vor crește de la 1 ianuarie.
Salariul minim brut va ajunge la 2.550 de lei anul viitor.
În sectorul sănătății publice, greu încercat de pandemie, coaliția vrea atingerea pragului de 10 milioane de vaccinați în 90 de zile, teste gratuite pentru angajații din sectoare esențiale și antivirale disponibile pe rețetă în farmacii.
—
Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii critică dur schema de ajutoare de stat în pandemie, publicată de guvernul interimar în Monitorul Oficial. Patronii îi cer viitorului premier Nicolae Ciucă să oprească “acest potențial jaf”.
Între altele, potrivit Consiliului, criteriul “primul venit – primul servit” nu va asigura calitatea proiectelor, competiția de fapt fiind dată de viteza de înscriere în platformă. În plus, valoarea maxima a ajutorului de stat, de un milion de euro, reduce în mod considerabil numărul potențialilor beneficiari.
Potrivit CNIPMMR, istoria ne arată că acest sistem a contribuit la fraude în ceea ce privește blocajul platformelor, aplicarea cu ajutorul “roboților” de proiecte, frustrare în rândul celor corecți și care își doresc competiție corectă! 358 de milioane de euro care riscă să ajungă nu la cei care au nevoie, nu la cei performanți, ci la cei care se “descurcă”.
—
S-a menținut în jurul a 17.000 numărul persoanelor nou-vaccinate împotriva Covid la nivel național.
Aproape 1,4 milioane de români au făcut doza booster, ceea ce înseamnă aproximativ 44% din numărul total al persoanelor eligibile până în acest moment, pentru care au trecut cel puțin 6 luni de la schema de vaccinare completă.
Cel mai probabil, din ianuarie România va renunța la vaccinul AstraZeneca. Interesul pentru acest ser este tot mai redus, ceea ce îl face nerentabil.
Bilanțul epidemiologic a revenit, marți, peste pragul a 200 de decese asociate Covid. Totodată, se remarcă o creștere a numărului de cazuri mortale raportate cu întârziere. Peste 700 de decese au apărut tardiv în raportările ultimei luni. Oficialii invocă chestiuni birocratice.
Experții în sănătate publică susțin că întârzierile afectează imaginea epidemiologică de ansamblu.
Autoritățile au mai anunțat, marți, 2.700 de noi contaminări.
La nivel național, rata de infectare a coboarât sub 3 la mie. Județul Arad are cea mai ridicată incidență (de 4,5 îmbolnăviri la mia de locuitori).
La Terapie Intensivă, numărul pacienților a scăzut sub 1.500.
Medicii consideră că autoritățile sanitare trebuie să rămână vigilente, întrucât al 5-lea val al pandemiei se apropie.
Organizația Mondială a Sănătății se teme că 700.000 de europeni vor fi răpuși de Covid în următoarele luni, o estimare în creștere.
—
În Germania, certificatul sanitar devine obligatoriu, de miercuri, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.
În lipsa vaccinării sau a dovezii trecerii prin boala Covid, o persoană trebuie să prezinte un test cu rezultat negativ, nu mai vechi de 24 de ore, pentru a merge la serviciu sau pentru a călători alături de alte persoane.
În capitala Berlin, accesul nevaccinaților mai este permis doar în magazinele cu produse de primă necesitate.
—
DIICOT a destructurat o grupare de români care se ocupau cu furturi din TIR-uri în străinătate, bunuri pe care le vindeau la prețuri mai mici în țară. În urma unor percheziții făcute în Dâmbovița și Argeș, 30 de persoane au fost duse la audieri.
—
La Timișoara, un bărbat care a luat dintr-un bancomat suma de 6.000 de euro a fost identificat de poliţişti. Individul şi-a recunoscut fapta şi a returnat banii.
—
La Arad, trei tineri prinși la braconaj s-au răsturnat cu mașina când încercau să scape de polițiștii aflați pe urmele lor. În timpul cercetărilor, s-a descoperit că unul dintre fugari trebuia să fie în carantină.
—
Inspectorii de muncă investighează cauzele exploziei produse la Aerostar Bacău. Doi angajați au suferit arsuri pe când dezinfectau cala unui avion. Un recipient folosit la operațiune a sărit în aer. Un al treilea muncitor a suferit un atac de panică.
—
Criminaliștii au exhumat trupurile a doi pacienți care au murit recent la Spitalul Județean Galați. O tânără și un bărbat au sfârșit pentru că diagnosticele inițiale au fost unele greșite, iar intervenția medicilor a fost tardivă.
—
Poliţiştii din Constanţa caută să identifice persoana care a tras cu un pistol de tip airsoft pe o stradă din oraş. Mai multe maşini au fost avariate. Dacă va fi găsit, vandalul riscă o condamnare de până la 7 ani de închisoare.
—
Condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul “Ferma Băneasa”, avocatul Robert Roşu părăsește penitenciarul după doar un an. Înalta Curte i-a admis acestuia recursul în casaţie, o cale extraordinară de atac. Condamnați și ei în acest dosar, prinţul Paul şi miliardarul Beny Steinmetz sunt fugiți din țară.
—
Guvernatorul Băncii Naționale a obținut o victorie de etapă în conflictul pe care îl are cu Consiliul de Studiere a Arhivelor Securității. A fost declarat neconstituțională legea în baza căreia CNSAS a stabilit că Mugur Isărescu a colaborat cu fosta poliție politică.
—
Protecţia Consumatorilor a cerut închiderea, pentru 6 luni, a Halelor Centrale Obor din Capitală. Inspectorii ANPC au găsit mizerie, alimente expirate sau nesigure. Aproape 12 tone de produse alimentare, în special carne şi lactate, au fost retrase de la vânzare. Deocamdată, unii comercianți au activitatea suspendată.
—
În încercarea de a găsi soluţii pentru combaterea arderilor ilegale de deşeuri, Garda de Mediu şi REMAT o urmărire mai strictă a circuitului de valorificare. În weekend, inspectorii de Mediu au fost atacați de localnici din comuna ilfoveană Sintești, în timpul unor descinderi la persoane care ardeau deșeuri, o practică răspândită în împrejurimile Capitalei și care este sursă de poluare în oraș.
—
Sub conducerea Laurei Koveși, noul Parchet European a obținut prima condamnare. După o anchetă EPPO, un fost primar din Slovacia a recunoscut în fața instanței că a falsificat documente pentru a obține o finanțare comunitară.
—
Două persoane au murit și 16 au fost rănite într-o deflagrație produsă, marți, în depozitul unei fabricii de motoare pentru rachete de lângă capitala sârbă, Belgrad.
—
O explozie la motor, ale cărei cauze sunt necunoscute, pare să fi fost cauza incendiului care a mistuit, marți dimineață, un autocar în Bulgaria. O tragedie în care au murit 46 de persoane, inclusiv 12 copii. Doi gemeni în vârstă de 4 ani figurează pe lista decedaților.
Cele mai multe dintre victime sunt din Macedonia de Nord și se întorceau dintr-o excursie în Turcia.
Cei 7 supraviețuitori ai infernului sunt spitalizați.
—
În premieră pentru Italia, un pacient a primit dreptul de a recurge la eutanasie. În vârstă de 43 de ani, Mario a rămas paralizat complet de la gât în jos în urma unui accident rutier petrecut în urmă cu un deceniu. Cazul a fost analizat, timp de peste un an, de o comisie de etică.
Deși, de principiu, eutanasia este interzisă în Peninsulă, Curtea Constituţională de la Roma a decis, în 2019, că pot exista excepţii în anumite cazuri punctuale. Spre exemplu, trebuie să fie evident că un pacient nu mai poate fi vindecat, că se confruntă cu suferinţe fizice şi emoţionale greu de suportat, dar și că înțelege pe deplin consecinţele alegerii morții asistate.
—
Uniunea Europenă va trimite o misiune de lucru la Minsk pentru a sprijini repatrierea migranţilor blocaţi în Belarus. Bruxelles-ul dă asisgurări că nu se pune problema unor negocieri cu regimul autoritarului Aleksadr Lukaşenko.
Comisia Europeană plănuiește să întocmească o ”listă neagră” cu societăţi de transport şi de voiaj complice la traficul de migranţi către Belarus, majoritatea din Orientul Mijlociu. Șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, spune că aceștia au fost “înşelaţi cu false promisiuni”.
—
—
Un juriu din statul american Georgia a început deliberările în procesul în care trei indivizi albi sunt acuzaţi de uciderea unui bărbat de culoare, anul trecut. Inculpaţii l-au împuşcat pe Ahmaud Arbery, care făcea joggind în oraşul Brunswick, dar au pledat nevinovat.
—
—
Agenția spațială americană are programată, miercuri dimineața, o misiune care va testa, în premieră, sistemul de apărare planetară. Cu o rachetă aparținând companiei private Space X, NASA își va verifica abilitatea de a modifica traiectoria unui asteroid cu ajutorul energiei cinetice.
În septembrie 2022, după o călătorie de 11 milioane de kilometri, un vehicul spaţial robotizat, având forma unui cuib, va fi prăbuşit în mod intenţionat pe suprafaţa corpului ceresc, astfel încât Terra să nu mai se mai afle pe traiectoria periculoasă a acestuia.
Ţinta reprezintă o fracţiune minusculă din dimensiunile asteroidului care s-a lovit de Terra în urmă cu circa 66 de milioane de ani, un cataclism care a ucis majoritatea speciilor de animale.
—
Regizorul Ridley Scott pune pe seama dezinteresului din rândul publicului tânăr eşecul de box-office al celui mai recent filmul său, intitulat Ultimul duel (The Last Duel), cu Matt Damon, Ben Affleck și Adam Driver în distribuție.
În opinia veteranului cineast britanic, aşa-numiţii „mileniali” nu vor să ştie sau să afle nimic, “decât dacă li se spune prin telefon”. Având acţiunea plasată în secolul al XVIII-lea, lungmetrajul analizează ipotezele cunoscute despre ultimul duel consimţit în Franţa, între doi prieteni care devin aprigi rivali.
Cu un buget de peste 100 de milioane de dolari, producția nu a reuşit să obţină decât încasări de 27 de milioane în întreaga lume de la lansarea petrecută în octombrie.
—
Ovidiu Hațegan va arbitra, miercuri seară, confruntarea dintre Inter Milano și Șahtior Donețk, din grupa D a Ligii Campionilor. Fluierul de start va fi dat la ora 19 și 45 de minute.
Asistenți vor fi Radu Ghinguleac și Sebastian Gheorghe, în timp ce al patrulea oficial va fi Radu Petrescu, a anunțat site-ul oficial al FRF. Pentru Ovidiu Hațegan va fi a patra partidă arbitrată în grupele Ligii Campionilor din acest sezon, după Atletico Madrid – FC Porto (0-0), Benfica – Bayern (0-4) și Dinamo Kiev – FC Barcelona (0-1).
—
Guvernul qatariot a cheltuit sume importante pentru a spiona Federația Internațională de Fotbal şi candidaturile rivale pentru organizarea Cupei Mondiale de anul viitor, dezvăluie o investigaţie a jurnaliștilor de la Associated Press. În necurata afacere a fost implicat și fostul agent CIA Kevin Chalker. Până acum, organizatorii qatarioți ai turneului fotbalistic din 2022 au mai fost acuzați de corupție și de condițiile periculoase de muncă de pe șantierele stadioanelor.
—
Vremea va fi normală din punct de vedere termic. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile sudice şi estice. Izolat vor fi posibile ploi slabe sau burnițe, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali lapoviță şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 10 grade. Îndeosebi dimineața, pe alocuri se va semnala ceață.
La București, vremea va fi normală din punct de vedere termic. Cerul va fi avea înnorări temporare. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 8…9 grade.
La munte, cerul va fi variabil, cu unele înnorări în Carpații Meridionali unde, la altitudini mari şi cu totul izolat vor fi posibile precipitații slabe sub formă de lapoviță şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări noaptea în masivele sudice. Pe văi şi în depresiuni vor fi condiții de ceață. Valorile termice nu vor avea variații semnificative față de intervalul precedent.