Autoritățile se bâlbâie în încercarea de a explica dubla măsură a acestor zile. Deși a depășit pragul a 6 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, marți, carantina nu este luată în calcul pentru București. Deciziile ferme întârzie. Ședințele organizate pe această temă au rămas fără concluzii. Sunt așteptate propunerile Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul a invocat că Bucureștiul asigură un sfert din activitățile economice ale țării. Alin Stoica a ordonat, în schimb, mai multe controale în teren pentru a asigura respectare regulilor sanitare. Ce-i drept, patrulele de poliție sunt prea puțin vizibile în Capitală.
Prefectul a catalogat, marți seară, drept “revoltătoare” imaginile în care fostul ministru de Interne Marcel Vela – în mandatul căruia România s-a aflat două luni în stare de urgență – apare, alături de alte persoane, la o terasă cu pereţi pe toate laturile. În teorie, activitatea acestora nu este permisă. Localurile reprezintă o problemă majoră, a insistat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Marcel Vela s-a apărat, spunând că acoperișul terasei era “rabatat”.
Direcția de Sănătate Publică propune închiderea școlilor și grădinițelor, limitarea numărului clienților în magazine, declararea programului de lucru, interzicerea evenimentelor sau activităților private pentru copii în spații închise, dar și a locurilor de joacă din parcuri, potrivit Digi24.
Premierul Florin Cîțu a gafat marți, susținând că nici la Timișoara – aflată în a 3-a săptămână de carantină – școlile nu s-ar fi închis. În realitat, în orașul de pe Bega, cursurile se fac online din 8 martie.
Ministrele Educației și Sănătății au decis ca şcolile să rămână deschise atunci când rata incidenţei depăşeşte 6 infecții cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori, așadar în scenariul roșu. Cursurile ar urma să se desfășoare online doar atunci când respectiva localitate intră oficial în carantină. Consiliul Naţional al Elevilor a dezaprobat ideea, considerând că aceasta denotă “iresponsabilitate”, întrucât unităţile de învăţământ nu au personal suficient pentru efectuarea regulată a testelor rapide antigen. În plus, forul elevilor se plânge de lipsa consultării prealabile pe această temă.
O soluție de avarie a fost găsită pentru învățământ. Vacanţa de primăvară a elevilor se prelungește, cu 3 săptămâni, urmând să includă sărbătorile pascale catolice şi cele ortodoxe. Ministrul Educaţiei a admis că decizia își propune să reducă mobilitatea în perioada lunii aprilie, care se anunță critică din perspectivă epidemiologică. Recuperarea materiei pierdute este, oricum, în întârziere. În aceste condiții, anul școlar se va încheia la 2 iulie. Examenul de Bacalaureat va avea loc la datele stabilite, începând din 14 iunie, însă Evaluarea Națională se va decala şi se va desfășura în perioada 5-8 iulie. Ulterior, este programată admiterea la liceu.
Situația epidemiologică se agravează de la o zi la alta. Marți, au fost raportate 174 decese asociate Covid (cele mai multe de la începutul anului). În stare gravă, 1.367 de pacienți sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă. Au fost raportate, de asemenea, peste 6.100 de cazuri noi de coronavirus, dintre care 700 numai în București.
În spitalele ieşene nu mai sunt locuri în secţiile de terapie intensivă pentru bolnavii Covid. Cinci pacienţi cu forme grave sunt trataţi în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului “Sfântul Spiridon”. Medicii așteaptă eliberarea de locuri la ATI. O soluție ar fi aducerea la Iași a secției mobile de Terapie Intensivă de la Botoșani.
Direcția de Sănătate Publică Prahova cercetează cazul a doi soţi care au murit de Covid la scurt timp de la vaccinare. Unul dintre ei primise serul Pfizer, iar celălalt – AstraZeneca. În ambele cazuri, după vaccinare a fost confirmată infectarea cu SARS-CoV-2. Din datele preliminare, decesele nu pot fi asociate cu vaccinarea. Fiica cuplului este, la rândul său, în stare gravă. Coordonatorul campaniei de imunizare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, susține că – în cazul persoanelor aflate fie în perioada de incubaţie, fie cu infecţie asimptomatică – vaccinarea nu influenţează cursul evoluţiei naturale a bolii.
Totodată, autoritățile sanitare vasluiene au concluzionat că moartea unui bărbat nu poate fi pusă în legătură directă cu vaccinarea. Pacientul suferea de mai multe comorbidități, inclusiv insuficiență renală.
Insistând pe respectarea regulilor de igienă după imunizare, doctorul Valeriu Gheorghiţă susține că efectele pozitive ale campaniei de vaccinare se văd deja în statisticile care iau în calcul categoriile incluse în primele etape. Potrivit lui, din 6 aprilie, în fiecare cabine va crește de la 60 la 90 numărul persoanelor imunizate în fiecare zi. Vor fi deschide alte 125 de centre de imunizare în mai multe județe. Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că, din aprilie, orice persoană înscrisă pe listă va ști cât are de așteptat până la momentul vaccinării, dar și tipul de ser care îi va fi administrat. Cât privește imunizarea în cabinetele medicilor de familie, nu va fi necesară programarea în platforma online. Fiecare doctor va alege pacienții care pot fi vaccinați. Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu a declarat că, până acum, peste 5.000 de doze de vaccin anti-Covid au fost raportate pierdute. Acestea fie au suferit accidente în timpul transportului, fie s-au spart.
Marea Britanie, cea mai îndoliată ţară de Covid din Europa, a ținut un moment de reculegere, marți, în memoria celor peste 126.000 de victime, la exact un an de la instituirea primei carantine în Regat. O campanie de vaccinare masivă, una dintre cele mai avansate din lume, aduce speranţa unei ieşiri din restricţiile stricte impuse la începutul lui ianuarie. Limitări dure urmează să fie menţinute la frontiere, în vederea evitării unei importări a unor variante de coronavirus şi mai rezistente la vaccin. Moștenitor al Coroanei, prinţul Charles consideră că ultimul an a ”testat hotărârea şi rezistenţa” britanicilor, dar consideră că ei vor ieşi ”din acest moment cu o nouă încredere unii în alţii”.
Compania anglo-suedeză AstraZeneca s-a angajat să furnizeze, în termen de 48 de ore, date recente despre vaccinul său, solicitate de autoritatea americană care supervizează testele clinice (Data and Safety Monitoring Board). Experții din Statele Unite au criticat laboratorul farmaceutic european pentru că a oferit informații ”depăşite” despre serul AstraZeneca, neaprobat încă dincolo de Atlantic. Neactualizate, datele clinice oferă ”o estimare incompletă a eficienţei” vaccinului, susține DSMB.
Un bărbat şi o femeie care pretindeau că sunt medici şi lucrau într-un cabinet stomatologic neautorizat din Capitală sunt cercetaţi pentru înşelăciune. Cei doi falși dentiști şi-ar fi desfăşurat activitatea ilegală din 2017 încoace şi ar fi eliberat, fără drept, reţete pentru tratamente medicale.
Un tânăr a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că a intrat cu maşina pe o plajă din Constanţa. Polițiștii locali au descoperit în autoturism a fost găsită o pungă în care se afla un produs cu efecte halicinogene.
A fost condamnat în primă instanță la 4 ani şi 8 luni de detenţie pe egipteanul care a incendiat o casă de schimb valutar din centrul Ploieştiului, în ianuarie, în încercarea sa de a fura bani. Individul se afla în arest preventiv de la comiterea faptei.
Mina de uraniu de la Crucea, din județul Suceava, trebuie să înceapă procesul de închiderea pentru că și-a epuizat resursele, susține ministrul Energiei. Potrivit lui Virgil Popescu, angajații nu își vor pierde locurile de muncă, întrucât vor fi relocați la o altă exploatare, ce ar urma să se deschidă la 60 de kilometri distanță.
Angajații de la metroul bucureștean nu acceptă reducerea salariilor cu 18%, propusă de conducerea companiei. Sindicaliștii refuză, totodată, restructurările de personal, invocând deficitul, care se va accentua prin ieşirea unor angajaţi la pensie.
Ministrul Mediului anunță că bugetul pentru programul ”Rabla Plus” va fi dublat în acest an, ajungând la 400 de milioane de lei. Pentru ”Rabla Clasic”, valoarea tichetului va crește cu o mie de lei, până la 7.500 de lei. Hârburile trebuie să aibă cel puțin 8 ani. Noua ediție a programului de înnoire a parcului auto național va fi lansată în ultima săptămână din luna aprilie.
O analiză a măsurilor luate împotriva poluării de 15 mari municipalități ale țării arată că niciuna nu a reuşit să obţină măcar jumătate din punctajul necesar. Pe primul loc se află Braşovul. Capitala este abia pe a 6-a poziție în studiul Observatorului Român de Sănătate. Jumătate dintre autoturismele care circulă pe drumurile țării au motoare Diesel şi tot jumătate sunt mai vechi de 15 ani.
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu participă, miercuri, la prima acţiune de împădurire pe terenuri nisipoase şi degradate din sudul țării. Evenimentul este programat, la ora 12.00, în oraşul doljean Dăbuleni.
Românii au devenit mai generoşi în pandemie. Potrivit unei analize a Asociaţiei “Speranţă pentru România”, donaţiile pentru cazurile umanitare s-au triplat în ultimul an, ajungând și la aproape 6.000 euro pe zi.
Primăria Timişoara anunță că a creat o nouă pagină de internet unde sunt prezentate în mod transparent toate cheltuilelile municipalităţii. Internauții vor putea afla cum sunt cheltuiţi banii oraşului, ce plăţi au făcut şcolile sau cât a plătit Primăria Timişoara în ultima lună pe salarii.
Alegerile parlamentare din Israel s-au încheiat indecis. Supravieţuirea politică a premierului Benjamin Netanyahu, cercetat în mai multe dosare de corupție, pare a fi legată de rivalul său, Naftali Bennett, fost ministru al apărării şi lider al partidului Yamina, de extremă dreaptă. A fost al 4-lea scrutin legislativ organizat de statul evreu în ultimii doi ani.
Opinia publică australiană este scandalizată după apariția unor înregistrări video în care angajaţi ai Guvernului conservator fac sex într-o sală de rugăciune a Parlamentului de la Canberra. Premierul Scott Morrison a denunţat comportamentele ”scandaloase” ale colegilor săi. Un avertizor de integritate a dezvăluit că în clădirea legislativului au fost aduse prostituate, ”pentru plăcerea deputaţilor din coaliţie”. Tot mai multe voci reclamă cultura sexistă a clasei politice australiene.
Gruparea jihadistă Statul Islamic reprezintă în continuare un mare pericol, susțin Forţele Democratice Siriene, dominate de kurzi, care au marcat 2 ani de la căderea ”califatului” autoproclamat de ISIS, în 2014, pe un vast teritoriu de la granița Siriei cu Irakul. Timp de mai mulţi ani, organizaţia terorist, care a atras în rândurile sale mii de străini, a impus teroarea, înlănţuind atentate spectaculoase în Orientul Mijlociu şi în capitale europene, precum Paris sau Bruxelles.
Graţie unor artişti precum Billie Eilish, Taylor Swift, The Weeknd, Drake sau trupa BTS, industria muzicii înregistrate a înregistrat o creştere de 7% anul trecut, ajungând la cel mai mare nivel din ultimii 18 ani. Single-urile și discurile au generat venituri de aproape 22 de miliarde de dolari. Serviciile de streaming, precum Spotify şi Apple Music, au oferit mai mult de sumătate din sumă (62%), adică 13 miliarde de dolari. Grupul k-pop BTS a avut cel mai bine vândut album, „Map Of The Soul: 7”, în timp ce „Blinding Lights” al canadianului The Weeknd a fost single-ul cel mai căutat, cu peste 2,7 miliarde de exemplare comercializate.
Mihaela Buzărnescu s-a calificat spectaculos pe tabloul principal de simplu al turneului Miami Open, după ce a învins-o pe nemțoaica Anna-Lena Friedsam. Românca a avut o revenire nesperată în setul decisiv, după aproape trei ore de joc. La Miami Open, pe tabloul principal se mai află Simona Halep, Sorana Cîrstea şi Irina Begu.
Ana-Maria Popescu a devenit al 60-lea sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo. Spadasina a obţinut biletul pentru competiția din Japonia după ce a terminat pe primul loc în ierarhia mondială a disciplinei. Ana-Maria Popescu va participa la a cincea ediţie a Jocurilor Olimpice din carieră.
Larisa Iordache şi Marian Drăgulescu se află în delegaţia României pentru Campionatele Europene de gimnastică, programate în orașul elvețian Basel între 21 și 25 aprilie. Competiţia va reuni 238 de gimnaşti din 38 de naţiuni.
Sub comanda lui Adrian Mutu, micii tricolori debutează, miercuri seară, în grupele Campionatul European de tineret. Olandezii sunt primii adversari. Selecționata batavă este considerată între marile favorite la cucerirea trofeului. Arbitrat de elveţianul Sandro Schärer, meciul va lua startul la ora 22.00. În grupe, România va mai întâlni Ungaria (27 martie) și Germania (30 martie).
În cea mai mare parte a ţãrii, vremea va fi în continuare deosebit de rece. În centrul, estul şi sudul ţãrii vor fi înnorãri accentuate şi pe arii relativ extinse vor fi perioade în care se vor semnala precipitaţii predominant sub formã de ninsoare. La munte va continua sã ningã, pe alocuri moderat cantitativ în Carpaţii Meridionali şi Orientali şi va continua sã se depunã strat nou de zãpadã, peste cel deja semnificativ preexistent. În restul teritoriului înnorãrile vor fi temporare şi doar cu totul izolat vor fi posibile precipitaţii slabe, la începutul intervalului. Vântul va continua sã prezinte intensificãri susţinute, viscolind ninsoarea şi spulberând zãpada în zona montanã, în special la altitudini de peste 1500m, cu rafale de peste 70…90 km/h, dar şi în regiunile estice şi sud-estice, cu viteze de 55…65 km/h şi pe arii restrânse de peste 70 km/h; unele intensificãri vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe suprafeţe restrânse şi cu viteze mai reduse. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 şi 9 grade, cu cele mai ridicate valori în vest. La București, vremea va fi închisã şi va deveni deosebit de rece, astfel încât temperatura maximã va fi de 5…6 grade. Vor fi perioade în care se vor semnala precipitaţii slabe sub formã de lapoviţã şi ninsoare, iar vântul va uşoare intensificãri cu viteze la rafalã în jurul a 40 km/h.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.