Până să tranșeze disputa modificării Codului Fiscal, liderii coaliţiei de guvernământ au convenit, luni seară, un nou pachet de măsuri sociale.
PNL, PSD și UDMR au agreat amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de 9 luni pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
Indicele ROBOR la 3 luni s-a apropiat, luni, de 5,8%. Pentru multe familii împrumutate plata ratelor lunare a devenit o corvodă. Creșterile au ajuns de câteva sute de lei în ultimele luni.
Liderii coaliției au mai decis că toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei vor primi un sprijin unic de 700 de lei.
Măsurile, al căror cost depășește un miliard de euro, vor intra în vigoare de la 1 iulie.
Coaliția vrea, de asenenea, reducerea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor pentru investiții, salarii, pensii și asistență socială.
Angajările la stat se suspendă.
Guvernanții își propun o creștere a colectării veniturilor la bugetul statului cu 10 miliarde de lei și accelerarea absorbției fondurilor europene.
Prin urmare, pentru moment, controversata modificare a Codului Fiscal rămâne la sertar.
Social-democrații insistă pe impozitarea progresivă, pentru un echilibru între taxarea muncii și a capitalului. În schimb, liberalii nu vor să renunțe la cota unică.
În tot acest timp, Guvernul pregătește documentația pentru prima cerere de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 3 miliarde de euro.
România nu a cheltuit bani din prefinanţare, pentru că nu au fost operaţionalizate structurile organizatorice necesare implementării PNRR, a declarat Marcel Boloş, ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Potrivit Comisiei Europene, planurile naționale de redresare și reziliență vor contribui la reducerea consecințelor economice post-pandemie și ale războiului din Ucraina. Situația ar urma să fie analizată în toamnă și în primăvara anului viitor.
Pentru a compensa inflația crescândă, executivul comunitar le-a propus țărilor membre să acorde mai mult sprijin pentru persoanele și firmele vulnerabile.
România este singurul stat membru al Uniunii Europene pentru care a fost începută, înainte de pandemie, procedura pentru deficit excesiv. Totuși, Comisia Europeană propune ca regulile privind îndatorarea publică şi deficitele să rămână suspendate până la finalul anului viitor.
—
Comisia Europeană atrage atenția asupra impactului negativ pe care declinul demografic îl are asupra economiei românești și asupra pieței muncii. Executivul comunitar consideră că România trebuie să crească urgent productivitatea în muncă, să ia măsuri pentru a încuraja mai mult angajarea femeilor, dar și pentru a crește rata de angajare a persoanelor de etnie romă și a vârstnicilor.
Comisia Europeană remarcă, totodată, un “deficit de competențe” ca urmare a unor sisteme slabe de educație și de formare.
—
Grecia se confruntă cu o criză de personal în sectorul turistic. Din cauza salariilor mici și a condițiilor de muncă, sezonieri nu au mai revenit în stațiunile elene pentru a lucra pe timpul verii. Mii de joburi sunt vacante în hoteluri, pensiuni și restaurante.
—
Primul reactor nuclear de mici dimensiuni din România va fi ridicat la vechea termocentrală de la Doicești, din județul Dâmbovița. Proiectul va fi dezvoltat de Nuclearelectrica și compania americană NuScale.
România va deveni prima țară europeană care va implementa tehnologia inovatoare și sigură a reactoarelor modulare cu apă ușoară, pentru generarea de energie electrică.
Statele Unite vor pune la dispoziţia României un simulator. Un centru de cercetare va fi creat la Universitatea Politehnica București.
—
Termocentrala Minitia va fi scoasă la vânzare în această vară.
Licitaţia este programată pe 15 iulie, a anunţat Prefectura Hunedoara. La solicitarea Ministerul Energiei, cumpărătorul va fi obligat să construiască o nouă unitate energetică de 800 Mwh în bandă pe gaz metan şi energie regenerabilă până la finele anului 2026.
—
Lituania, Slovacia, Letonia şi Estonia vor propune, marți, confiscarea activelor ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană pentru a putea finanţa reconstrucţia Ucrainei după război.
Propunerea apare într-o scrisoare comună dată publicității, luni, de cele patru state.
La începutul acestei luni, Ucraina a estimat la aproape 600 de miliarde de dolari suma necesară pentru reconstrucţia de după distrugerile provocate de Rusia. Războiul este încă în plină desfăşurare, aşa că cel mai probabil suma va creşte semnificativ.
“O parte substanţială a costurilor, inclusiv compensaţiile pentru victimele agresiunii militare ruse, trebuie acoperită de Rusia”, se mai precizează în scrisoare, care urmează să le fie expediată miniştrilor de finanţe din blocul comunitar.
Comisia Europeană preciza, săptămâna trecută, că va verifica dacă legislaţiile naţionale şi cele europene permit să fie confiscare active ruseşti blocate pentru a finanţa Ucraina. Unele voci pun legalitatea demersului sub semnul întrebării.
Aproape 20 de țări au anunțat noi pachete de asistență de securitate pentru Ucraina.
Danemarca s-a angajat să trimită un sistem de lansator de rachete antinavă Harpoon, unul dintre cele mai sofisticate sisteme ce echipează marina ţărilor occidentale.
Sprijinul constă în muniție de artilerie, tancuri și alte vehicule blindate, după cum a anunțat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
Statele Unite și-au suplimentat cu 30% prezenţa militară în Europa în contextul invaziei ruse.
În discursul adresat Forumului Economic Mondial de la Davos, luni, președintele ucrainean pledase, din nou, pentru sprijin armat din partea aliaților și solicitase renunțarea la importurile de petrol din Rusia, care finanțează mașina de război a Moscovei.
În alocuțiunea rostită prin videoconferință, Volodimir Zelenski a dezvăluit că aproape 90 de cadavre au fost găsite sub dărâmături după un atac aerian al rușilor comis, săptămâna trecută, în satul Desna din regiunea Cernihiv.
La capătul unui proces rapid, un tribunal din Ucraina l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe primul soldat rus judecat pentru uciderea unui civil neînarmat.
În vârstă de 21 de ani, sergentul Vadim Şişimarin și-a recunoscut crima și a pledat vinovat, cerând iertare văduvei victimei sale. Tânărul a susținut în fața instanței că a executat ordinul unui superior.
Moscova a negat, în repetate rânduri, că trupele sale au vizat civili în timpul conflictului.
De cealaltă parte, Kievul susține că mai mult de 11.000 de crime de război au fost comise de la momentul invaziei, în urmă cu 90 de zile.
Rusia căuta modalităţi să îi ofere asistenţă soldatului. ”Fără îndoială că suntem îngrijoraţi cu privire la soarta cetăţeanului nostru”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Alți aproape 50 de soldaţi ruşi vor fi judecaţi pentru crime de război, a anunțat Procuratura de la Kiev.
La Mariupol, a început deminarea catacombelor din oțelăria Azovstal. Rușii îi audiază pe cei peste 2.000 de militari care s-au predat după 80 de zile de rezistență.
Unele surse spun că aceștia ar putea fi judecați de un tribunal la Mariupol.
Reprezentant al Rusiei la Organizația Națiunilor Unite, Boris Bondarev a demisionat. „Nu mi-a fost niciodată atât de ruşine de ţara mea”, a transmis diplomatul într-o scrisoare care a devenit publică. “Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie!”, a adăugat el.
Agenţia Națiunilor Unite pentru Refugiaţi a transmis că, accentuat de actualele conflicte armate, numărul persoanelor forţate să fugă din calea violenţelor, a încălcărilor drepturilor omului şi a persecuţiilor a depăşit, pentru prima dată în istorie, pragul uluitor de 100 de milioane.
Pe lângă Ucraina, pe listă se mai află Afganistan, Myanmar, Etiopia, Burkina Faso, Nigeria şi Republica Democrată Congo.
Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie şi, de atunci, alte peste opt milioane de persoane au fost strămutate în interiorul ţării, în timp ce peste şase milioane de refugiaţi au fugit peste graniţe.
—
Aflat în Japonia, președintele american a declarat că Statele Unite vor apăra militar Taiwanul în cazul unui atac al Chinei.
Regimul de la Beijing i-a cerut lui Joe Biden să nu mai transmită semnale greşite forţelor de independenţă de pe insulă.
Salutând poziția lui ââliderului de la Washington, guvernul de la Taipei va continua să aprofundeze cooperarea cu Statele Unite şi Japonia.
—
Riscul de infectare cu virusul variolei maimuţei este “foarte scăzut” pentru populaţia generală, dar “ridicat” în rândul persoanelor care au mai mulţi parteneri sexuali, a anunţat Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.
Comunitatea medicală este surprinsă de apariţia neobişnuită a zeci de îmbolnăviri în Europa şi America de Nord.
La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a comunicat că recentele focare de variolă a maimuţei din ţările nonendemice pot fi limitate. OMS nu are date care să sugereze virusul ar fi suferit mutaţii.
Persoanele care fac variola maimuţei dezvoltă o erupţie cutanată, iar acea erupţie poate fi contagioasă prin atingere.
—
Au început înscrierile la Bacalaureat. Liceenii din clasele terminale pot depune dosarul cu actele necesare până vineri. Prima probă a examenului maturității – cea orală la limba și literatura română – este programată pe 6 iunie.
—
Asociațiile de elevi și părinți salută propunerea ministrului Educației ca notele din gimnaziu să nu mai conteze la admiterea în liceu. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, “în lipsa unei evaluări standardizate, notele și-au pierdut foarte mult din relevanță”. La momentul actual, notele de la gimnaziu au o pondere de 20% în media de admitere la liceu.
—
Fostul rege Juan Carlos și-a atras critici pentru recenta vizită în Spania, în care nu a răspuns acuzațiilor de nereguli financiare, preferând în schimb să se ducă pe litoral şi la un grătar.
După doi ani de exil autoimpus, Juan Carlos a revenit la Palatul Regal de la Madrid pentru a se întâlni cu fiul său, Felipe, căruia i-a cedat tronul.
—
FC Voluntari a învins FC Argeş cu 1-0, luni seară, în ultimul meci din faza de play-off a Ligii 1.
Ilfovenii au încheia ediția de campionat pe locul 4. Argeșenilor le-a revenit poziția a 6-a.
Campioană este CFR Cluj, cu un punct peste FCSB. Podiumul sezonului este completat de Universitatea Craiova, care vineri se va duela cu FC Botoșani pentru calificarea în turul al doilea al Conference League, al treilea eșalon al fotbalului continental.
—
Federația de Fotbal a prezentat noul format al Cupei României. În loc de optimi, vor exista 4 grupe a câte 6 echipe. Primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în sferturi.
FRF își propune creşterea numărului de spectatori, a veniturilor din sponsorizări, dar şi un nivel de joc mai bun.
Cupa României va oferi premii de peste un milion de euro.
—
Ilie Poenaru preia banca tehnică a echipei de fotbal UTA Arad. Obiectivul tehnicianului este calificarea în play-off şi câştigarea Cupei României.
Ilie Poenaru îl înlocuiește pe Ionuţ Badea, al cărui contract scadent la finalul sezonului nu a mai fost prelungit.
—
Partidele retur din barajul pentru menţinere sau promovare în Liga 1 se vor disputa duminică. De la ora 18 și 15 minute, se duelează Chindia și Concordia. În tur, echipa din Chiajna s-a impus cu 2-1. De la ora 21.00, se joacă Dinamo – Universitatea Cluj. În tur, ardelenii au câștigat cu 2-0.
Noul sezon fotbalistic autohton va debuta pe 9 iulie, cu Supercupa României, între campioana CFR Cluj și Sepsi, câștigătoare a Cupei României. Liga 1 va lua startul o săptămână mai târziu.
—
La Roland Garros, meciul dintre Irina Begu (62 WTA) și italianca Jasmine Paolini (57 WTA) a fost suspendat, luni seară, din cauza ploii. Ambele și-au adjudecat câte un set. În decisiv, românca are 1-0.
Ana Bogdan a fost eliminată de bielorusa Victoria Azarenka după un meci maraton de aproape 3 ore.
Marți, pe zgura pariziană Simona Halep (19 WTA) o va întâlni în primul tur pe croata Ana Konjuh (66 WTA).
Irina Bara (60 WTA) se va lupta cu jucătoarea kazahă Yulia Putintseva (37 WTA).
La actuala ediție a Openului Franței, se va decide șefia clasamentului mondial masculin.
Dacă Novak Djokovic va câştiga titlul, el va rămâne pe primul loc în ierarhia ATP. În schimb, dacă sârbul nu ajunge în semifinale, atât rusul Daniil Medvedev (2 ATP), cât şi neamțul Alexander Zverev (3 ATP) au șansa de a trece pe primul loc.
Favorit la actuala ediție este și ibericul Carlos Alcaraz, noua stea a tenisului masculin.
Francezul Richard Gasquet joacă al 19-lea Roland Garros. „Sunt încă motivat să dau tot ce am mai bun”, mărturisește tenismenul.
Jucătorul şi-a început cariera profesionistă în 2002, devenind cel mai tânăr câştigător al unui meci în circuitul profesionist de la înfiinţarea circuitului ATP în 1990, calificându-se şi obţinând o victorie pe tabloul principal la Monte Carlo la vârsta de 15 ani.
—
Chitara folosită de regretatul muzician american Kurt Cobain în videoclipul cântecului „Smells Like Teen Spirit” s-a vândut la licitație pentru 4,5 milioane de dolari. Iniţial, valoarea instrumentului muzical era estimată la 600.000 de dolari.
—
Vremea se va încălzi ușor în majoritatea zonelor. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate și perioade cu averse și descărcări electrice, local în regiunile vestice și sud-vestice și pe alocuri în cele centrale și sudice. Izolat cantitățile de apă vor fi mai însemnate și vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele Carpaților Meridionali, iar de scurtă durată și în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 și 28 de grade, cu cele mai scăzute valori pe litoral.
La București, cerul va fi variabil, iar trecător seara vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade.
În zonele de munte, vremea se va încălzi ușor. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate și perioade cu averse și descărcări electrice, local în masivele vestice și sudice și izolat în rest. Izolat cantitățile de apă vor fi mai însemnate și vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele Carpaților Meridionali.
Pe litoral, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare după-amiaza, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor situa între 17 și 19 de grade, iar cele minime vor fi de 13 … 14 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 15 și 17 grade.