—
Ministrul de Interne merge la Viena, miercuri, pentru a pleda cauza aderării la Spațiul de liberă circulație Schengen. Lucian Bode va încerca să îl convingă pe omologul austriac să nu se opună candidaturii României, spun surse guvernamentale pentru Europa FM.
Săptămâna trecută, Gerhard Karner anunțat că Austria nu va fi de acord cu extinderea spațiului Schengen.
O decizie finală ar putea fi cunoscută în decembrie.
România îndeplinește criteriile tehnice privind securitatea frontierelor. În trecut, unele țări au avut obiecții față de determinarea Bucureștiul de a lupta contra marilor corupți și a grupărilor de criminalitate organizată.
Comisia Europeană – care recomandă aderarea României la Schengen – a constatat, în ultimul raport pe Justiție (MCV) că progresele reformei judiciare sunt conforme cu recomandările făcute. Executivul a luat act, totodată, de angajamentul autorităților române de a ține cont de avizul Comisiei de la Veneția față de Legile Justiției, recent adoptate.
Prin urmare, oficialii de la Bruxelles propun ca România să fie monitorizată de acum înainte doar prin mecanismele statului de drept (Rule of law), la fel ca toate celelalte țări membre.
Recomandarea de ridicare a MCV – sistem prin care România este monitorizată încă de la aderarea în Uniunea Europeană – trebuie să obțină încuviințarea Consiliului şi Parlamentului europene.
La București, reacțiile au fost, în majoritate, unele de exaltare.
“Avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei”, a transmis președintele Klaus Iohannis.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă este de părere că raportul reprezintă o “recunoaştere a faptului că ţara noastră a făcut paşi importanţi şi că s-a încadrat în linia statelor Uniunii Europene”.
Potrivit liderului PSD, Marcel Ciolacu, ridicarea MCV confirmă că România este “pe drumul corect” şi este, totodată, “mai aproape de aderarea la spațiul Schengen”.
Din tabăra Uniunii Salvați România, fostul ministru Stelian Ion consideră că mandatul președintelui Klaus Iohannis a fost “dezastruos” din perspectiva justiţiei, iar legile ministrului Cătălin Predoiu sunt mai proaste decât ale elaborate în vremea lui Liviu Dragnea, cele care au generat atunci ample proteste de stradă.
—
Procurorii au trimis pe masa judecătorilor, marți, dosarul celor 5 traficanți care au creat primul laborator de extragere a cocainei din România.
Drogurile erau aduse din Columbia și impregnate în boabe de cafea.
Ulterior, cocaina era extrasă printr-o procedură complexă într-o cabană dintr-o zonă muntoasă a județului Bihor.
Doi români, doi columbieni și un israelian vor fi judecați.
—
În Olanda, depozitele au devenit neîncăpătoare drogurile capturate în portul din Antwerp după operațiunile din ultimele săptămâni, relatează Euronews.
Detaliile despre incinerare și locurile în care se află stupefiantele sunt ținute secret, întrucât există temeri că rețelele de traficanți ar putea ataca depozitele pentru a recupera o parte din narcotice. Antwerp este “poarta de intrare” în Europa a drogurilor din America Latină.
—
Fostul şef al Penitenciarului Baia Mare a fost arestat preventiv marți. Horia Ştefan Chiş este acuzat de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, purtare abuzivă şi şantaj. Victima acestuia este o subordonată.
Întrucât avansurile repetate i-au fost refuzate, Chiş Horia Ştefan a agresat-o în birou, aceasta având nevoie de o săptămână de îngrijiri medicale.
Mai apoi, polițistul a trecut la constrângeri, amenintându-și subordonata cu dezvăluirea unor presupuse imagini compromițătoare.
În anchetă, psihologul Penitenciarului Baia Mare este cercetat în libertate condiționată pentru că a încercat să ascundă faptele șefului.
Carmen Kozma este cercetată pentru şantaj în formă continuată.
—
Pensionarii consideră insuficientă majorarea de 12,5% a pensiilor.
Potrivit lor, creșterea nu acoperă nici măcar scumpirile ultimului an, în contextul în care rata inflației a depășit 15 procente.
Coaliția de guvernare a decis să le acorde ajutoare, în mod diferențiat, vârstnicilor cu venituri reduse pentru alimente și energie.
Liderii județeni ai asociațiilor care formează Federația Națională a Pensionarilor se reunesc în ședință pentru a lua o decizie privind acțiunile din perioada următoare.
—
Au fost dezbateri aprinse la Camera Deputaților, marți, pe ordonanța guvernului care stabilește tarifele la energie.
Social-democrații au depus un amendament, prin care prețul maximal va fi fixat la 1,3 lei pe kwh pentru clienții cu un consum lunar care depășește 300 de kwh. De măsură ar urma să beneficieze și bisericile, spitalele, firmele mici și mijlocii sau clienții industriali mari.
Gospodăriile cu un consum lunar mai redus vor beneficia de tarife mai mici, în baza actualelor praguri.
Diferenţa faţă de preţul reglementat de 1,3 lei KWh va fi suportată de Guvern.
Votul final al deputaților este așteptat miercuri.
Plafonarea ar urma să expire în primăvara anului 2025.
—
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie dă asigurări că abonații Enel vor avea acces neîntrerupt la electricitate și gaze.
ANRE nu a primit vreo notificare oficială din partea companiei, care și-a anunțat, marți, planul de a se retrage din România, prin vânzare activelor.
Preşedintele Autorității, Dumitru Chiriţă, a precizat că un asemenea demers nu înseamnă ieşirea din piaţa de energie a ENEL România, ci poate presupune schimbarea proprietarului sau a acţionariatului.
De altfel, compania publică de energie a Greciei se arată interesată de a intra pe piața din România, relatează presa elenă.
Clienţii nu vor fi afectaţi, a dat asigurări – la rândul său – șeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Reprezentanţii ENEL au transmis că au ca obiectiv întărirea poziţiei companiei în ţara de origine, anume Italia, dar şi intrarea pe alte piețe, strategie care urmează crizei energetice din ultimul an. În România, ENEL are aproape trei milioane de clienţi.
—
România şi Bulgaria vor relua negocierile pentru a construi hidrocentrala de la Turnu Măgurele – Nicopol. Proiectul este foarte important pentru asigurarea independenţei şi securităţii energetice, a declarat ministrul Virgil Popescu.
—
De luna viitoare, ia startul programul guvernamental de susținere a natalității. Femeile singure sau cuplurile cu probleme de fertilitate pe cale naturală pot primi de la stat vouchere în valoare se 15.000 de lei pentru fertilizări in vitro.
Din 5 decembrie, se vor putea depune cererile online în baza unei recomandări medicale.
Programul prevede trei proceduri de fertilizare in vitro decontate pe an, iar ajutorul se va acorda în două tranşe.
Ministrul Familiei a spus că, potrivit statisticii, în România un cuplu din cinci suferă de infertilitate. Din motive financiare, nu toate aceste familii au posibilitatea să urmeze un tratament adecvat, a adăugat Gabriela Firea.
În ultimii ani, natalitatea a fost în continuă scădere în România.
—
Copiii și juniorii care sunt legitimaţi şi fac sport de performanţă vor primi, din 1 ianuarie, tichete în valoare de 150 de lei pe lună. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea în acest sens.
Voucherele vor fi destinate achiziţiei de articole şi echipamente sportive specifice disciplinei sportive practicate, transport între localităţi, suplimente nutritive sau recuperare medicală.
—
Inspectoratul General al Poliţiei Române atrage atenția că fenomenul violenţei domestice persistă în România.
Aproape 9.800 de ordine de protecţie provizorii au fost emise de la începutul anului. Aplicaţia mobilă care sprijină victimele violenţei domestice a fost folosită de aproape 32.000 de ori.
—
Lanțul de magazine Lidl retrage de la vânzare două sortimente de iaurt Pilos la cutie de un kilogram, existând suspiciunea că acestea ar fi contaminate cu bucăți mici de plastic.
Produsele pot fi returnate în orice magazin Lidl, iar contravaloarea acestuia va fi restituită fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
—
Ministerul Economiei şi Registrul Auto Român au stabilit noi reguli privind etichetarea anvelopelor introduse pe piaţă în ceea ce priveşte eficienţa consumului de combustibil. Amenzile pot varia de la 1.000 lei la 40.000 lei.
“Este sezonul în care şoferii, dar şi operatorii economici de transport sau care includ în activitatea lor operaţiuni de transport, îşi pregătesc autoturismele pentru sezonul de iarnă, astfel, Ministerul Economiei împreună cu Registrul Auto Român se asigură că utilizatorii finali fac o alegere în cunoştinţă de cauză atunci când achiziţionează anvelope. Această Hotărâre de Guvern are ca scop creşterea siguranţei, a protecţiei sănătăţii, a eficienţei economice şi de mediu în transportul rutier prin promovarea unor anvelope sigure, eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil şi cu niveluri de zgomot reduse. Totodată, prin aprobarea acestui act normativ, România îşi armonizează legislaţia cu Regulamentele UE în vigoare”, a transmis ministrul Economiei, Florin Spătaru.
—
Bucureştiul va găzdui, săptămâna, viitoare reuniunea miniştrilor de externe din ţările membre NATO.
Invazia rusă în Ucraina va domina agenda discuțiilor, la care vor lua parte șefii diplomațiilor din Georgia, Bosnia-Herţegovina, Ucraina şi, pentru prima dată, cel al Republicii Moldova.
—
Ucrainenii se pregătesc să înfrunte iarna în frig și beznă. Multe regiuni sunt lipsite de electricitate și gaz ca urmare a bombardamentelor rușilor.
Penuria de energie face ca un generator a ajuns să coste echivalentul a 1.800 de euro.
—
Agenţia americană de știri Associated Press a concediat un reporter care a furnizat informaţii eronate despre incidentul cu rachete de la granița polono-ucraineană de săptămâna trecută.
În mod greșit, James LaPorta a sugerat că Rusia este responsabilă, ceea ce a sporit tensiunile existente în contextul războiului. Anchetatorii polonezi susțin că rachetele care au ucis doi fermieri fuseseră trase de ucraineni pentru a respinge un atac al rușilor.
—
Poliţia din Estonia a arestat doi bărbaţi suspectaţi că au pus la cale o escrocherie cu criptomonede în valoare de 575 de milioane de dolari, care a implicat sute de mii de victime. Statele Unite ale Americii au cerut extrădarea indivizilor.
Piaţa criptomonedelor este în stare de șoc după falimentul companiei FTX, care le datorează celor mai mari 50 de creditori în jur de 3 miliarde de dolari.
—
Un bulgar care transporta migranţi sirieni a lovit un echipaj de poliţie care încerca să îl oprească la un control. Un agent a fost rănit.
Secretarul general al Ministerului de Interne de la Sofia şi-a dat demisia, un gest prin care Petar Todorov a denunţat lipsa de acţiune a Guvernului, în contextul în care asemenea incidente s-au înmulțit în ultimele luni.
—
O ambarcaţiune cu peste 400 de migranţi la bord – care au lansat un semnal SOS pe mare – a acostat în portul Paleochora din sud-vestul insulei greceşti Creta.
Paza de Coastă elenă nu a oferit vreun indiciu despre naţionalitatea persoanelor salvate. În imaginile difuzate de posturile tv, apar bărbaţi pe puntea unui vapor, vizibil vechi şi ruginit.
Ca urmare a unei consolidări a patrulelor în estul Mării Egee, călăuzele folosesc de-acum o rută mai lungă şi mai periculoasă, prin sudul Cretei, pentru a ajunge în Uniunea Europeană.
Tragediile se multiplică din cauza riscurilor pe care şi le asumă migranţii, care urcă în ambarcaţiuni improvizate, pe o mare agitată în sezonul rece.
—
Multe dintre cele peste 250 de victime ale recentului cutremur din Indonezia erau elevi, surprinşi de mișcarea telurică în școli care s-au prăbușit.
Salvatorii încă desfăşoară operaţiuni pentru ajungă la persoane prinse sub dărâmături. Eforturile sunt îngreunate de întreruperea curentului electric în unele zone şi de numeroasele replici ale seismului de magnitudine 5,6.
Autoritățile indoneziene se tem că bilanțul dezastrului va crește.
Aproape 400 de persoane au fost rănite.
—
La Cupa Mondială de Fotbal, Franța a învins Australia, aseară, cu 4-1.
Veteranul Olivier Giroud a marcat cel de-al 51-lea gol pentru selecționata Cocoșului Galic, egalând astfel recordul deţinut de legendarul Thierry Henry. Kylian Mbappe a înscris, dar a și ratat din 6 metri, cu poarta goală.
Danemarca și Tunisia au remizat, scor 0-0. Ambele echipe au avut câte un gol anulat.
Fără gol înscris s-a încheiat și duelul dintre Mexic și Polonia, primul meci din istoria Mondialelor care a avut o femeie inclusă în brigada de arbitri. Polonezii au ratat un 11 metri, executat de Robert Lewandowski.
În cea mai mare surpriză de la actuala ediție, Arabia Saudită a învins Argentina, cu 2-1. În prima parte a partidei, sud-americanii au condus cu 1-0. După eșecul neașteptat, Lionel Messi a făcut apel la unitate și le-a cerut fanilor să sprijine echipa, fiind convins că aceasta își va reveni.
În Arabia Saudită, Casa Regală a decretat ca ziua de miercuri să fie una de sărbătoare națională.
Miercuri se joacă întâlnirile Maroc – Croația (ora 12:00), Germania – Japonia (15:00), Spania – Costa Rica (18:00) și Belgia – Canada (21:00).
—
Aflat cu naționala portugheză la Cupa Mondială, Cristiano Ronaldo nu va mai fi jucătorul echipei Manchester United. Contractul a fost reziliat de comun acord.
În acest sezon, fotbalistul lusitan a jucat 16 partide, marcând 3 goluri. Cristiano Ronaldo a intrat într-un conflict cu antrenorul olandez Erik Ten Hag, care l-a ținut mai mult pe banca rezervelor.
Într-un recent interviu, portughezul criticat dur conducerea clubului, iar despărțirea devenise inevitabilă.
Potrivit presei engleze, Cristiano Ronaldo nu va primi niciun fel de despăgubire financiară, renunțând la circa 16 milioane de lire, cât mai avea de încasat până la finalul contractului.
—
Antrenorul spaniol “Pep” Guardiola şi-a prelungit contractul cu echipa engleză Manchester City. Noua înțelegere este valabilă până în 2024, cu opţiunea de prelungire pentru încă un an, scrie cotidianul The Guardian.
Cu Pep Guardiola pe banca tehnică din vara anului 2016, Manchester City a câştigat 4 titluri în Premier League şi a ajuns într-o finală de Liga Campionilor.
—
Rapid București, Borussia Dortmund și AC Fiorentina vor evolua la un turneu triunghiular pe Arena Națională din București. Meciurile se vor disputa pe 10 decembrie, a anunțat gruparea giuleșteană.
Turneul se va disputa după sistemul fiecare cu fiecare, o partidă va avea 60 de minute (două reprize a câte 30 de minute), cu pauză de cinci minute. În cazul în care la finalul celor 60 de minute scorul va fi egal, se va trece direct la executarea loviturilor de departajare, pentru a se stabili câștigătoarea.
—
Primul velodrom din România va fi construit la Craiova. Proiectul va fi finanţat de Consiliul Judeţean Dolj, a anunțat Federaţia Română de Ciclism.
Lucrările vor începe în primăvara anului viitor și ar trebui să fie gata în 2024.
—
Vremea se va încălzi miercuri, astfel că valorile termice se vor situa peste cele normale în ultima decadă a lunii noiembrie, exceptând nordul Moldovei unde se vor menține apropiate de cele specifice perioadei.
Temperaturile maxime se vor încadra de la 2…4 în nordul Moldovei, până la 16…17 grade în Dobrogea.
Cerul va fi mai mult noros și temporar va ploua în general slab în jumătatea de est a țării și pe arii mai restrânse în rest. La munte, pe creste, la începutul intervalului vor mai fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, cu precădere a Carpaților Meridionali și local în extremitățile de sud-vest și sud-est, cu rafale în general de 50…55 km/h, mai ales pe litoral.
La București, valorile termice se vor situa peste cele obișnuite în ultima decadă a lunii noiembrie. Cerul va fi mai mult noros și temporar, în prima parte a zilei, va ploua slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 11…13 grade.