Confidenţialitate

INFOMANIA • 23 februarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

  • O femeie se află sub supravegherea medicilor la Spitalul din Slatina după ce a avut o reacţie severă, anafilactică, la scurt timp după ce i-a fost administrată prima doză de vaccin AstraZeneca. Pacienta nu știa să fie alergică. Femeia a primit primul ajutor la centrul de vaccinare, fiind transportată apoi la spital. Starea acesteia s-a ameliorat ulterior. De la începutul campaniei de vaccinare, au fost raportate peste 4.300 de reacții adverse, majoritatea minore. La nivel național, se apropie de 600.000 numărul persoanelor care au fost imunizate cu ambele doze. Luni, au fost raportate puțin peste 1.600 de infecții, la doar 6.000 de teste efectuate. Mai mult de un sfert dintre cazuri au fost depistate în Bucureşti. Alte 47 de decese asociate Covid. Totalul celor internaţi se apropie de 7.500, iar în secţiile ATI sunt în aproape o mie de pacienți.
  • La 2 săptămâni după redeschiderea școlilor, mai mult de 800 de elevi și peste 600 de profesori au fost confirmați cu SARS-CoV-2. În jur de 700 de clase au activitatea suspendată timp de două săptămâni, arată statistica Ministerului Educației.
  • După mai multe opinteli, profesorii primesc prioritate la vaccinare împotriva Covid. Ministrul Educației a declarat ieri că, până acum, 200.000 de cadre didactice și-au anunțat intenția de a se imuniza. Sorin Cîmpeanu a admis că nu se remarcă “nici reticență, nici elan deosebit pentru vaccinare în rândul angajaților din învățământ”. La București, centrele de imunizare vor fi deschise la Romexpo.
  • Ministrul Sănătăţii l-a demis pe managerul interimar al Institutului „Matei Balş”. Vlad Voiculescu i-a reproșat Mariei Nițescu „multiple disfuncţionalităţi în gestionarea situaţiei pacienţilor Covid internaţi în Pavilionul V al Institutului, cuprins de un incendiu la 29 ianuarie. Managerul nu ar fi avut nici o comunicare satisfăcătoare cu Ministerul Sănătăţii. Medicul Maria Nițescu preluat șefia Institutului Matei Balș după plecarea lui Adrian Streinu Cercel, ales parlamentar pe listele PSD.
  • Ministerul Sănătății le-a răspuns primarilor care au cerut să fie schimbat modul în care se calculează rata de infectare cu SARS-CoV-2. Edilii din Timișoara, Cluj și Alba Iulia au susținut că cele 3 orașe  sunt ”pedepsite” pentru că testează mult și, prin urmare, descoperă multe cazuri de coronavirus, iar astfel se încadrează în scenariul roșu, unde sunt impuse cele mai dure restricții. Secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan spune că nu ar fi corect să fie luat în considerare și numărul de teste efectuate în județ. Potrivit acesteia, autoritățile sunt interesate, de fapt, de procentul local de teste pozitive. Andreea Moldovan insistă ca accesul populației pentru testare să crească, pentru că doar astfel tabloul epidemiologic este cât mai exact.
  • Poliţişti din penitenciare au protestat în faţa Ministerului Justiţiei. Sindicatul acestora este nemulțumit de înghețarea salariilor în sistemul bugetar și de condițiile de muncă din închisori.
  • Ministrul de Interne nu plănuiește să evalueze activitatea lui Raed Arafat la conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență. Lucian Bode a explicat că desituirea sau menținerea în funcție nu depinde de un incident tragic, precum incendiul de la Constanța, unde o femeie a murit așteptând să fie salvată de pompieri. Șeful Internelor a adăugat că, la un moment dat, va face o evaluare a tututor secretarilor de stat. Cei care se vor bucura de susținere politică din partea coaliției vor rămâne în funcție.
  • Colegiul Medicilor și conducerea Spitalului de Copii Cluj-Napoca anchetează cazul unui ortoped acuzat că a schilodit o fetiță. În vârstă de nici 3 ani, micuța și-a rupt mâna la începutul anului și a fost operată de doctorul Ioan Dobrescu. Ulterior, părinții au descoperit la o radiografie că oasele fetiței nu erau așezate corect și s-au ghipsat prost. Alte familii ar fi trecut prin situații asemănătoare în relația cu medicul Ioan Dobrescu.
  • La finalul mai multor ore de negocieri intense, ministrul Muncii și liderii minerilor greviști din Valea Jiului au căzut la pace. Angajații Complexului Energetic Huneoara își vor primi salariile restante, tichetele de masă și li se va achita transportul. Potrivit Ralucăi Turcan, plățile se vor face din fondul de garantare a salariilor, conform unei ordonanțe de urgență adoptate de guvern. Complexul Energetic Hunedoara are un răgaz de trei luni pentru a se organiza. Sute de ortaci de la exploatările Lonea şi Livezeni au pichetat, ieri, sediul central din Petroşani.  Între altele, s-a scandat “Azi în Hunedoara, mâine în toată ţara”. Premierul a transmis că înţelege situaţia minerilor din Valea Jiului, dar nu crede că protestul le rezolvă problemele. Florin Cîţu consideră că unii politicieni încearcă să profite de protest, dând totodată asigurări că o mineriadă nu ar fi posibilă în timpul mandatului său. Protestul minerilor a închis şcolile din Deva. Termocentrala Mintia nu mai funcţionează, iar în clase este prea frig.
  • Guvernul s-a reunit în ședință, luni seară, pentru a adopta forma finală a proiectului de buget. Documentul a așteptat avizul pozitivi al Consiliului Legislativ. Creionat în jurul unei ținte de deficit bugetar de 7%, proiectul de buget va avea de trecut testul Parlamentului. Opoziția a anunțat că a pregătit numeroase amendamente. Anterior ședinței de guvern, premierul a fost în legislativ. Discursul său a fost întrerupt de social-democrați, care l-au huiduit la scenă deschisă și au fluturat pancarte. Șeful Camerei Deputaților, liberalul Ludovic Orban, a încercat fără prea mare succes să restabilească liniștea în sală.
  • În altă ordine de idei, PSD pregătește o moţiune împotriva ministrului Economiei, pe care îl acuză că “își bate joc de antreprenori”. Potrivit social-democraților, Cladiu Năsui ar fi avut “cont de administrator” şi “a putut să intervină” în procedura de alocare a ajutoarelor financiare din fonduri europene pentru întreprinderile mici şi mijlocii. În replică, ministrul Economiei a anunţat că a depus plângere penală la Direcția Anticorupție, având suspiciuni referitoare la modul în care se fac înscrierile în platforma de granturi acordate IMM-urilor.
  • Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică avertizează că a revenit campania de tip phishing/scam care vizează clienţii serviciilor Digi România. Infractorii cibernetici se folosesc de site-uri sau pagini web compromise, pentru a găzdui pop-up-uri pe modelul reclamelor online, unde eşti anunţat că poţi câştiga extrem de uşor un premiu din partea Digi. Momeala folosită în această campanie este un sondaj aleatoriu la care doar 100 de utilizatori “norocoşi” au fost extraşi “la întâmplare” să primească şansa de a câştiga un terminal Samsung S20, S9 sau iPhone 12.
  • Primarul general al Capitalei vrea ca municipalitatea să preia Parcul Văcăreşti, “delta dintre blocuri” cum mai este cunoscut acesta. Consilierii generali vor dezbate, vineri, un proiect în acest sens.  La momentul actual, parcul se află în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
  • Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit să adopte noi sancţiuni “țintite” împotriva Rusiei, ca răspuns la încarcerarea opozantului Alexei Navalnîi. Mai mulți oficiali ai “aparatului polițienesc și judiciar” de la Moscova nu vor putea intra în spațiul comunitar, iar unele active deținute de aceștia vor fi înghețate.  Uniunea Europeană a mai impus sancțiuni Rusiei, în ultimii ani, după anexarea peninsulei Crimeea. Principal critic al președintelui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi a fost reţinut, luna trecută, la revenirea în Rusia din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvirea cu o neurotoxină. Instanța l-a găsit vinovat de încălcarea termenilor unei eliberări condiţionate după o condamnare mai veche, despre care acesta susține că a fost motivată politic.
  • Peste o jumătate de milion de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit în Statele Unite ale Americii de la începutul pandemiei, potrivit datelor raportate luni de universitatea americană Johns Hopkin. Națiunea americană a înregistrat, de asemenea, peste 28 de milioane de cazuri de contaminare
  • Curtea Supremă a Statelor Unite îi permite procurorului din Manhattan să obţină declaraţiile de impozit şi alte detalii financiare ale fostului președinte Donald Trump. Ancheta penală reprezintă o lovitură pentru intenţia miliardarului republican de a păstra secrete informaţiile referitoare la veniturile sale. Donald Trump a fost achitat, recent, în procesul politic intentat de rivalii democrați, care l-au acuzat de instigare la insurecție. Susținătorii săi au luat cu asalt clătirea Capitoliului la începutul anului, un episod sângeros în care au murit 5 oameni. Violențele ar urma să fie anchetate de o comisie independentă.
  • Noua Zeelandă a anunţat că va testa un nou paşaport digital medical. Creată de Asociaţia Internaţională de Transport Aerian, aplicaţia va stoca rezultatele testelor COVID şi detaliile de vaccinare într-un singur loc. Informaţiile vor putea fi accesate de companiile aeriene şi de agenţiile de control la graniţă.
  • Berarii germani se plâng că au fost nevoiți să arunce stocurile nevândute şi cer sprijin financiar de la autorităţi. Restricțiile impuse de pandemie au redus considerabil cererea de bere nemțească.
  • Israelul şi-a închis toate plajele la Marea Mediterană, la câteva zile după o masivă și misterioasă deversare de gudron în larg. O balenă a murit după ce a înghițit lichidul vâscos. Oficialii statului evreu vorbesc despre unul dintre cele mai grave dezastre ecologice ale ţării.
  • Cercetătorii au clonat cu succes o specie de dihor în pericol de dispariție. Botezată Elizabeth Ann, clona a fost creată cu celule de la Willa, o femelă dihor sălbatică. După ce aceasta din urmă a murit, în 1988, celulele sale au fost congelate, făcând posibilă reușita de acum.
  • Confruntarea dintre FC Viitorul Constanţa şi Politehnica Iaşi, din etapa a 24-a a Ligii I de fotbal, a fost suspendată, luni seară, în minutul 68, la scorul de 0-0, din cauza ceţii. Arbitrul Andrei Florin Chivulete a considerat că jocul nu se mai poate desfăşura din cauza vizibilității reduse, trimiţând jucătorii la cabine. Meciul se va relua marţi, de la ora 16.00, din momentul întreruperii.
  • Vremea va fi deosebit de caldã pentru ultima decadã a lunii februarie în cea mai mare parte a ţãrii, dar mai ales în zonele de deal şi de munte, unde cerul se va menţine mai mult senin.La primele ore, va fi ceaţã în centru, sud şi sud-est şi pe suprafeţe mici în rest, iar izolat condiţii de burniţã şi polei. Vântul va sufla mai tare la munte.Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 6 şi 17 grade, cu cele mai scãzute valori în zonele cu ceaţã mai persistentã.La București, zi cu vreme caldă. 12…13 grade la amiază