Confidenţialitate

INFOMANIA • 22 septembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Apărării a anunțat că, în aceste zile, sunt programate exerciţii de instruire a piloţilor.

Până vineri, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, aeronave de mari dimensiuni, precum C-130 Hercules şi C-27 J Spartan ale Forțelor Aeriene Române, vor executa zboruri la înălţimi mici, aproximativ 150 metri faţă de sol.

MApN a adăugat că zborurile sunt executate în conformitate cu reglementările aeronautice în vigoare, având drept scop antrenarea piloților în condiţii cât mai reale. Zonele în care se vor desfășura exercițiile nu au fost dezvăluite.

După ce președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a rezerviștilor, ceea ce reprezintă o premieră după cel de-al Doilea Război Mondial, în câteva orașe ale Rusiei au izbucnit proteste miercuri seară.

Mai mult de o mie de persoane au fost arestate la Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg.

Câteva organizații civice au chemat cetățenii la manifestații.

O petiție intitulată “Nu trebuie să mori pentru Putin” a strâns sute de mii de semnături.

Procuratura moscovită a avertizat că protestatarii riscă până la 15 ani de închisoare.

Aflat în spatele gratiilor de aproape doi ani, opozantul Alexei Navalnîi denunță că regimul criminal al lui Vladimir Putin vrea să trimită și mai mulți tineri la moarte.

Totodată, cerere pentru bilete de zbor înspre Dubai sau Armenia a depășit oferta. Nu mai sunt locuri disponibile în avioanele care decolează în zilele următoare, prețul unui bilet depășind echivalent a câteva mii de dolari.

Reuniți la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de la New York, liderii occidentali și-au reafirmat, la unison, sprijinul pentru Ucraina invadată.

Președintele american l-a acuzat pe omologul rus că a proferat amenințări nucleare directe la adresa Europei. Potrivit lui Joe Biden, Vladimir Putin încalcă “fără rușine” principiile Cartei ONU, tratat în baza căreia funcționează Organizația, din care Rusia face parte.

Prin vocea secretarului său general, Alianța Nord-Atlantică a anunțat că va rămâne “calmă, dar vigilentă”. Jens Stoltenberg a denunțat retorica nucleară “nesăbuită” și “periculoasă” a Rusiei, dând asigurări că aceasta nu poate câștiga un război atomic.

Pentru a justifica ordinul de mobilizare a celor 300.000 de rezerviști, liderul de la Kremlin a spus că sunt necesare trupe suplimentare în Donbas, Herson și Zaporojie, pentru a apăra ceea ce el a numit “teritorii ale Rusiei”.

De cealaltă parte, autoritățile ucrainene îi amenință cu închisoarea pe locuitorii din estul separatist care vor lua parte la așa-zisele referendumuri pentru alipirea la Rusia. Simulacrul de consultări populare va începe vineri.

Turcia a condamnat, miercuri, referendumurile de anexare “ilegitime” ale Rusiei în cele 4 regiuni aflate sub controlul său în Ucraina.

Într-o intervenție prin videoconferință avută la Adunarea Generală ONU, președintele ucrainean a cerut o “pedeapsă justă” pentru Rusia agresoare. Volodimir Zelenski a făcut apel la crearea unui tribunal internațional pentru crimele comise de ruși.

Kievul a anunţat, miercuri seara, că a obținut eliberarea a 215 prizonieri, printre care şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, devenți un simbol al rezistenţei la invazia rusă.

Moscova a recuperat 55 de prizonieri, între care fostul deputat Viktor Medvedciuk, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare în Ucraina.

Separat, cu medierea Arabiei Saudite, Rusia a eliberat 10 combatanţi străini luaţi prizonieri în războiul din Ucraina. Pe listă se află cinci britanici, doi americani, un marocan, un suedez şi un croat.

Foste republici sovietice, Kîrgîzstan, Kazahstan şi Uzbekistan şi-au avertizat cetăţenii să nu se înroleze pe frontul războiului din Ucraina. Administraţia de la Moscova le promite cetăţenia rusă străinilor care semnează un contract cu Forţele Armate.

De la New York, președintele Klaus Iohannis a transmis că România condamnă “cu fermitate” acțiunile lui Vladimir Putin.

La București, premierul Nicolae Ciucă a luat act cu îngrijorare de declaraţiile liderului de la Kremlin, care sunt analizate “cu calm”.

Aliat tradițional al Rusiei, China a reluat apelul ca cele două părți beligerante să se angajeze pe calea dialogului. Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni economice.

Pieţele bursiere au reacționat rapid la discursul înregistrat al lui Vladimir Putin. Rubla și bursa moscovită au scăzut. În schimb, activele de refugiu, dolarul american şi yenul japonez, au consemnat creşteri.

Senatorii au aprobat majorarea propriilor salarii și a indemnizațiilor pentru aleșii locali. Sporuri mai mari ar putea primi și funcționarii publici implicați în procesul legislativ.

Cu câteva ore înainte, la sesizarea opoziției, asemenea creșteri de lefuri pentru demnitari fuseseră declarate neconstituționale.

Senatorii n-au fost deloc impresionați.

Inițiativa a doi parlamentari UDMR, care prevede salarii mai mari de la 1 noiembrie, merge la Camera Deputaților, care va fi forul decizional.

Între timp, guvernul caută soluții pentru a majora toate salariile și pensiile anul viitor.

Autoritățile de la București vor avea negocieri cu oficialii de la Bruxelles. Comisia Europeană a cerut României să țină în frâu deficitul.

Premierul Nicolae Ciucă spune că proiectul bugetului de stat va fi adoptat „nu mai târziu de 27 octombrie”. În noiembrie, documentul va intra la analiză şi vot în Parlament, a susținut Nicolae Ciucă.

Aleșii dezbat, în această perioadă, ordonanța pentru plafonarea prețurilor la energie.

La comisia economică din Senat, social-democrații au propus ca, la stabilirea facturilor, să fie luat în calcul consumul real din prezent și nu media lunară de anul trecut.

Liberalii vor o medie din aceeași lună a ultimilor 3 ani.

În prezent, prețul pentru electricitate este plafonat până la un consum lunar care nu depășește 300 Kw/oră.

Până la sfârșitul lunii, Guvernul ar urma să aprobe și plafonarea pentru prețul lemnului de foc.

Campania de vaccinare antigripală va începe mai devreme decât în anii trecuți. Ministerul Sănătății a contractat un milion și jumătate de doze de ser.

Primele dintre acestea au ajuns la direcțiile județene de sănătate publică.

Personalul medical, vârstnicii, copiii, gravidele și persoanele cu boli cronice beneficiază de imunizare gratuită.

De la 1 octombrie, se monitorizează virozele, pneumoniile și cazurile de gripă din România.

A fost începută o anchetă la Spitalul de Ginecologie Buftea, unde un făt a murit în pântecele unei gravide.

Abia la 12 ore de la internare, pacienta a fost verificată de medici. Familia îndoliată a depus o plângere penală.

Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au condamnat la 15 ani de închisoare o femeie care și-a ucis 3 bebeluși, pe care i-a îngropat în grădina gospodăriei sale dintr-un sat montan. Sentința este definitivă.

În vârstă de 40 de ani, inculpata și-a recunoscut abominabilele crime. În timpul celor 3 ani de proces, femeia a fost judecată în libertate.

Comisarul-șef Ramona Dabija a preluat șefia Agenției Antidrog. Cristian Ivan a fost destituit în urma unui interviu tv, în care nu a putut răspunde la întrebări simple.

În ciuda acestui fapt, el va rămâne adjunct în cadrul instituției

În județul Alba, inspectorii sanitari au suspendat activitatea grădiniţei din localitatea Roşia de Secaş.

În timpul unui control, s-au descoperit grave deficienţe de igienă. În sălile de curs, spre exemplu, au fost găsite sobe din metal, a căror amplasare este interzisă în unităţile de învăţământ.

Hidroelectrica și-a triplat numărul de clienți în ultimul an, ajungând la 300.000. Pentru că are cele mai reduse tarife la electricitate, compania primește zilnic în jur de 5.000 de solicitări de abonare.

Ministerul Transporturilor a primit 23 de oferte pentru construirea celor 77 de kilometri de autostradă dintre Bacău și Pașcani, parte a Autostrăzii „Moldova” (A7).

Interesate de șantier sunt mai multe asocieri de constructori din România, Turcia și Ucraina.

Podul supendat peste Dunăre de la Brăila nu va fi gata la timp, în luna decembrie. Unul dintre constructori, o firmă italiană, a cerut un răgaz de 3 ani pentru a finaliza drumurile de acces și legătură cu această mare lucrare de infrastructură, al cărei cost se va ridica la jumătate de miliard de euro.

Parlamentul Republicii Moldova ar urma să dezbată, joi, moțiunea de cenzură depusă de socialiști și comuniști împotriva guvernului condus de Natalia Gavrilița.

Opozanții consideră că executivul de la Chișinău nu are “legitimitate politică”.

Procurorul general al statului american New York a intentat un proces împotriva miliardarului Donald Trump și a trei dintre copiii acestuia pentru „fraudă financiară”.

Cei 4 sunt acuzați că, timp de un deceniu, au înșelat creditorii, asigurătorii și autoritățile prin prin supraevaluarea proprietăților deținute.

CFR Cluj a anunţat, într-un comunicat, că antrenorul Dan Petrescu va rămâne pe banca tehnică echipei. “Rămânem o familie unită, aşa cum am fost mereu, iar pentru asta avem nevoie ca şi suporterii să fie în continuare alături de jucători”, a transmis clubul ardelean.

Campioană en-titre a României, CFR Cluj se află pe locul 4 în clasamentul Superligii, având 18 puncte acumulate.

Gruparea din Gruia se află la 6 puncte în urma liderului Farul Constanța. Echipa pregătită de Dan Petrescu are două meciuri mai puțin disputate față de cea a lui Gheorghe Hagi.

Pugilistul Manny Pacquiao şi-a anunţat revenirea în ring.

În vârstă de 43 de ani, campionul filipinez a acceptat o luptă cu mai tânărul Jaber Zayani, francez neînvins în cariera profesionistă. Confruntarea este programată în februarie anul viitor.

La Romexpo București, ia startul BIFE – SIM, Târg Internaţional de Mobilă, Echipamente şi Accesorii.

Cinematograful de la Muzeul Ţăranului din Capitală găzduiește prima ediţie din România a Festivalul Filmului Polonez. Vistula Film Festival promovează cultura poloneză în peste 40 de oraşe din 24 ţări.

Tot în Capitală, “Festivalul de bun must… şi pastramă după gust!” se desfășoară în Parcul IOR.

La Centrul de Cultură Arcuş din orașul covăsnean Sfântu Gheorghe este programată Gala laureaţilor concursului internaţional de muzică clasică Youth of Music

Agenţia Spaţială Europeană şi-a prezentat, la Paris, echipajul format din şapte astronauţi care urmează să înceapă pregătirea în vederea unei misiuni de explorare a Lunii, în cadrul programului american Artemis. Dintre ei, doar unul va putea pune piciorul pe suprafaţa selenară.

Fiecare din cei 7 a efectuat cel puţin o misiune pe orbită la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Antrenamentele se desfăşoară la Centrul european pentru pregătirea astronauţilor din orașul german Koln, unde se află un simulator al condițiilor meteo de pe Lună.

Danemarca s-a angajat să sprijine financiar ţările în curs de dezvoltare care au suferit din cauza schimbărilor climatice.

Guvernul de la Copenhaga va aloca 13 milioane de dolari regiunii Sahel din nord-vestul Africii şi altor zone fragile în fața intemperiilor. Danemarca devine prima țară care abordează această strategie.

Mai mult de 200 de balene-pilot au eşuat pe o plajă îndepărtată de pe coasta de vest a Tasmaniei. Echipe de salvatori au fost trimise în zonă.

Există temerea că multe dintre cetacee nu vor supraviețui. Se crede că balenele au căutat hrană în zonă, dar au fost surprinse de reflux.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va fi rece pentru ultima decadă a lunii septembrie în cea mai mare parte a țării. În regiunile din vest, centru și nord, în zonele montane și submontane, înnorările vor fi persistente și pe arii relativ extinse va ploua trecător. La altitudini de peste 1600 metri, va fi și ninsoare sau lapoviță. În sud și sud-est, vor predomina perioadele cu soare, iar ploile se vor semnala pe spații mici – mai ales după-amiaza, când vor fi însoțite izolat și de descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări ușoare în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei și în zonele înalte ale Carpaților Meridionali. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 și 20 grade. Izolat, dimineața, se va forma ceață.

La București, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă din an, cu temperatura maximă de 18…19 grade. Cerul va fi temporar noros și mai ales spre seară vor fi averse slabe și posibil descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat.

În zonele de munte, vremea va fi rece pentru ultima decadă a lunii septembrie. Înnorările vor fi persistente mai ales în cursul zilei când pe arii relativ extinse va ploua trecător, iar la altitudini de peste 1600 m va fi și ninsoare sau lapoviță. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări ușoare în prima parte a intervalului mai ales pe creste. Izolat pe văi și în depresiuni, dimineața și noaptea, se va forma ceață.

Pe litoral, vremea va fi rece dimineața și noaptea, cu temperaturi maxime ce se vor situa între 17 și 19 grade, iar cele minime vor fi de 10…11 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări ziua, când, trecător, va ploua slab. Vântul va sufla slab si moderat, cu intensificări în prima parte a intervalului. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 15 și 18 grade.