Primul val de ninsori și de frig a făcut victime în nordul țării. La Iași, o femeie de 75 de ani a murit de frig, iar un bărbat a ajuns la spital în hipotermie, fiind salvat din locuința neîncălzită de voluntarii unei asociații caritabile.
În județul Bacău, doi frați au murit într-un accident rutier produs pe carosabil alunecos.
În județul Botoșani, ninsorile abundente au blocat DN 28B, în zona localităţii Buda, şi DN 29, între comunele Săveni şi Mihai Viteazu. Drumarii s-au mobilizat pentru a degaja carosabilul. În nordul Moldovei, traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă.
Până la ora 9:00, este în vigoare o averizare de inundații pentru râuri din judeţele Hunedoara, Arad, Alba, Mureş, Caraş-Severin şi Timiş. Sunt posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
—
Reuniți în ședință luni seară, liderii coaliției de guvernare au convenit creșterea punctului de pensie contributivă cu 12,5% de la 1 ianuarie.
Procentul reprezintă un compromis, în condiţiile în care liberalii ar fi dorit o creștere de 15 procente, însă social-democrații nu erau de acord ca toate pensiile să fie majorare la fel.
Impactul bugetar al măsurii se ridică la peste 17 miliarde lei.
Coaliția a mai hotărât ca pensionarii cu venituri mai mici să primească ajutoare în două tranșe semestriale.
Potrivit premierului Nicolae Ciucă, 1.000 de lei vor primi în 2023 cei cu pensii de până în 1.500 de lei, iar 800 de lei vor completa pensiile între 1.500 si 2.500 de lei. În fine, la pensiile între 2.500 – 3.000 de lei se va adăuga un ajutor de 600 de lei.
În plus, s-a decis o creştere cu 30% a indemnizaţiei veteranilor de război şi pentru văduvele de război, iar persoanele cu handicap vor primi a 13-a indemnizație.
Pentru plata facturilor la energie în timpul iernii, pensionarii cu vârste peste 60 de ani și venituri lunare mai mici de 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei. Aceeași sumă ar urma să fie acordată și iarna viitoare.
Separat, voucherele sociale în valoare de 250 de lei se vor acorda și în 2023, o dată la două luni.
Din opoziție, liderul USR Cătălin Drulă a amintit că “pensiile speciale sunt în medie de 8 ori mai mari decât cele normale”.
Chemat să dea socoteală în Parlament despre reforma pensiilor și desființarea celor speciale, ministrul Muncii a declarat că încă se lucrează la întocmirea proiectului, care ar urma să fie gata în câteva zile.
Social-democratul Marius Budăi s-a limitat să spună că proiectul va fi trimis în curând Guvernului spre aprobare, după care va fi înaintat Comisiei Europene şi depus la Parlament pentru dezbateri.
Opoziția acuză Puterea că menține privilegii pentru magistrați, parlamentari și primari.
Pachetul legislativ privind pensiile speciale este un jalon care trebuie îndeplinit de guvernul de la București până la 31 decembrie. De adoptarea reformei pensiilor depinde deblocarea unor sume de bani din Planul Național de Redresare și Reziliență.
—
Afiliată la Blocul Naţional Sindical, Federaţia ”Ambulanţa” dă startul unor proteste pe termen nelimitat. Un prim miting va fi organizat marți, începând cu ora 10:00, în București.
Ambulanțierii vor manifesta la sediile Ministerului Afacerilor Interne, a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a Ministerului Sănătăţii şi în faţa clădirii Guvernului.
Potrivit liderilor sindicali, angajații care vor participa la protest se vor afla în timpul liber, iar prezenţa lor la Bucureşti nu afectează negativ capacitatea de intervenţie a Serviciilor de Ambulanţă din țară.
Sindicaliștii sunt nemulțumiți de salarizare și, totodată, îl acuză pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență că nu a achiziționat vreo ambulanță anul acesta, în condițiile în care doar un sfert din cele actuale sunt sigure.
În replică, Raed Arafat spune că, din informațiile sale, liderii de sindicat au ordonant mobilizarea la protest doar cu vehiculele vechi.
Șeful DSU menționează că, în ultimii 4 ani, au fost livrate peste 900 de ambulanţe către serviciile din ţară.
—
Din cei 10.000 de absolvenți de Medicină care au dat examenul de Rezidențiat, doar 4.700 vor avea locuri asigurate în spitale.
Ceilalți care au obținut punctaj de trecere se vor putea angaja, prin concurs, ca medici cu competențe limitate.
În ciuda deficitului acut de personal, România rămâne una dintre printre puținele țări europene care mai organizează examen de Rezidențiat. Cele mai multe dintre state distribuie absolvenții în unitățile sanitare care au nevoie de cadre medicale.
—
Primăria Capitalei a anunţat că a devenit funcțional semaforul provizoriu montat pe Şoseaua Antiaeriană, unde au avut loc mai multe proteste din cauza numărului mare de accidente rutiere produse în zonă.
Potrivit municipalității, se fac demersuri pentru amplasarea de semafoare permanente.
—
Până pe 8 decembrie, Pasajul Unirii din Capitală se închide pe timp de noapte, între orele de la ora 23:00 până la 5:00 dimineața.
Potrivit Primăriei Sectorului 4, se montează 40 de ventilatoare şi peste 100 de stingătoare. Șoferii vor fi deviați pe rutele de la suprafață.
—
La poligonul din localitatea brașoveană Cincu, a început un exercițiu la care participă, până vineri, 600 de infanteriști români, alături de colegi din Franța, Portugalia, Polonia și Statele Unite.
Obiectivul exercițiului „Black Scorpions” este instruirea în comun a militarilor.
—
Ministerul Sănătăţii a raportat, luni, puțin peste 200 cazuri noi de infecții cu SARS-CoV-2, bilanț în ușoară creștere față de ziua precedentă. Nu a mai fost consemnat vreun deces.
Numărul pacienților Covid spitalizați se menține peste 650.
Ministerul a mai anunțat că va reveni la raportările săptămânale.
—
Cele mai multe dintre familile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor. Jumătate dintre acestea aşteaptă sprijin de la organizaţiile non-guvernamentale şi de la biserică, arată un studiu Salvaţi Copiii.
La nivel european, copiii români sunt cei mai expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială.
—
Asociaţia Română Anti-SIDA organizează Săptămâna Internaţională a Testării. pentru HIV şi hepatită C.
ARAS oferă 800 de kituri pentru testare gratuită şi anonimă. Asociaţia a remarcat o creştere a numărului de noi infecţii cu HIV în multe regiuni ale lumii.
—
Moldova a primit promisiunea unui nou ajutor în valoare de 100 de milioane de euro pentru a gestiona criza energetică. Guvernul de la Chișinău estimează că are nevoie de peste un miliard de euro pentru a trece iarna.
La o nouă conferință dedicată Moldovei, găzduită luni de Paris, ministrul român de Externe a spus că micul stat de dincolo de Prut nu a avut în istoria recentă mai mare nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale la fel ca acum.
Bogdan Aurescu a amintit că Moldova este victimă colaterală a războiului “brutal” dezlănţuit de Rusia împotriva Ucrainei.
Creată alături de Franța și Germania, Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova se dorește o soluție prin care să fie oferit răspuns la nevoile urgente ale acesteia.
—
Autoritățile ucrainene plănuiesc să evacueze civilii din zonele recent eliberate în regiunile Herson și Nikolaiev, pe fondul temerilor că daunele aduse infrastructurii sunt prea grave pentru ca locuitorii să reziste peste iarnă.
În altă ordine de idei, preşedintele ucrainean a cerut Alianței Nord-Atlantice să protejeze centralele nucleare din țara sa de presupuse acte de sabotaj ale invadatorilor ruși. “Avem nevoie de garanţii”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Adunarea Parlamentară a NATO, desfăşurată la Madrid.
Zona Centralei Zaporojie a fost vizată de bombardamente în weekend, fără ca vreo clădire a sitului să fie avariată. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru atacuri.
Agenția internațională pentru Energie Atomică și-a trimis o echipă de experți pentru a inspecta complexul nuclear.
—
Mascații au descins, luni, la sediul Jandarmeriei Maramureș, al cărei inspector șef este acuzat de hărțuire sexuală. Colonelul Petru Marcel Florișteanu ar fi atins în mod nepotrivit o subalternă, căreia i-a făcut avansuri. Alte 4 angajate ar fi demisionat, în ultima perioadă, din motive similare.
Petru Marcel Florișteanu a fost dus la Cluj pentru audieri.
Jandarmeria Română a confirmat perchezițiile de la sediul din Maramureș, de unde au fost ridicate mai multe probe.
—
Poliţiştii gorjeni au amendat cu 4.000 de lei proprietarului unui elicopter care a aterizat în parcarea mănăstirii Lainici.
Autoritățile s-au sesizat după ce imagini de la fața locului au fost publicate online de pasagerului aparatului de zbor, directorul unei publicaţii cu caracter religios.
Ulterior, unele dintre imagini au fost şterse.
—
Deputații au încuviințat solicitarea procurorilor de a percheziţiona telefonul social-democratului Daniel Tudorache. Fostul primar al Sectorului bucureștean 1 este urmărit penal pentru achiziţii nelegale şi supraevaluate în timpul pandemiei de Covid.
—
Primarul Capitalei anunţă că va sesiza Direcția Anticorupție pentru nereguli descoperite la Clubul Sportiv Municipal Bucureşti, după o verificare a Corpului de Control.
Potrivit lui Nicuşor Dan, ancheta a relevat că, în anul 2018, CSM a plătit prime în valoare totală de peste un milion de lei personalului administrativ, care nu avea dreptul la aceşti bani.
Edilul arată cu degetul înspre campioana Gabriela Szabo, care a condus CSM București până anul acesta.
—
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret îl acuză pe ministrul Eduard Novak că ar conduce ilegal şi în interes personal maşini aflate în dotarea instituției pe care o conduce și că ar fi provocat un accident cu un autovehicul al ministerului, dispunând plata a peste 40.000 de lei din fonduri publice.
În replică, Eduard Novak respinge acuzaţiile sindicaliştilor.
—
Șeful statului a promulgat legile prin care România denunță două acorduri bancare semnate cu Rusia în perioada comunistă.
Preşedintele Klaus Iohannis a mandatat guvernul să întreprindă demersurile necesare pentru retragerea din două instituții financiare (Banca Internaţională de Investiţii și Banca Internaţională de Colaborare Economică).
—
Ministerul Afacerilor Externe de la București a protestat după un gest al premierului ungar.
La un meci de fotbal, Viktor Orban a apărut cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari, care include o parte din Transilvania, în graniţele de dinainte de Tratatul de la Trianon (1920).
MAE a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă. “Orice manifestare de tip revizionist este inacceptabilă”, a adăugat ministerul.
—
Garda de Mediu Tulcea a sesizat procurorii după ce a descoperit 45 de tone de deşeuri menajere și moloz îngropate în diferite zone de pe raza comunei Stejaru.
Gunoaie zăceau inclusiv lângă staţia de epurare din apropierea localităţii.
—
Polițiștii botoșăneni au descoperit în mașina unui tânăr oprit în trafic peste 200 de cutii cu articole pirotehnice, pentru care acesta nu deţinea autorizaţie de transport sau utilizare.
Întreaga cantitate a fost confiscată, bărbatul fiind cercetat.
—
Președintele turc ia în calcul o operaţiune terestră în Siria după mai multe tiruri de rachete ce au avut ca țintă teritoriul țării sale, care au ucis cel puțin 3 persoane.
Din ordinul lui Recep Erdogan, în weekend au fost lansate raiduri aeriene asupra unor poziţii ale kurzilor în Siria şi în Irak. Regimul de la Ankara îi consideră pe aceștia responsabili de atacul cu bombă care a ucis 6 persoane, luna aceasta, la Istanbul.
În Siria, americanii îi sprijină pe kurzi care luptă împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic, în timp ce Rusia susţine armata regimului de la Damasc.
—
La 6 zile după ce a fost lansată la bordul unei rachete, capsula spațială americană Orion a intrat pe orbita Lunii.
Fiind un zbor de test, fără echipaj uman la bord, mașinăria nu va coborî pe suprafața satelitului natural al Pământului, ci îl va înconjura de 3 ori.
Orion ar urma să revină pe Pământ la data de 11 decembrie, când își va testa scutul termic, care va trebui să reziste la o temperatură extrem de ridicată în timp ce trece prin atmosferă.
În tot acest timp, Dumitru Prunariu – singurul român care a zburat în cosmos – a reamintit că România nu şi-a plătit de patru ani întreaga contribuţie la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), deşi aceste fonduri se reîntorc în ţară şi înseamnă dezvoltare, aşa cum au însemnat şi pentru alte state europene, care insistă să îşi majoreze contribuţia.
De curând, România a chitat jumătate din restanţă şi, în acest fel, şi-a recăpătat o parte dintre drepturi.
Plata contribuţiei anuale trebuie inclusă în buget, reprezentând fonduri investite în dezvoltare, a punctat Dumitru Prunariu, prezent la Cluj-Napoca, la un atelier la care au luat parte și reprezentanţi ai Agenţiei Spaţiale Europene.
—
Preşedintele SUA a graţiat simbolic doi curcani, botezați Chocolate şi Chip, în așteptarea Zilei Recunoştinţei, celebrată joi, 24 noiembrie.
Joe Biden respectă, astfel, o veche tradiţie la Casa Albă.
Graţierea anuală a curcanilor dă startul sezonului sărbătorilor peste Ocean.
—
La Cupa Mondială de Fotbal, Statele Unite și Țara Galilor au remizat, scor 1-1.
Anglia a învins Iranul cu 6-2, iar Olanda a bătut Senegalul cu 2-0.
Marți, sunt programate alte 4 meciuri, anume Argentina – Arabia Saudită (ora 12:00), Danemarca – Tunisia (ora 15:00), Mexic – Polonia (ora 18:00) și Franța – Australia (ora 21:00).
—
Naționala de tineret a României a remizat, scor 2-2, într-un amical cu FC Argeș. Meciul s-a jucat la Piteşti.
Vara viitoare, elevii lui Emil Săndoi vor întâlni Ucraina, Croaţia şi Spania la Campionatul European, turneu găzduit de România și Georgia.
—
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea se va menține rece pentru această dată în jumătatea de nord a Moldovei, va fi caldă în Dobrogea și mai ales în zona litorală, iar în celelalte regiuni valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale. În vestul teritoriului, cerul va fi temporar noros și numai izolat vor mai fi condiții să plouă slab, iar în rest înnorările vor fi persistente și pe arii relativ extinse vor fi precipitații.
În Carpații Orientali și în zona montană înaltă din rest (în general la peste 1500 m), precum și în jumătatea de nord a Moldovei, vor fi precipitații predominant sub formă ninsoare, în Transilvania și posibil în Maramureș, trecător mixte, iar în rest doar ploi. Cu totul izolat în zona Carpaților Orientali se va forma polei.
În sud-est, ploile vor avea și caracter de aversă și pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice. Cantitățile de apă vor mai depăși pe arii restrânse 10…15 l/mp.
Vântul va sufla slab și moderat, local și temporar cu intensificări în jumătatea de sud a teritoriului, cu viteze mai mari în Dobrogea și sudul Olteniei, precum și pe crestele montane, unde rafalele vor fi în general de 55…60 km/h, iar pe litoral rafalele vor depăși 70 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 grade în nordul Moldovei și 16 grade pe litoral. Izolat se va forma ceață.
La București, cerul va fi mai mult noros, iar trecător va mai ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 10…11 grade.