Confidenţialitate

INFOMANIA • 22 noiembrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Angajații de la societatea de transport public din Galați protestează din nou. Șoferii și vatmanii au refuzat să iasă pe trasee luni dimineață, nemulțumiți că nu s-au respectat înțelegerile făcute cu directorii societății, în urmă cu două săptămâni, când au oprit lucrul prima dată. Sunt asigurate doar așa-numitele curse de convenție, prin care sunt transportați la lucru angajații unor societatăți private.

Înainte de consultările convocate pentru luni, la orele prânzului, de președintele Klaus Iohannis, PNL, PSD și UDMR au două variante de guvern. Pe una din liste, premier este un liberal, pe cealaltă, un social-democrat.

Deși au păstrat secrete documentele, sursele politice îl favorizează pe liberalul Nicolae Ciucă pentru postul de șef al guvernului de coaliție. Social-democrații vor obține, în schimb, portofolii cu greutate, precum Finanțele, Transporturile și Munca, alături de alte 7 ministere.

După model unguresc, UDMR a obținut înființarea unui minister de sine stătător al Familiei, a cărui misiune va fi să găsească soluții pentru a spori natalitatea.

S-au împărțit și funcțiile din eșalonul secund, anume cele de secretari de stat, conform ponderii din legislativ.

În ajun, cele trei partide au finalizat negocierile politice prelungite.

De la ultimele discuții a lipsit președintele PNL. De altfe, s-a viralizat o fotografie cu Florin Cîțu singur, într-o cafenea, în timp ce colegii săi își negociau prezența în viitorul cabinet.

Fostul premier Ludovic Orban consideră catastrofale rezultatele negocierilor. “Toate structurile din subordinea Secretariarului General al Guvernului vor fi sub comandă pesedistă”, a ținut să remarce fostul președinte al PNL, ale cărui zile în partid par numărate din cauza criticilor sale repetate.

Noua majoritate PNL-PSD-UDMR va prelua controlul și în comisiile parlamentare conduse în prezent de USR.


Actorul Marius Manole a anunțat, într-o postare pe Facebook, că va înapoia, luni, decorația Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, distincție care i-a fost conferită, în 2016, de președintele Klaus Iohannis. Artistul protestează, astfel, față de acțiunile șefului statului din ultima perioadă.

Cei mai mulți dintre preșcolari și elevi fac, de luni, cursuri cu prezență la clasă. Doar în localitățile în care incidența Covid depășește 3 cazuri la mia de locuitori, se mai ia în calcul rata de vaccinare din rândul personalului fiecărei unități de învățământ.

Țind cont de aceste două scenarii, 2,6 milioane de copii sunt prezenți în grădinițe și școli.

Bilanțul epidemiologic de duminică a inclus 121 de noi decese asociate Covid și aproape 2.000 de noi contaminări cu SARS-CoV-2.

Rata de infectare a scăzut sub 3,5% la nivel național.

Perioada de acalmie a permis eliberarea unor paturi de Terapie Intesivă. 34 sunt disponibile la nivel național.

În prezent, mai puțin de 1.600 de pacienți sunt în stare gravă.

Autoritățile sanitare au raportat, duminică, 14.000 de persoane nou-vaccinate, cel mai mic număr din octombrie încoace.

În tot acest timp, în mai multe orașe ale țării, în weekend, au fost demonstrații față ale contestarilor certificatului sanitar.

Coordonatorul campaniei de vaccinare admite că autorităţile nu pot şti cu exactitate care este numărul de certificate false care au fost emise în România. Medicul Valeriu Gheorghiţă estimează că numărul acestora este de ordinul câtorva mii.

În opinia medicului militar, în zona Europei de Est, unde rata de vaccinare anti-Covid este una scăzută, marele risc este apariția unei variante de coronavirus “care să poată ocoli răspunsul imun oferit de vaccinuri”.

Specialiștii avertizează că următorul val pandemic, care deja se manifestă în unele țări europene, ar putea lovi puternic.

În Belgia, protestele față de restricții au degenerat în violențe. La Bruxelles, manifestanții au aruncat cu sticle și pietre înspre polițiști, care au ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri de apă.

În Olanda, după revoltele din weekend au fost arestați peste 100 de suspecți.

În Austria, carantina închide restaurantele și cele mai multe magazine. Sezonul de schi riscă să fie compromis.

Cehia va interzice, de luni, accesul persoanelor nevaccinate la evenimentele şi serviciile publice.

În Grecia, persoanele nevaccinate nu mai au acces în spaţiile închise, cu excepţia localurilor în care se servește mâncare.

În Franța, numărul de noi infecții este aproape dublu faţă de cel de săptămâna trecută. Presiunea pe spitale se menține scăzută, grație ratei ridicate de vaccinare.

Organizația Mondială a Sănătății insistă că, pe lângă administrarea serurilor anti-Covid, statele europene trebuie să țină sub control răspândirea coronavirusului, pentru a preveni jumătate de milion de persoane până la primăvară.

Dincolo de Atlantic, capitala americană, Washington, una dintre jurisdicţiile cele mai stricte în pandemie, va ridica obligaţia de a purta mască sanitară în interior.

După 3 zile de căutări, a fost prins tânărul care a evadat Arestul Poliției Craiova. Condamnat pentru furt, fugarul a fost descoperit, duminică după amiază, pe un câmp din zona localităţii Bucovăţ și este cercetat pentru evadare.

Doi localnici din comuna ilfoveană Sintești au fost reținuți după ce i-au atacat cu furci pe inspectorii de mediu care au descins în control la indivizi care ardeau deșeuri. Practica este foarte nocivă pentru sănătatea oamenilor. A fost nevoie de intervenția politiștilor și jandarmilor.

Pe când trebuia să fie în carantină la domiciliu, pentru că s-a întors recent dintr-o zonă cu risc epidemiologic ridicat, un tânăr a fost descoperit într-un bordel din Arad. O prostituată a sunat la 112, nemulţumită că nu s-a înţeles cu bărbatul la suma de bani pe care urma să o primească. Clientul a fost amendat cu 3.000 de lei pentru nerespectarea perioadei de carantinare la domiciliul declarat. De asemenea, femeia a fost sancţionată cu 500 de lei pentru prostituție.

Vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Mihai Ponea susține că peste 20.000 de samsari vând ilegal porci în toată țara și răspândesc, astfel, pesta porcină africană. Inspectorii ANSVSA pregătesc controale incognito înainte de sărbători. De la 1 decembrie, medicii veterinari vor asigura permanența pentru examenul trichineloscopic.

Peste 13.000 de absolvenți de Medicină au susținut în condiții sanitare stricte, duminică, examenul de Rezidențiat. Ministerul Sănătății a scos la concurs doar 6.000 de posturi.

Cea mai mare concurență a fost la Farmacie, 4 pe un loc. Mulți dintre candidați sunt atrași de salariile din străinătate, dar și de faptul că, în afară, aceștia se bucură de mai mult respect.

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu a fost înmormântat, la Arad, cu onoruri militare. Sute de persoane, colegi sau simpli admiratori, l-au condus pe ultimul drum pe artist, stins din din viață la vârsta de 84 de ani, răpus de o pneumonie.

O mașină a lovit, duminică, mulțimea care asista la o paradă în orașul american Waukesha, statul Wisconsin. Cel puțin 5 persoane au murit. Șoferul a fost reținut de polițiști.

Cu frontiera estică asaltată de migranți, Polonia își pledează cauza în cancelariile țărilor baltice. Aflat în turneu regional, premierul Mateusz Morawiecki face apel la solidaritate în fața actualului atac hibrid coordonat de Belarus și Rusia. În ciuda evacuării taberelor din apropierea frontierei, migranți agresivi comit atacuri în grupuri mici, fiind respinși de patrulele de grăniceri polonezi.

Stângistul Rumen Radev a obținut detașat un al doilea mandat de președinte în Bulgaria. Prezența la urne a fost foarte redusă la sud de Dunăre. Fost comandant al forţelor aeriene, Rumen Radev și-a construit discursul politic pe lupta împotriva corupției, lansând adesea critici împotriva administrației fostului premier conservator Boiko Borisov. Perdant al alegerilor prezențiale, profesorul universitar Anastas Gherdjikov a promis să unească ţara, puternic afectată de pandemie şi de creşterea preţului energiei.

Țintă a unui puci în octombrie, premierul sudanez Abdallah Hamdok şi-a reluat atribuţiile în urma unui acord semnat, duminică, la Khartoum, cu șeful Armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan. Lovitura de stat a pus capăt tranziţiei spre democraţie a Sudanului, la doi ani după o revoltă populară care l-a înlăturat de la putere pe dictatorul Omar Hassan al-Bashir. Mai mult de 40 de persoane au murit în protestele de stradă din ultimele săptămâni.

În etapa a 16-a a Ligii 1, FCSB s-a impus cu 3-1 pe teren propriu, în duelul cu FC Botoşani. Bucureștenii au revenit după ce au fost conduși cu 1-0. În clasamentul momentului, lider este CFR Cluj, cu 42 de puncte, iar FCSB este pe locul doi, cu 34 de puncte.

Tot duminică, FC Argeş a învins Universitatea Craiova cu 3-2.

Tenismenul german Alexander Zverev a câștigat Turneul Campionilor. În finală, neamțul l-a învins pe rusul Daniil Medvedev, cu un dublu 6-4. Alexander Zverev a mai triumfat la Turneul Campionilor în 2018.

Irina Bara și georgianca Ekaterine Gorgodze au triumfat în proba de dublu de la Montevideo Open, o competiție de categorie WTA 125. Cele dou au împreună 14 victorii în ultimele 15 meciuri de dublu jucate împreună și 4 titluri adjudecate.

Lewis Hamilton (Mercedes) a câştigat prima ediţie a Marelui Premiu de Formula 1 din Qatarului, desfășurată în nocturnă. În urma acestei victorii, pilotul britanic a redus la doar opt puncte diferenţa faţă de rivalul olandez Max Verstappen (Red Bull), cu două curse înainte de finalul sezonului.

Lupta pentru titlul mondial în acest sezon va continua peste două săptămâni, la Marele Premiu al Arabiei Saudite, o altă cursă care îşi va face anul acesta debutul în calendarul F1.

Grupul k-pop BTS a triumfat duminică, la gala American Music Awards, desfășurată la Los Angeles. Sud-coreenii au câștigat cursa pentru trofeul acordat „artistul anului” și s-au impus, totodată, la categoriile grup pop şi cântec preferat, cu hitul “Butter”.

Peste 20 de brazi aşteaptă, de luni, în incinta Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, să fie împodobiţi cu decoraţiuni aduse de vizitatori. Participanții vor fi inscriși automat la un concurs cu premii surpriză.

În cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sud și sud-est vremea va fi caldă pentru ultima decadă a lunii noiembrie. Cerul va fi variabil în sud-estul teritoriului și în zonele montane și submontane, iar în rest, îndeosebi în prima parte a zilei, local va fi ceață sau nori de nivel jos. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 6 și 15 grade.

La București, vremea se va menține caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, iar dimineața va fi ceață sau nebulozitate de nivel jos. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 13…14 grade.

La munte, valorile termice se vor menține mai mari decât în mod normal pentru această perioadă. Cerul va fi variabil, dar noaptea se va înnora și local se vor semnala precipitații slabe, mixte, mai ales în Carpații Orientali și pe crestele Carpaților Meridionali. Vântul va sufla slab și moderat.