Noi interdicții de circulație au intrat în vigoare, de luni seară, în capitala ucraineană. De teama bombardamentelor, locuitorii din Kiev trebuie să rămână în adăposturi până miercuri dimineață.
8 oameni au murit în atacul ce a vizat, duminică, un centru comercial din oraș. Rușii au pretextat că, în respectiva incintă, trupele ucrainene depozitau armament. Clădirea a ars din temelii.
La Harkov, un supravieţuitor al Holocaustului a fost ucis în urma unui bombardament asupra blocului în care locuia. Boris Romanţcenko avea 96 de ani.
Pentru prima dată de la izbucnirea războiului, o zonă rezidențială din Odesa a fost atacată.
În contextul asediului care durează de 3 săptămâni, cel puţin 300.000 de locuitori sunt blocați în portul Mariupol, unde nu mai sunt rezerve de apă și hrană. Eforturile de a trimite ajutoare umanitare în oraş au eșuat.
Într-un interviu pentru cotidianul francez Libération, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a opinat că atacul asupra portului Mariupol reprezintă o răzbunare personală a preşedintelui rus Vladimir Putin, deoarece nu a reuşit să cucerească oraşul în 2014, la momentul anexării ilegale a peninsulei Crimeea.
Potrivit unor relatări din orașul sudic Herson, militarii ruși au tras focuri de armă și grenade paralizante înspre participanții la un protest anti-ocupație. Mai multe persoane ar fi fost rănite. Rusia a negat că ar fi fost atacați civili.
Încrezător că se poate ajunge la pace, președintele ucrainean a anunțat că țara sa nu va ceda, totuși, în faţa ultimatumurilor lansate de Rusia, iar ocupaţia rusă nu va fi acceptată în niciun oraș.
Anterior, într-un discurs televizat cu accente retorice, Volodimir Zelenski a cerut Occidentului – în special Germaniei – să impună Rusiei o izolare economică și comercială totală, împiedicând-o astfel să își finanțeze invazia militară.
Prin vocea ministrului de Finanţe, Annalena Baerbock, Germania a anunțat că europenii vor suplimenta ajutorul financiar şi livrarea de armament către Ucraina.
Invocând actuala situație ostilă de securitate de pe continent, statele Uniunii Europene au convenit – la nivelul miniştrilor Apărării şi de Externe – un nou plan de apărare comună, intitulat “Busola strategică”.
Capacitatea blocului comunitar de a acţiona decisiv ar urma să fie sporită, prin constituirea unei forţe de 5.000 de combatanţi.
Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei constituie “un apel la ordine”, a subliniat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
După ce președintele american l-a numit “criminal de război” pe omologul rus, Kremlinul și-a exprimat nemulțumirea în scris, într-o notă de protest înmânată ambasadorului SUA.
Potrivit documentului, vorbele lui Joe Biden au adus relațiile bilaterale în pragul “colapsului”.
Liderul de la Casa Albă a spus, luni seară, că Vladimir Putin nu se aştepta la reacţia puternică şi unitară a Occidentului faţă de agresiunea rusă.
Potrivit lui Joe Biden, Rusia ar putea pregăti comiterea unor “operaţiuni-pretext”, inclusiv prin utilizarea de arme chimice în Ucraina.
Statele Unite au mai avertizat, luni, și asupra riscului unor valuri de atacuri cibernetice în spatele cărora să se afle Kremlinul, ca răspuns la sancțiunile economice.
Pentru prima dată de la izbucnirea războiului, bursa de la Moscova s-a redeschis doar pentru unele obligaţiuni de împrumut emise de guvernul rus.
Rubla s-a depreciat cu mai mult de 25% în ultimele 3 săptămâni. Analiștii estimează că Banca Centrală a Rusiei va interveni puternic, prin achiziția de obligaţiuni federale locale, pentru a sprijini piaţa şi economia aflate în dificultate.
În tot acest timp, Rusia a decis să se retragă de la negocierile cu Japonia pentru un tratat de pace, din cauza recentelor sancţiunilor pe care Tokyo le-a impus la adresa Moscovei în cooperare cu Occidentul.
Rusia şi Japonia nu au încheiat oficial ostilităţile după Al Doilea Război Mondial, blocaj care a menţinut la minim relaţiile economice dintre cele două state.
Rusia a mai anunțat că părăsește negocierile cu Japonia privind proiectele comune de afaceri în Insulele Kurile.
Londra a acuzat Moscova, luni, că se află în spatele apelului fals în care o persoană s-a dat drept premierul ucrainean pentru a vorbi cu ministrul britanic al Apărării. Acțiuni similare au vizat și alți membri ai cabinetului condus de Boris Johnson.
—
Plecată din Portul Constanța, o navă militară a efectuat misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale româneşti, luni, după o alertă conform căreia mine de război ar fi fost luate de curenți după o furtună în regiunea Odesa. Deocamdată, acestea nu au fost observate în aria de patrulare, potrivit Ministerului Apărării de la București.
Nici navele comerciale nu au raportat incidente. În alertă sunt și autoritățile bulgare.
Avertismentul de navigaţie a fost emis de staţia rusească de la Novorosiisk.
—
Ministrul Mediului spune că, pentru moment, nu au fost identificate probleme de calitate a aerului în nordul țării, deşi în Ucraina pericolul poluării atmosferice este ”iminent” din cauza bombardamentelor.
Potrivit lui Tanczos Barna, staţiile de monitorizare funcționează în permanență. Eventualele depășiri ale limitelor sunt cauzate de trafic sau de condițiile meteo de imersiune termică.
Compania nucleară a Ucrainei, Energoatom, a anunţat că sistemul de monitorizare a radiaţiilor de la Cernobîl nu funcţionează. Potrivit unui comunicat, situația face imposibil un răspuns adecvat la eventuale ameninţări.
La scurt timp după lansarea invaziei, în 24 februarie, forţele ruse au preluat controlul asupra sitului. Centrala de la Cernobîl a fost, în 1986, scena celui mai grav accident nuclear produs pe timp de pace.
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) spune că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri nici la nivelul teritoriului ucrainean.
—
Traficul prin vama Siret a scăzut semnificativ. Mai puțin de 2.000 de ucraineni au intrat în România, luni, jumătate din media zilnică înregistrată în cursul săptămânii trecute, după cum a anunţat Poliţia de Frontieră Suceava.
—
Poliţiştii ieşeni fac cercetări după ce vechi morminte ale unor soldaţi ruşi dintr-un cimitir situat în localitatea Moţca au fost vandalizate. Pe pietrele funerare a fost desenată cu spray litera Z, inscripționată pe tancurile rusești care au invadat Ucraina.
—
Salvate din orașul ucrainean Zaporoje, un leu, o lupoaică și o ursoaică au ajuns la Grădina Zoologică din Rădăuți. De asemenea, Sanctuarul de la Zărnești (Brașov) a primit o ursoaică recuperată dintr-un circ din țara vecină.
—
Uniunea Salvați România a depus în Parlament un proiect de lege pentru a facilita integrarea elevilor şcolarizaţi anterior în străinătate. Între altele, se propune crearea grupelor de acomodare, în cadrul cărora elevii să beneficieze de ore de limbă, cultură şi civilizaţie română, în paralel cu cele de curs obligatorii.
—
Un puternic incendiu de vegetaţie a izbucnit în apropierea comunei vrâncene Reghiu. Pentru stingerea flăcărilor, care riscă să se extindă în zona locuită, au fost mobilizați pompieri din Focşani, Vidra şi Adjud, dar şi voluntari.
Garda de Mediu a avertizat, luni, că fenomenul arderilor ilegale de vegetație a luat o amploare fără precedent în ultimii ani. În fiecare zi, zeci de persoane au dat foc miriștilor. Ministrul Mediului propune înăsprirea amenzilor. Totodată, fermierii prinși că incendiază câmpurile riscă să piardă subvențiile.
—
Indicele ROBOR la 3 luni se apropie de pragul a 4,5% pe an. Este cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii 9 ani. Majorarea acestui indice înseamnă credite în lei mai scumpe.
—
În spatele ușilor închise, liderii coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR au chemat la raport miniștrii cabinetului condus de liberalul Nicolae Ciucă. Premierul a lipsit de la ședința politică maraton, desfășurată la Palatul Parlamentului de-a lungul întregii zile de luni.
Vehiculată în ultima perioadă, o eventuală remaniere guvernamentală este, totuși, exclusă.
Liderul PNL, Florin Cîțu, este de părere că economia este administrată “suboptimal”.
La nivel local, armonia întârzie în coaliție. În mai multe județe, PNL și PSD nu se înțeleg pe împărțirea funcțiilor din instituțiile deconcentrate.
—
Comisia de la Veneţia și-a exprimat dezamăgirea, luni, că legea pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de investigare a magistraților a fost adoptată în grabă de Parlamentul de la București și promulgată.
Proiectul a fost promovat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Din opoziție, Uniunea Salvați România a denunțat o desființare “de formă”.
For european consultativ, alcătuit din experți în drept constituțional, Comisia de la Veneția recomandă recomandă ca Direcția Anticorupție şi cea de investigare a criminalității organizate (DIICOT) să recapete competența de a ancheta infracţiunile comise de magistraţi.
—
Vicepreşedintele Autorității de Reglementare în Energie pune sub semnul întrebării prelungirea, timp de un an, a plafonării și compensării facturilor.
Potrivit lui Zoltan Nagy Bege, măsura nu este sustenabilă pe termen lung. “Nu există guvern în Europa care să fie capabil să susţină de la bugetul de stat această schemă”, consideră oficialul ANRE.
—
Departamentul de Situații de Urgență a respins scenariul viralizat online cum că autoritățile române ar intenționa să provoace o pană de curent în toată țara timp de 4 zile, pentru a testa capacitățile spitalelor și rezistența cetățenilor în aceste condiții.
DSU insistă ca cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și credibile.
—
Comisarii Protecției Consumatorului au controlat peste 100 de mari magazine în ultima săptămână. Amenzile date depășesc un milion și jumătate de lei. 17 unităţi au fost închise temporar.
—
Continuă ancheta în cazul pistolului-mitralieră furat, cu 30 de cartușe, dintr-o unitate militară din Mamaia Sat. Soldatul deposedat de armă este cercetat disciplinar pentru că, în momentul atacului, se uita la un clip video pe telefonul mobil.
Forțele Navale au trimis mai mulți scafandri pentru a căuta pistolul în apele Canalului Poarta Albă Midia Năvodari, aceasta fiind una dintre pistele anchetei.
—
Tribunalul Arad l-a condamnat la 18 ani de închisoare pe bărbatul din Arad care a ucis fetiţa de 4 ani a concubinei sale şi apoi i-a incendiat trupul lângă un cimitir. Crima a fost comisă în noiembrie anul trecut.
În vârstă de 23 de ani, tânărul a fost condamnat, în primă instanță, și la plata unor daune în valoare de un milion și jumătate de euro.
—
Bilanțul epidemiologic s-a menținut, luni, peste pragul a 2.200 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Rata de pozitivare a testelor a fost de 12%.
Alte 10 decese au fost asociate Covid. La Terapie Intensivă sunt internați 455 de pacienți.
—
Echipele de salvare au anunțat că nu sunt supraviețuitori după accidentul aviatic din sudul Chinei. Având 132 de persoane la bord, un avion Boeing 737-800, al companiei China Eastern Airlines, s-a prăbuşit peste o zonă muntoasă în timpul unui zbor intern.
Anchetatorii investighează cauzele pierderii bruște de altitudine în timpul zborului.
Avionul s-a dezintegrat şi a luat foc.
—
Procurorii francezi au reținut o femeie în ancheta împușcării mortale a ruibistului argentinian Federico Aramburu.
Fostul internațional avea 42 de ani. Familia lui Federico Aramburu a denunțat o “crimă odioasă”.
—
Turneul de tenis de la Miami ia startul marți.
În primul tur, Gabriela Ruse (57 WTA) o întâlnește pe croata Ana Konjuh (52 WTA), iar Irina Begu (70 WTA) se va duela cu americanca Hailey Baptiste (122 WTA).
Simona Halep (19 WTA) va evolua direct în turul al doilea al turneului de categorie WTA 1.000 Miami Open, fază în care va întâlni câştigătoarea partidei dintre australianca Daria Saville (249 WTA), beneficiară a unui wild card, şi belgianca Greet Minnen (81 WTA).
La rândul său, Sorana Cîrstea (27 WTA) o va întâlni pe învingătoarea duelului dintre daneza Clara Tauson (40 WTA) și chineazoaica Shuai Zhang (43 WTA).
—
În ultimul meci din etapa a doua a play-out-ului din Liga 1, CS Mioveni a învins, pe teren propriu, Chindia Târgovişte cu 1-0.
Unicul gol al partidei a fost reuşit de Bogdan Rusu (‘40).
În sezonul regulat, Chidia a fost cea care s-a impus cu 1-0.
Clasamentul play-out-ului este condus de FC Botoşani (29 de puncte), FC Rapid (26 p), Sepsi (24 p), UTA Arad (23 p), U Craiova 1948 (21 p), Chindia Târgovişte (19 p), CS Mioveni (18 p). FC Dinamo (10 p), Academica Clinceni (7 p) și Gaz Metan Mediaş (-1 p).
—
La Festivalul Olimpic al Tineretului European, Antal Apor a terminat pe locul 22 în proba de short track pe distanța de 1500 m masculin. Dobos Adam s-a clasat pe locul 24.
În proba feminină de 1500 m, Gal Sarlota a încheiat întrecerea pe locul 25, Farkas Biborka a sosit la final pe locul 28.
Ștafeta mixtă a României nu a terminat întrecerea în proba de 3000 m.
—
Luna viitoare, va fi scos la licitație un emblematic portret al legendarei actrițe americane Marilyn Monroe. Purtând semnătura artistului Andy Warhol, lucrarea din 1964 are o valoare estimată la 200 de milioane de dolari.
Dacă își va găsi cumpărător, tabloul „Shot Sage Blue Marilyn” poate deveni cea mai scumpă operă de artă din secolul trecut scoasă vreodată la licitaţie.
—
Meteorologii au emis, marți dimineață, avertizări de vânt puternic pentru Dobrogea, Muntenia şi sud-vestul Moldovei. Rafalele vor ajunge şi la 80 de kilometri la oră.
—
Valorile termice vor continua să crească, devenind ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil în sudul teritoriului și mai mult senin în rest. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, unde vor fi rafale în general de 55…65 km/h. În zona montană aferentă temporar vor fi viteze de peste 70…80 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 6…8 grade pe litoral și 17…18 grade în regiunile vestice.
La București, valorile termice vor continua să crească. Cerul va fi mai mult senin. Temporar vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 55…60 km/h. Temperatura maximă va fi de 14…15 grade.
La munte, vremea va fi predominant frumoasă și va continua să se încălzească, astfel încât regimul termic se va apropia de cel normal pentru această dată. Cerul va fi variabil în masivele sudice și mai mult senin în rest. Pe parcursul zilei, vântul va avea intensificări cu viteze de peste 70…80 km/h îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură.