Procurorii vrânceni l-au reținut, marți seară, pe primarul orașului Mărășești.
Potrivit Ziarului de Vrancea, social-democratul Valerică Chitic este suspectat de favorizarea unui apropiat la atribuirea unui contract public, fals intelectual și delapidare.
O firmă – al cărei patron este prieten al edilului – și-a adjudecat în mod suspect distribuirea de hrană caldă, în regim de catering, pentru preșcolarii și elevii Liceului Tehnologic din Mărășești.
Marți dimineață, “mascații” au descins pentru percheziții la Primăria Mărășești, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane.
—
Într-un balet al penibilului politic, partidele din coaliția de guvernare își pasează responsabilitate găsirii unor soluții pentru scumpirea carburanților.
Insistând pe impunerea unui preț maximal la pompă, prin plafonare tarfilelor sau limitarea adaosului comercial, PSD a cerut ca ministrul liberal al Energiei să ofere rapid un plan.
De cealaltă parte, PNL consideră că evoluția prețului poate fi temperată doar prin măsuri fiscale, iar – de aceea – ministrul social-democrat al Finanţelor ar trebui să spună dacă sunt bani la buget pentru o eventuală plafonare a tarifelor la benzină și motorină.
Potrivit liberalilor, sunt necesare rapoarte de piață ale Consiliul Concurenței și Autorității pentru Protecția Consumatorului.
O analiză a asociației “Energia inteligentă” arată, în schimb, că “soluția optimă” ar fi scăderea taxelor.
În lipsa oricărei intervenții, litrul de motorină poate depăși pragul psihologic de 10 lei, potrivit estimărilor.
Profesor de economie, Cristian Năsulea a atras atenția, la Europa FM, că vehiculata plafonarea la 7 lei pe litru de combustibil nu va avea efectele scontate, putând determina furnizorii să își redirecționeze stocurile pe alte piețe.
Alți analiști sunt de părere că șoferul român trebuie să conștientizeze că, în situații de criză ca aceasta, carburantul este un produs scump și de aceea ar trebui să își limiteze consumul.
De pe margine, opoziția politică a depus o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei.
Uniunea Salvați România – care militează pe reducerea TVA – îl critică pe liberalul Virgil Popescu pentru proasta gestionare a problemei scumpirii carburanţilor.
—
Un exercițiu de penibilitate a făcut USR la rândul său, în Parlament.
Moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Educaţiei a obţinut mai puţine voturi decât semnături. Documentul a fost iniţiat de 52 de deputaţi Uniunii Salvați România.
USR a criticat că, în mandatul liberalului Sorin Cîmpeanu, învățământul a ajuns să primească mai puțin de 2,3% din Produsul Intern Brut, unul din cele mai reduse procente din ultimii 30 de ani, şi cu mult sub ţinta de 6% prevăzută în Legea educaţiei naţionale.
Totodată, opoziția a deplâns salarizarea profesorilor și faptul că problema plagiatelor nu și-a găsit rezolvarea.
În replică, ministrul Sorin Cîmpeanu consideră că lista de critici nu reflectă realitatea, iar efectele reformelor pe care le-a inițiat se vor vedea pe termen lung.
—
Comunitatea Declic protestează la Guvern, miercuri, față de controversatele modificări plănuite la legile siguranței naționale.
Manifestația este programată la ora 11.00.
O schiță cu prevederile noilor legi a ajuns în presă și a revoltat societatea civilă, care a condamnat sporirea puterilor de care se bucură serviciile de informații.
Între altele, scandaloasă este obligația ca orice persoană să sprijine agenții în anchete la cerere.
—
Al 5-lea caz de variolă a maimuţei a fost diagnosticat în România. Infecția a fost confirmată de testele de laborator, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
În vârstă de 37 de ani, pacientul are o formă uşoară a bolii şi este izolat la domiciliu.
În România, primele cazuri de variolă a maimuţei la jumătatea acestei luni.
Medicii insistă să respectăm normele de igienă personală deprinse în pandemia de Covid. De asemenea, relațiile sexuale pasagere trebuie evitate.
—
Parlamentul a adoptat, marți, legea prin care elevii claselor a 8-a și cei mai mari vor putea avea cursuri opționale de educație pentru sănătate.
Pentru aceste ore, în care se va discuta inclusiv despre relații sexuale și graviditate, va fi necesar acordul scris al părinților.
Dezbaterile au fost marcate de apropouri vulgare la adresa unor doamne parlamentar. Legea mai așteaptă acum promulgarea de către șeful statului.
“Avem cele mai multe mame minore din Europa”, și nicio instituție a statului “nu le ajută”, a spus sociologul Gelu Duminică, marți seară, la Europa FM.
Potrivit lui, din cele aproximativ 18.000 de fete aflate în această situație în România, vreo 900 au renunțat la școală.
—
Lipsa educației rutiere și pedepsele prea blânde se văd în numărul ridicat al accidentelor de mașină consemnate la nivel național.
România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană la tragedii produse pe șosele.
De la începutul anului, 650 de persoane au murit, iar 1.400 au ajuns la spital în stare gravă în urma accidentelor rutiere.
Prezent marți la o dezbatere publică, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că scutirea gravidelor de la portul centurii de siguranță este “inexplicabilă”.
Indisciplina pietonilor, care traversează adesea prin loc nepermis sau pe culoarea roșie a semaforului, face la rândul său victime.
—
Sindicatul Meridian susține că de vină pentru cozile din punctele de frontieră sunt “politicile dezastruoase de personal” ale conducerii Vămii.
Timpul de aşteptare la ieşirea camioanelor din ţară pe la Siret era, marți, de 16 ore.
—
Moartea subprefectul de Sălaj este anchetată. Virgil Ţurcaş a fost strivit sub greutatea unui foișor dărâmat de vânt. Alte 3 persoane au fost rănite ușor.
Subprefectul participa la un eveniment găzduit în curtea unui localnic din comuna Hurez. Procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
—
Trei bărbați au murit în comuna vrânceană Tănăsoaia pe când încercau să curețe o fântână.
Mai multe echipe de intervenție au ajuns la fața locului, dar manevrele de resuscitare au fost zadarnice.
—
Poliţiştii de frontieră maramureșeni au descoperit un transport ilegal de lemne în zona Borşa.
Urmărit în trafic, șoferul a devenit recalcitrant, sprijinit fiind de un complice. La fața locului, agenții – amenințați cu moartea – au chemat întăriri.
—
La Bacalaureat, aproape 3.500 de absolvenți de liceu au absentat, marți, de la proba obligatorie a profilului. Alți aproape 40 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă, potrivit Ministerului Educaţie.
Miercuri este programată proba la alegere a profilului şi a specializării.
—
Palatul Parlamentului este în șantier peste vară. Se lucrează la fațadă și la căile de acces ale Casei Poporului. Tavanul zonei de primire a turiștilor va fi refăcut.
—
Societatea de Transport București a semnat contracte cu 3 firme pentru a curăța autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în următoarea jumătate de an. Valoarea înțelegerii se ridică la 11 milioane de lei.
Nemulțumit de mizeria din mijloacele de transport în comun, directorul general al STB, Adrian Criț, declara în primăvară, pentru portalul Spotmedia, că vrea externalizarea serviciilor de curățenie.
—
Garda de Mediu a amendat Primăria Timişoara, marți, după ce comisarii au găsit într-un parc din zona centrală a oraşului iarba necosită. Sancțiunea se ridică la 10.000 de lei.
—
Ministerul Mediului și Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pregătesc un sistem de prevenire a incendiilor la gropile de gunoi, staţiile de depozitare şi sortare a deşeurilor.
Măsurile de prevenţie ar urma să fie introduse în procedura de autorizare a companiilor care își desfășoară activitatea în acest domeniu.
—
Ministerul Dezvoltării anunță că a actualizat reglementările privind construcţia şcolilor şi liceelor, astfel încât noile unităţi să fie mai sigure. Prevederile erau în vigoare de 25 de ani. Noile clădiri destinate învățământului vor trebui să fie prietenoase cu mediul.
—
Loteria bonurilor fiscale a fost oficial desfiinţată.
Inițiată în 2015 în timpul guvernării lui Victor Ponta, ca parte a unei strategii de luptă cu evaziunea fiscală, loteria consta în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani, persoanelor fizice care înscriau bonuri fiscale de la cumpărături.
—
Suedia s-a alăturat statelor europene care și-au întocmit planuri de urgenţă pentru a face faţă unei crize energetice.
Uniunea Europeană s-a bazat pe Rusia pentru aproape 40% din necesarul de gaz înainte de război.
Dependența ajunsese la 55% în cazul Germaniei. Țara se va confrunta cu o recesiune dacă livrările de gaze din Rusia se opresc complet, a avertizat o autoritate de reglementare în industrie de la Berlin.
La momentul actual, funcţionează la capacitate redusă conducta Nord Stream 1 din Marea Baltică, o rută vitală de aprovizionare către Germania, care caută de aceea surse alternative.
Și restul statelor europene depun eforturi pentru a-și asigura necesarul de gaze pentru sezonul rece.
Cotațiile au crescut exponenţial, ceea ce a dus la “explozia” inflaţiei pe continent.
—
În lupta pentru Donbas, ruşii au cucerit satul Toşkivka, situat la câţiva kilometri de Severodoneţk şi Lisiceansk.
”Bombardamente grele” continuă în zonă, iar pagubele sunt catastrofale.
Forțele ucrainene au atacat Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic pe care trupele ruse l-au cucerit la scurt timp după izbucnirea ostilităților în februarie.
Moscova susține că a respins ofensiva. Potrivit Rusiei, mai multe drone au fost distruse, iar proiectilele lansate au fost interceptate.
La Kremlin, în faţa absolvenţilor academiilor militare, președintele Vladimir Putin s-a declarat “mândru” de faptele soldaților de pe frontul ucrainean şi a anunţat că, în acest an, puternica rachetă balistică intercontinentală Sarmat va intra în dotarea forțelor armate.
Un avion militar Suhoi s-a prăbușit în regiunea Rostov, aflată la granița cu Ucraina. Presa de la Moscova invocă o defecțiune tehnică. Este, totuși, al doilea astfel de avion pe care rușii îl pierd în ultima săptămână.
După săptămâni de negociere cu aliaţii occidentali, Ucraina a primit tunuri autopropulsate de fabricație germană, capabile să lovească ținte aflate la 40 de kilometri distanță.
Sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei, Procuratura Ucrainei a reţinut un oficial guvernamental de rang înalt şi un funcționar din Camera de Comerţ.
Serviciul de Securitate de la Kiev nu a dezvăluit identitatea celor doi, care ar fi divulgat “inamicului” diverse informații, inclusiv despre capacitatea de apărare.
Într-o declaraţie, SBU a precizat că a desfăşurat o “operaţiune specială în mai multe etape” pentru a neutraliza activitatea de spionaj.
Într-o înregistrare video, cei doi admit că au colaborat cu Moscova. Este neclar dacă mărturisirea s-a făcut sau nu sub constrângere.
Rusia i-a plătit pe suspecţi pentru fiecare misiune îndeplinită, în funcţie de nivelul de secretizare şi de importanţa informaţiilor.
La 22 iunie, atât Rusia, cât și Ucraina comemorează victimele invaziei naziste asupra Uniunii Sovietice, la ordinul lui Adolf Hitler, de acum 81 de ani. Istoricii estimează că în cel de-al Doilea Război Mondial au murit aproape 27 de milioane de soldaţi şi civili sovietici.
—
În Marea Britanie, prima zi a grevei angajaților feroviari a perturbat traficul trenurilor. Doar 2 din 10 garnituri au circulat, marți, în Regat.
Zile de protest vor mai fi organizate joi și sâmbătă, amenințând buna desfășurare a festivalului muzical Glastonbury.
Întrucât transportul feroviar britanic este privatizat în totalitate, guvernul de la Londra nu este parte a conflictului de muncă.
Premierul Boris Johnson a avertizat, totuși, că o eventuală creștere a salariilor va alimenta inflația.
—
După triumful reușit la 200 de metri liber de la Mondialele de natație, David Popovici s-a calificat și în finala probei de 100 de metri liber.
În vârstă de 17 ani, românul a reușit să parcurgă cele două lungimi de bazin în 47,13 secunde în semifinale.
Rezultatul reprezintă un nou record pentru juniori reușit de David Popovici, intrar în galeria unor înotători ca americanul Michael Phelps sau australianul Ian Thorpe.
Finala probei de 100 de metri liber este programată miercuri seară.
—
Simona Halep (19 WTA) s-a calificat, marți seară, în turul secund al turneului de tenis de la Bad Homburg (Germania).
Reușind o revenire spectaculoasă, românca a eliminat-o pe jucătoarea cehă Kateřina Siniaková (63 WTA), scor 4-6, 6-3, 6-4.
În runda următoare, Simona Halep se va duela miercuri, după ora 19.00, cu slovena Tamara Zidansek (58 WTA).
Raluca Olaru şi partenera sa ucraineană s-au calificat în sferturile probei de dublu.
—
Antrenorul Bogdan Andone a semnat, marți, un contract pe două sezoane cu Politehnica Timişoara.
În vârstă de 47 de ani, tehnicianul preia banca echipei pentru a doua oară în carieră. Primul său mandat în alb-violet s-a desfăşurat în ediţia 2017-2018 a Ligii secunde.
—
FCSB l-a recrutat pe francezul de origine algeriană Rachid Bouhenna, care a evoluat pentru CFR Cluj în sezonul trecut.
În vârstă de 30 de ani, fotbalistul era liber de contract după despărțirea de gruparea ardeleană.
Rachid Bouhenna a făcut, ieri, primul antrenament alături de colegii din FCSB.
—
Micii tricolori au fost învinși de francezi, care s-au impus cu 2-1.
Golul de onoare a fost înscris de Andrei Coubiș.
—
Naţionala de baschet masculin a României se reunește, miercuri, la Timişoara.
Tricolorii pregătesc partidele cu Luxemburg (30 iunie) şi Albania (3 iulie), din grupa B a precalificărilor pentru Eurobasket 2025.
Înaintea acestor partide, România este lider cu 4 puncte (2 partide), urmată de Luxemburg şi Albania, tot 4 puncte, dar din trei meciuri. În primele dispute din grupa B, tricolorii au învins Luxemburg, cu 73-70, şi Albania, cu 101-84.
Meciurile din faza a doua a precalificărilor se vor juca în august, noiembrie şi februarie 2023.
—
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul de decorare a sportivilor români care au obţinut rezultate la Jocurile Invictus de la Haga din acest an.
Sub drapel tricolor, echipa de arc olimpic, formată din Emil Cojocaru, Iulian Căpăţînă şi Eduard Romila, a cucerit medalia de aur.
Valentin Ciolan a obţinut medalia de argint în proba de aruncare a bilei de 3 kilograme.
—
Șeful statului a promulgat legea prin care 24 iunie devine oficial Ziua Iei, bluza tradițională românească. În ultimii ani, sărbătoarea – inițiativă a comunităţii online “La Blouse Roumaine” – a fost celebrată de Sânziene.
—
Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a transmis, marţi seară, o serie de recomandări la achiziţionarea produselor pe durata caniculei.
Șef al Direcției de Control din cadrul ANPC, Paul Anghel a atras atenția că alimentele trebuie cumpărate doar din locuri autorizate şi trebuie verificată valabilitatea şi caracteristicile acestora.
—
Vremea va fi caldă în regiunile sudice, local călduroasă în orele după-amiezii, iar în restul teritoriului se va menține apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și averse pe parcursul zilei izolat în nord-est. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în Moldova, unde vor fi viteze de 55…75 km/h, dar la cote mai reduse și pe areale mai restrânse și în Carpații Meridionali și Orientali, în Transilvania, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 25 și 32 de grade.
La București, vremea va fi frumoasă, dar și călduroasă în orele după-amiezii. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 30…32 de grade.
În zonele de munte, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare pe parcursul zilei în Carpații Orientali, unde vor fi posibile ploi slabe, iar noaptea înnorările se vor accentua în Munții Banatului și în vestul Carpaților Meridionali, unde local vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări mai ales pe crestele Carpaților Meridionali și Orientali. Temperaturile diurne vor fi în scădere față de cele din ziua precedentă, în schimb cele nocturne vor crește.
Pe litoral, vremea se va răcori față de ziua precedentă și va fi vântoasă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 și 27 de grade, iar cele minime se vor încadra între 16 și 18 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare mai ales ziua (rafale în general de 55…70 km/h).
Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 21 și 23 de grade.