Confidenţialitate

INFOMANIA • 22 februarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un val de condamnări internaționale a urmat, în noaptea de luni spre marți, deciziei președintelui rus de a recunoaşte independența regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, ordonând desfășurarea de trupe în regiune, chipurile pentru “menținerea păcii”.

Bucureștiul s-a alăturat, luni seară, cancelariilor lumii care au denunțat “o încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

Într-un mesaj publicat online, președintele Klaus Iohannis a transmis că România sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Potrivit lui, “comunitatea internaţională trebuie să sancţioneze ferm, imediat şi fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei”.

La cererea Ucrainei, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite este întrunit, marți dimineață, în ședință de urgență la New York.

În deschiderea întrevederii, Rosemary DiCarlo, adjunct al ONU, a denunţat decizia preşedintelui Vladimir Putin. Rusia este membru permanent, cu drept de veto astfel că nu pot fi decise eventuale sancțiuni.

Ministerul de Externe de la București le-a cerut cetățenilor români să părăsească imediat Ucraina, țară pentru care a ridicat la maxim nivelul de alertă. Premierul Nicolae Ciucă spunea, aseară, că guvernul nu a primit, deocamdată, solicitări de repatriere.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că Rusia încalcă acordurile de pace de la Minsk, semnate după anexarea peninsulei Crimeea, în urmă cu 8 ani.

Într-o primă etapă, administraţia de la Washington a anunțat că interzice noi investiții, schimburi comerciale și finanțări americane în Donețk și Lugansk. Statele Unite au decis, totodată, retragerea personalului diplomatic din Ucraina şi transferul în Polonia, “până la stabilizarea situaţiei”.

Prin vocea președintelui Emmanuel Macron, Franța cere “sancţiuni europene ţintite”.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, susține că recunoașterea regiunilor secesioniste “erodează eforturile de soluţionare a conflictului”.

Adjunct al NATO, Mircea Geoană a transmis că sancţiunile la adresa Federaţiei Ruse “sunt pregătite”, iar în cazul în care aceasta va interveni militar împotriva Ucrainei, urmând a fi “cuprinzătoare” și activate “neîntârziat”.

Într-un discurs către națiune rostit pe un ton nervos și amenințător, cu nostalgii față de Rusia imperială, Vladimir Putin a spus că “Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia bolșevică”, din care au fost “smulse teritorii”, arhitect fiind Vladimir Ilici Lenin.

Liderul de la Kremlin a menționat că, prin decizii politice, România și Ungaria au pierdut, alături de Rusia, teritorii în favoarea Ucrainei. În opinia sa, în prezent Ucraina este condusă “din exterior”, devenind “o colonie a Statelor Unite și intenționează să se doteze cu arme nucleare”.

De aceea, o eventuală “aderare a acesteia la NATO este o ameninţare directă la adresa securităţii Rusiei”, întrucât “armele occidentale ajung în Ucraina într-un flux continuu, sfidător”, a adăugat președintele rus.

Preşedintele ucrainean a anunțat că nu va accepta modificarea actualelor granițe. Volodimir Zelenski aşteaptă de la Occident un sprijin “clar” şi “eficent”.

Pe “frontul” diplomației, o întâlnire între Vladimir Putin și omologul american, Joe Biden, nu mai este atât de sigură cum a lăsat de înțeles președinția franceză alaltăseară, când obținuse acordul de principiu pentru un astfel de summit. Joi, orașul elvețian Geneva ar urma să găzduiască o întâlnire la nivel de miniștri de externe. Anthony Blinken și Serghei Lavrov au avut precedentul dialog săptămâna trecută, fără vreun rezultat concret.

Armata rusă a anunțat, luni, că a ucis “5 sabotori ucraineni”, aflați pe teritoriul rusesc și a distrus două blindate care ar fi încercat să îi recupereze. Kievul a negat orice implicare, adăugând că nu are trupe în zona respectivă.

Rebelii proruși au susținut că au găsit ”gropi comune cu cadavrele a sute de civili vorbitori de limbă rusă”. Statele Unite ale Americii consideră că aceste acuzații de genocid sunt pretexte pe care Rusia le fabrică pentru a justifica invazia Ucrainei. Și în 2014, Rusia a anexat în Crimeea sub pretextul că “apără cetățenii vorbitori de limbă rusă”.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au înregistrat în 48 de ore peste 3.200 de noi încălcări ale armistiţiului care ar trebui să fie în vigoare în estul Ucrainei, au precizat aceştia într-un comunicat de presă dat publicităţii în cursul nopţii de luni spre marţi.

Ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, a anunţat că, “în urma evaluării situaţiei” şi după „discuţii cu diverşi actori internaţionali”, a decis să instruiască personalul Ambasadei de la Kiev să îşi mute oficiile consulare la Liov, în vestul Ucrainei.

România va trimite Ucrainei, marți, 15.000 de pachete de analgezice, antiinflamatoare şi antibiotice, alături de peste 800 litri de dezinfectant, ca parte a unui ajutor european.

Autorităţile de la Kiev au cerut blocului comunitar asistenţă de urgenţă în materie de protecţie civilă.

Comisia Europeană coordonează livrarea de bunuri esenţiale pentru a sprijini populaţia civilă din Ucraina.

Alături de România, Austria, Franţa, Irlanda şi Slovenia s-au arătat dispuse să ajute.

La București, directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, este așteptat în Parlament, astăzi, pentru discuţii despre situaţia de securitate din zona extinsă a Mării Negre şi de pe flancul estic al NATO. Ședinţa este programată la ora 13 și 30 de minute.

“Republica Moldova rămâne ferm angajată să susţină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a transmis preşedintele Maia Sandu.

“Condamnăm ferm recunoaşterea de către Rusia a zonelor separatiste din regiunile Doneţk şi Lugansk din Ucraina. Acest lucru este în mod clar împotriva legii internaţionale. R. Moldova rămâne ferm angajată să susţină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, scrie șefa administrației de la Chișinău pe Twitter.

Un incendiu de proporţii a izbucnit, în noaptea de luni spre marţi, la o fabrică de mezeluri din oraşul prahovean Mizil. Flăcările s-au extins pe o suprafaţă de circa 7.000 de metri pătraţi. Cu arsuri la nivel feţei, doi pompieri au fost transportați la spital.

Coaliția dezbate, marți, măsurile propuse de guvern pentru a ține în frâu facturile la electricitate și gaze din aprilie, când expiră actuala schemă de compensare și plafonare. Sunt necesare soluţii pe termen lung.

Între variantele luate în calcul se numără scăderea TVA la energie, reducerea adaosului comercial al furnizorilor, dar și acordarea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, insistă că liberalizarea pieţei de energie s-a făcut haotic în timpul fostei guvernări de dreapta. Social-democrații vor majorarea capacităţilor de producţie, astfel încât România să capete independenţă energetică.

La rândul său liderul PNL, Florin Cîțu, propune un plan transpartinic prin care, în fiecare an, să fie alocate sume pentru investiţii în acest sector.

Cu majoritate de voturi, senatorii au adoptat, luni, ordonanţa de urgenţă a Guvernului care plafonează şi reglementează preţurile la energie şi gaze naturale pentru lunile februarie şi martie.

Documentul va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Furnizorii de energie se plângeau, luni, că nu au primit fondurile promise de stat pentru decontarea facturilor. În replică, ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că a început primele plăți.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat în dezbatere publică, luni, proiectul prin care se propune plafonarea polițelor de Răspundere Civilă Auto pe o perioadă de 6 luni. Guvernul trebuie să adopte în acest sens o hotărâre, care va intra în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Plafonarea ar urma să protejeze clienții de continua creștere a tarifelor RCA, în urma declarării falimentului companiei City Insurance.

Bilanțul epidemiologic își continuă tendința de scădere în România. Autoritățile sanitare au raportat, luni, mai puțin de 7.700 de noi de infecții cu SARS-CoV-2, la peste 31.000 de teste efectuate duminică.

Odată cu scăderea numărului de cazuri noi de Covid, centrele de testare vor începe să se închidă treptat. Testelor se vor face la medicul de familie, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Alte 85 de decese au fost asociate bolii Covid.

În spitale sunt internați peste 9.500 de pacienți cu SARS-CoV-2, un număr în creștere cu 400.

La Terapie Intensivă rămân peste 1.100 de bolnavi.

Evoluția cazurilor de la ATI va fi indicatorul pentru relaxarea restricțiilor, a amintit ministrul Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, în acest moment “nu se pune problema unui al șaselea val pandemic”.

Județul Suceava a ieșit din zona roșie.

Aproape 6.000 de doze anti-Covid au fost administrate în decursul a 24 de ore. În jur de o mie de persone au început o schemă de imunizare.

În Anglia, restricțiile sanitare vor fi înlocuite cu recomandări. De joi, va fi eliminată autoizolarea pentru persoanele care sunt testate pozitiv la SARS-CoV-2, a anunțat premierul Boris Johnson.

Potrivit șefului guvernului de la Londra, nivelurile de imunitate sunt ridicate în rândul populației grație campaniei de vaccinare, iar decesele sunt tot mai puține. În plus, există suficiente “mijloace” pentru a conviețui cu coronavirusul.

Experții în sănătate publică și opoziția laburistă critică strategia guvernului conservator.

După greva din ianuarie, 2.000 de salariați de la Societatea de Transport București sunt cercetați disciplinar.

Cinci zile nu au circulat autobuzele, tramvaiele și troleibuzele. După mai multe zile de discuții și plângeri în instanță, protestul sindical de la STB s-a încheiat.

Tribunalul București a suspendat hotărârile de Consiliu Local care stabileau exproprierile controversate din comuna Mogoșoaia. Uniunea Salvați România a anunțat, luni, această „victorie de etapă” împotriva primarului liberal Paul Precup, pe care îl acuză de mai multe ilegalități și că nu servește interesul comunității.

Agenţia Naţională de Integritate a reclamat la parchete cazurile a 6 foşti sau actuali poliţişti, unii dintre ei având funcţii de conducere în Ministerul de Interne. Potrivit ANI, toți aceștia au averi nejustificate şi nu au declarat venituri obţinute din jocuri de noroc.

Primar al Sectorului 3, Robert Negoiță este urmărit penal, alături de mai mulți foști și actuali subalterni, pentru abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. În vizorul procurorilor sunt mai mult de 50 acte adiționale la un contract de salubrizare cu firma ROSAL GRUP, prin care timp de 18 ani fie s-a prelungit înțelegerea, fie s-a mărit valoarea acesteia.

“Nu am acționat în afara legii. Am procedat în interesul comunității”, a reacționat Robert Negoiță.

Deputaţii au aprobat, după o ședință aprinsă, proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Competenţele controversatei structuri ar urma să fie preluate de parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Uniunea Salvați România denunță o desființare formală a SIIJ.

“O piatră legată de credibilitatea şi imaginea României a fost astăzi înlăturată”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, care este cameră decizională.

Senatorii au adoptat, luni, hotărârea de înfiinţare a Comisiei de anchetă a abuzurilor comisie asupra minorilor din centrele rezidenţiale.

Vicepreşedinte al forului legislativ, liberala Alina Gorghiu a precizat că pentru un copil care a fost abuzat, sub orice formă, este foarte greu să vorbească despre trauma lui, iar  atunci când o face, în cele mai multe situații el nu este crezut.

Parlamentari ai Uniunii Salvați România au protestat, luni, în foaierul Senatului, criticând “lipsa de reacţie” a Ministerului Mediului şi a celorlalte instituţii responsabile faţă de “poluarea masivă” a aerului din ultimele săptămâni din Bucureşti. Aleșii USR au purtat tricouri albe cu inscripţia “Ştiţi ce aer respirăm? / #VremAerCurat”.

Revenit, în weekend, la conducerea Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac respinge orice alianţă cu Alianța pentru Unirea Românilor. Potrivit lui, AUR este “un partid xenofob, un partid antieuropean, un partid extremist prin definiţie, prin comportament şi prin mesajele pe care le transmite”.

Un lot de pizza congelată de la Dr. Oetker a fost retras de la raft în magazine din București deoarece există un risc scăzut de contaminare cu un corp metalic.  De asemenea, producătorul de carne Anerol Fresh a retras produse de pui contaminate cu Salmonella din unele magazine din Oradea, Drobeta-Turnu Severin, Focșani și Galați.

Piaţa bucureșteană Gemeni a fost închisă temporar. Comisarii Protecţiei Consumatorilor au descoperit mai multe nereguli, precum comercializarea unor produse nesigure, și au dat amenzi în valoare de aproape 140.000 de lei.

Municipalitatea bucureșteană a început curăţenia de primăvară în Parcul Cişmigiu. Potrivit primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, se fac reparaţii curente pentru a pregăti realimentarea cu apă a lacului, dar şi reamenajarea spaţiului unde, în urmă cu câţiva ani, viețuiau păsări exotice.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenția că, pe Internet, există site-uri care copiază identitatea vizuală a unor companii bancare, magazine online sau platforme de tip marketplace, dar care în realitate găzduiesc pagini de phishing, prin care hackerii fură datele personale. Internauții sunt sfătuiți să participe la campania de conştientizare derulată online.

“Unde te poţi instrui pentru a identifica din timp tentative de fraudă din mediul online? Intră pe https://sigurantaonline.ro, fă testul şi vezi cât de pregătit eşti pentru a evita cele mai întâlnite ameninţări de pe net! Actualizează-ţi ulterior informaţiile de securitate pe care ai văzut că nu le stăpâneşti, tot de pe site. SigurantaOnline este o campanie de conştientizare derulată la nivel naţional de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor, care are ca principal obiectiv crearea unei rutine de securitate pentru utilizatorul obişnuit din România, o rutină care să-l facă mai puţin vulnerabil în faţa ameninţărilor din ce în ce mai dese şi mai complexe”, se precizează în anunțul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.

Descoperit în 1999, un asteroid (455176 sau 1999 VF22) se va afla, marți, la aproape 5,4 milioane de kilometri de Pământ. Este cea mai ”intimă” apropiere într-un secol, spun astonomii, care dau asigurări că nu există motive de îngrijorare. Distanța este de 14 ori mai mare decât cea dintre Terra și Lună. Cei care vor să vadă asteroidul au nevoie de un telescop bun sau să urmărească transmisiunile live de pe internet. Următoarea întâlnire este programată în februarie 2150, când noi nu vom mai fi martori.

Târgul Învie Tradiția oferă o întreagă colecție de mărțișoare lucrate manual de către meșteri populari. Modelele sunt reprezentative pentru toate zonele geografice ale țării. Mărțișoarele pot fi comandate și online.

Asociaţia Monumentum, care a iniţiat în urmă cu 6 ani proiectul “Ambulanţa pentru Monumente”, va interveni cu o echipă formată din 12 meşteri şi arhitecţi pentru salvarea bisericii evanghelice din satul bistriţean Vermeş, monument istoric vechi de şapte secole, care la începutul lunii februarie a fost afectată de prăbuşirea parţială a acoperişului sub greutatea zăpezii. Lucrările vor securiza această zonă a bisericii şi vor permite o intervenţie mai mare pregătită de Ambulanţă pentru luna septembrie a acestui an, potrivit organizației Petrus Italus Trust.

Biserica evanghelică fortificată din Vermeş, construită în forma sa actuală, este de factură gotic-târziu, din secolul XVI, însă înglobată în aceasta se află şi o parte din vechea biserică de secol XIV.  Cercetările au descoperit suprafeţe mari de pictură murală gotică, atât la interior, cât şi la exterior, care au supravieţuit modificărilor în stil baroc aduse bisericii în secolul XVIII. Din ansamblul bisericii fac parte turnul clopotniţă, zidul de incintă, casa parohială şi vechea şcoală săsească a satului.

Plantată în Grădina Botanică a Universităţii Cambridge în 1954, o clonă a „mărului lui Sir Isaac Newton” a fost doborâtă de vânt în timpul furtunii Eunice. Copacul este un vlăstar al arborelui original care l-ar fi inspirat pe fizicianul englez să formuleze teoria gravitaţiei urmărind căderea unui măr. Prevăzători, botaniștii au obținut alte trei “clone, după ce realizat altoiri de-a lungul ultimilor 3 ani.

Reîmpădurirea zonei de nord a insulei grecești Evia, devastată de incendiile forestiere de vara trecută, a început cu plantarea primilor 4.000 de copaci. Peste 40.000 de hectare au fost mistuite de flăcări timp de două săptămâni, o treime din partea de nord a insulei, şi mii de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele, însă din fericire incendiul nu a provocat victime.

În a 27-a etapă de Ligii 1, CS Universitatea Craiova a învins Academica Clinceni, luni seară, cu 2-1. Oltenii au bifat a treia victorie consecutivă.

Tot luni, FC Argeș s-a impus pe terenul Farul Constanța, scor 1-0. Golul victoriei a fost marcat de Iasmin Latovlevici, în minutul 89.

Piteștenii sunt la un punct de locul 6 în clasament, poziție de play-off.

Clubul de fotbal Gaz Metan va fi din nou depunctat întrucât nu a reușit să plătească datoriile de 70.000 de euro către fostul antrenor Mihai Teja și doi dintre membrii staff-ului acestuia. Medieșenii rămân cu 16 puncte în clasament, la egalitate cu Dinamo.

Gaz Metan Mediaș are termen, săptămâna aceasta, să achite o datorie de 110.000 de euro către fotbalistul Robert Deaconu. În caz contrar, echipa sibiană va fi din nou depunctată.

După o pauză de 3 luni, sârbul Novak Djokovic a revenit în circuitul tenisului mondial cu o victorie împotriva italianului Lorenzo Musetti (58 ATP), scor 6-3, 6-3 la Dubai. Liderul ATP le-a mulțumit fanilor pentru atmosfera creată în tribune.

În turul secund al turneului din Emiratele Arabe Unite, Novak Djokovic îl va întâlni pe învingătorul partidei dintre rusul Karen Khachanov (26 ATP) și australianul Alex De Minaur (32 ATP), care este programată marți.

Ajunsă pe tabloul principal al turneului de tenis de la Doha din postura de lucky loser, Jaqueline Cristian (71 WTA) a produs marea surpriză, eliminând-o pe jucătoare kazahă Elena Rybakina (20 WTA), una dintre favoritele competiției, scor 6-4, 6-3, după o oră și 23 minute de joc.

În turul secund, Jaqueline Cristian o va înfrunta, marți, de la ora 14 și 30 de minute, pe rusoaica Daria Kasatkina (28 WTA), care în runda inaugurală a trecut de australianca Ajla Tomljanovic (38 WTA), scor 6-4, 7-6, 6-2.

Simona Halep (27 WTA) nu a reușit să treacă de primul tur, fiind învinsă de jucătoarea franceză Caroline Garcia (76 WTA), beneficiară a unui wild card, care s-a impus cu scorul 6-4, 6-3.

La rândul său, Irina Begu (55 WTA) a fost eliminată de cehoaica Petra Kvitova (27 WTA), scor 6-3, 6-1, într-un meci de doar 55 de minute.

Sorana Cîrstea (31 WTA) a pierdut duelul cu iberica Garbine Muguruza, scor 7-6, 6-1.

Una dintre favoritele competiției din capitala qatariotă, ucraineanca Elina Svitolina (15 WTA) a cedat în fața cehoaicei Tereza Martincova (42 WTA), după un meci întins pe durata a 3 ore, scor 6-7, 7-5, 7-6.

La revenirea din China, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a mărturisit că nu poate fi mulţumit de rezultatele obţinute de delegația tricoloră la Jocurile Olimpice de iarnă. Potrivit lui Mihai Covaliu, în unele probe în care s-au înregistrat clasări dezamăgitoare.

“Vorbim de sutimi de secundă, zecimi de secundă în lupta pentru medalii şi noi am venit la una, două, trei secunde. Deja sunt timpi foarte mari care pot fi recuperaţi foarte greu. E vorba de foarte multă muncă în spate, sunt lucruri extrem de importante de care trebuie să se ţină seama, vorbim apoi de selecţie, de obiective. După cum ştiţi, federaţiile şi-au asumat ca obiectiv pentru aceste jocuri olimpice o medalie şi două locuri în top 10. S-a obţinut doar o clasare pe locul 9, la sanie, pe echipe, şi asta spune multe. Trebuie să fim mai atenţi atunci când ne evaluăm şansele. Pentru a stabili nişte obiective să vedem cu cine, cu ce sportivi, cu ce antrenori, cu ce tehnicieni. Nu este posibil să vii la Jocurile Olimpice şi să spui că ai pregătit ceva şi de fapt rezultatele de aici să te surprindă în mod neplăcut”, a punctat șeful COSR.

Locul 9 din proba de ştafetă a concursului de sanie (Raluca Strămăturaru, Valentin Creţu, Marian Gîtlan/Darius Şerban) reprezintă cea mai bună clasare a sportivilor români la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.  Pe lângă clasarea ştafetei de sanie, rezultate notabile la Beijing au mai avut Andreea Grecu (locul 12 la monobob), echipajul masclin de bob-4 format din Mihai Tentea, Raul Dobre, Ciprian Daroczi și Cristian Radu (locul 13), precum şi băieţii din proba de dublu la sanie, anume Marian Gîtlan și Darius Şerban (locul 14).

Cerul va avea înnorări și va ploua, pe arii restrânse în sudul și estul țării și doar izolat în rest. La munte local se vor semnala precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în Carpații Meridionali, mai ales pe creste, iar pe alocuri și la intensități mai mici și în sud-vest. Valorile termice, deși ușor mai scăzute decât în ziua precedentă, cu precădere în regiunile intracarpatice, se vor situa în continuare peste mediile multianuale în majoritatea zonelor; maximele se vor încadra, în general, între 5 și 14 grade. Pe suprafețe restrânse dimineața va fi ceață.

La București, valorile termice se vor situa în continuare peste mediile multianuale specifice pentru ultima decadă a lunii februarie. Astfel, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 14 grade. Cerul va avea înnorări și trecător va ploua. Vântul va sufla slab și moderat.

În zonele de munte, cerul va avea înnorări temporare. Precipitații mixte sunt posibile local în Carpații Meridionali și pe arii restrânse în restul zonei montane. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona Carpaților Meridionali, îndeosebi pe creste. Valorile de temperatură vor fi mai coborâte decât în ziua precedentă.