Confidenţialitate

INFOMANIA • 22 decembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aflat în vizită la Washington, președintele ucrainean s-a adresat Congresului, unde a cerut arme suplimentare pentru ca țara lui să se poată apăra în fața invadatorilor ruși.

Volodimir Zelenski a mulțumit administrației conduse de democratul Joe Biden, opoziției republicane și întregului poporului american pentru susținerea “indispensabilă” oferită.

O “pace justă” cu Rusia nu înseamnă compromisuri cu privire la suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, a punctat acesta.

Potrivit lui, “tot ajutorul acordat până în acest punct nu trebuie privit a o acţiune de caritate, ci ca o investiţie pe termen mediu în securitatea globală”.

Este prima deplasare externă a liderului de la Kiev de la izbucnirea războiului în urmă cu aproape 10 luni.

La rândul său, liderul de la Casa Albă i-a spus lui Volodimir Zelenski că mărețul popor ucrainean este o sursă de inspirație pentru întreaga lume, acuzând Rusia că a încercat să „folosească iarna ca pe armă”, prin bombardarea instalațiilor energetice ale Ucrainei.

Potrivit lui, SUA vor “continua să consolideze capacitatea Ucrainei de a se apăra”.

Prin vocea șefului diplomației Antony Blinken, Statele Unite au anunțat că vor oferi un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoarea de 2 miliarde de dolari. Noul pachet de asistență va include și un sistem defensiv de rachete Patriot.

Tot miercuri, Senatul SUA a confirmat-o pe Lynne Tracy ca ambasador în Rusia, prima femeie care va ocupa acest post.

De la Moscova, unde a participat la o reuniune cu șefii armatei, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că războiul va continua, iar trupele vor primi armamentul de care au nevoie.
Potrivit lui, racheta hipersonică Sarmat este operațională și va fi gata de desfășurare în viitorul apropiat.

Ministrul rus Apărării, Serghei Şoigu, a propus sporirea efectivelor militare și creșterea vârstei de recrutare, pentru a include cetăţenii ruşi cu vârste între 21 și 30 de ani.

Liderul de la Kremlin l-a trimis la Beijing pe Dmitri Medvedev, unul dintre principalii săi colaboratori, fost premier și președinte. Președintele chinez Xi Jinping și-a păstrat tonul, îndemânând ambele părți la găsirea unei soluții diplomatice pentru pace.

Avertizând că în Kosovo există riscul izbucnirii unui conflict armat din cauza intensificării tensiunilor interetnice, premierul sârb, Ana Brnabici, a pledat pentru menţinerea păcii.

Autoritățile kosovare plănuiau să organizeze alegeri locale în zonele locuite de etnici sârbi. Pe fondul tensiunilor, scrutinul a fost amânat până în aprilie. S-a renunțat și la planul care prevedea montarea de numere de înmatriculare kosovare la autoturismele etnicilor sârbi din Kosovo.

Fostă provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, Kosovo şi-a proclamat independenţa în 2008. Belgradul nu recunoaşte independenţa acest statut şi îi încurajează pe etnicii sârbi să sfideze autorităţile de la Priştina, care vor să îşi exercite suveranitatea pe întregul teritoriu.

Cei mai mulți dintre români își vor petrece sărbătorile acasă sau la rude. Doar unul din 10 a ales să plece în vacanță fie în țară, fie în străinătate – potrivit unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research).

Pentru majoritatea respondenților, cea mai mare parte a bugetului alocat Crăciunului va fi cheltuită pe mâncare și, mai apoi, pe cadouri. Hainele, parfumurile și bijuterii sunt cele mai dorite daruri.

Suma medie ce va fi cheltuită anul acesta este de 1.350 de lei, cu doar 45 de lei mai mult decât anul trecut. Dacă ținem cont că inflația este de 15%, tragem concluzia că anul acesta Crăciunul va fi mai sărăcăcios pentru români.

Liderii Blocului Naţional Sindical anticipează că noul an va fi marcat de proteste încă din prima lună, motivul fiind salariile mici ale unor categorii precum poliţiştii şi profesorii.

BNS este una dintre cele cinci mari confederaţii sindicale reprezentative din România. Confederaţia reuneşte aproximativ 320.000 de membri de sindicat care lucrează în companii private sau în sectorul public.

De la 1 ianuarie, persoanele care nu cotizează la sistemul de Sănătate vor beneficia de mai multe consultaţii gratuite la medicul de familie.

Până acum, cabinetele le ofereau neasiguraţilor, al căror număr este estimat la două milioane, o consultaţie privind starea generală de sănătate, o consultație pentru boli infecto-contagioase și servicii de planificare familială o dată pe an.

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, extinderea pachetului minim de servicii medicale are ca scop, spre exemplu, depistarea bolilor transmisibile și vine în urma unui acord cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Medicii de familie spun că modificare legislativă va încărca suplimentar agenda de programări. De suferit sunt persoanele care plătesc CASS şi care nu vor avea vreo prioritate.

La propunerea primarului Nicușor Dan, Consiliul General al Capitalei supune votului, joi, noi tarife pentru parcare în oras. Actualul sistem de taxare ar urma să fie eliminat.

De la 1 martie anul viitor, ora pe parcare va costa 5 lei în București, indiferent de zonă.

Tariful nu va mai crește, ca în prezent, după un anumit număr de ore de staționare.

Atât persoanele fizice, cât și angajații instituțiilor ar urma să achite parcarea.

Viceprimarul Stelian Bujduveanu a înștiințat instituțiile locale și centrale că le va elimina gratuitățile.

Un deţinut de la Penitenciarul Jilava, care primise permisiunea de a ieşi din unitate, este căutat de autorităţi după ce nu a revenit în detenţie la ora stabilită.

Individul era condamnat definitiv la 4 ani şi 4 luni de închisoare pentru infracţiunea de tâlhărie calificată şi executa pedeapsa în regim deschis.

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, percheziţii în judeţele Prahova, Ialomiţa şi Constanţa la persoane bănuite că ar fi recrutat mai multe minore pe care le-ar fi obligat să se prostitueze.

Sub pretextul unor relaţii sentimentale, unul dintre membrii grupului racola fete prin intermediul unor reţele de socializare.

Ulterior, portivit DIICOT, victimele transportate şi cazate în apartamente închiriate în diferite localităţi din România, situate pe raza judeţelor Constanţa, Ialomiţa, Buzău, Prahova, Alba, Timiş şi Argeş, iar, în vederea atragerii potenţialilor clienţi, membrii grupului ar fi postat anunţuri telefonice pe diverse site-uri de internet.

Poliţiştii orașului băcăuan Oneşti cercetează mai bărbaţi, membri ai unor cete de colindători, care intenţionau să meargă pe drumul naţional 11 cu făclii şi tobe.

Grupul perturba ordinea şi liniştea publică.

Fost ministru al Apărării, Mircea Duşa a fost înmormântat, cu onoruri militare, în cimitirul din comuna Sâncraiu de Mureş.

La funeralii au luat parte militari ai Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazul”.

Fost șef al ISU Hunedoara, Viorel Demean s-a împușcat accidental în piept cu pistolul pe care îl deţine legal, fiind spitalizat. În vârstă de 47 de ani, colonelul s-a pensionat la 1 decembrie.

Polițiștii au început o anchetă.

Procurorii vâlceni au trimis în judecată un bărbat acuzat că şi-a violat verişoara în vârstă de 12 ani.

Individul este purtător al virusului HIV şi i-a ascuns acest lucru victimei.

În Canada, 8 adolescente sunt suspectate că au agresat mortal un om al străzii, la Toronto. Victima a fost înjunghiată până când rănile i-au provocat decesul.

Cu vârste între 13 şi 16 ani, fetele s-au cunoscut pe reţele de socializare online și ar fi avut anterior un conflict cu bărbatul ucis.

Activiști de mediu din “Generația Trecută” au tăiat vârful pomului de Crăciun din fața Porții Brandenburg. Grupul susține că guvernul de la Berlin vede “doar vârful dezastrului” reprezentat de catastrofa climatică în desfășurare.

Pentru a ajunge la vârful bradului, înalt de 15 metri, activiștii au folosit o autoutilitară cu o platformă de ridicare.

Poliția a anunțat că a intervenit și a dispus sancțiuni.

În Israel, Benjamin Netanyahu a anunţat că a reuşit să formeze un nou guvern cu câteva minute înainte de expirarea termenului limită pentru acest demers.

Negocierile politice s-au dovedit dure și mult mai îndelungate decât s-a anticipat inițial.

Cu o majoritate de 64 de fotolii din cele 120 ale Knesset-ului, executivul de coaliție va fi format din Likud şi aliaţii săi ultraortodocşi şi ultranaţionalişti.

Concediat de FC Botoșani, brazilianul Mateus Criciuma Santos va semna cu Farul Constanța.

În schimb, echipa din nordul Moldovei l-a recrutat pe Cătălin Golofca, liber de contract după plecarea de la Sepsi Sf. Gheorghe.

În paralel cu federația italiană de fotbal, UEFA investighează situația financiară a clubului Juventus.

Se verifică eventuale încălcări ale fair-play-ului financiar și ale normelor pentru acordarea licenței de a participa în cupele europene.

Există suspiciuni că oficialii Juventus au falsificat documente, pe lângă neregulile cu plata datoriilor avute către jucători.

“Bătrâna Doamnă” riscă de la o amendă, până la deposedarea de trofee și excluderea din competițiile continentale în stagiunea viitoare.

Doi tineri clujeni nevăzători au reuşit să urce, în premieră pentru România, pe vârful Aconcagua, la 6.962 de metri altitudine, cel mai înalt vârf muntos din America de Sud.

Cei doi au fost însoţiţi de alpiniştii Teofil Vlad și Anca Mihuţescu.

Pentru a obţine o aclimatizare corectă, echipa a urcat muntele lent, instalându-şi tabere la altitudini tot mai ridicate.

Născut fără vedere, Alex Benchea are 23 de ani şi este student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca.

Răzvan Nedu are 25 ani şi este căpitanul Lotului Naţional de Paraclimbing, vicecampion mondial la paraclimbing şi instructor de escaladă la Centrul Climb Again.

Ridicat într-o lună în condiții meteo dintre cele mai dificile, Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac se deschide, joi, pentru vizitatori şi turişti. Pentru moment, construcția are zece camere, denumite după capitale europene.

Echipa de muncitori a folosit zăpada adunată din căldarea lacului Bâlea, ”mortarul” compus din zăpadă şi apă, precum şi cărămizile de gheaţă tăiate din calota lacului glaciar. De asemenea, decorul şi ”mobilierul” interior sunt realizate din gheaţă.

Temperatura din incintă variază între -1 şi +2 grade Celsius.

Primii turişti ce îşi vor petrece noaptea la Hotelul de Gheaţă sunt clienţi ai unui vechi colaborator, o companie britanică de sejururi.

De altfel, în această iarnă, majoritatea oaspeţilor vor fi din Regatul Unit.

Luna viitoare, la Bâlea Lac va fi deschisă și Biserica de Gheaţă.

Persoanele care doresc să viziteze Hotelul de Gheaţă pot ajunge de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac cu telecabina, singura modalitate de acces disponibilă în sezonul rece.

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale în ultima decadă a lunii decembrie în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în zonele montane și submontane și în Dobrogea. Cerul va avea înnorări, iar mai ales spre seară va ploua slab, pe arii restrânse în Banat, Crișana și Maramureș.

În zona montană înaltă, în general la altitudini mai mari de 1500 m vor fi precipitații mixte. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, dar în prima parte a zilei local va fi nebulozitate joasă sau ceață, iar trecător vor fi condiții de burniță sau fulguială. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă.

Temperaturile maxime se vor încadra între 2 și 12 grade, cu valori ușor mai scăzute în sudul Olteniei.

Cerul va avea înnorări și mai ales în a doua parte a zilei și noaptea va ploua slab, iar la altitudini mai mari de 1500 m vor fi precipitații mixte, local în Carpații Occidentali și izolat în celelalte masive. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele Carpaților Orientali, în a doua parte a intervalului. Valorile termice deși vor fi în scădere față de ziua precedentă, se vor situa peste cele normale la această dată.

La București, în prima parte a zilei vor fi înnorări și ceață, iar după-amiaza cerul va fi variabil. Temperatura maximă va fi de 3…5 grade. Vântul va sufla slab până la moderat.