Radarele fixe ar putea reveni pe șoselele din România. Ministerul Transporturilor a publicat în dezbatere publică un proiect de lege în acest sens. Sistemul integrat se va numi ”e-Sigur”, iar finanțarea necesară se regăsește în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Urmând a fi montate pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, camerele video speciale vor monitoriza și comportamentul șoferilor, mai cu seamă cel agresiv, dar vor putea înregistra și traversarea pietonilor pe culoarea roșie a semaforului.
Sistemul va putea accesa mai multe baze de date ale statului cum ar fi sistemul informatic național de evidență a permiselor de conducere.
Proiectul se află în dezbatere publică până la finalul acestei luni.
România a mai avut radare fixe pe șoselele de mare viteză în urmă cu 10 ani.
—
Un motociclist a murit la ieşirea din Arad, în zona industrială a orașului, după ce a intrat în coliziune cu un autobuz cu pasageri.
În vârstă de 21 de ani, tânărul a ajuns sub roţile vehiculului și nu a mai putut fi salvat.
—
Un protest sindical este programat, vineri, la Palatul Cotroceni.
“Caravana sărăciei” a adunat, în fața sediului Guvernului, mii de persoane.
La apelul confederației sindicale „Cartel Alfa”, oamenii au mărșăluit prin București, cerând majorări de salarii și pensii, dar și demisia ministrului Energiei, considerându-l pe Virgil Popescu responsabil de actuala criză.
Din străinătate, șeful statului a transmis că se impune corelarea salariilor “într-un fel rezonabil” cu inflația crescândă. Din țară, premierul Nicolae Ciucă a avansat o creștere de 15%.
Cât privește pensiile, președintele crede ar trebui să fie majorate cu mai mult decât au anunțat guvernanții, dar admite că nu știe dacă bugetul permite o creștere care să compenseze inflația.
Aflat la Bruxelles, unde liderii europeni dezbat, pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, soluții la actuală criza energetică, președintele Klaus Iohannis s-a dat exemplu, spunând că întotdeauna a evitat “risipa”.
“Nu am niciodată o temperatură exagerat de mare în casă, nici temperatura apei calde nu este foarte mare. Electricitatea se foloseşte atunci când chiar trebuie”, a punctat șeful statului, care a atras atenția că subvenționarea preţului la energie nu poate fi un plan pe termen lung.
Klaus Iohannis vrea ca de sprijin să beneficieze doar consumatorul vulnerabil. Întreprinderile ar putea fi, de asemenea, sprijinite diferențiat.
Președintele așteaptă rezultatul discuțiilor pe care liderii coaliției de guvernare le au cu experții pe tema revenirii temporare la tarife reglementate la energie.
Piața a fost liberalizată la începutul anului trecut. Înainte de a guverna împreună, social-democrații i-au criticat pe liberali pentru modul în care s-a realizat procesul.
România susține ideea achiziției în comun a gazelor în Uniunea Europeană și este dispusă să se alăture unei astfel de platforme.
Klaus Iohannis a mai anunţat că va promulga legile Justiţiei dacă acestea trec de controlul Curţii Constituţionale, unde au fost reclamate de Uniunea Salvați România şi Forţa Dreptei.
Președintele a salutat, de asemenea, votul covârşitor din Parlamentul European pentru rezoluţia care susține aderarea României la spațiul de liberă circulație Schengen. “Acum avem o şansă, însă nu avem o garanţie”, a subliniat șeful statului.
Parlamentul olandez a adoptat, joi, o rezoluţie prin care cere guvernului să nu încuviințeze aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, având temeri despre amploarea corupției și a crimei organizate din cele două țări.
Unele surse susțin că Olanda ar putea să convingă președinția cehă a Uniunii Europene să nu pună subiectul pe ordinea de zi a Consiliului din 8 decembrie.
Premierul Nicolae Ciucă nu se declară îngrijorat, reiterând că România îndeplinește condițiile tehnice impuse.
—
Cardul de sănătate îi sperie, în continuare, pe mulți români. Peste 1.700 de maramureșeni l-au refuzat din motive religioase sau de conștiință numai în Maramureș. În locul cardului, oamenii au cerut adeverințe de asigurat.
Cardul naţional de sănătate – insistă autoritățile – conţine doar datele de identificare. Pe baza acestuia, pacienții își pot face analize, controale de specialitate și obține rețete decontate.
În caz contrar, au nevoie de adeverință de asigurat.
Persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani trebuie să primească acest card naţional de sănătate. Minorii beneficiază de servicii medicale gratuite. În cazul documentelor pierdute, Casele de Sănătate trebuie să emită duplicat.
—
Lanțul de magazine Mega Image a fost amendat cu 5,5 milioane de lei în urma unor controale realizate la peste 300 de unități din toată șara. Unele au fost închise temporar.
—
Inspectorii de mediu au descins la adrese din localitatea teleormăneană Smârdioasa, la persoane fizice și firme care colectează deșeuri.
Pentru neregulile constatate, au fost date amenzi de aproape 300.000 lei. Peste 20 de tone de deşeuri au fost confiscate.
—
3 femei din Slobozia au fost reținute pentru o schemă piramidală prin care au păgubit persoane credule, pe care le-au ademenit cu promisiunea unor câștiguri mari la Casa de Ajutor Reciproc.
Prejudiciul se ridică la aproape 50 de milioane de lei.
—
Un interlop bucureștean a fost arestat preventiv după ce a comandat un buchet de sute de flori, în valoare de 5.000 de lei și a făcut consumație, fără să achite nota de plată, la un restaurant din Sectorul 1.
Individul mai este acuzat că, luna trecută, a bătut un bărbat în trafic.
—
Târgul de joburi “Angajatori de TOP” reunește, la Sala Palatului din București, peste 80 dintre cele mai renumite companii din România.
În cadrul acestei ediții, sunt oferite peste 5.000 de joburi pentru tinerii la început de carieră și pentru profesioniști.
—
6 din 10 români admit că situaţia financiară li s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, potrivit Barometrului financiar trimestrial realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.
Ponderea celor afectaţi financiar a crescut cu 10 puncte procentuale faţă de precedentele trimestre. Preţurile la utilităţi (gaze, electricitate) au cântărit cel mai mult în buzunar, iar perspectivele de viitor sunt mai sumbre decât în prima jumătate a anului, potrivit aceleiași analize.
—
Victimele mineriadei din iunie 1990 ar putea beneficia de o indemnizație lunară. Un proiect de lege în acest sens depus la Parlament. Au trecut 32 de ani când minerii – chemați la București de regimul lui Ion Iliescu – au atacat contestatarii acestuia care protestau pașnic.
—
Primăria Capitalei a început o amplă campanie de sterilizare gratuită a pisicilor fără stăpân. Proiectul a fost votat de bucureșteni pentru a beneficia de bugetare participativă, având asigurați 500.000 lei. Campania de desfășoară în colaborare cu o clinică veterinară (Sache Vet Clinic), care își va muta poziția pentru a acoperi toate sectoarele.
Prima locație a clinicii veterinare mobile este Sectorul 2, în Parcul Circului, lângă Circul Metropolitan Bucureşti.
Pisicile vor putea fi aduse la sterilizat în intervalul orar 10:00-15:00, în baza unei programări la numărul 0751.596.199, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
Persoanele care vor aduce pisicile la sterilizat vor fi contactate ulterior de clinică pentru a le prelua după sterilizare și a le repune în teritoriu.
—
La Sângeorgiu de Mureş, Farmacia Socială a anunţat, joi, că este aproape în imposibilitatea de a mai susţine medicaţia gratuită pentru refugiaţii ucraineni şi a făcut apel la solidaritatea cetăţenilor.
De la începutul conflictului armat din Ucraina, unitatea a ajutat cu medicamente gratuite peste 300 de pacienţi, costurile totale cu medicaţia gratuită au ajuns ajungând la aproximativ 50.000 lei şi au fost suportate din fondul social propriu şi din surse private.
—
Un adăpost al refugiaţilor ucraineni a luat foc la Gross Strömkendorf, în nordul Germaniei. 15 persoane cazate în centru şi personalul s-au salvat la timp.
Poliţiștii suspectează o acţiune criminală.
—
În Italia, controlorii de zbor se vor afla în grevă vineri.
Protestul poate afecta programul curselor aeriene către și dinspre Peninsulă, a avertizat Ministerul Afacerilor Externe de la București.
—
Marea Britanie se zbate în criză politică.
Contestată atât de colegii conservatori, cât şi de opoziţia laburistă, Liz Truss și-a anunțat demisia de la conducerea guvernului britanic la doar 45 de zile de la învestire
Regatul Unit se confruntă cu o inflație record.
Soarta guvernului de la Londra a fost pecetluită de planul controversat de reducere a taxelor, care a panicat investitorii și a depreciat masiv lira sterlină.
Un nou premier va fi desemnat pe repede-înainte până vinerea viitoare de Partidul Conservator, care se află la putere la Londra de 12 ani.
Din opoziție, laburiștii și liberal-democrații reînnoiesc apelul pentru alegeri generale în Marea Britanie.
—
Londra a dezvăluit că, la 29 septembrie, un supersonic rusesc de vânătoare a lansat accidental o rachetă în Marea Neagră în timp ce interacţiona cu un avion britanic de recunoaștere.
Moscova a susţinut că incidentul a fost provocat de o defecţiune tehnică.
Ministrul britanic al Apărării i-a „comunicat îngrijorările sale” omologului său rus cu privire la acest incident “potenţial periculos”.
—
Imensa cupolă a unei moscheii din Jakarta, capitala Indoneziei, s-a prăbuşit în urma unui incendiu, fără a provoca victime. Mai mulţi muncitori care renovau clădirea sunt interogați de poliție, bănuiți fiind de neglijență.
—
FC Rapid și Farul Constanţa se confruntă, în această seară, de la ora 20 și 30 de minute, în etapa a 15-a a Superligii.
Constănțenii nu vor putea conta pe Dragoș Nedelcu şi Romario Benzar, ambii accidentaţi.
Antrenorul Farului, Gheorghe Hagi, a admis că Rapidul este o echipă care joacă foarte bine pe teren propriu.
Arbitrul Istvan Kovacs va conduce la centru partida. Asistenți vor fi Ovidiu Artene şi Mihai Marius Marica.
—
Naționala de handbal feminin a României nu va putea conta pe Cristina Laslo la Europeanul de luna viitoare. Jucătoarea are probleme cu fascia plantară a piciorului stâng.
“Tricolorele” vor evolua în grupa C, împotriva Olandei, Franţei și Macedoniei de Nord, aceasta din urmă fiind gazdă a competiției alături de Slovenia și Muntenegru.
—
Organizatorii Turneului Campionilor la tenis (ATP Finals) anunță un premiu record pentru marele câștigător, care va fi recompensat cu 4,7 milioane de dolari.
Competiția va reuni cei mai buni 8 jucători ai lumii la Torino, începând din 20 noiembrie.
—
Turneul de tenis feminin de la Guadalajara va modifica ierarhia WTA. Simona Halep a coborât trei poziții, până pe 12, românca fiind întrecută de Caroline Garcia, Daria Kasatkina și Veronika Kudermetova.
Lider rămâne poloneza Iga Swiatek, urmată de tunisianca Ons Jabeur. Americanca Jessica Pegula a urcat pe podium.
—
Pugilistul britanic Tyson Fury îşi va apăra titlul de campion mondial la categoria grea (versiunea WBC) în fața compatriotului său Derek Chisora.
Confruntarea va avea loc pe Stadionul Tottenham Hotspur din Londra, la data de 3 decembrie. În precedentele două lupte, Tyson Fury s-a impus.
—
Bulgaria a devenit cea mai recentă ţară care a anunţat că nu va participa la concursul Eurovision de anul viitor. Anterior, decizii similare au anunțat radiodifuzorii din Macedonia de Nord şi Muntenegru, ca urmare a majorării taxei de participare, efect al excluderii Rusiei din concurs.
—
Vremea va fi în general frumoasă, dar rece dimineața. Cerul, mai mult senin în prima parte a zilei, treptat dinspre regiunile vestice, va deveni temporar noros în cea mai mare parte a țării. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sudul Banatului și pe crestele montane.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 11 și 20 de grade. În primele ore din interval cu totul izolat vor mai fi condiții de ceață.
La București, vremea va fi predominant frumoasă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 15…16 grade.