Confidenţialitate

INFOMANIA • 21 iunie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

La debutul într-o ediție a Mondialelor de natație pentru seniori, David Popovici a cucerit, luni, medalia de aur în proba de 200 m liber. Cu timpul de un minut 43 de secunde și 21-a de sutimi, tânărul de 17 ani a stabilit un nou record mondial de juniori.

“M-am gândit la voi toți. Vă mulțumesc!”, a scris înotătorul pe Facebook.

Legitimat la CS Dinamo și debutant la un Campionat Mondial, David Popovici a adus primul titlu mondial în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc.

România mai avea până acum două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001). Bilanţul României la Mondiale este acum de trei medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

În comentarii online, ascultătorii Europa FM s-au arătat nemulțumiți că nicio televiziune din țară nu a transmis proba.

Marți, David Popovici va evolua în serii la 100 m liber. Seriile pentru 50 m spate, probă în care este înscris Robert Glinţă, sunt programate vineri.

Opoziția politică solicită demisia directorului Serviciului Român de Informații pentru controversatul proiect al legilor securităţii naţionale. Liderul Uniunii Salvați România denunță riscul unei legalizări a “pârghiilor de control şi influenţă netransparente”.

Cătălin Drulă consideră că directorul SRI este răspunzător pentru elaborarea “sinistrelor legi” ale siguranței.

USR propune, în schimb, “întărirea controlului civil” asupra serviciilor de informații.

Subiectul a fost dezbătu, luni seară, la Europa FM.

Istoricul și politologul Stelian Tănase este de părere că legile securității naționale conțin enunțuri inacceptabile.

În opinia sa, presa evită să analizeze riscurile pentru că este plină de agenți infiltrați.

Stelian Tănase mai consideră că poziția vehementă pe care gazetarul Cristian Tudor Popescu a avut-o față de legile siguranței l-a transformat pe acesta în victimă a unei ambuscade, atrăgându-și recenta concediere intempestivă de la postul tv Digi24, unde el analiza evenimentele săptămânii.

Amintind că – în teorie – cenzura nu mai există în România, Stelian Tănase a criticat lipsa de solidaritate a colegilor de breaslă în acest caz scandalos.

Politologul a subliniat, în context, pericolul militarizării structurilor de putere politică și administrativă, pornind de la faptul că România are un premier general de armată, fapt unic în Europa.

De altfel, istoricul crede că situația din Ucraina vecină devine pretext pentru întărirea puterii pe care o au serviciile de informații.

Totodată, Stelian Tănase s-a declarat preocupat de faptul că – așa cum estimează și Alianța Nord-Atlantică – războiul de la nord de România va fi de durată, iar țara noastră este “cea mai vulnerabilă”.

România va avea “mari dureri de cap” dacă armata Rusiei va reuși să se instaleze la gurile Dunării.

La Europa FM, Stelian Tănase a remarcat și faptul că liderii occidentali fac “paradă de democrație, prin promisiuni deșarte”, oferind Ucrainei mai puțin ajutor militar, și cu mare întârziere, față de promisiunie făcute.

Forţele ucrainene au atacat mai mult platforme petroliere din peninsula Crimeea, regiune anexată ilegal de Rusia în 2014. 3 muncitori au fost răniți. Alți 7 erau căutați aseară.
Activitatea a fost suspendată la toate platformele, dar zăcământul nu ar fi afectat.

Recent, armata ucraineană a anunțat că ar putea lovi infrastructura din peninsula anexată, ca parte a strategiei de apărare.

Rușii au ripostat atacului din Crimeea, bombardând oraşul Odesa, port la Marea Neagră.

Autoritățile de la Kiev au prezentat, luni, povestea unei tinere, abuzată sexual de un soldat rus într-un sat din regiunea Harkov. Victima a fost violată în mod repetat, gâtul, obrazul şi o parte din păr fiindu-i fost tăiate cu un cuţit. Femeia a mărturisit că a îndurat totul pentru a-şi vedea din nou fetița de 5 ani, şi s-a declarat ”norocoasă” că trăieşte, spre deosebire de alte femei care nu au reuşit să scape cu viaţă torturii la care au fost supuse.

Ungaria s-a oferit să găzduiască rute terestre pentru transportul de grâne și semințe din Ucraina. Exporturile pe cale maritimă sunt blocate după ce rușii au ocupat porturile de la Marea Neagră. Administrația de la Kiev caută rute alternative de transport.

Germania s-a arătat dispusă să ajute România pentru a-și moderniza infrastructura feroviară, astfel încât să faciliteze, în cele din urmă, exporturile ucrainene.

Despre nevoia de interconectare a infrastructurilor de transport în Europa de Est s-a discutat, ieri, într-un summit al “Inițiativei celor 3 mări”, la Riga.

O investigație jurnalistică a descoperit că aproape aproape o sută de companii și organizații administrează active de 4,5 miliarde de dolari, “rețeaua” având legătură cu președintele rus. Cotidianul britanic The Guardian scrie că toate acestea entități folosesc același domeniu de email.

Mai multe palate, iahturi și podgorii i-ar fi fost oferite de prieteni și oligarhi lui Vladimir Putin.

Se crede că liderul de la Kremlin a acumulat în secret o avere imensă prin intermediari.

Pentru prima dată de la izbucnirea războiului, procuratura din Germania a confiscat 3 apartamente aparţinând unui parlamentar rus, al cărui nume – care nu a fost dezvăluit – ar figura pe o listă neagră cu aliați ai președintelui Vladimir Putin.

Locuințele din München au fost confiscate, dar chiriaşilor li s-a permis să stea în continuare în ele, cu obligaţia de a depune lunar chiriile într-un cont al instanţei din oraș, şi nu în contul proprietarilor.

De marți, timp de o săptămână, Rusia ”îngheață” fluxurile de gaz către Grecia. Moscova a invocat lucrări anuale de întreținere programate la conductei Turk Stream, prin intermediul căreia statul elen primește gaz.

În ultima perioadă, Rusia a mai redus livrările și spre alte țări de pe continent, precum Franța și Germania, generând un semnal de alarmă la nivel european.

Zeci de mii de georgieni au mărşăluit prin capitala Tbilisi, luni, în semn de susținere pentru aderarea țării lor la Uniunea Europeană. Zilele trecute, executivul comunitar opina că această fostă republică din Caucaz mai are de așteptat pentru a primi statutul de candidat.

În schimb, Ucraina și Republica Moldova ar urma să primească undă verde pentru a începe procesul, care se anunță îndelungat.

Organizațiile civice din Georgia au chemat la o amplă manifestație, pentru “a demonstra angajamentul poporului faţă de alegerea sa europeană şi de valorile occidentale”.

Scad șansele unei aderări rapide a Suediei şi Finlandei la Alianța Nord-Atlantică. Turcia continuă să blocheze procesul, acuzând că cele două ţări scandinave adăpostesc membri ai unor grupări teroriste.

Discuțiile de la Bruxelles sunt mediate de secretarul general al NATO. Jens Stoltenberg le-ar fi cerut celor două tabere să dea dovadă de o voinţă reală spre un compromis.

Deciziile în interiorul NATO se iau cu unanimitate de voturi.

Sub o escortă impresionantă, Elena Udrea a fost dusă la Instanța Supremă, unde fostul ministru contestă, printr-o cale extraordinară, sentința de 6 ani de închisoare primită pentru corupție. Avocatul apărării cere suspendarea și, în cele din urmă, anularea condamnării.

Elena Udrea denunță un “abuz nemaiîntâlnit în justiția românească”.

Înalta Curte va răspunde, miercuri, solicitării fostului ministru, încarcerat, de câteva zile, la Penitenciarul Târgșor.

Procurorii anticorupție au trimis în judecată dosarul șefului Consiliului Județean Iași.

Pe când era ministru al Mediului, în 2020, liberalul Costel Alexe ar fi primit necuvenit peste 20 de tone de tablă, în valoare de aproape 100.000 de lei, de la o persoană din conducerea combinatului siderurgic din Galați.

În schimbul șpăgii, Costel Alexe a închis ochii față de un depozit de deșeuri neconforme, care trebuia închis, conform normelor europene.

Dosarul fostului ministru va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Instanța l-a achitat definitiv pe Călin Popescu Tăriceanu, luni, în dosarul în care a fost judecat pentru abuz în serviciu.

Pe când era șef al Senatului, acesta nu a pus în aplicare o hotărâre a Instanței Supreme prin care un coleg din Parlament, găsit în stare de incompatibilitate, trebuia demis.

Conducerea Poliției Piatra Neamț face anchetă după ce un bărbat a reclamat că a fost bătut de agenții care l-au interogat. Soția acestuia l-a filmat când a ieșit agresat din sediu secției.

Conducerea IPJ Neamț spune că bărbatul i-ar fi înjurat pe agenți.

Cazul este investigat și de un procuror.

Ministrul Sănătății califică drept “preocupantă” înmulțirea numărului de îmbolnăviri Covid în România. De la 300 de cazuri zilnice, s-a ajuns la 400 de infecții.

Alexandru Rafila consideră că “semnul bun este că nevoia de servicii spitalicești și mai ales de servicii de terapie intensivă a fost minimală”.

La momentul actual, în România nu mai sunt în vigoare restricții anti-Covid.

Potrivit ministrului, măsurile de protecție – precum portul măștii sau evitarea zonelor aglomerate – rămân la latitudinea fiecăruia dintre noi.

Totodată, ministrul Alexandru Rafila insistă ca relațiile intime pasagere să fie evitate în contextul primelor cazuri de variolă a maimuței în România. Boale este una care se transmite, cu precădere, pe care cale sexuală.

Până duminică, sunt programate lucrări pe tronsonul bulgar al Podului Dunării, la punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse. Traficul este deschis noaptea, dar ziua se desfăşoară cu restricţii.

Autorităţile au avertizat că se pot forma coloane de mașini.

Aproape 2.500 de candidaţi au absentat, luni, de la proba de Limba şi Literatura Română a Bacalaureatului. Alți 39 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă. Marți este programată proba obligatorie a profilului.

Serviciile de paşapoarte vor avea program prelungit inclusiv în weekend, acolo unde este posibil, până pe 18 august. Orarul va fi stabilit de prefecturi pentru fiecare structură.

În ultima perioadă, cererea pentru documente de călătorie s-a dublat față de anul trecut.

Deputații au dezbătut, luni, moțiunea inițiată de opoziție împotriva ministrului liberal al Educației. Uniunea Salvați România critică alocările bugetare insuficiente pentru învățământ, dar și proasta salarizare a profesorilor.

USR a denunțat și faptul că problema plagiatelor nu și-a găsit rezolvarea.

Ministrul Sorin Cîmpeanu consideră că lista de critici nu reflectă realitatea, iar reformele inițiate de el vor continua.

Moțiunea va fi supusă votului miercuri.

Coaliția de guvernare își continuă contrele pe tema modificării Codului Fiscal.

În timp ce premierul Nicolae Ciucă preferă să tacă, liberalul Florin Cîțu și social-democratul Marcel Ciolacu s-au atacat reciproc.

PSD vrea taxe mai mari pentru companii, în timp ce PNL nu vrea să renunțe la cota unică de impozitare.

În tabăra opoziției, situația este agitată după plecarea lui Dacian Cioloș din Uniunea Salvați România. 11 parlamentari din 80 intenționează să părăsească partidul în etape. “Vor să dea impresia că USR se sparge”, susține liderul interimar Cătălin Drulă.

Un congres pentru desemnarea unei noi conduceri USR este programat în iulie.

În Israel, premierul Naftali Bennett şi ministrul de externe Yair Lapid au convenit să dizolve parlamentul, declanşând noi alegeri. Propunerea va fi supusă votului în Knesset, săptămâna viitoare.

Vara trecută, cei doi au format o coaliţie fragilă după doi ani de criză politică, punând capăt unei perioade record de 12 ani în fruntea guvernului a rivalului Benjamin Netanyahu.

Primăria Capitalei se pregătește de iarnă.

Edilul general a anunțat că vor fi închiriate 10 centrale provizorii mobile, care vor fi poziționate lângă puncte termice existente și care vor funcționa în caz de avarie pe rețea sau în cazul unor parametri reduși pe rețeaua de transport.

Potrivit lui Nicușor Dan, după finalizarea documentației, va fi lansată procedura de achiziție.

Mezzosoprana Iulia Buciuceanu va fi condusă, marți, pe ultimul drum. Marea artistă – soră a regretatei actrițe Tamara Buciuceanu – s-a stins din viață, sâmbătă, la vârsta de 91 de ani.

Slujba de înmormântare este programată la ora 11.00, la Biserica Sfântu Gheorghe din București.

În Marea Britanie, marți va începe cea mai amplă grevă a angajaților din domeniul feroviar din ultimii 30 de ani. Zeci de mii de angajați ar urma să protesteze faţă de condiţiile salariale şi nivelul de trai, într-o acţiune sindicală coordonată.

Britanicii se confruntă cu o gravă scădere a puterii de cumpărare, ridicând inflaţia la un procent cu două cifre. Salariile medii au rămas la nivelul anului 2006 în Regat.

Profesorii şi medicii se pregătesc, la rândul lor, să declanşeze acţiuni sindicale de protest într-o “vară a nemulţumirilor”.

Belgia a fost paralizată de greve sindicale, luni, ca urmare a scumpirii costului vieții. Toate zborurile au fost anulate pe aeroportul din Bruxelles, iar metroul a funcționat parțial. Inflația a ajuns la o un nivel de 9% în Belgia.

Semifinalistă la recenta ediție a turneului de la Birmingham, Simona Halep (19 WTA) va debuta, marți, la Bad Homburg, în Germania.

Românca o va întâlni în runda inaugurală a competiției pe jucătoare cehă Katerina Siniakova (63 WTA). Confruntarea nu va începe înainte de ora 17 și 30 de minute.

Cele două s-a mai întâlnit de trei ori până acum, Simona Halep câștigând două dintre dueluri.

Echipa masculină de sabie a României a ocupat locul 5 la Europenele găzduite de stațiunea turcă Antalya.

Campioană continentală este Ungaria, urmată în clasament de Ucraina şi Turcia.

În meciul pentru locul 4, România a fost învinsă de Franța.

Meciul revanşă dintre Oleksandr Usik şi Anthony Joshua va avea loc la Jeddah, la 20 august, au anunţat promotorii celor doi pugiliști.

În septembrie anul trecut, ucraineanul a devenit noul “rege” al greilor după ce l-a învins la puncte pe britanic.

În cea mai mare parte a țării, vremea va fi călduroasă, izolat caniculară în regiunile sudice unde disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice, mai ales după-amiaza și seara, în nord, centru, est și la munte, pe arii restrânse în sud și doar izolat în rest. Pe spații mici se vor putea acumula cantități de apă mai însemnate și vor fi condiții de grindină. Vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a teritoriului, cu viteze mai mari, de 50…60 km/h în Oltenia, Transilvania și Moldova, pe crestele montane, de peste 80…90 km/h, dar și în timpul ploilor când vor fi posibile vijelii. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 25 și 35 de grade.

La București, vremea va fi călduroasă, cu o maximă termică ce se va situa în jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi variabil, iar după-amiaza, probabilitatea pentru înnorări, averse și descărcări electrice va fi în creștere. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări în a doua parte a zilei.

În zonele de munte, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiaza și seara, când vor fi averse și descărcări electrice, local în Carpații Meridionali și Orientali și pe arii mai restrânse în rest. Izolat se vor acumula cantități de apă mai însemnate și vor fi condiții de grindină. Vântul va avea intensificări, iar pe creste rafalele vor depăși 80…90 km/h. Valorile termice vor marca o ușoară scădere în masivele nordice, iar în rest vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent.

Pe litoral, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara când, vor fi condiții pentru averse trecătoare și descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare (cu rafale, în general, de 45 – 55 km/h). Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 și 29 de grade, iar cele minime se vor încadra între 18 și 20 de grade. Temperatura apei mării va fi de 22…23 de grade.