Judeţele Bihor, Arad, Timiş, Hunedoara, Alba, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dojl, Olt şi Teleorman se vor afla, joisub cod galben de caniculă.
Fenomenul se va intensifica. În weekend, temperaturile resimțite se vor apropia de 45 de grade Celsius.
De aceea, autoritățile sunt în stare de vigilență maximă. O celulă de criză pentru gestionarea situației a fost constituită la Guvern. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă recomandă amenjarea unor puncte de prim ajutor și adaptarea programului de lucru.
Serviciile de Ambulanță trebuie să își suplimenteze echipajele pentru a face față solicitărilor.
În acest zile, canicula aglomerează și cabinetele medicilor de familie.
Pădurarii au misiunea de a supraveghea atent fondurile forestiere. Ministrul Mediului a îndemnat agriculturii să nu folosească surse de foc în această perioadă, întrucât riscul incendiilor de vegetație este mare. “Situația este extrem de periculoasă”, a spus Barna Tanczos.
Suprafaţa afectată de seceta pedologică, la culturile la care s-a încheiat recoltatul se întinde pe aproximativ 16.000 hectare, cultivate în judeţele Brăila, Galaţi, Ialomiţa şi Teleorman, a anunţat Ministerul Agriculturii, pe baza comunicărilor transmise de prefecturi. Termenul de depunere a documentaţiilor prin care se constată gradul de afectare a culturilor este 30 august pentru culturile de toamnă.
Consiliul Judeţean Timiş a decis reintroducerea restricţiilor de circulaţie pentru mașinile cu un tonaj mai mare de 7,5 tone, pe întreaga reţea de drumuri judeţene, între orele 12:00 şi 20:00. Excepție fac transporturile de persoane, de animale vii şi de produse perisabile, cele funerare și vehiculele de intervenție la situațiile de urgență.
Hidro Prahova, principalul furnizor de apă potabilă din judeţul Prahova, anunţă livrări cu program pe timp de zi în oraşele Mizil şi Urlaţi. Decizia a fost luată din cauza consumului excesiv şi a resurselor diminuate în această perioadă secetoasă.
CFR Călători ar putea reduce, în aceste zile, numărul de pasageri în trenurile care nu sunt dotate cu aer condiționat. Garniturile feroviare pot înregistra întârzieri.
Valul de caniculă, care se extinde spre estul continentului, lasă în urmă peste 500 de decese în Spania. În Toscana italiană, mai multe rezervoare de gaz au sărit în aer din cauza incendiilor de vegetație care au cuprins zona.
Un incendiu de proporții se extinde la periferia Atenei. Aflați în misiune în capitala Greciei, 28 de pompieri români anunță că au salvat zeci de locuinţe care erau ameninţate de flăcări. Sute de persoane au fost evacuate.
Pompierii londonezi au avut marţi ”cea mai aglomerată zi de muncă de după al Doilea Război Mondial”. Capitala britanică s-a confruntat cu mai multe incendii şi cu temperaturi record. Primarul Sadiq Khan i-a sfătuit pe londonezi să nu facă grătare în parcuri sau în grădini.
La rândul lor, Danemarca și Suedia consemnează recorduri de temperatură pentru această perioadă a anului.
După valul de caniculă, unele zone din vestul Europei sunt amenințate de furtuni devastatoare.
—
Parlamentul de la București a ratificat protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la Alianța Nord-Atlantică.
Reveniți din vacanța pentru câteva ore, aleșii au încuviințat demersul, cu 3 abțineri la Camera Deputaților și unanimitate la Senat.
Nu este doar un gest politic și diplomatic, ci un pas important pentru condamnarea Rusiei – care a invadat Ucraina, a precizat social-democratul Marcel Ciolacu, șef al Camerei Deputaților.
Preşedinte interimar al Senatului, liberala Alina Gorghiu a punctat că “extinderea NATO e soluţia pentru pace şi stabilitate în Europa”.
—
Comisia Europeană propune ca statele Uniunii să își reducă, de luna viitoare, consumul de gaze cu 15%. Șefa executivului comunitar, Ursula von Der Leyen, spune că în acest fel vor putea fi salvate stocuri pentru a trece cu bine iarna, în cazul în care Rusia oprește livrările către Europa.
Actuala recomandare ar putea deveni obligatorie în situații de urgență. Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie aprobată de o majoritate consolidată a țărilor Uniunii. Diplomații din statele membre ar urma să discute subiectul mâine.
Occidentalii așteaptă, joi, reluarea livrărilor de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1 după revizia anuală. Cancelariile vestice suspectează Moscova că, prin închiderea robinetului, le va șantaja energetic.
La București, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a amendat 24 de participanţi la piaţa angro de electricitate sau gaze naturale. Piața a fost manipulată prin tranzacţiile efectuate, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A’ sau ,,pre-arranged’. Sancțiunile date de ANRE depășesc 11 milioane de lei.
—
Autoritățile sanitare au raportat, miercuri, aproape 6.700 de cazuri noi de SARS-CoV-2. Alte 12 decese au fost asociate Covid.
Două bebelușe gemene din Focșani sunt spitalizate în stare gravă la Iași. Una dintre micuțe a fost testată pozitiv. Cu cele două este internată și mama fetițelor.
Ministrul Sănătăţii a declarat că, personal, nu sprijină o eventuală revenire la starea de alertă sanitară, pe fondul înmulțirii cazurilor de Covid-19. “Un astfel de demers este unul extrem, care poate fi luat numai în situaţia în care lucrurile scapă de sub control şi nu cred că vom ajunge într-o astfel de situaţie”, a declarat Alexandru Rafila la RFI.
În acest moment, la nivel naţional sunt ocupate aproape 10% din totalul paturilor alocate pentru pacienţii Covid.
—
Perioada de culegere a datelor pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a fost prelungită cu încă o săptămână, până la 31 iulie.
Până miercuri, au fost recenzate aproape 17 milioane de persoane la nivel naţional, adică 87% din populaţia rezidentă ţintă estimată la începutul recensământului (19,02 milioane).
Actele normative nu permit prelungirea perioadei de recenzare dincolo de data de 31 iulie.
”Primarii vor lua măsurile necesare pentru asigurarea încheierii contractelor conform modelului Contractului-cadru de servicii pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL 2021)”, arată Hotărârea Comisiei Centrale pentru Recensământ.
—
Asociațiile de studenți își declară preocuparea față de planul guvernului de a desființa, prin noile legi ale Educaţiei, instituţia care dă verdicte de plagiat. Prerogativele CNATCU ar urma să fie transferate universităților.
Alianța studenților pune demersul sub semnul întrebării și cere garanții privind menținerea standardelor de calitate.
La rândul său, Uniunea Salvați România va sesiza Consiliul Europei.
Există suspiciuni de plagiat asupra tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Jurnalista Emilia Șercan, care a dezvăluit că lucrarea are pasaje întregi copiate, a devenit ținta hărțuirii.
—
Opoziția cere demisia ministrului Finanțelor. În februarie anul trecut, așadar înainte de a fi membru al guvernului de coaliție, social-democratul Adrian Câciu opina că că România are 10% antreprenori şi 90% “babuini antreprenori”, referindu-se la modul în care sunt plătiţi angajaţii în mediul privat.
Ministrul s-a justificat, spunând că a făcut declarația în calitate de analist economic și a admis că a folosit, deseori, termeni de care, astăzi, îi pare “sincer rău”.
—
Societatea de Transport Bucureşti anunță că a început cercetarea disciplinară a doi şoferi care nu au permis accesul în autobuzele pe care le conduceau unei tinere în scaun cu rotile. Unul a înjurat-o pe aceasta și pe mama ei, care o însoțea.
Într-un comunicat, conducerea STB numește aceste fapte “comportament nepotrivit”. Incidentele au fost făcute publice pe rețelele de socializare, stârnind indignare.
Societatea bucureșteană de transport în comun precizează că, anual, șoferii și vatmanii, sunt supuși “unui control medical, care include şi testări psihologice, iar la ieşirea în traseu, conducătorii de vehicule îşi asumă responsabilitatea păstrării integrităţii călătorilor şi a celorlalţi participanţi la trafic, cât şi a vehiculului”.
—
Arhiepiscopia Romano-Catolică a salutat dispoziţia de demolare a blocului construit ilegal în vecinătatea Catedralei Sfântul Iosif, monument istoric, de patrimoniu.
Încă din ianuarie 2013, municipalitatea a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea, a precizat primarul Nicuşor Dan. Edilul și-a acuzat predecesorii, pe Sorin Oprescu şi Gabriela Firea, că au ignorat această decizie a justiției.
Potrivit lui Nicuşor Dan, mai sunt de parcurs câţiva paşi administrativi până va începe punerea la pământ a turnului de 19 etaje.
Cheltuielile vor fi suportate într-o primă fază de municipalitate, urmând a fi recuperate de la proprietarul clădirii.
—
Senatul italian a acordat, miercuri seară, un vot de încredere cabinetului condus de Mario Draghi, care totuși nu se mai bucură de susţinerea a 3 partide din coaliție, anume Mişcarea populistă Cinci Stele, Liga – partidul de extremă dreapta al lui Matteo Salvini – şi Forza Italia, a fostului premier Silvio Berlusconi.
Pe fondul dezbaterilor tensionate, premierul tehnocrat a părăsit sala.
Întrucât situaţia Guvernului de la Roma rămâne fragilă şi există riscul unor moţiuni de cenzură, Mario Draghi și-ar putea înainta demisia joi, el declarând, în mai multe rânduri, că va rămâne în funcție doar dacă îşi păstrează o susţinere largă.
—
Eliminată din preliminariile Ligii Campionilor, CFR Cluj va juca pe teren propriu, în această seară, în turul doi preliminar al Conference League, cu Inter Club d’Escaldes, care este campioana Andorrei. Fluierul de start va fi dat la ora 20 și 30 de minute.
Returul este programat peste o săptămână, al Andorra la Vella.
În acest sezon, Inter Club d’Escaldes a început campania europeană în runda preliminară din Liga Campionilor, dar a fost eliminată de campioana Islandei, Vikingur Reykjavik.
—
FC U Craiova 1948 l-a recrutat pe atacantul Gabriel Iancu. În vârstă de 28 de ani, fotbalistul are în palmares 4 titluri de campion al României, 3 cu FCSB şi 1 cu Viitorul Constanţa.
—
Ministrul Sportului a salutat alegerea României ca gazdă a Campionatului European de Mountain Bike în 2024. “Pentru ciclismul şi sportul românesc este încă o reuşită majoră”, consideră Eduard Novak, ministrul sportului, conform unui comunicat de presă al Ministerului Sportului. Competiţia ar urma să facă parte din etapele de calificare pentru participarea la Jocurile Olimpice Paris. Peste 400 de concurenţi vor lua startul în cele patru probe de concurs: XCO, XCC, XCE şi XCR.
Peste o sută de cluburi de ciclism funcţionează în România, potrivit statisticilor oficiale, activând peste 100.000 de membri.
—
Decorat la Palatul Cotroceni, înotătorul David Popovici a pledat pentru sprijinirea sportului, ca ambasador al României. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a cerut dezvoltarea infrastructurii și implicarea autorităților pentru ca sportivii să poată face performanță.
—
Vremea va fi călduroasă în majoritatea zonelor și va deveni caniculară în vest și în sud-vest, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge local pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 28 și 38 de grade. Cerul va fi variabil, trecător cu unele înnorări după-amiaza în sud-sud-est, dar probabilitatea de ploaie va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, precum și în jumătatea de est a teritoriului și doar pe alocuri în rest.
La București, vremea va fi călduroasă, cu o temperatură maximă ce se va situa în jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.
În zonele de munte, cerul va fi variabil, trecător cu unele înnorări după-amiaza, dar probabilitatea de ploaie va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe creste. Valorile termice vor continua să crească.
Pe litoral, vremea va fi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare ziua (rafale în general de 40-45 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 29 de grade, iar cele minime între 19 și 21 de grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 24 și 26 de grade.