Confidenţialitate

INFOMANIA • 21 ianuarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Angajații societății de transport în comun din București refuză să îşi reia activitatea, astfel că autobuzele, troleibuzele și tramvaiele nu circulă nici vineri dimineață.

Conducerea STB a avertizat că există posibilitatea ca greva să continue şi vineri, întrucât liderii sindicali pun presiune pe angajați, dar ziua nemuncită de joi nu va fi plătită.

“Ignorarea cu bună ştiinţa a unei decizii judecătoreşti poate atrage răspundere penală pentru personalul implicat în această acţiune”, au avertizat reprezentanții societății.

Primarul general al Capitalei a anunțat, joi seară, că executorii judecătoreşti vor merge, vineri dimineață, în autobaze şi în depouri, pentru a informa șoferii și vatmanii că protestul lor a fost suspendat. Deși poate fi contestată, decizia instanței este executorie.

Nicușor Dan consideră că protestul nu este unul spontan, ci “orchestrat politic”.

Legalitatea grevei va fi analizată, vineri, de instanță.

În fața somațiilor de a demisiona, directorul STB Adrian Criţ a lansat acuzaţii la adresa liderului de sindicat Vasile Petrariu, reprezentant al PSD în Consiliul General al Capitalei.
Președintele PSD susține că a fost informat despre protest de premierul Nicolae Ciucă, partenerul său liberal de guvernare.

Referindu-se la Vasile Petrariu, Marcel Ciolacu insistă că “trebuie făcută o distincţie” între funcţia de consilier şi cea de lider sindical.

În altă ordine de idei, șeful PSD a recunoscut că “românii au cu totul alte aşteptări” de la guvernanți, “nu certuri sau divergenţe”. Potrivit lui, “dacă trăim într-o ţară normală”, evaluarea miniştrilor o face premierul. Anterior, prim-vicepreședinte liberal Rareș Bogdan s-a plâns anterior că PNL riscă să deconteze politic costurile guvernării cu PSD.

Câteva zeci de sindicaliști de la ALRO au protestat la Ministerul Energiei, reclamând că producția de la Slatina se reduce constant. În perioada următoare, 400 de angajați intră în șomaj tehnic. Activitatea este afectată de creşterea preţului la energie şi gaze naturale.

Nemulțumiți de salarii, sindicaliștii din Educație sunt așteptați la sediul Guvernului, vineri, de premierul Nicolae Ciucă. Cadrele didactice au fost în grevă de avertisment, săptămâna aceasta, timp de două ore.

Ministrul Finanțelor spune că trebuie recunoscut “eşecul liberalizării pieţei de energie”. Social-democratul Adrian Câciu propune ca Guvernul şi Parlamentul să vină, în perioada următoare, cu o serie de soluţii care să aducă preţurile la electricitate și gaze până la un nivel sustenabil pentru economie pe termen mediu şi lung.

Muzeul sibian Brukenthal are de plătit pentru electricitate şi gaze o factură în valoare de o jumătate de milion de lei luna aceasta. Conducerea instituției culturale spune, prin lege, că operele de artă trebuie păstrate într-o temperatură constantă.

Banca Națională estimează că rata anuală a inflaţiei va creşte gradual, în următoarele luni, şi ar putea ajunge la 8,6% în iunie. Alimente se vor scumpi mai cu seamă. Potrivit BNR, criza energetică şi blocajele în lanţuri de producţie şi aprovizionare sunt surse importante de incertitudini şi riscuri în actualul context.

Invitat al serii de joi la Europa FM, în emisiunea Piața Victoriei, ministrul social-democrat al Sănătății l-a criticat voalat pe cel liberal al Educației. Alexandru Rafila consideră că instituția condusă de Sorin Cîmpeanu a avut la dispoziție o vară întreagă pentru a organiza achiziția testelor de salivă pentru copii în grădinițe și școli.

Primele două licitații a fost contestată. Prin urmare, a fost blocată furnizarea testelor în unitățile de învățământ.

În schimb, Alexandru Rafila a evitat să își critice proprii colegi de partid, care i-au pus la sertar propunerea de introducere a certificatului sanitar la locul de muncă.

Ministrul a ținut să puncteze, după 1 februarie, certificatele sanitare mai sunt valabile doar pentru persoanele care și-au făcut doza booster.

România a consemnat un record negativ al bilanțului epidemiologic, de peste 19.000 de infecții zilnice, la aproape 79.000 de teste. Un test din 4 a ieșit pozitiv.

Vârful valului ar uma să fie atins în jurul datei de 10 februarie, potrivit ministrului. În același timp, Alexandru Rafila observă o reducere a intervalului de incubație, adică de la momentul infectării cu SARS-CoV-2 și până la primele simptome de boală.

La momentul actual, gradul de ocupare a paturilor din secțiile Terapie Intensivă pentru pacienți Covid este de 30 la sută.

Potrivit ministrului, interesul este ca numărul spitalizărilor să scadă cât de mult posibil.

De altfel, pe site-ul Ministerului Sănătății a fost publicată harta centrelor ambulatorii pentru tratarea cazurilor Covid ușoare și medii.

Din cele 39 de noi decese asociate infecției cu SARS-CoV-2, 3 au fost înregistrate la persoane tinere, de 30 de ani, care nu erau vaccinate. Peste 85% din cazurile Covid înregistrate în săptămâna 10 – 16 ianuarie în România au fost consemnate la persoane nevaccinate, potrivit raportului săptămânal al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

În jur de doar 15.000 de doze anti-Covid au fost administrate în decurs de 24 de ore, potrivit raportării de joi. Puțin peste 4.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.

În ultima săptămână, s-au făcut 2.800 de programări pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. Primele 114.000 de doze vor ajunge în România pe 25 ianuarie. Vaccinările vor începe la 26 ianuarie.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a ținut să precizeze că, la acest moment, nu se pune problema ridicării restricțiilor, dar nici o înăsprire a acestora. Raed Arafat a reluat apelul la “precauţie şi atenţie”.

Sezonul gripal se suprapune peste actualul val pandemic. 50 de cazuri de gripă au fost raportate în ultima săptămână, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Poliţiştii fac verificări după ce, într-un spaţiu închis din oraşul Târgu Mureş, joi seară, s-a desfăşurat o întâlnire a membrilor Alianței pentru Unirea Românilor. Cei prezenți în incintă nu purtau măști de protecţie, încălcând astfel legea.

La Iași, unde incidența Covid este în creștere, manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au fost anulate prin decizia Primăriei. Motivele țin de contextul epidemiologic, a explicat edilul Mihai Chirica.

Orașul Cluj-Napoca a ajuns la o rată de infectare cu SARS-CoV-2 de aproape 15 cazuri la mia de locuitori, iar autoritățile locale și medicii se așteaptă ca numărul îmbolnăvirilor sa crească în continuare. La Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, cel mai mare spital Covid din județ, nu mai există vreun loc liber la Terapie Intensivă.

Cu o largă majoritate, Parlamentul austriac a adoptat legea vaccinării obligatorii pentru adulți. Prevederea ar urma să intre în vigoare de la 1 februarie. Austria va deveni prima țară europeană care recurge la obligativitate.

Străinii care doresc să intre în Statele Unite pe uscat şi pe mare dinspre Mexic sau Canada trebuie să fie vaccinaţi de sâmbătă, indiferent de motivele călătoriei lor. Decizia va afecta în principal transportatorii şi lucrătorii transfrontalieri.

Departamentul american de Stat invocă înmulțirea constantă a contaminărilor cu SARS-CoV-2 în această perioadă.

Un nou focar de gripă aviară a fost descoperit în Ungaria, în apropierea graniţei cu România. Zona de supraveghere stabilită include 8 localităţi din judeţul Satu Mare.

Parlamentul Republicii Moldova a decretat, joi, starea de urgenţă energetică. România ar urma să asigure cantităţile de păcură necesare dincolo de Prut. Premierul Nicolae Ciucă a discutat, joi, cu omologul moldovean, Natalia Gavriliţa.

Societatea Moldovagaz a anunțat că a plătit Gazprom factura pentru livrările din ianuarie, în valoare de 63 de milioane de dolari.

Ministrul Apărării spune că România nu va fi implicată într-un eventual război la granița dintre Ucraina și Rusia. Vasile Dâncu argumentează că NATO reacționează militar doar atunci când unul dintre membri alianței este amenințat.

Șeful MAPN apreciază, totodată, că nu se impune convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Geneva găzduiește, vineri, o nouă întâlnire diplomatică ruso-americană la nivel înalt pe tema actualei crize. Serghei Lavrov și Antony Blinken se așează, din nou, la masa dialogului.
În ajun, la Berlin, ministrul american de externe a discutat cu omologii săi german, francez şi britanic.

Rusia așteaptă “garanții scrise” de securitate în Europa, inclusiv aceea că NATO nu își va continua extinderea spre est. Americanii au transmis deja că nu acceptă asemenea condiții.

Într-un ceea ce pare un nou exercițiu de imagine al președintelui Vladimir Putin, Kremlinul a anunţat manevre navale de amploare, în lunile următoare, atât în ”apele şi mările adiacente teritoriului rus”, cât şi în ”zone oceanice din întreaga lume importante în plan operaţional”.

Uniunea Europeană se declară “pregătită” să sancţioneze ”masiv” o eventuală invazie militară în Ucraina. ”Nu vom accepta tentativele Rusiei de a împărţi Europa în sfere de influenţă”, a transmis șefa executivului comunitar, Ursula von de Leyen, în intervenția avută, ieri, la Forumul Economic Mondial, desfășurat în format virtual.

Președintele american, Joe Biden, consideră că “orice mişcare a Rusiei în Ucraina va fi considerată o invazie”.

În tot acest timp, scade dramatic popularitatea liderului de la Casa Albă la un an de la preluarea mandatului. 4 din 10 cetățeni ai SUA aprobă politicile administrației de la Washington. Imaginea lui Joe Biden a fost puternic șifonată, vara trecută, la momentul retragerii precipitate a trupelor americane de pe frontul din Afganistan, în fața ofensivei talibanilor.

În plus, rezultatele promisei relansări a economiei americane întârzie.

Poliția Constanţa i-a identificat pe cei doi bărbaţi care au participat la o cursă ilegală de pe Autostrada Soarelui. Permisele ambilor șoferi vor fi anulate. Cercetați sunt, de asemenea, organizatorul cursei şi persoana care a transmis imaginile filmate pe internet.

Poliţia Ilfov face cercetări după ce, joi, la o fabrică de ciment din Voluntari au fost “probleme” la instalaţia de umplere a unui siloz. O cantitate de praf de ciment s-a împrăştiat în atmosferă şi s-a depus pe clădirile din vecinătate.

Procurorii sibieni au reținut 12 suspecți într-un dosar de infracţiuni silvice cu prejudiciu estimat la peste 200.000 de lei. Din grupare făceau parte şi angajaţi ai unui ocol silvic.

Deputatul USR Mihai Poliţeanu a sesizat suspiciunea de plagit în teza premierului Nicolae Ciucă la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, singurul organism care se poate pronunţa în asemenea cazuri. Uniunea Salvați România va depune, în debutul noii sesiuni parlamentare, un proiect de lege antiplagiat, de combatere a fenomenului de furt intelectual. Potrivit jurnalistei Emilia Șercan, Nicolae Ciucă a copiat mai mult de 40 de pagini în teza sa de doctorat.

Primarul Ploieştiului a fost achitat definitiv. Andrei Volosevici a fost judecat în dosarul finanţării a echipei de fotbal Petrolul bugetul local al municipiului.

Cetatea Vaticanului şi-a reafirmat “ruşinea” şi “remuşcarea” pentru violenţele sexuale comise de cler, de-a lungul timpului, asupra minorilor. Reacția apare după un raport independent îl critică pe fostul papă Benedict al XVI-lea, care fi închis ochii la abuzuri comise pe când era arhiepiscop de Munchen (1977 – 1982).

Un pastor american a fost arestat după ce 8 persoane cu dizabilităţi au fost găsite încuiate în subsolul casei sale. Individul pretindea că, sub acelaşi acoperiş, funcţionează un cămin de îngrijire şi un lăcaş de cult.

Cel puţin 17 persoane au murit şi alte aproape 60 au fost rănite într-o explozie care a devastat o parte a unui oraş din vestul statului african Ghana. Un camion care transporta material exploziv a fost implicat într-un accident rutier. Unii dintre supraviețuitori sunt spitalizați în stare critică.

80% din populaţia Insulelor Tonga a fost afectată de recenta erupţie a vulcanului submarin şi de tsunamiul care i-a urmat acesteia. 3 decese au fost confirmate, până acum, în arhipelag. Sinistrații au nevoie urgentă de apă potabilă, de hrana, dar şi o restabilire legăturilor de comunicație.

Vineri seară, se reia Liga 1 de fotbal. În deschiderea celei de 22-a etape, de la ora 20.00, se vor înfrunta FC Argeș și Dinamo. La început de an, echipa bucureșteană îl are pe banca tehnică pe Flavius Stoican.

Derbiul etapei, FCSB – CFR Cluj, este programat duminică seara. Ardelenii sunt lideri în clasamentul momentului.

Federația Română de Fotbal va alege, vineri, noul selecționer. Candidați sunt Ladislau Boloni, Adrian Mutu și Eduard Iordănescu.

Numele antrenorului, care îl va succeda pe Cosmin Contra, va fi dezvăluit sâmbătă. Potrivit directorului tehnic al FRF, Mihai Stoichiță, naționala are nevoie de “un selecționer care să știe să câștige într-un timp foarte scurt”.

Deţinătoare a trofeului, Algeria a ratat calificarea în optimile Cupei Africii pe Naţiuni, învinsă de selecționata Coastei de Fildeș, care s-a impus cu 3-1. Competiţia este găzduită de Camerun.

România va fi reprezentată de 22 de sportivi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, care vor concura la 8 discipline.

Ministrul Sporturilor, Eduard Novak, admite că aceștia sunt ”nişte eroi”, felicitându-i pentru “ambiţia şi tenacitatea cu care s-au pregătit, fără infrastructura corespunzătoare”.
Purtători de drapel vor fi Raluca Strămăturaru, care va participa în proba de sanie, şi Paul Pepene, primul şi singurul schior de fond al României care a câştigat un titlu mondial la tineret. Jocurile Olimpice hibernale debutează la 4 februarie.

Sportivii occidentali sunt îndemnaţi la vigilenţă în faţa riscului de piraterie electronică pe teritoriul chinez. Potrivit experților canadieni în securitate cibernetică, statul asiatic practică cenzura politică, supravegherea și subminează tehnologiile de criptare a convorbirilor.

Comitetul organizator al Jocurilor a transmis că aceste îngrijorări sunt nefondate.

La Australian Open, Simona Halep s-a calificat fără emoţii în turul al treilea. Românca a învins-o categoric pe brazilianca Beatriz Haddad Maia (83 WTA), scor 6-2, 6-0. În runda următoare, Simona Halep se va duela cu muntenegreana Danka Kovinic (98 WTA), cea care a eliminat-o pe britanica Emma Răducanu (18 WTA).

Tot sâmbătă, Sorana Cîrstea o va întâlni pe rusoaica Anastasia Pavlyuchenkova.

Vremea se răcește în cele mai multe zone din țară. Vor fi înnorări în general persistente în nordul, nord-vestul teritoriului, precum și în zonele montane și submontane, unde va ninge slab. În restul țării înnorările vor fi temporare și precipitațiile izolate, ninsori, iar în special în sud-est, mixte. Vântul va avea intensificări la munte, unde în special la altitudini mari vitezele vor depăși 80…100 km/h, vizibilitatea va fi redusă și zăpada troienită, iar în zonele joase de relief vântul va sufla slab și moderat, pe alocuri cu intensificări, în special în nordul Moldovei, în Oltenia și sud-vestul Munteniei, cu viteze în general de 45…55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între -5 și 6 grade, cu cele mai ridicate valori în extremitatea de sud a țării.

La București, valorile termice vor fi în scădere, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 5 grade. Cerul va avea înnorări temporare însă probabilitatea pentru precipitații se va menține redusă. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în orele amiezii.

În zonele de munte, vremea se va răci, iar la altitudini mari va fi ger. Vor fi înnorări în general persistente și temporar va ninge slab. Vântul va avea intensificări, iar în special la altitudini mari vitezele vor depăși 80…100 km/h, va fi viscol, vizibilitatea redusă și zăpada troienită.

Riscul producerii de avalanşe este însemnat în majoritatea masivelor montane din România. În zonele munte, vremea va fi geroasă, cu temperaturi minime de minus 19 grade.