De la miezul nopții, a intrat în vigoare certificatul sanitar. Documentul, care atestă vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau un test recent cu rezultat negativ, va fi obligatoriu în restaurante, la spectacole, cinematograf sau sala de sport, și la evenimente private din zonele în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit 3 cazuri la mia de locuitori, așa cum este județul Satu Mare, un prag de care se apropie Ilfovul și Timișul.
Între timp, la Timișoara s-a a depășit incidența de 3 la mie. Restricțiile vor intra în vigoare, de marți, în orașul de pe Bega.
În jurul Capitalei, 8 localități sunt în această situație. Pe listă sunt Bragadiru, Berceni, Ciorogârla, Copăceni, Corbeanca, Mogoşoaia, Snagov și Afumaţi. În aceasta din urmă, cursurile școlare se vor desfășura online.
În ultima săptămână, o mie de elevi au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2. Autorităţile spun că nu este un efect al redeschiderii şcolilor în format fizic, întrucât ce mai mulți copii erau infectaţi dinainte.
Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, certificatul sanitar nu este descriminatoriu și va permite unei părți din economie să funcționeze în continuare. Autoritățile analizează și alte măsuri, precum vaccinare sau testare periodică pe bani proprii pentru angajații din spitale sau unități de învățământ.
Grupul de Comunicare Strategică a raportat, dumincă, 3.800 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Alte aproape 60 de decese au fost asociate bolii Covid. În secțiile de Terapie intensivă, se află peste 800 de bolnavi.
—
Fără a respecta restricţiile sanitare, aproape 25.000 de persoane au participat la o petrecere în aer liber pentru a marca redeschiderea unei universităţi din capitala Spaniei, Madrid. Poliţia a recunoscut că a fost luată prin surprindere de situație.
Imaginile postate pe reţelele de socializare arată o mulţime compactă de tineri care beau şi dansează, aproape toţi fără măşti.
O adunare similară a fost și la Barcelona, unde aproximativ 8.000 de tineri au participat la o petrecere în campusul universităţii autonome a oraşului.
Deşi Spania a ridicat o serie de restricţii anti-Covid, marile adunări rămân interzise.
—
Cehia începe, de luni, imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid. Dozele de supra-rapel sunt recomandate în special persoanelor cu vârste de peste 60 de ani. Se vor administra serurile Pfizer și Moderna pentru cei care au fost vaccinați cu cel puțin opt luni în urmă. Cu o populație de nici 11 milioane de locuitori, Cehia a avut una dintre cele mai ridicate mortalități asociate Covid, raportând peste 30.000 de decese.
—
Un adolescent s-a electrocutat, duminică seară, în gara Deva. Băiatul, care s-ar fi urcat pe un vagon cisternă, a fost găsit pe terasament, cu hainele în flăcări. Având arsuri pe 70% din suprafaţa corpului, victima a fost transferată la București.
—
Jandarmi și salvamontiști maramureșeni au recuperat 5 persoane rătăcite în Munţii Ignişului, într-o zonă situată între localităţile Băiuţ şi Nistru. Drumeții au ignorat condițiile meteo.
—
Şapte persoane care făceau surf în zona Olimp au fost salvate de ambarcațiuni ale Gărzii de Coastă și o barcă pescărească. Din cauza vântului puternic, grupul nu mai putea ajunge la ţărm.
—
Un bărbat este cercetat sub control judiciar după ce a agresat o femeie în fața unei pensiuni din stațiunea Sinaia. Lovită, victima a căzut și a murit pe caldarâm. Procurorul de caz așteaptă rezultatele necropsiei. Potrivit anchetatorilor, cei doi se cunoscuseră pe o rețea de socializare și se aflau la prima întâlnire. Individul a fugit de la fața locului și a fost prins la volan fără permis de conducere.
—
Au fost momente de panică într-un autobuz din Galați, după ce un tânăr a ameninţat alți doi călători cu un cuţit. Conflictul spontan a fost aplanat de un echipaj de jandarmi. Cei 3 sunt cercetați.
—
Un mire din Oradea a ajuns pe patul de spital. Tânărul a suferit leziuni la coloană după ce a fost scăpat de prietenii săi, care l-au aruncat în sus pe rindul de dans, dar nu l-au mai prins. Imobilizat, mirele se gândește să ceară despăgubiri.
—
La București, compania municipală Termoenergetica începe, de luni, să încarce cu apă instalaţiile de încălzire. Concomitent, se vor face probe de presiune.
—
Fostul lider social-democrat Liviu Dragnea a lansat, duminică seara, noi atacuri la adresa actualei conduceri a partidului, despre care susține că este controlată de președintele Klaus Iohannis. În opinia sa, baza partidului este ruptă “aproape total” de șefii PSD, susținând că ştie acest lucru din scrisorile pe care le-a primit în închisoare. Liviu Dragnea a mai anunţat apariția unui nou partid, denumit Alianţa pentru Patrie, în care este implicat și prietenul său Codrin Ștefănescu, fost secretar al PSD. Liviu Dragnea vrea să întrebe o instanță dacă are sau nu voie să se implice activ în politică.
—
Scrutinul parlamentar organizat în Rusia, timp de 3 zile, s-a încheiat fără surprize. Partidul președintelui Vladimir Putin a obținut aproape 45% din sufragii, urmat fiind de Partidul Comunist. Locul al treilea a revenit formațiunii conduse de ultranaționalistul Vladimir Jirinovski. Susținătorii opozantului Alexei Navalnîi au fost, practic, excluși de la aceste alegeri, prezența lor fiind interzisă pe listele de vot.
—
În Germania, cu o săptămână înainte de alegerile legislative, s-a desfășurat ultima dezbatere între pretedenţii la succesiunea cancelarului conservator Angela Merkel. Prezentându-se ca un administrator experimentat şi calm, calităţi apreciate de electoratul german, ministrul de finanţe şi vice-cancelar social-democrat Olaf Scholz pare favorit. Lipsit de carismă, conservatorul Armin Laschet, care se consideră moştenitorul politic al Angelei Merkel, s-a arătat mai ofensiv pe ultima linie dreaptă a campaniei sale electorale. De altfel, tabăra conservatoare se pregăteşte pentru o înfrângere.
—
În Italia, susţinătorii legalizării consumului de canabis susțin că au strâns suficiente semnături pentru organizarea unui referendum în acest sens la începutul anului viitor. Propunerea de referendum urmăreşte eliminarea amenzilor pentru cultivarea sau consumul acestui drog recreativ. Petiționarii s-au mobilizat în doar câteva zile, mult mai repede decât de obicei, datorită unei legi aprobate în iulie care permite strângerea semnăturilor online.
—
Franța așteaptă explicații după ce Australia a anulat comanda unor submarine nucleare, preferând o alianță de securitate cu Marea Britanie și Statele Unite. Parisul și-a rechemat ambasadorii pentru consultări și a anulat o recepție programată la Washington. Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a denunţat “duplicitatea” şi “dispreţul” aliaților. Prin contractul de 56 de miliarde de euro, semnat în 2016, Franţa urma să furnizeze Australiei 12 submarine.
—
Cei şase palestinieni care au evadat dintr-o închisoare israeiană de maximă siguranţă, în urmă cu aproape două săptămâni, sunt din nou în spatele gratiilor. Ultimii doi au fost capturaţi în Cisiordania ocupată. Evadarea a fost un moment stânjenitor pentru autoritățile statului evreu.
FC Botoşani s-a impus pe terenul Dinamo, scor 2-1, dumincă seară, în etapa a 9-a a Ligii 1. Partida a fost întreruptă pentru aproape un sfert de oră din cauza unei pene de curent, care a dus la stingerea instalaţiei de nocturnă. Conduși de pe banca tehnică de interimarul Sorin Colceag, dinamoviștii au ajuns la 6 înfrângeri suferite la rând în campionat.
Tot duminică, FC Argeş a învins Academica Clinceni cu 1-0, iar Sepsi și UTA Arad au remizat fără gol înscris (0-0).
Luni, CFR Cluj și Universitatea Craiova se confruntă de la ora 21.00, pe Stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu”.
—
România a câştigat întâlnirea de Cupa Davis cu Portugalia, desfășurată la Cluj Napoca. Marius Copil a contribuit decisiv la această victorie. Scorul general a fost 3-1. Grație acestui triumf, România va juca barajul pentru calificarea la turneul final al Cupei Davis.
—
Italia a câştigat titlul de campioană europeană la volei masculin, învingând Slovenia în finală. Medalia de bronz a revenit Poloniei. România nu a trecut de preliminarii.
—
Pugilistul Manny Pacquiao va candida, anul viitor, la alegerile prezidenţiale din Filipine. În prezent, sportivul este senator. Președintele Rodrigo Duterte se află în ultimul an de mandat, iar constituția filipineză nu îi permite o a doua candidatură.
—
La doi ani după incendiul devastator, Catedrala Notre-Dame din Paris este pregătită pentru lucrări de restaurare. Până în prezent, s-a lucrat la consolidarea clădirii. Amplasată în centrul capitalei franceze, marea catedrală gotică a fost grav avariată în 2019, mare parte din acoperişul clădirii prăbuşindu-se.
—
Producţiile tv “The Crown” şi “Ted Lasso” au câştigat principalele trofee atribuite la cea de-a 73-a ediţie a galei Primetime Emmy, supranumite “Oscarurile televiziunii americane”, acordate la Los Angeles.
—
Vremea va fi rece în vestul, centrul şi nordul ţãrii, dar în sud şi în sud-est, valorile termice se vor menţine uşor peste cele normale la aceastã datã. Temporar cerul va fi noros şi va ploua şi sub formã de aversã, în Banat, Oltenia, Muntenia, în jumãtatea de sud a Crişanei, Transilvaniei şi Moldovei, local în Dobrogea şi izolat în restul teritoriului. În sud-vest, sud şi sud-est, trecãtor vor fi şi descãrcãri electrice. Izolat, cantitãţile de apã vor depãşi 10…15 l/mp. Seara, pe suprafeţe mici, la altitudini de peste 1500 m, în Carpaţii Orientali, vor fi posibile şi ninsori slabe. Vântul va sufla în general moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12 grade în nordul Moldovei şi 28 de grade în sudul Munteniei. Izolat va fi ceaţã.
La București, vremea va fi uşor mai caldã decât în mod obişnuit la aceastã datã. Cerul se va înnora treptat, iar din a doua parte a zilei, va creşte probabilitatea pentru averse şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximã va fi de 24…25 de grade.
La munte, înnorãrile se vor accentua treptat, iar pe arii relativ extinse va ploua şi sub formã de aversã, trecãtor însoţite de descãrcãri electrice, în masivele sudice. Izolat, cantitãţile de apã vor depãşi 15…20 l/mp. Seara şi noaptea, pe suprafeţe mici la altitudini de peste 1500 m, în Carpaţii Orientali, vor fi posibile şi ninsori slabe. Vântul va prezenta intensificãri, cu viteze mai mari noaptea pe crestele Carpaţilor Meridionali şi de Curburã, unde la rafalã se vor depãşi viteze de 60…70 km/h. Regimul termic diurn va fi comparabil cu cel din intervalul precedent.
Pe litoral, vremea va fi relativ normalã termic. Cerul va fi variabil, temporar noros seara şi noaptea, când vor fi averse, posibil însoţite de descãrcãri electrice; izolat, cantitãţile de apã vor fi mai însemnate. Vântul va sufla moderat, cu intensificãri temporare îndeosebi noaptea, când vor fi rafale de peste 50 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 şi 23 de grade, iar cele minime între 14 şi 17 grade. Temperatura apei mãrii va avea valori de 18…20 de grade.