Confidenţialitate

INFOMANIA • 20 octombrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Registrul Auto Român reamintește că obligativitatea montării anvelopelor de iarnă nu depinde de o dată anume din calendar. Regula se aplică în momentul în care există zăpadă, gheață sau polei pe drumurile publice.

Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (în traducere noroi și zăpadă, din engl. mud and snow), îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.

Reprezentanții RAR menționează că denumirea ”all seasons” este una comercială și că șoferii trebuie să verifice anul fabricării (DOT) și adâncimea profilului.

Lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă (între 9 și 20 de puncte) între 1.305 și 2.900 de lei, dar poate atrage și reținea certificatului de înmatriculare a vehiculului.

Parlamentul a dat undă verde, miercuri, legii care va permite Poliţiei Rutiere să ridice și mașinile staționate neregulamentar pe trotuar sau spațiul verde.

Forma în vigoare a Codului Rutier spune că măsura poate fi dispusă doar dacă vehiculul este parcat pe partea carosabilă.

Iniţiator al noii legi, deputatul USR Cătălin Drulă a precizat că proiectul vine în sprjinul persoanelor cu dizabilităţi, al celor însoţite de copii mici, care sunt nevoite să meargă pe carosabil, pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de maşini.

Parlamentarii AUR s-au abţinut de la vot, pe motiv că proiectul de lege poate permite ”multe abuzuri”.

Circulaţia rutieră se redeschide în Pasajului Unirii din Capitală, joi dimineaţa, pe sensul de mers Universitate – Bulevardul Dimitrie Cantemir, unde o maşină a luat foc, marţi, în mers.

Incendiul s-a soldat doar cu pagube materiale.

Primăria Sectorului 4 a cerut înlocuirea elementelor avariate.

Au trecut 7 ani de la moartea polițistului Bogdan Gigină.

Într-o seară ploioasă de 20 octombrie 2015, agentul cădea cu motocicleta într-o groapă nesemnalizată din Capitală, pe când deschidea coloana oficială a fostului vicepremier Gabriel Oprea, deși acesta nu avea vreo urgență oficială de rezolvat.

Avocatul care îi reprezintă pe părinții polițistului Bogdan Gigină susține că apărarea face tot posibilul ca procesul să bată pasul pe loc, astfel încât faptele să se prescrie într-un an.

Potrivit lui Cătălin Crăciunescu, Gabriel Oprea nu s-a “sinchisit” să apară la cel mai recent termen de judecată, desfășurat la începutul lunii octombrie.

Legea prevede că răspunderea penală se stinge la „8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani”. Potrivit Codului Penal, uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Deputații au respins, miercuri, moțiunea inițiată de opoziție împotriva ministrului Internelor.

Liberalul Lucian Bode a fost criticat pentru controversata achiziție a celor 600 de BMW-uri pentru Poliție, dar și pentru că și-ar fi secretizat teza de doctorat, lucrare asupra căreia planează suspiciunea plagiatului.

USR consideră că ministrul a “distrus încrederea” în instituția pe care o conduce.

162 de aleși au votat împotriva moțiunii, iar 88 au votat „pentru”, între care social-democratul Alfred Simonis, singurul reprezentant al coaliției de guvernare care l-a taxat pe Lucian Bode.

Ministrul britanic al Internelor a demisionat. Suella Braverman a trimis un document oficial folosind mesageria sa personală, o ”încălcare tehnică” a regulilor guvernului de la Londra.

Demisia ar ilustra, totuși, amplificarea tulburărilor politice din jurul şefei guvernului, Liz Truss. Suella Braverman este a doua membră care părăseşte în mai puţin de o săptămână cabinetul britanic, după demiterea șefului Finanţelor, Kwasi Kwarteng, vinerea trecută.

Într-un interviu acordat portalului Sport Media, șefa Parchetului European a remarcat că România nu a sesizat niciun caz fraudă cu TVA sau contrabandă la graniță, ceea ce pare imposibil, având în vedere și că suntem frontieră externă a Uniunii Europene.

În ce privește vaccinurile anti-Covid cumpărate de România, Ministerul Finanțelor s-a oferit să colaboreze în această anchetă, spune Laura Kovesi.

Potrivit acesteia, neregulile ies la iveală atunci când sunt deschise dosare în alte state.

Laura Kovesi a ținut însă să laude România în ce privește sesizările pe fraude cu fonduri europene.

Totodată, șefa Parchetului European a a respins, din nou, o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale din 2024.

“Marșul Anti-Sărăcire” ajunge la București.

Cele două caravane ale confederației sindicale Cartel Alfa se întâlnesc în Capitală, unde vor organiza manifestații în Piața Victoriei și în Piața Revoluției.

Nemulțumiți de scăderea puterii de cumpărare, angajații din Poliție și penitenciare se alături și ei protestului.

Ministru al Investițiilor Europene, Marcel Boloș a anunțat că România va avea la dispoziție mai mult de 2 miliarde de euro pentru compensarea facturilor la energie. Bani alocați țării noastre și necheltuiți din bugetul european trecut (2014-2020) vor putea fi accesați până la sfârșitul anului viitor.

România ar putea reveni la piața reglementată a energiei pentru o perioadă limitată de timp. Scenariul, propus de social-democrați, este analizat în coaliția de guvernare. Potrivit aceleiași strategii, consumatorii casnici n-ar trebui să plătească mai mult de 1 leu pe kwh.

Reuniți la Bruxelles, liderii Uniunii Europene caută să ajungă la un acord pentru gestionarea crizei energetice. Executivul comunitar a propus  achiziții comune de gaze, ajutoare pentru populație și investiții masive în surse regenerabile.

Ucraina va începe, de joi, să restricţioneze furnizarea de energie electrică pe tot teritoriul ţării. Măsura vine după ce invadatorii ruși au bombardat, în ultimele zile, centrale electrice.

La Kremlin, Vladimir Putin a decretat legea marțială în teritoriile ucrainene anexate. Administrațiile civile de ocupație vor putea fi înlocuite oricând cu unele militare.

În așteptarea unui iminent asalt ucrainean, autoritățile din regiunea Herson au cerut populației să fugă în Rusia.

Reprezentat de preşedintele său, liderii aleşi şi societatea civilă, “curajosul popor al Ucrainei” este câştigătorul din acest an al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, a anunţat Parlamentul European.

Nominalizarea a fost făcută de Partidul Popular European. Ceilalţi finalişti au fost Julian Assange, unul dintre activiştii din spatele asociaţiei WikiLeaks şi Comisia pentru adevăr din Columbia.

Distincția este acordată în onoarea fizicianului şi disidentului sovietic Andrei Saharov.

În valoare de 50.000 de euro,  Premiul Saharov este acordat anual, începând cu 1988, persoanelor şi organizaţiilor care luptă pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale.

Ceremonia de înmânare a distincţiei este programată la 14 decembrie, la Strasbourg.

În 2021, premiul i-a fost acordat opozantului rus Aleksei Navalnîi, pentru lupta sa contra corupţiei şi abuzurilor Kremlinului împotriva drepturilor omului.

Unitatea 1 a Centralei atomice de la Cernavodă s-a deconectat automat, miercuri, de la sistemul energetic naţional din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică, fără impact pe partea nucleară.

Lucrările de reparații nu vor avea efecte asupra securităţii reactorului, populaţiei şi mediului înconjurător, susține Nuclearelectrica.

A fost “ziua perchezițiilor” în România. Sute de descinderi au avut loc simultan în toată țara, desfășurate de ofițeri de la toate brigăzile de combatere a crimei organizate.

Procurorii timișoreni cercetează un cuplu din satul Fădimac care a luat în plasament 4 copii, dar pe care i-a exploatat. Minorii erau obligați la munci agricole grele. În cazul în care refuzau, erau bătuți.

Un bordel clandestin a fost descoperit la Abrud. Printre beneficiari s-ar fi aflat și fostul primar social-democrat Nicolae Simina, alături de un fost polițist. Ambii sunt acuzați de acte sexuale cu minore.

Ministrul Familiei consideră că fenomenul mamelor-minore reprezintă una dintre cele mai dure şi mai triste realităţi ale României. Potrivit Gabrielei Firea, anul trecut aproape 16.500 de adolescente şi tinere până în 20 ani au născut. Aproape 700 dintre ele aveau sub 15 ani.

Au fost perchezitii de amploare la traficanţii de stupefiante din Baia Mare. Indivizii țineau drogurile ascunse prin cotețele porcilor și găinilor. Pentru apărare, dețineau câini de luptă.

La Timișoara, un inspector al Fiscului a fost reţinut de procurorii anticorupție. Alexandru Ţăran ar fi luat o șpagă de peste 55.000 de euro pentru a închide ochii la un control. Mituitorul, un afacerist, a fost și el reţinut în dosar.

La București, procurorii anticorupție au descins la sediul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Doi directori din ANPC sunt bănuiți de activități ilegale.

Filiala PNL din Sinaia a decis excluderea din partid a unei consiliere locale. Aurora Arieşan, care este şi director al colegiului naţional din localitate, a început să se prezinte drept ofiţer al Serviciului Român de Informaţii și să spună că întreaga conducere a stațiunii şi o parte a Consiliului Local Sinaia urmează a fi arestată.

Pompierii și polițiștii cercetează cauza incendiului care a cuprins o hală a fostei fabrici Independenţa din Sibiu. În incinta dezafectată, au ars deşeuri plastice şi cauciucuri.

Cu suspiciune de botulism, o femeie este internată la Spitalul de Urgenţă Alba Iulia. Pacienta a spus că a mâncat peşte din conservă. De aceea, a fost emisă alertă sanitară.

Lanțul de magazine Decathlon retrage de pe piaţă ‘băutura Izotonică marca Aptonia cu aroma de portocală la 500 ml, din cauza unui risc potenţial de alterare a gustului şi a mirosului (similar cu cel de oţet), produsul devenind impropriu pentru consum.

Lotul în cauză are data de expirare 3 februarie 2023, iar cei care au achiziţionat sucul sunt rugați să nu îl consume şi să îl returneze în magazin chiar dacă produsul este început, informează reprezentații Decathlon.

Medicii bucureșteni îl îngrijesc pe pasagerul care a suferit un infarct la bordul unui zbor pe ruta New Delhi-Frankfurt. Avionul a aterizat de urgență pe aeroportul Otopeni.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al academicianului Eugen Simion va fi depus, joi, la Clubul Academicienilor din Capitală. Înmormântarea va avea loc mâine la Cimitirul Bellu. În vârstă de 89 de ani, Eugen Simion a murit, marți, pe patul de spital.

Jucător de legendă al clubului Dinamo și component al naționalei de baschet, Gheorghe Novac a murit la vârsta 77 de ani. Antrenor emerit al sportului, Gheorghe Novac a pregătit tricolorii (1985-1991) pe care i-a condus la două turnee finale FIBA EuroBasket, în 1985 şi 1987.

În Grecia, joi protestează angajaţii spitalelor publice. Demonstrațiile pot afecta circulaţia rutieră, respectiv a transportului public din Atena, a atenționat Ministerul Afacerilor Externe de la București.

Festivalul de romanţe “Crizantema de Aur” începe, joi, la Târgovişte. În concursul de interpretrare sunt înscrişi 18 concurenţi din România, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

Ateneul Naţional din Iaşi găzduiește o serie de evenimente dedicate închiderii proiectului “Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria”, organizat de Asociaţia Artis din Iaşi, alături de Primăria Municipiului Iaşi. La Colegiul Naţional Pedagogic “Vasile Lupu”, va fi difuzat filmul “Războiul Regelui”, în regia lui Trevor Poots.

UTA Arad și FCSB au remizat miercuri seară, scor 2-2, într-un meci din grupa B a Cupei României.

Gazdele au condus, inițial, cu 1-0. Apoi, oaspeții au avut 2-1. Arădenii au egalat în minutul 90+6.

Arbitrul Adrian Viorel Cojocaru a acordat 4 cartonaşe roşii pe finalul partidei, 3 fiind primite de jucători ai FCSB.

La propunerea Ministerului Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Guvernul a aprobat construirea unui stadion de fotbal la Constanța.

Cu o capacitate de 18.000 de locuri, arena va purta numele lui Gheorghe Hagi și va costa aproape 98 de milioane de euro.

Autoritățile din Indonezia vor demola stadionul de fotbal pe care s-a produs busculada în care au murit 133 de persoane.

Dezastrul este anchetat. Victimele, între care zeci de copii, s-au călcat în picioare după ce forțele de ordine au dat cu gaze lacrimogene în suporteri nemulțumiți care au năvălit pe gazon.

Naționala de handbal feminin se va reuni săptămâna viitoare, pentru a începe pregătirea la Cheile Grădiștei.

Mai apoi, lotul tricolor disputa două meciuri amicale, cu Ungaria și Germania.

La începutul lunii noiembrie, handbalistele României se vor alinia la startul Campionatului European din Macedonia de Nord, Slovenia și Muntenegru.

Izbucnită în septembrie, epidemia de Ebola a cauzat moartea a 44 de persoane, a anunţat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

“Rămânem îngrijoraţi că ar putea exista mai multe lanţuri de transmitere şi mai multe contacte (cu virusul) decât ştim în comunităţile afectate”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Următoarea pandemie ar putea avea ca sursă ghețarii care se topesc, avertizează experții. Analiza lacului arctic Hazen sugerează că viruşii şi bacteriile înghețate ar putea să ”se trezească” şi să infecteze animalele sălbatice.

În 2016, o epidemie de antrax a făcut victime în nordul Siberiei, cauza fiind un val de căldură care a topit permafrostul şi a expus o carcasă de ren infectată.

Vremea se va răci în toate regiunile, chiar accentuat în cele sud-estice. Cerul va fi variabil cu înnorări temporare în prima parte a zilei în centrul, estul și sud-estul țării, unde izolat vor fi condiții pentru ploi slabe, iar în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali, în general la altitudini de peste 1500 m, trecător vor fi fulguieli sau lapoviță. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, precum și în zona montană înaltă, cu viteze în general de 50…55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra de la 9 grade în nordul Moldovei și estul Trasilvaniei și până spre 19…20 de grade în Oltenia și sud-vestul Munteniei. Dimineața, cu totul izolat vor fi condiții de ceață.

În zonele de munte, vremea se va răci semnificativ. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea, dar cu înnorări temporare în prima parte a zilei în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali, unde izolat vor fi ploi slabe, iar în general la altitudini de peste 1500 m, trecător vor fi fulguieli sau lapoviță. Vântul va avea intensificări pe creste, în prima parte a intervalului, cu viteze în general de 50…55 km/h.

La București, vremea se va răci accentuat, astfel că valorile termice se vor situa ușor sub mediile multianuale. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales în prima parte a zilei, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 14…16 grade.