Confidenţialitate

INFOMANIA • 20 mai 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Apărut în urma unui incendiu forestier de amploare în zona fostei centrale nucleare de la Cernobîl, un nor de fum este monitorizat de meteorologi.

Joi seara, acesta s-a deplasat către sudul și sud-vestul Ucrainei, mai exact spre zona Odesa și nordul Mării Negre. Vineri dimineață, însă vântul și-a schimbat direcția spre estul Ucrainei și Rusia.

În zona pe care o străbate norul de fum, până duminică seară este o probabilitate redusă de precipitaţii.

Incendiul de vegetație a afectat o suprafață de 45 de hectare.

Zona fostei centrale nucleare Cernobîl a fost cucerită de trupele invadatoare încă de la începutul războiului.

Rachete lansate de ruși au lovit, joi, zone rezidențiale din Severodonețk, în regiunea Lugansk. Mai multe locuințe au fost distruse. Cel puțin 12 persoane au fost ucise, iar câteva zeci au fost rănite.

Președinte Volodimir Zelenski a prelungit cu trei luni, joi, legea marţială şi perioada de mobilizare generală în Ucraina.

Procuratura Ucrainei a cerut închisoare pe viaţă pentru primul soldat rus judecat sub acuzația de crime de război. Tânărul militar a ucis un civil în orașul Sumî, în primele zile ale invaziei armate.

Cerându-i iertare văduvei bărbatului pe care l-a omorât, Vadim Şişimarin și-a recunoscut fapta şi a declarat că a îndeplinit un ordin primit de la un superior.

Femeia a declarat că nu se opune unui eventual schimb între ucigaşul soţului său şi prizonieri ucraineni, referindu-se la cei 1.700 de militari din batalionul Azov, care s-au predat la Mariupol în ultimele zile.

Televiziunile ruse au difuzat imagini cu unii dintre aceștia, pentru a dovedi că sunt tratați corespunzător.

Alţi doi militari ruşi sunt judecaţi în Ucraina pentru că au tras cu rachete asupra unor infrastructuri civile lângă Harkov.

Rusia a anunțat că pune condiţii pentru ridicarea blocadei instituite asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră. Moscova solicită ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse la adresa sa.

Organizația Națiunilor Unite a cerut redeschiderea porturilor pentru a permite Ucrainei să reia livrările de grâu şi alte produse alimentare vitale.

Rusia şi Ucraina însumează circa o treime din exporturile mondiale de grâu. Ucraina este de asemenea un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui şi ulei de rapiţă.

Belarus, ţară care a sprijinit agresiunea rusă contra Ucrainei şi care este de asemenea vizată de sancţiunile occidentale, exporta o mare cantitate din îngrăşămintele pe bază de potasiu.

În altă ordine de idei, Moscova susține că jumătate dintre cei 54 de clienți ai gigantului Gazprom și-au deschis conturi în ruble. Luna trecută, Rusia a sistat livrările către Bulgaria și Polonia întrucât acestea au refuzat să plătească pentru gazul rusesc în monedă rusă.

Comisia Europeană a avertizat că deschiderea de conturi în ruble încalcă sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Moscovei.

Blocul comunitar caută modalități prin care să folosească activele înghețate ale oligarhilor ruși pentru reconstrucția zonelor din Ucraina devastate de război.

Ministerul român al Apărării a anunțat că, în localitatea brașoveană Cincu, începe formarea Grupului de Luptă al Alianței Nord-Atlantice din România, sub comandă franceză și având în componență o mie de militari. Demersul face parte din consolidarea flancului estic al NATO în contextul invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

Potrivit MApN, sunt transformte elementele multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră.

În grupul de luptă vor fi integrate, prin rotație, efective belgiene și olandeze. Forțele vor fi dispuse în Centrul de Instruire de la Cincu, unde vor executa misiuni alături de militarii români.

Parisul va mai trimite în țara noastră și un detașament de apărare antiaeriană la Capul Midia.

Franţa a desfăşurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.

Președintele Klaus Iohannis consideră că războiul din Ucraina ne-a pus în fața unei “noi realități strategice”. La o întrevedere avută joi, șeful statului i-a mulţumit premierului portughez pentru prezenţa celor aproape 200 de militari lusitani la Batalionul din Caracal.

“Consolidăm, astfel, securitatea regiunii Mării Negre şi a spaţiului euroatlantic”, i-s spus Klaus Iohannis lui Antonio Costa, în timpul unei vizite efectuate împreună la Caracal.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a anunțat achiziţia din Portugalia a altor cinci avioane F-16.

Extinderea NATO este pusă sub semnul întrebării. Preşedintele turc s-a declarat ”hotărât”, joi, să se opună cererilor de aderare depuse Finlandei şi Suediei.

Recep Erdogan este nemulțumit că cele două țări scandinave s-au opus, în repetate rânduri, extrădării unui opozanți ai săi.

Liderul de la Ankara a calificat Suedia drept un ”cuib de terorişti”

În schimb, președintele american consideră că Finlanda și Suedia îndeplinesc condițiile de aderare. Joe Biden a cerut Congresului de la Washington să ratifice rapid celor două țări.

Germania și-a manifestat, de asemenea, sprijinul.

“Diferenţele de opinii în cadrul NATO nu sunt neobişnuite”, a spus secretarul general al Alianței. Aflat în “contacte strânse” cu Suedia, Finlanda și Turcia, Jens Stoltenberg s-a declarat încrezător că vor fi găsite “soluții”, fiind “analizăm preocupările exprimate de Turcia”, a adăugat el.

Aflată în turneu european, președinta Moldovei s-a întâlnit cu omologul francez, la Paris. Emmanuel Macron vrea ca blocul comunitar să ofere un răspuns rapid la cererea de aderare depusă de Maia Sandu în numele Republicii.

Temerile că Moldova ar putea fi atrasă în actualul război au sporit după seria de atacuri cu arme ușoare comise în regiunea separatistă Transnistria, atribuite Ucrainei de regimul rusofil de la Tiraspol.

Parlamentul Europeană consideră că Moldova trebuie să primească statutul de candidată la Uniunea Europeană.

10 persoane sunt cercetate de procurorii bucureșteni pentru că obligau mai mulţi copii să cerşească. Anchetatorii au descins la adrese din Capitală și judeţul Ilfov.

Profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau copiii, membrii grupării îi aduceau zilnic din comuna Jilava și îi plasau în diferite zone din Bucureşti, unde – timp de 10-12 ore pe zi, indiferent de condiţiile meteorologice – îi obligau să vândă buchete de flori şoferilor staţionaţi la semafoare sau să ceară sume modice de bani pentru spălarea parbrizului.

Minorii erau constrânși să practice cerşetoria prin ameninţări şi agresiuni fizice, fiind supravegheaţi îndeaproape. Totodată, 4 dintre aceştia au fost obligaţi să întreţină acte sexuale cu diferiţi clienţi ai grupării infracționale.

De joi, au intrat în vigoare noile prevederi ale legii pentru protecţia animalelor, care stabilesc sancţiuni mai dure pentru persoanele care comit acte de cruzime sau violenţă asupra necuvântătoarelor.

Cuantumul amenzilor contravenţionale se dublează şi chiar triplează şi au fost extinse limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea.

Noul act normativ incriminează zoofilia, pentru care se pot dicta 7 ani de detenție.

În marele dosar al falsificării de rețete medicale, cei 34 de suspecți, doctori și farmaciști, au fost achitați de acuzațiile de înșelăciune și dare de mită. Procesul a durat mai mult de 10 ani, iar faptele s-au prescris.

Procurorii anticorupție au reținut un ofiţer de poliţie, şef al unui birou din Brigada de Operaţiuni Speciale Braşov. Individul este suspectat că a divulgat informaţii unor persoane vizate de anchete.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează, vineri, Bursa Generală a locurilor de muncă.

Firmele participante oferă 31.230 de joburi. Evenimentul se organizează în 76 de locuri şi se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă care doresc să se angajeze sau să îşi schimbe locul de muncă, după caz, asigurând interacţionarea directă dintre angajatori şi solicitanţii de loc de muncă.

De teamă că vor fi dați afară, mai mulți angajați ai societății de salubrizare din Focșani au protestat în fața Primăriei. Reprezentanții municipalității au cerut un plan de reorganizare a societății din cauza pierderilor înregistrate.

Bugetele alocate programelor Rabla sunt aproape epuizate după o săptămână de la startul actualei ediții. Prelungita criză a microcipurilor din industria auto întârzie livrările de vehicule cu cel puțin 6 luni.

Registrul Auto Român a lansat propriul serviciu de verificare tehnică pentru clienţii care vor să îşi cumpere o maşină la mâna a doua. RAR EXPERT este disponibil la sediul central al instituţiei din Bucureşti.

Specialiștii verifică atât kilometrajul real al maşinii, cât şi calitatea şi conformitatea reparaţiilor anterioare sau alte defecte pe care proprietarul le-a mascat pentru vânzare. Tarifele încep de la 145 şi ajung până la 300 de lei.

Cotațiile țițeiului sunt în scădere. Prețul barilului a coborât sub 110 dolari. La noi, benzina s-a scumpit din nou. Într-o săptămână, litrul a ajuns să coste cu 12 bani mai mult.

Un român cheltuie, în medie, 146 de euro pe lună pentru a-şi cumpăra alimente. Suma este cea mai mare din regiune, cu 25% peste valoarea din Cehia şi cu 55% peste cea din Ungaria, scrie Ziarul Financiar, pe baza datelor oferite de compania de cercetare Euromonitor.

Comisarii Gărzii de Mediu au amendat, cu câte 50.000 de lei, Administraţia bucureșteană Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) şi Compania Municipală Parcuri şi Grădini (CMPGB). Ambele instituții din subordinea Primăriei Capitalei au depozitat neconform deşeuri, fiind somate să salubrizeze de urgenţă zonele respective.

Doar 6 sectoare de plajă de pe litoralul românesc au primit certificare internațională (Blue flag). Juriul a luat în calcul, spre exemplu, calitatea apei și a nisipului, alături de facilități pentru persoane cu dizabilități.

Salvată de bombardamente rusești, banca de semințe din orașul ucrainean Harkov ar putea fi transferată temporar la Buzău. Se poartă discuții în acest sens. România s-a oferit să pună la dispoziție spații de conservare.

Întrucât au pus în pericol bunuri și viețile oamenilor, 13 urși vor fi uciși prin derogare de la Ministerul Mediului. ONG-urile atrag atenția că astfel de măsuri rezolvă problema doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Serviciul britanic de contraspionaj este acuzat că a încercat să împiedice BBC să dezvăluie abuzurile unui agent secret. Individul a profitat de statutul său în cadrul MI5 pentru a-și teroriza, de-a lungul timpului, două partenere de viață.

Pe fondul anchetei jurnalistice, superiorii au intervenit în cercetările poliției și l-au transferat pe bărbat într-o altă țară.

BBC insistă ca identitatea acestuia să fie dezvăluită pentru a fi prevenite alte abuzuri. Guvernul de la Londra argumentează că un asemenea demers ar reprezenta o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Italia şi Suedia s-au alăturat pe lista ţărilor în care a fost detectată variola maimuței, boala ce se transmite prin salivă și contact sexual neprotejat.
În ultima perioadă, mai multe cazuri, confirmate sau suspectate, au fost raportate în Europa.

În Marea Britanie, autorităţile au decis să vaccineze mai mulţi angajaţi din sănătate şi alte persoane care ar fi putut fi expuse infectării.

Variola simiană este destul de obişnuită în regiuni izolate din Africa centrală şi de vest, unde totuși nu se răspândea cu uşurinţă. Erupțiile cutanate și febra se numără printre simptome. Pacienții se recuperează în câteva săptămâni și nu există tratament pentru această boală.

Lumea muzicii deplânge moartea compozitorului grec Vangelis, faimos pentru partiturile sale de film. Artistul avea 79 de ani.

Pionier al muzicii electronice, Vangelis a fost distins cu Oscar, în 1981, pentru cântecele de pe coloana sonoră a lungmetrajului „Chariots of Fire”, regizat de britanicul Hugh Hudson.

După întârzieri şi eşecuri, o capsulă spaţială a companiei Boeing a decolat spre Staţia Spaţială Internaţională, joi, pentru un zbor-test fără echipaj uman. Pe scaunul comandantului se află un manechin, echipat cu senzori care colectează informaţii.

În 2019, un zbor similar a fost la un pas de catastrofă din cauza unei probleme de software. Boeing vrea să rivalizeze compania SpaceX în domeniul călătoriilor spațiale.

Australia organizează, sâmbătă, alegeri generale. Costurile de trai în creştere au dominat agenda campaniei electorale. Avantajul opoziției laburiste față de actuala coaliţie liberală s-a redus la doar 2 procente.

Sepsi OSK a câștigat, în premieră, Cupa României la fotbal. În finala competiției, aseară, echipa covăsneană a învins FC Voluntari cu 2-1.

Marius Ștefănescu a reușit o dublă (’22 și ’38), iar la ultima fază a meciului, Andres Mihai Dumitrescu a marcat în proprie poartă.

Sepsi, care va evolua în Conference League grație acestui triumf, va întâlni campioana CFR Cluj în Supercupa României, pe 9 iulie.

Istvan Kovacs a fost inclus pe lista arbitrilor de la Cupa Mondială de fotbal din Qatar.

Competiția se va disputa între 21 noiembrie şi 18 decembrie. Pe lista oficială a arbitrilor mai apar asistenţii Ovidiu Artene şi Vasile Marinescu.

Româncele care participă la Roland Garros și-au aflat adversarele. Simona Halep (19 WTA) o va întâlni în primul tur pe croata Ana Konjuh (66 WTA).

Sorana Cîrstea (27 WTA) va avea de trecut de pe nemțoaica Tatjana Malek Maria (107 WTA). Gabriela Ruse (52 WTA) o va înfrunta belgianca Elise Mertens (33 WTA).

Irina Begu (62 WTA) se va duela cu italianca Jasmine Paolini (57 WTA). Duelul cel mai dificil îl va avea, totuși, Ana Bogdan (91 WTA), care va juca împotriva bielorusei Victoria Azarenka (15 WTA).

Irina Bara (114 WTA) s-a calificat, joi, pe tabloul principal. Pentru un bilet în competiția de pe zgura pariziană, Mihaela Buzărnescu (118 WTA) joacă, vineri, împotriva suedezei Mirjam Bjorklund (150 WTA).

Sârbul Novak Djokovic și spaniolul Rafael Nadal se află în aceeași jumătate de tablou masculin la Roland Garros. Cei doi mari rivali se pot întâlni în sferturile de finală. Câștigătorul se va duela, cel mai probabil, pe ibericul Carlos Alcaraz, campionul de anul acesta de la Madrid.

Monica Niculescu şi rusoaica Alexandra Panova vor evolua în finala de dublu a turneului de categorie WTA 250 de la Rabat.

Craiova este, în aceste zile, Festivalul de Teatru “Shakespeare”. Peste 200 de evenimente îl omagiază în Bănie pe marele dramaturg englez.

Vremea va fi predominant frumoasă și va continua să se încălzească. Cerul va fi variabil la munte, în nord și nord-est și mai mult senin în restul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, îndeosebi în zona montană înaltă a Carpaților Orientali și de Curbură. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 și 30 de grade. Izolat vor fi condiții de ceață.

La București, vremea va fi frumoasă și caldă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 28…29 de grade.

În zonele de munte, vremea va fi predominant frumoasă și va continua să se încălzească. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări îndeosebi pe crestele Carpaților Orientali.

Pe litoral, vremea va fi predominant frumoasă și caldă. Temperaturile maxime se vor situa între 22 și 24 de grade, iar cele minime între 14 și 17 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 13 și 15 grade.