Instanța Supremă judecă pe fond, luni, recursul în casaţie depus de Elena Udrea, condamnată în dosarul „Gala Bute” la 6 ani de închisoare pentru corupție.
Folosind această cale extraordinară de atac, fostul ministru al Turismului cere achitarea.
Repatriată din Bulgaria, Elena Udrea a fost încarcerată, săptămâna trecută, la Penitenciarul Târgșor, unde se află într-o perioadă de carantină, înainte de a fi mutată într-o celulă, unde ar urma să stea singură.
Într-un mesaj publicat duminică seară târziu pe Facebook, fostul ministru și-a reafirmat nevinovăția în afacerea Gala Bute.
—
Referendumul organizat, duminică, pentru demiterea primarului din comuna brașoveană Dumbrăvița nu a întrunit suficientă prezență la urne.
Uniunea Salvați România – cea care a inițiat consultarea populară împotriva edilului liberal pe motiv că și-a dezamăgit electoratul – a reclamat că Popa Zachiu a recurs la ameninţări pe parcursul ultimelor zile.
Primarul le-ar fi spus concetățenilor că le taie ajutoarele social eşi că nu le mai acordă titluri de proprietate dacă se prezintă la votul împotriva sa.
—
Nicuşor Dan îşi doreşte un al doilea mandat la șefia Primăriei Capitalei pentru că ”administraţia publică e pe termen lung”.
Edilul general admite că sunt “foarte multe lucrări pentru care s-au investit banii publici”, dar pentru care nu s-a făcut recepţia la finalizarea lucrărilor, inclusiv sediul Primăriei.
De asemenea, potrivit lui Nicușor Dan, “criza conductelor” – generată de războiul din Ucraina – afectează procesul de reabilitare a sistemului de termoficare din Capitală.
—
La mai puțin de două luni după realegerea sa ca președinte al Franței, Emmanuel Macron a pierdut controlul în Adunarea Naționale și va fi nevoit să caute susținere politică pentru a pune în aplicare reformele promise în campania electorală. Presa scrie că votul reprezintă o sancțiune la urne. Electoratul nu a mai dorit să îi ofere președintelui întreaga putere, ca în primul mandat prezidențial.
Grupul macronist Împreună (Ensemble) a obținut doar 245 de locuri.
Sub conducerea lui Jean-Luc Melenchon, coaliția de stângă (Nupes) s-a clasat pe locul al doilea cu 131 de fotolii în parlament. Marine Le Pen și extrema dreaptă franceză ar urma să dețină un sfert din legislativ, 61 de locuri adică, cel mai important rezultat din istorie.
În lipsa majorității absolute, “macroniștii” nevoit să negocieze cu republicanii.
—
Gustavo Petro a devenit primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, obținând peste jumătate din sufragii.
În campania electorală, fostul primar al capitalei Bogota a promis schimbări sociale şi economice profunde.
—
Pe frontul ucrainean de război, continuă bătălia pentru orașul ucrainean Severodonețk, unde se repetă situația de de la Azovstal. Peste 500 de civili sunt blocaţi de câteva săptămâni în interiorul unui combinat chimic încercuit de invadatori.
Promisiunea unor coridoare umanitare nu a fost respectată de ruși, evacuarea oamenilor fiind imposibilă.
Deşi oraşul Lisiciansk a fost bombardat în mod constant, acesta a rămas pe deplin sub controlul ucrainenilor.
Analiștii militari spun că viitorul zonei va depinde de capacitatea armatei ucrainene de a apăra teritoriul mai mult decât pot ruşii să atace.
Doi comandanţi ai luptătorilor care au apărat uzina siderurgică Azovstal din portul Mariupol din sud-estul Ucrainei au fost transferaţi în Rusia pentru a fi anchetați și, cel mai probabil judecați. Kievul speră într-un schimb de prizonieri cu Moscova, care să-i includă şi pe luptătorii de la Azovstal. Deocamdată, ruşii nu au răspuns solicitării.
Bombardamentele ruseşti devastează oraşe din centrul şi estul Ucrainei.
În weekend, președintele Volodimir Zelenski a vizitat portul Odesa, după ce a fost şi în Nikolaiev, oraș aflat în apropierea frontului de război.
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice și-a exprimat temerea că războiul ar putea dura ani. Jens Stoltenberg insistă că Occidentul trebuie să continue furnizarea de muniții și armament pentru Ucraina, fără de care nu poate elibera Donbasul. Statele Unite au transferat Ucrainei peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger, sisteme Javelin, alături de sisteme Harpoon şi drone.
Casa Albă a anunțat, săptămâna trecută, că va oferi administrației de la Kiev un ajutor militar suplimentar de un miliard de dolari, pentru a susţine Ucraina în războiul pe care îl poartă cu Rusia invadatoare.
Tensiunile în armata ruşilor sunt în creştere, iar numeroşi militari refuză să respecte ordinele ofiţerilor sau dezertează, susţine Ministerul britanic al Apărării. Problemele de moral îi împiedică pe ruşi să îndeplinească obiectivele stabilite de Kremlin.
Duminică, Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care interzice difuzarea la radio şi în programele TV, precum şi interpretarea în spaţiul public a muzicienilor ruşi. Exceptați vor fi artiştii care au condamnat public invazia Rusiei. O ”listă albă” va include artiştii care s-au delimitat de Kremlin
În Republica Moldova, președinta Maia Sandu a promulgat legea care interzice difuzarea emisiunilor de ştiri rusești. Totodată, propaganda va fi sancţionată mult mai dur.
—
Lituania interzice tranzitul feroviar spre exclava rusă Kaliningrad al mărfurilor vizate de sancţiuni, ceea ce a atras furia Moscovei, care a calificat blocada drept “ilegală”. Lista neagră include, spre exeplu, cărbunele, metalele, alături de materialele de construcţii şi tehnologie avansată.
Situată între Polonia şi Lituania, membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, Kaliningrad se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi al gazoductelor care trec prin Lituania.
—
Pentru a compensa reducerea livrărilor de gazelor ruseşti, Germania va adopta măsuri de urgenţă, inclusiv redeschiderea unor mine de cărbune, care să alimenteze centralele electrice.
“Este regretabil, dar în această situaţie este necesar să reducem consumul de gaze’”, a transmis un oficial al coaliției de guvernare de la Berlin.
La începutul actualei legislaturi germane, social-democraţii, verzii şi liberalii visau să accelereze tranziția spre energie verde, dar războiul a schimbat planurile.
Gazprom a redus cu 60% în ultimele zile livrările prin Nord Stream 1 din Marea Baltică invocând o problemă tehnică.
Germania a denunțat o “decizie politică”, menită să influenţeze tensiunile dintre Moscova şi ţările occidentale. În pofida conflictului, Germania continuă să importe aproape 35% din gazele sale din Rusia, de la 55% înainte de luna februarie.
—
Pirotehniștii bucureșteni au intervenit, duminică, la 3 alerte cu bombă, două la aglomerate centre comerciale și una la Piața Romană. Toate s-au dovedit false.
Asemenea apeluri se sancționează cu amendă, reamintesc autoritățile.
—
Deputații dezbat, luni, moțiunea inițiată de opoziție împotriva ministrului liberal al Educației.
Uniunea Salvați România îl acuză pe Sorin Cîmpeanu pentru subfinanțarea învățământului. Moțiunea va fi supusă votului miercuri.
—
Aproape 120.000 de candidaţi sunt aşteptaţi, luni, la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba română. Accesul candidaților în săli va fi permis până la ora 8 și 30 de minute.
Timpul alocat este de 3 ore pentru fiecare probă. Telefoanele mobile și alte surse de “inspirație” sunt interzise, riscând eliminarea din examen.
Spre deosebire de anii trecuți, candidații nu vor mai avea câte o zi liberă între probele scrise.
Marți este programată proba obligatorie a profilului. Miercuri va fi susținută proba la alegere a profilului și specializării. În fine, candidații minorităților vor susține, joi, testarea la Limba și literatura maternă.
Rezultatele probelor scrise ale BAC-ului vor fi cunoscute pe 27 iunie.
Promovați sunt cei care obținut nota 5 la toate probele, dar media finală trebuie să fie mare decât 6. Sesiunea din această vară este marcată de un absenteism masiv.
Peste 40.000 de absolvenți ai actualei promoții nu s-au înscris la Bacalaureat.
—
Polițiștii bucureșteni au tras focuri de armă pe DN1 pentru prinderea unui bărbat fugar, aflat la volanul unei mașini.
Individul s-a predat doar după ce a fost împușcat în picior de agenți.
Anterior, înarmat fiind cu un cuțit, acesta s-a prezentat la locuinţa unei persoane din cartierul Aviației.
Pe numele bărbatului exista un ordin de restricţie.
—
Carabinierii italieni au tras focuri de armă în cauciucurile unui vehicul al cărui șofer nu a vrut să oprească la barajul forțelor de ordine din Cetatea Vaticanului. Individul a fost imobilizat cu ajutorul unui dispozitiv cu electroșocuri. Natura incidentului este investigată.
După incident, gărzile au închis intrarea în piața Sf. Petru.
Jandarmeria Papală, Poliția de Stat Italiană și carabinieri colaborează îndeaproape pentru a asigura securitatea zonei, un magnet pentru turiști.
—
Poliția braziliană a confirmat că jurnalistul britanic Dom Phillips şi insoțitorul său indigen au fost împuşcaţi mortal în jungla amazoniană. Cei doi pregăteau un documentar despre Valea Javari. Regiunea este cunoscută pentru conflictele violente dintre grupurile criminale, agenţii guvernamentali şi populaţia indigenă.
3 suspecți au fost reținuți.
—
Poliția iraniană a arestat 120 de persoane pentru o petrecere „ilegală” organizată într-o pădure din provincia Mazandaran, unde s-a băut alcool, iar bărbați și femei au dansat împreună. Faptele sunt interzise de legea islamică.
—
Coreea de Nord încearcă să gestioneze o “epidemie” cauzată o afecțiune intestinală necunoscută. Îmbolnăviri au fost raportate în peste 800 de familii din statul stalinist , relatează CNN. Sub protecția anonimatului, unele surse medicale au declarat că poate fi holera sau febra tifoidă.
Noul focar pune o presiune suplimentară pe un sistem sanitar copleșit de un recent val de infecţii Covid și pe o țară care duce lispă acută de medicamente și hrană.
—
India și Bangladesh se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 150 de ani. Câteva zeci de decese au fost confirmate.
Revărsarea apelor a forțat două milioane de persoane din cele două țări vecine să își părăsească locuințele.
Experții spun că inundațiile catastrofale din timpul sezoanelor ploioase vor deveni o obișnuință din cauza schimbărilor climatice.
—
Înotătorul David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 m liber din cadrul Campionatului Mondial de nataţie de la Budapesta. Tânărul a obţinut cel mai bun timp al semifinalelor.
Robert Glinţă va evolua în finala de 100 m spate, încheind al optulea în semifinale.
Finalele sunt programate luni seară.
—
Gimnastul Andrei Muntean a cucerit medalia de argint în finală la paralele, duminică, la Cupă Mondială din Slovenia.
Federația de Gimnastică a salutat “atitudinea, siguranța și plăcerea de a se afla din nou în competiții” care i-au adus lui Andrei Muntean locul pe podium. Proba a fost câștigată de ucraineanul Petro Pahniuk.
—
Naţionala de volei masculin a României a a promovat în Golden League, prima competiţie valorică a Europei, după ce a învins Finlanda – aseară – cu 3-2, în finala Turneului Final Four al Silver League. Medalia de bronz a revenit Ungariei.
La feminin, România a fost învinsă de Cehia în semifinalele Golden League, scor 2-3.
—
Brazilianca Beatriz Haddad Maia a câștigat finala turneului de tenis de la Birmingham. În penultimul act, jucătoarea sud-americană a trecut de Simona Halep, după o desfășurare incredibilă de scor și un final palpitant de meci.
În cealaltă semifinală, Sorana Cîrstea a fost eliminată de chinezoaica Shuai Zhang, care a abandonat în finala cu Beatriz Haddad Maia.
—
Irina Begu (44 WTA) și-a anunțat retragerea din echipa României pentru Bilie Jean King Cup, cunoscută anterior ca Fed Cup. Jucătoarea a invocat problemele de sănătate, care “și-au spus cuvântul”, și nevoia de a selecta turneele la care va participa de acum înainte.
România va întâlni Ungaria, în noiembrie, în play-off-ul pentru Bilie Jean King Cup.
—
Ajunsă la final de carieră, handbalista Valentina Elisei Ardean va avea parte de un meci de retragere în luna august. Evenimentul va fi găzduit de noua Sală Polivalentă din oraşul Bistrița.
—
Pilotul Max Verstappen (Red Bull Racing) a câştigat Marele Premiu de Formula al Canadei, a 9-a etapă a Campionatului Mondial. Olandezul a reușit al şaselea succes din acest sezon.
Podiumul a fost completat de spaniolul Carlos Sainz (Ferrari) și de britanicul Lewis Hamilton (Mercedes).
A 10-a etapă, Marele Premiu al Marii Britanii, se va disputa pa 3 iulie.
—
Pugilistul Artur Beterbiev și-a unificat titlurile WBO, WBC şi IBF la categoria semigrea. Rusul s-a impus prin knockout tehnic (TKO) în runda a doua a confruntării cu americanul Joe Smith.
—
La Constanța, au început antrenamentele public ale celor patru delfini aduşi din Ucraina. Maya, Kiki, Marucya și Veterok s-au pregătit alături de Chan-Chan şi Nini, care sunt vedetele locale. Sute de spectatori au fost prezenți în tribunele Delfinariului.
—
Vremea devine călduroasă în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în sudul teritoriului, unde cu totul izolat se vor semnala ploi slabe, de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor situa de la 23…25 de grade pe litoral, până în jurul a 34 de grade în Câmpia de Vest.
La București, vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 31 de grade.
La munte, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări ziua în Carpații Meridionali, unde izolat vor fi ploi slabe de scurtă durată. Spre sfârșitul intervalului, nebulozitatea se va accentua în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, unde probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi ridicată. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări noaptea pe creste, dar mai ales asociat ploilor.
Pe litoral, vremea va fi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil la senin în timpul zilei, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 25 de grade, iar cele minime între 17 și 19 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 21 și 23 de grade.