Mijloacele de transport în comun de suprafață nu circulă, joi dimineață, în București. Miercuri, câteva sute de angajați din Societatea de Transport Bucureşti au protestat în faţa sediului instituţiei, cerând demisia directorului general.
Sub amenințarea unei greve generale, sindicaliștii cer un nou contract colectiv de muncă, care să asigure şi o creştere minimă de salarii, raportat la rata inflaţiei.
De cealaltă parte, directorul general al STB, Adrian Criţ, a spus că negocierile pot începe după ce consilierii locali vor aproba bugetul societății.
STB a anunțat, joi dimineață, că se va adresa tribunalului.
“Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze. Menționăm faptul că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului.Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, făra a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană. Pe această cale, ne cerem scuze pentru inconveniențele create și asigurăm bucureștenii că STB SA depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport”, a transmis STB într-un comunicat.
—
Ministrul Educației așteaptă sindicaliștii, vineri, la discuții. Sorin Cîmpeanu admite că există o restanță de 12% din majorarea salarială stabilită prin lege în 2017.
Nemulțumiți de recenta creștere, de doar 4%, pe care o consideră “infimă”, angajații din învățământ s-au aflat, ieri, în grevă de avertisment. Timp de două ore, nu s-au făcut cursuri în grădinițe și școli.
Sindicaliștii reclamă subfinanțarea cronică a educației.
La rândul său, ministrul Muncii, Marius Budăi, a calificat protestele drept “îndreptățite”, după “doi ani de îngheţări în sistemul public de salarizare”.
—
Guvernul obligă furnizorii de electricitate și gaze să recalculeze, în termen de 15 zile, facturile emise eronat, fără să perceapă penalități. Pentru a preîntâmpina eventuale abuzuri, debranşarea clienţilor este interzisă.
Ministrul Energiei spune că numărul exact al facturilor greșite va fi cunoscut după verificările făcute de Autoritatea de Reglementare în Energie şi Protecția Consumatorilor.
În paralel, Guvernul vrea să majoreze cotele de consum până la care clienții casnici vor beneficia de preț redus.
Liderul PSD insistă că tarifele la energie ar trebui reglementate, din aprilie, pe o perioadă de 6 luni. Marcel Ciolacu mizează şi pe o uniformizare a preţurilor în perioada următoare, la nivel mondial. În schimb, șeful PNL se opune în continuare scăderii taxei pe valoare adăugată la electricitate și gaze. În opinia lui Florin Cîțu, introducerea unei astfel de măsuri nu ar avea rezultatul scontat.
În plin scandal al facturilor la energie, directorul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a plecat în concediu în Republica Dominicană. Portalul cursdeguvernare scrie că Dumitru Chiriță a fost văzut în zona Punta Cana a insulei.
Sub conducerea sa, ANRE a scăpat de sub control liberalizarea tarifelor, stârnind confuzie și panică.
—
Guvernul a aprobat reintroducerea șomajului tehnic, în sprijinul angajaților care au contractul de muncă suspendat temporar din cauza crizei sanitare. Ajutorul se va acorda până la 31 martie, a precizat premierul Nicolae Ciucă.
Între timp, cresc constant costurile pentru concediile medicale acordate persoanelor izolare sau în carantină din cauza Covid, al căror număr este – la momentul actual – de peste 150.000.
Bilanțul epidemiologic s-a menținut, miercuri, aproape 17.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Alte aproape 60 de decese au fost asociate Covid. În jur de 500 de pacienți sunt internați la Terapie Intensivă.
Ministrul Sănătății spune că, până la finalul săptămânii viitoare, România va ajunge la 100.000 de teste zilnice. Potrivit lui Alexandru Rafila, strategia va permite controlul epidemiei.
În plus, medicația antivirală va deveni disponibilă în spitale și în noile centre ambulatorii.
În tot acest timp, numărul vaccinărilor rămâne constant. Aproape 17.000 de doze au fost administrate în decursul a 24 de ore. 4.500 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență declară că, la acest moment, nu sunt luate în discuţie restricţii. Raed Arafat recomandă populaţiei să se testeze la primele simptome de răceală şi să nu meargă în colectivități.
Activitatea cu publicul la ghişeele serviciilor de înmatriculare a vehiculelor din Sibiu şi Mediaş este suspendată pentru câteva zile. 6 angajaţi au Covid. Persoanele programate îşi pot depune documentele începând de miercurea viitoare.
19 salariaţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Prahova sunt infectaţi cu SARS-CoV-2. Conducerea instituției face apel la “înţelegere şi răbdare” în această perioadă.
Un focar de Covid este activ la clubul Universitatea Craiova. La acest moment, echipa olteană are mai puţin de zece jucători din lot sunt apţi în acest moment. Universitatea Craiova a solicitat amânarea partidei cu Rapid, de sâmbătă, însă Liga Profesionistă de Fotbal a refuzat.
—
Aflat la Veneţia pentru două zile de filmări, actorul american John Malkovich a fost nevoit să renunţe la cazarea dintr-un hotel de lux după ce i-a expirat certificatul sanitar. Confruntată cu o înmulțire a contaminărilor din cauza variantei Omicron, Italia se află printre ţările cu cele mai riguroase măsuri sanitare.
Din această lună, doar persoanele cu schema vaccinală completă sau cele vindecate de Covid pot avea acces la transportul în comun, hoteluri, terase, târguri şi săli de sport.
—
Marea Britanie va pune capăt, peste o săptămână, celor mai multe restricții sanitare. Din 27 ianuarie, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie, telemunca nu va mai fi recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi sau la marile întruniri nu va mai fi necesar un certificat sanitar. Din martie, Regatul Unit ar urma să renunţe la izolarea persoanelor testate pozitiv.
Situația epidemiologică se îmbunătățește în Marea Britanie, unde Covid a răpus mai mult de 150.000 de persoane.
—
Sunt tensiuni între partenerii de guvernare. Prim-vicepreședintele Rareş Bogdan susţine că social-democraţii trebuie să înveţe “respectul”.
Potrivit lui, se impune o reevaluarea a actului de guvernare peste un an, dacă nu se fac reformele promise.
În replică, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis că social-democrații nu răspund pentru trecut și a cerut “de urgență” o ședință de coaliție.
—
Administrația Prezidențială a lansat, miercuri, Planul Național de Combatere a Cancerului. Președintele Klaus Iohannis vrea ca România să pună accent pe depistarea timpurie a cazuri de boală. Strategia europeană împotriva cancerului are o finanțare de 4 miliarde de euro. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, insistă pentru facilitatea accesului la îngrijirile paliative.
—
FC Argeş cere ajutor pentru fostul său jucător Florin Hidişan, în vârstă de 39 de ani, și care se luptă cu o formă severă de cancer. Din cauza bolii, fotbalistul nu mai poate mânca şi are nevoie de o proteză pentru stomac.
—
Noul an i-a găsit pe 3 din 10 angajaţi nemulțumiți de actualul job. Salariul (46%) şi mediul de lucru considerat stresant (25%) sunt principalele cauze, conform unui studiu recent realizat de platforma de recrutare BestJobs.
—
Bugetarii vor avea o minivacanţă de Ziua Națională. Guvernul a decis ca ziua de 2 decembrie să fie zi liberă, punte între zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, care sunt oricum sărbători legale, şi zilele de weekend.
Anul acesta, salariații din România au dreptul la 15 zile libere – sărbători legale – însă numai 9 “pică” în timpul săptămânii.
—
Republica Moldova riscă să rămână fără gaze de mâine. Gazprom a respins solicitarea de reeșalonare a datoriilor.
Guvernul de la Chișinău a solicitat Parlamentului să instituie starea de urgență energetică. Unii analiști consideră că, prin închiderea robinetului de gaz, Moscova face presiuni politice la adresa guvernării proeuropene din Chișinău.
—
La întâlnirea avută cu șeful diplomației americane, miercuri, preşedintele ucrainean a mulţumit SUA pentru ”ajutorul lor în aceste vremuri dificile”.
Volodimir Zelenski l-a primit pe Antony Blinken la Kiev, în contextul temerilor că Rusia plănuiește o invazie în estul Ucrainei, un scenariu respins de Kremlin.
Administraţia de la Washington a deblocat un ajutor suplimentar în domeniul securităţii, destinat Ucrainei, în valoare de 200 de milioane de dolari.
Anthony Blinken se va întâlni, vineri, la Geneva, cu omologul rus, Serghei Lavrov.
În fața amenințării dinspre est, președintele francez, Emmanuel Macron, a propus o reînarmare strategică colectivă a Europei, ca “putere a păcii și echilibrului”.
—
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a anunţat, miercuri, că a fost victima unui atac cibernetic de amploare. Hackerii au confiscat datele a peste jumătate de milion de persoane extrem de vulnerabile, dintre care unele au fugit de conflicte. Pentru moment, este neclar dacă informaţiile compromise au fost dezvăluite sau partajate public.
În timpul conflictelor şi dezastrelor, familiile pot pierde urma unei persoane. Filialele Crucii Roșii şi ale Semilunii Roşii lucrează pentru a clarifica soarta dispăruților.
—
Mai multe organizații neguvernamentale acuză că jurnaliştii de investigaţie sunt hărţuiţi. ONG-urile îl dau exemplu pe Alin Cristea, de la portalul deBraila, care a dezvăluit cazul unui copil agresat și a criticat Poliția pentru lipsa de reacție. În schimb, jurnalistul și mama acestuia au fost percheziționați domiciliar.
În urmă cu câteva luni, ziarişti de la Libertatea şi Newsweek au fost convocaţi la sediul central al DIICOT, unde au fost interogaţi, ca urmare a unei plângeri depuse de primarul Sectorului 4.
—
Jurnalista Emilia Șercan a calificat drept “praf în ochi” solicitarea premierului ca teza lui de doctorat să fie analizată de Comisia de Etică a Universităţii de Apărare. Potrivit ziaristei, singura instituție care emite verdicte de menținere sau de retragere a titlului de doctor este Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), for care nu se poate autosesiza. Emilia Șercan a dezvăluit, săptămâna aceasta, că Nicolae Ciucă a copiat 42 de pagini în teza sa de doctor din 2003.
—
La Timișoara, pacienţii Clinicii de Oncologie sunt nevoiţi să stea în frig în saloane. În lipsa banilor, societatea de termoficare Colterm, care se află în subordinea Primăriei Timişoara, a redus temperatura agentului termic livrat.
—
Polițiștii timișoreni îi cercetează pe cei doi liceeni care au agresat un adolescent în plină stradă. Înjunghiată în torace, victima a fost spitalizată. Potrivit medicilor, starea băiatului este stabilă.
—
Criminaliștii mehedințeni fac anchetă la Poliţia Transporturi Strehaia, după ce o tânără angajată s-a împuşcat în cap. În vârstă de 25 de ani, polițista primise ultimul aviz psihologic în 2020.
—
Procurorii anticorupție harghiteni au descins la mai multe adrese, între care ale unor instituţii publice, inclusiv la sediul Poliției Județene şi al Poliţiei Odorhei. Funcţionari publici sunt suspectaţi că luau mită pentru înmatriculări şi permise auto.
—
Bănuiți că au furat energie electrică, Zamfir Sandu, cap al lumii interlope din Ploieşti, şi fiul acestuia au fost lăsați în libertate condiționată. Anchetatorii au descoperit în vilele acestora instalaţii de conectare ilegală la reţeaua de curent.
—
În județul Olt, un bărbat a fost reţinut sub acuzația de pornografie infantilă. Individul a convins 10 minore să îi trimită înregistrări video în ipostaze intime.
—
La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui bazin de înot olimpic în orașul Vaslui. Valoarea investiţiei depășește 97 de milioane de lei.
—
Printr-o hotărâre de Guvern, Pădurea Crâng revine, după 141 de ani, în domeniul public al orașului Buzău. Primăria a iniţiat acest demers în urmă cu câţiva ani, din dorința de a transforma pădurea în parc.
—
Constructorul auto Dacia a anunţat, miercuri, că a produs la uzina de la Mioveni vehiculul cu numărul 7 milioane. ”Modelul aniversar este un exemplar al Seriei Limitate Duster Extreme, de culoare Grey Urban, echipat cu motorul TCe 150 CP în versiunea cu cutia de viteze automată EDC”, a precizat compania.
—
Şase avioane de luptă Rafale comandate din Franţa de Grecia au aterizat, miercuri, la baza militară elenă de la Tanagra. Ese prima livrare în cadrul unui parteneriat franco-grec menit să stimuleze apărarea europeană şi să contracareze ambiţiile turceşti în Marea Mediterană.
—
Lumea filmului francez este în stare de șoc. Victimă a unui accident de schi, actorul Gaspard Ulliel a murit la vârsta de 37 de ani. Tânărul era cunoscut pentru interpretarea creatorului de modă Yves Saint Laurent în filmul biografic din 2014.
—
Fostul internațional brazilian Robinho are de executat 9 ani de închisoare după ce recursul său împotriva condamnării pentru viol a fost respins. Curtea de Casaţie din Roma, ultima instanță din Italia, a menținut pedeapsa dictată în urmă cu 5 ani.
—
La Australian Open, în turul al doilea, Sorana Cîrstea (38 WTA) a învins-o pe slovaca Karolina Kučová (96 WTA), scor 6-2, 6-4.
În schimb, Irina Begu (64 WTA) a fost eliminată de belgianca Elise Mertens (26 WTA), 6-3, 6-2.
După ora 10.00, Simona Halep (15 WTA) o va întâlni pe brazilianca Beatriz Haddad Maia (83 WTA).
Miercuri, Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse au fost eliminate.
Mari favorite de pe partea superioară a tabloului de simplu, australianca Ashleigh Barty (1 WTA), japoneza Naomi Osaka (14 WTA) și spaniola Paula Badosa (6 WTA) s-au calificat fără probleme în turul al treilea.
—
Întâlnirea de Cupa Davis dintre România şi Spania se va desfășura la Marbella, pe 4 şi 5 martie. Echipa care va câştiga această întâlnire va evolua la turneul final din acest an.
—
Vremea se va încălzi semnificativ în centrul, sudul și estul țării, dar nu va avea variații termice semnificative în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi de la -2 grade în Maramureș, până la 10 grade în Oltenia și sud-vestul Munteniei. Cerul se va înnora treptat în jumătatea de nord-vest a teritoriului, unde temporar vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare. Vor fi condiții de polei, cu probabilitate mai ridicată în vest. La munte va ninge, iar la altitudini mari vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 80…90 km/h, zăpada va fi viscolită, iar vizibilitatea scăzută. Intensificări temporare ale vântului vor fi pe alocuri și în zonele joase de relief, unde rafalele vor fi în general de 40…50 km/h, iar în nord-vest și centru, trecător ninsoarea va fi viscolită.
La București, vremea se va încălzi și va deveni mai caldă decât în mod obișnuit la această dată. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade. Cerul va fi mai mult senin până spre orele serii, apoi se va înnora treptat. Vântul va sufla moderat, temporar cu ușoare intensificări, care la rafală vor atinge viteze în general de 40…45 km/h.
În zonele montane, cerul va fi temporar noros și va ninge, iar la altitudini mari vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 80…90 km/h, zăpada va fi viscolită, iar vizibilitatea scăzută. Valorile de temperatură nu vor avea variații semnificative față de intervalul precedent.