Întocmit de Ministerul Muncii, un proiect de reformă a pensiilor speciale și de serviciu intră, de marți, pe circuitul de avizare între ministere și ar urma să fie adoptat de guvern săptămâna viitoare.
Ulterior, documentul va fi trimis în Parlament pentru dezbateri și va fi adoptat, cel mai probabil, în sesiunea legislativă care va începe în februarie.
Surse guvernamentale spun că proiectul este rezultatul unor negocieri purtate, în ultimele zile, în coaliție.
Vizate de reformă vor fi pensiile magistraților, diplomaților, funcționarilor parlamentari, personalului aeronautic civil și celui auxiliar din instanțe, alături de angajații Curții de Conturi.
Pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării.
Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni pe an timp de 10 ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială
Pensiile militare nu se modifică.
—
Uniunea Salvați România a depus în Parlament o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale celor care au lucrat la Securitatea ceaușistă, condamnaţi definitiv de instanţe.
“Este o minimă reparaţie morală pe care o putem face şi suntem datori tuturor celor care au luptat pentru libertatea noastră”, a declarat preşedintele USR, Cătălin Drulă.
Timișorenii marchează Ziua Victoriei, în care orașul a devenit primul din România eliberat de sub comunism. Luni, a fost organizat un pelerinaj la monumentele dedicate eroilor martiri, iar în şcoli au fost proiectate scurt-metraje despre Revoluția de acum 33 de ani.
Marți, o slujbă de pomenire este programată în orașul ilfovean Popeşti-Leordeni, la locul unde a fost aruncată cenuşa eroilor împuşcaţi la Timişoara şi arşi la crematoriul din Bucureşti
—
Executivul a decis, luni, majorarea salariilor pentru funcționarii care gestionează fondurile europene. Cresterea va fi de 50%.
Prin această măsură, guvernul vrea stimularea personalului care lucrează cu asemenea fonduri pentru ca proiectele de investiţiilor cuprinse în Planul Națioan de Redresare și Reziliență să devină realitate.
Totodată, Guvernul a alocat peste un miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru primăriile care nu se ajung cu banii până la finalul anului, inclusiv pentru salariile angajaților. Cea mai mare sumă, de peste 60 de milioane de lei, va ajunge în județul Botoșani.
—
Datele statistice confirmă că România este ţara cu cel mai scăzut salariu mediu brut din Uniunea Europeană, aproape 1.000 de euro lunar.
Potrivit Eurostat, la nivel comunitar, salariul mediu era anul trecut de peste 2.700 de euro lunar. Cele mai mari salarii medii au fost în Luxemburg (6.000 de euro lunar), Danemarca (peste 5.000) şi Irlanda (peste 4.000 de euro).
Costurile salariale au crescut, în medie, cu 2,8 % în Uniunea Europeană şi cu doar 1,9% în România, în timp ce contribuţiile sociale plătite de angajator s-au majorat cu 5,3% la nivel comunitar, iar în ţara noastră cu 10,9%.
—
Șeful statului nu știe dacă sunt şi oficiali români implicaţi în scandalul de corupție de la Parlamentul European. Fostă vicepreședintă a forului, socialista greacă Eva Kaili a fost arestată în Belgia, sub acuzația că în schimbul șpăgilor primite din Qatar a influenţat decizii la nivel european.
“Procurorii trebuie lăsaţi să îşi facă treaba”, susține Klaus Iohannis.
Ziarul Libertatea a dezvăluit o serie de legături cu oficiali din Qatar ale europarlamentarului liberal Cristian Bușoi, care face parte din rândurile popularilor europeni.
Pe fondul scandalului, conducerea Parlamentului European a declarat “toleranţă zero” fața de corupţie și a promis măsuri aspre. Într-o primă etapă, va fi creat un registru de transparență, care să includă întâlnirile tuturor oficialilor din state terțe cu deputații europeni și asistenții acestora.
—
Aflată la București, șefa Parlamentului European a declarat că “România aparține spațiului Schengen și nu există nicio justificare pentru respingerea aderării la zona de liberă circulație”.
Potrivit Robertei Metsola, următoarea președinție a UE va trebui să faciliteze “un compromis” pentru primirea României și Bulgariei în acest club.
În opinia sa, subiectul migraţiei, invocat de Austria atunci cand a votat împotriva aderării țării noastre și Bulgariei, este unul “sezonier, specific perioadelor electorale”.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a salutat implicarea legislativului comunitar în dosarul aderării României la spațiul Schengen.
Șeful statului și-a reafirmat speranța că acest deziderat va deveni realitate în 2023.
Consiliul European din februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. Ar fi “prea devreme” și prea din scurt ca Austria să fie convinsă să renunțe la veto, a subliniat Klaus Iohannis, care a adăugat că nici România, nici Uniunea Europeană nu își permit “un nou eșec”.
În ultimele zile, guvernul de la Viena a transmis că ar renunța la opoziție dacă numărul cererilor de azil pe care le primește va scădea.
—
Înalta Curte a anulat sentința primită de un fost şef de la Paşapoarte Dâmboviţa, implicat într-o reţea de traficanţi de migranţi. Instanța Supremă a invocat o decizie a Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.
Şerban Dumitru a fost judecat sub acuzaţia că a falsificat acte de identitate româneşti în beneficiul unei grupări care aducea fraudulos în ţară migranţi de origine africană. În prima instanță, fostul şef de la Paşapoarte fusese condamnat la trei ani şi patru luni închisoare cu executare.
De acuzaţii au scăpat alţi patru inculpaţi din acest dosar, condamnați inițial de asemenea la închisoare.
—
Comisia Europeană propune înăsprirea normelor pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane, o infracţiune transfrontalieră care afectează toate statele membre.
Potrivit estimărilor, în fiecare an, peste 7.000 de persoane cad victime ale acestui fenomen, majoritatea fiind femei şi fete.
Numărul bărbaților este, de asemenea, în creştere, exploatați fiind în special muncă forțată.
Folosind platforme online, traficanţii recrutează victimele.
Potrivit raportului CE, primele cinci ţări din UE în ceea ce priveşte cetăţenia victimelor traficului de persoane, în funcţie de numărul acestora, au fost următoarele: România, Franţa, Italia, Bulgaria şi Polonia. Primele cinci ţări din afara UE în ceea ce priveşte numărul de victimelor traficului de persoane în UE au fost: Nigeria, China, Moldova, Pakistan şi Maroc.
37% din totalul victimelor înregistrate erau cetăţeni ai ţării în care au fost înregistrate (trafic intern).
Mai multe state membre au evidenţiat utilizarea metodei „lover boy” de către traficanţi pentru ademenirea copiilor şi a femeilor tinere în scopul exploatării sexuale. În perioada de raportare, Europol şi Eurojust au sprijinit în special România, Franţa şi Spania în două operaţiuni diferite care vizau reţele infracţionale care recrutau victime prin intermediul metodei „lover boy”.
„Lover boys” sunt traficanţi de persoane care, de obicei, operează încercând să să facă fete sau băieţi tineri să se îndrăgostească de ei, manipulându-i, pentru a-i exploata, de exemplu în industria sexului.
După adoptarea noilor norme europene, statele membre vor trebui să le transpună în legislaţia lor naţională.
—
În ultima săptămână, au fost înregistrate aproape 3.400 de noi infecții cu SARS-CoV-2, a anunțat Ministerul Sănătăţii. Alte 31 de decese au fost asociate Covid în România.
În schimb, doar puțin peste 400 de persoane s-au vaccinat împotriva bolii în ultima săptămână.
—
Consiliul Concurenței a amendat opt companii de pe piața comercializării de produse şi echipamente de protecție din domeniul sănătății și securității în muncă.
Firmele s-au înțeles să-și împartă piața și să își coordoneze prețurile în cadrul licitațiilor private. Valoare totală a sancțiunilor se apropie de 5 milioane de lei.
—
Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica cere Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului urgentarea reglementării cadrului legislativ privind suplimentele alimentare.
“Este imperios necesar, pentru asigurarea sănătăţii publice şi a sănătăţii individuale a pacientului, să existe mecanisme de verificare a suplimentelor alimentare pe piaţa farmaceutică şi de monitorizare a publicităţii acestora, spune asociaţia, care atenţionează în legătură cu publicitatea excesivă în jurul suplimentelor care induc ideea excesului alimentar şi cere o reglementare mai strictă a cadrului legislativ privind suplimentele alimentare”, se precizează în scrisoarea deschisă.
—
Invitatul serii de luni la Europa FM, primarul general al Capitalei a spus că perioada de remediere a avariilor care pot apărea la rețeaua termică din București va dura, în medie, trei zile.
Nicușor Dan ne-a declarat că, din acest an, avariile sunt reparate cu firme private care intervin imediat, dar procedurile tehnice necesită timp.
În perioada următoare se va lucra la înlocuirea conductelor termice. Lucrările se vor face cu fonduri europene.
Bucureştiul va cumpăra 100 de autobuze electrice noi. Comisia de evaluare a finalizat analiza ofertei depuse de turcii de la Karsan.
În schimb, producătorul polonez Solaris va livra municipalității bucureștene 100 de tramvaie.
—
Oficiile poștale vor fi închise în zilele de Crăciun și de Anul Nou.
Prin urmare, este posibil ca scrisorile și colete expediate în această perioadă să ajungă mai târziu la destinație.
—
Ministerul Afacerilor Externe a informat cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord că, în contextul protestelor sindicale anunţate de personalul Poliţiei de frontieră britanice (Border Force), aceasta va organiza o grevă în perioadele 23-26 decembrie 2022 şi 28-31 decembrie 2022.
Punctele de frontieră afectate sunt: Aeroportul Heathrow – Terminalele 2, 3, 4 şi 5, Aeroportul Cardiff, Aeroportul Gatwick, Aeroportul Birmingham, Aeroportul Glasgow, Aeroportul Manchester, Portul Newhaven.
Persoanele care urmează să călătorească dinspre/înspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în perioada menţionată, pot întâmpina timpi de aşteptare mai lungi la controlul la frontieră.
—
Șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova se teme de o invazie a Rusiei la începutul anului viitor.
Potrivit lui Alexandru Musteață, sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei.
Într-un interviu pentru TVR Moldova, oficialul basarabean a adaugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, din regiunea transnistreană, este securizat de ruşi la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea muniţiei de acolo într-o posibilă confruntare militară.
În tot acest timp, purtătoarea de cuvânt diplomaței ruse a declarat că preşedinta Moldovei Maia Sandu nu urmăreşte interesele Chişinăului, ci ale altui stat. “Acestui regim, care se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova, nu îi pasă de interesele şi opiniile propriilor cetăţeni, a spus Maria Zaharova.
Preşedintele ucrainean le-a cerut ţărilor europene aliate să majoreze rapid livrările de sisteme de apărare antiaerienă. Volodimir Zelenski a lansat apelul după un nou val de atacuri ruseşti împotriva Ucrainei, inclusiv cu drone kamikaze.
De cealaltă, autoritățile din orașul rus Belgorod susțin că o persoană a murit și 10 au fost rănite într-un bombardament al ucrainenilor. Ministerul Apărării de la Moscova acuză că atacul a fost realizat cu mai multe rachete de fabricaţie americană de tip HARM.
Unităţi militare ale Rusiei urmează să efectueze ”exerciţii tactice” în Belarusul aliat.
În octombrie, autoritățile de la Minsk anunţau formarea unei forţe regionale comune cu Moscova.
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat în Belarus pentru discuţii cu omologul său, Aleksandr Lukaşenko.
Vizita are loc după 10 luni de invazie militară în Ucraina, ofensivă lansată din mai multe direcţii, inclusiv de pe teritoriul bielorus.
Kievul a anunțat că se pregătește pentru toate scenariile posibile de apărare.
—
În Statete Unite, Comisia parlamentară care investighează asaltul asupra Capitoliului de la începutul anului trecut a recomandat în unanimitate punerea sub acuzarea fostului preşedinte Donald Trump, inclusiv pentru instigarea la insurecţie.
Fostul lider de la Casa Albă riscă să fie judecat pentru obstrucţionarea validării victoriei adversarului său democrat Joe Biden.
Vicepreşedinta republicană a comisiei Liz Cheney consideră că Donald Trump a dovedit “inapt” pentru ocuparea unei funcţii publice. “Oricine se comportă astfel într-un asemenea de moment nu va mai putea ocupa niciodată o poziţie de conducere în această ţară”, a adăugat aceasta.
—
Milioane de utilizatori ai platfomei Twitter au votat ca antreprenorul Elon Musk să renunţe la funcţia de director executiv al companiei.
Miliardarul a organizat sondajul, promiţând totodată că va ţine cont de rezultat.
—
Filmul “Avatar: The Way of Water” a obținut încasări de 435 de milioane de dolari la nivel mondial în primul weekend de la lansare, sub așteptările producătorilor.
În România, lungmetrajul a debutat pe primul loc în box-office, cu încasări de șase milioane de lei.
—
FCSB a învins FC Botoşani cu 1-0 aseara, pe Arena Naţională, într-un meci din etapa a 21-a a Superligii de fotbal. Unicul gol a fost marcat de Florinel Coman. Oaspeţii au încheiat meciul în zece.
FCSB a urcat pe podiumul clasamentului în urma acestui succes.
FC Botoşani a ajuns la 8 meciuri consecutive fără victorie în campionat, 4 egaluri şi 4 eşecuri.
—
Karim Benzema și-a anunțat retragerea din naționala Franței. Absent de la Cupa Mondială din Qatar din cauza unei accidentări, atacantul lui Real Madrid a făcut anunțul prin intermediul rețelelor de socializare.
Anterior, presa a relatat despre un conflict între fotbalist și selecționerul Didier Deschamps.
În vârstă de 35 de ani, Karim Benzema a jucat 97 de meciuri sub culorile Franței, pentru care a marcat 37 de goluri.
—
CSM București a oficializat transferul unuia dintre cei mai buni pivoți din handbalul feminin. Norvegianca Vilde Ingstad (28 de ani) va îmbrăca din vară tricoul „tigroaicelor”.
—
Vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, cu precădere dimineața. Cerul va fi variabil spre senin, cu unele înnorări în vestul și sud-vestul teritoriului, unde în special în zona deluroasă și montană, vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului și al Transilvaniei, pe crestele montane și pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între -3 și 5 grade.
La București, vremea va deveni mai rece decât în mod obișnuit la această dată, mai ales dimineața. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă se va situa în jurul a 1 grad.
—
Participanţii la summitul ONU pentru biodiversitate din Canada au aprobat un acord care prevede protejarea ecosistemelor ameninţate. Înțelegerea urmăreşte să plaseze 30% din suprafaţa planetei sub protecţie până la sfârşitul deceniului și, totodată, să apere drepturile populaţiilor indigene.