Confidenţialitate

INFOMANIA • 20 aprilie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

  • Criza orgoliilor din coaliția de guvernământ intră în prelungiri. Prima rundă de tratative purtate în spatele ușilor închise s-a încheiat, luni seară, după 4 ore, fără vreun compromis. Discuțiile se vor relua marți. Liderul USR-PLUS, Dan Barna, a reafimat că partidul nu îl mai susține pe Florin Cîțu în postul de premier, care se bucură în continuare, însă, de sprijinul PNL. Cele două partide din barca puterii și-au continuat, luni, jocul politic de imagine. Din poziția de arbitru de rezervă, președintele UDMR a spus că dialogul a fost unul “constructiv”. În opinia lui Kelemen Hunor, nu există alternativă la actuala coaliție. Invitat la Europa FM, luni, Vlad Voiculescu nu a exclus să fie propus din nou pentru postul de ministru al Sănătății, din care a fost destituit intempestiv săptămâna trecută. Decizia a stârnit furia USR PLUS.
  • Tot la Europa FM, Vlad Voiculescu a insistat că raportarea deceselor asociate Covid a fost diminuată. Potrivit acestuia, pe listă s-ar afla Spitalul Colentina și cel mobil, amplasat de Ministerul Apărării în curtea Institutului “Ana Aslan”.  Reprezentanții acestora au respins categoric scenariul, dând asigurări că datele au fost centralizate conform prevederilor legale. Oficial, până la acest moment, România a consemnat peste 26.000 de cazuri mortale. Din opoziție, PSD a cerut ca o comisie parlamentară să investigheze situația. Potrivit social-democratului Alfred Simonis, falsificarea datelor reprezintă o acuzație gravă, care – în orice țară civilizată – ar fi dus la demiterea Guvernului. Autoritățile sanitare au raportat, luni, alte 149 de decese au fost asociate infecției cu SARS-CoV-2 și mai puțin de 1.800 de noi infecții, la nici 12.000 de teste efectuate.
  • Numărul pacienților Covid aflați în stare gravă la Terapie Intensivă a scăzut sub pragul de 1.500, dar presiunea pe aceste unități se menține. În ultimele zile, aeronave militare au transportat la Iași mai mulți bolnavi care nu aveau locuri în alte orașe.
  • Puțin peste 75.000 de persoane s-au vaccinat, conform ultimei raportări, mult sub capacitatea anunțată de autorități. Totodată, numărul celor înscriși pe listele de așteptare scade continuu. Luni, mai erau 200.000 de persoane. Până acum, 1,6 milioane de persoane au fost imunizate cu ambele doze în România. Primul centru de vaccinare cu program non-stop s-a deschis la Spitalul Județean Timișoara. Sunt 4 fluxuri pe timp de zi și alte 4 pe timp de noapte. Centrele mobile ar urma să devină active până la sfârșitul lunii aprilie, pentru a ajunge în zonele rurale. În primă fază, prioritate la imunizare vor avea vârstnicii și bolnavii cronic. În paralel, spune secretarul de stat Andrei Baciu, autoritățile organizează centre de vaccinare de tipul “drive through” și pregătesc campania de vaccinare din cabinetele medicilor de familie.
  • La Galați, o femeie a fost transportată la spital după vaccinare, întrucât s-a simțit rău. Ulterior, aceasta și-a revenit și a plecat acasă.  O reacție anafilactică a avut și un adolescent de 16 ani din Maramureș, care avea acordul părinților pentru vaccinare. Spitalizarea nu a fost necesară nici în acest caz.
  • Agenţia Europeană pentru Medicamente ar urma să anunţe, marți, concluziile analizei în cazul vaccinului anti-Covid produs de compania americană Johnson & Johnson. Utilizarea serului a fost suspendată atât în Statele Unite, cât şi în Europa din cauza raportării unor cazuri rare de tromboze la persoane vaccinate. 6 femei au dezvoltat forme grave de cheaguri sangvine, una dintre ele a murit. Recent, consilierul medical al Casei Albe, medicul Anthony Fauci, s-a declarat încrezător că vaccinul Johnson & Johnson, va fi utilizat din nou, eventual însoţit de limitări.
  • Unele landuri germane pregătesc restricții sau înăsprirea celor actuale din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus. În zonele în care incidența depășește o infecție la mia de locuitori, va intra în vigoare interdicția părăsirii locuinței pe timp de noapte, iar contactele între cetățeni trebuie limitate.
  • În schimb, unele țări relaxează restricţiile. Grecia, spre exemplu, nu mai carantinează cetățeni din Uniunea Europeană, așadar nici pe români, care sunt vaccinaţi cu două doze anti-Covid sau celor care prezintă un test cu rezultat negativ la graniță, făcut cu cel mult 72 de ore înainte de sosire. Grecia se pregătește să își deschidă sectorul turistic la jumătatea lunii mai. Finlanda a redeschis, după şase săptămâni, cafenelele, barurile şi restaurantele. Programul unităților este limitat, la fel și numărul mesenilor. Slovacia a redeschis magazinele şi bisericile, unde se poate intra doar cu un test Covid cu rezultat negativ.
  • Organizația Mondială a Sănătății este preocupată de înmulțirea în ultimele săptămâni a infecțiilor și deceselor asociate Covid în lume. Brazilia și India, unde se răspândesc rapid îmbolnăvirile cu noi tulpini de SARS-CoV-2, sunt în cea mai dificilă situație la acest moment. În cele 16 luni de la izbucnirea pandemiei, s-au înregistrat 3 milioane de decese pe glob.
  • Universitatea Oxford recrutează voluntari care s-au însănătoșit după Covid și le oferă 5.000 de lire ca să se reinfecteze voluntar pentru un studiu controversat. Cercetătorii vor studia răspunsul pe care sistemul imunitar trebuie să îl dea pentru a proteja organismul de boală. Astfel de studii au oferit în trecut informații esențiale în lupta cu malaria, tuberculoza sau gonoreea.
  • Pe fondul teniunilor politice din coaliție, moneda națională își continuă deprecierea. Euro urcă tot mai mult spre pragul de 4 lei și 93 de bani. Devalorizarea se va vedea în inflație, în rate și chirii mai mari.
  • La București, proiectul de buget al Sectorului a 1 picat la vot. Consilierii PNL și PSD susțin că propunerile primarului Clotilde Armand, care este de la USR PLUS, sunt ilegale. Edilul a desființat unele structuri subordonate Primăriei, dar cauza se judecă în instanță.
  • Au fost arestați preventiv cei doi polițiști cercetați pentru că au imobilizat brutal un bărbat la Pitești, acesta murind asfixiat. Ilie Florea și Daniel Drăghici sunt acuzați de lovituri cauzatoare de moarte, pentru care pedeapsa poate ajunge până la 12 ani de închisoare. Imaginile surprinse de un martor la fața locului arată agresivitatea polițiștilor față de victimă, aflată sub influența băuturilor alcoolice. Ziarul Libertatea scrie că unul dintre agenți fusese detașat de la Ialomița, la începutul anului, din motive disciplinare.
  • În SUA, este aşteaptat verdictul în procesul lui Derek Chauvin – fostul ofiţer de poliţie din Minneapolis judecat pentru uciderea afro-americanului George Floyd. Bărbatul a murit asfixiat sub genunchiul agentului în timpul unui arest. O tragedie care a reaprins, anul trecut, tensiunile rasiale dincolo de Atlantic. Platforma Facebook a anunţat că va elimina postări care laudă sau batjocoresc moartea lui George Floyd.
  • Senatorii juriști au constatat că senatoarea Diana Şoşoacă a încălcat deontologia parlamentară după ce a făcut scandal în clădirea legislativului și a avut luări de poziții împotriva purtării măștii de protecție. Constatările vor fi trimise Biroului permanent a Senatului, care va decide cum va fi sancționată Diana Șoșoacă, exclusă din rândurile Alianței pentru Unitatea Românielor, pe listele căreia a ajuns în Parlament.
  • În altă ordine de idei, Comisia juridică a Senatului a respins încuviințarea pentru urmărirea penală a social-democratului Florian Bodog. Procurorii susțin că fostul ministru al Sănătății a angajat un subaltern care nu s-a prezentat vreodată la birou. Plenul Senatului va avea ultimul cuvânt în privința solicitării DNA.
  • CFR Călători a anunțat că va introduce legături cu trenuri directe din țară spre litoral în minivacanța de Paști. De asemenea, compania va suplimenta cu vagoane trenurile către cele mai solicitate destinații.
  •  Uniunea Europeană susține că Rusia a mobilizat peste 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, consideră că riscul escaladării situației în Donbas este ridicat. La rândul său, Alianța Nord-Atlantică urmărește cu preocupare situația din estul Ucrainei, declarându-și susținerea pentru aceasta.
  • Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost transferat într-un spital-penitenciar. În ultimele săptămâni, acesta s-a aflat în greva foamei, denunțând condițiile de detenție. Administraţia penitenciarelor din Rusia susține că medicii i-au prescris un tratament cu vitamine. Washingtonul a avertizat Moscova că va suporta “consecințe” dacă Aleksei Navalnîi moare în spatele gratiilor. Anul trecut, opozantul a fost tratat în Germania după ce a fost otrăvit cu o neurotoxină.
  • Aproape 300 de pompieri se luptă cu un incendiu de vegetație izbucnit lângă orașul sud-african Cape Town. Flăcările sunt întreținute de arșiță. Mai multe cladiri rezidențiale au fost evacuate.
  • După ce 12 cluburi fotbalistice europene bogate au confirmat că își înființează propria Super Ligă, UEFA a anunțat că jucătorii care iau parte la proiectul controversat vor avea interzis la Cupa Mondială și Campionatul European. Totodată, forul schimbă radical formatul Ligii Campionilor.  Din 2024, numărul echipelor participante va crește de la 32 la 36, renunțându-se la grupe. Toate echipele vor disputa câte 10 meciuri împotriva unor adversare diferite – 5 pe teren propriu și 5 în deplasare. Primele opt clasate se vor ajunge faza eliminatorie, în timp ce echipele de pe locurile 9-24 vor juca în sistem eliminatoriu pentru a ajunge în optimi. Nemulțumite de încasările din actualele competiții continentate, cele 12 cluburi din Super Ligă ar urma să își împartă un pot de 4 miliarde de euro.
  • Au început Campionatele Europene de lupte din Polonia. Cei 15 sportivi din delegația României își testează, la Varșovia, forma fizică  pentru apropiatul turneu preolimpic din Bulgaria. Anul trecut, la Europene de lupte, tricolorii au obținut 4 medalii, între care un titlu continental.
  • Impresionat de cauza pentru care arbitrul român Octavian Șovre i-a cerut un autograf, fotbalistul norvegian Erling Haaland a trimis Asociației SOS Autism Bihor un colet în care se aflau tricoul său și fotografii, toate semnate. Aspru criticat de o parte a breaslei din care face parte pentru că adună autografe de la fotbaliști, arbitrul Octavian Șovre a dezvăluit că acestea sunt vândute la licitații pentru a sprijini proiecte umanitare.
  • Vremea se va menţine răcoroasă şi va fi în general instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi va ploua în majoritatea regiunilor, iar cantităţile de apă vor depãşi izolat 15 l/mp. Ploile vor avea şi caracter de aversă, local se vor semnala descărcări electrice şi vor fi condiţii de grindină. În zona de munte, în special la altitudini mai mari de 1.500 m, se vor semnala precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sud-vestul ţării şi izolat şi trecător în rest. Temperaturile maxime se vor situa între 10 şi 17 grade. La București, zi cu vreme rece. Cerul va avea înnorări şi temporar va ploua, iar după-amiaza sunt posibile şi descărcări electrice. 13 grade, la amiază.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.