Organizația Naţiunilor Unite a anunţat, marți seară, că suspendă toate deplasările de nave-cargo prin Marea Neagră programate miercuri, ca urmare a retragerii Rusiei din acordul care le permitea vaselor să se deplaseze către şi dinspre porturi ucrainene pentru exporturi esenţiale de cereale.
Acuzând Kievul și Londra de atacul cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea, Moscova a avertizat luni cu privire la ”pericolul” continuării navigaţiei de-a lungul coridorului maritim fără acordul său.
Mediată de ONU și Turcia în vară, înțelegerea a permis exportul a peste 10 milioane de tone de cereale ucrainene ce erau blocate în porturi de la momentul invaziei armate ruse, care a început în februarie.
—
Confruntați cu penuria de electricitate, ucrainenii le cer aliaților să le doneze radiatoare și generatoare. Oricine este dispus să ofere astfel echipamente poate contacta ambasada ucraineană din țara în care se află.
“Ne așteaptă o iarnă dificilă, dar vom învinge”, a transmis încrezător Anton Gerashchenko, consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne.
Bombardamentele rușilor au vizat, în ultimele săptămâni, centralele electrice din Ucraina, în ceea ce unele voci de la Kiev consideră a fi parte a unui amplu plan al Kremlinului de genocid prin privarea populației ucrainene de căldură peste iarnă.
Aprovizionarea cu apă şi electricitate a fost restabilită în capitala Kiev, a anunţat primarul Vitali Kliciko.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat că țara va trimite Ucrainei ajutoare pentru ca să își repare rapid infrastructura de utilități.
Pe frontul sudic de război, în timp ce îşi sporesc apărarea, ruşii continuă să evacueze civilii din Herson.
Kremlinul a păstrat tăcerea după ce bancher Oleg Tinkov a renunţat la cetăţenia rusă din cauza războiului din Ucraina. Miliardarul a condamnat „fascismul lui [Vladimir] Putin”.
—
Aflată Bucureşti, preşedinta Republicii Moldova a cerut din nou sprijinul României pentru a depăşi criza energetică gravă cu care se confruntă.
Asigurarea electricității și a gazelor este o provocare zilnică, a declarat Maia Sandu. Potrivit acesteia, tariful la gaze a crescut de şase ori în ultimul an şi este de două ori mai mare decât în România. Gazprom a înjumătățit livrările. “La fel de gravă este situaţia în ce priveşte electricitatea”, a punctat Maia Sandu.
Premierul Nicolae Ciucă a promis că, prin granturi, România va sprijini în continuare Republica Moldova să facă faţă crizei prin care trece.
Asigurările au fost întărite la cel mai înalt nivel de președintele Klaus Iohannis.
—
Programul Rabla pentru becuri se amână. Administrația Fondului pentru Mediu a cerut un răgaz de “câteva săptămâni”. Instituția lucrează la sistemul informatic pentru gestionarea acestui program și este în procedură de aprobarea a bugetului.
Ministrul Mediului se așteaptă la zeci de mii de solicitări din partea celor care vor dori să își înlocuiască becurile cu unele economice.
Potrivit lui Barna Tanczos, tichete valorice vori fi nominale și netransmisibile.
Prin programul Rabla pentru becuri fiecare solicitant va primi un voucher în valoare de 200 de lei, cu care se va prezenta la magazinul validat de AFM, în termen de 7 zile, și va putea achiziționa becuri cu LED de cel mult 15 wați.
—
Consiliul Concurenței a început inspecții la sediile din București ale celor 10 bănci care stabilesc ROBOR, indicele pentru creditele cu dobândă variabilă, luate înainte de 2019.
Se suspectează o înțelegere pentru manipularea dobânzii până la un nivel cât mai ridicat, mult peste cel recomandat de Banca Națională.
ROBOR a crescut semnificativ în ultimele luni, până la 8%, aproape triplu față de finalul anului 2021.
Guvernatorul Băncii Naționale declara, în var, că băncile “au sărit calul” cu acest indice.
Investigația poate dura până la doi an ani.
Întrebat ce riscă băncile, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat pentru TVR Info că orice companie care încalcă legea riscă o amendă de maximum 10% din cifra de afaceri.
—
Instanța Supremă a stabilit că practicile comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank au afectat unii clienți care au luat împrumuturi în perioada 2006-2009.
Vizate sunt peste 9 mii de credite, iar clienții afectați pot să se adreseze băncii pentru a li se returna sumele datorate, a anunțat Protecția Consumatorilor.
Sumele se ridică la 19 milioane de euro.
—
Opoziția politică reia apelul ca ministrul de Interne să demisioneze. Comisia de Etică a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a publicat rezultatele evaluării asupra tezei de doctorat a lui Lucian Bode.
Specialiștii au constatat că lucrarea include erori de citare şi unele fragmente plagiate care în total reprezintă aproape 3% din teză. “Nu rezultă, însă cu certitudine că plagiatul ar fi fost unul intenţionat, ci mai degrabă a derivat din necunoaşterea tehnicilor de citare”, a transmis universitatea.
USR consideră însă că aceste concluzii confirmă că ministrul a plagiat. În replică, Lucian Bode a transmis că va remedia erorile de citare care ar fi survenit în cuprinsul a mai puţin de şapte pagini din totalul celor 220 ale tezei.
—
Ministerul Educaţiei descurajează practica unităţilor de învăţământ care trec la „orarul de iarnă” şi reduc durata orelor şi a pauzelor.
Școlile trebuie să mențină orarul normal, exceptări fiind permise doar în caz de intemperii.
—
Un elev de 13 ani din județul Galați este spitalizat după ce fost înjunghiat în abdomen de un coleg într-o pauză.
Agresorul, cu un an mai mare, avea asupra sa la școală un cuțit. Poliția face cercetări.
—
Lider de clan interlop ieşean, Adrian Corduneanu şi soţia acestuia au fost plasaţi sub control judiciar, marţi seară, în dosarul de cămătărie în care sunt cercetați.
Instanța a respins propunerea procurorilor DIICOT de arestare a celor doi.
Judecătorii au emis mandate de arestare pe numele altor 11 persoane. Alte două au fost consemnate la domiciliu.
Gruparea acorda împrumuturi cu dobânzi de până la 400 la sută.
—
Este căutat individul care a fugit cu un sac de bani dintr-o autoutilitară a Poştei Române, pe raza comunei ilfovene Chiajna.
Prejudiciul se ridică 278.000 lei.
Cel care a sesizat dispariţia sacului a fost şoferul mașinii.
Principal suspect este însoţitorul său. Poșta dă asigurări că banii de pensii vor ajunge la beneficiari.
—
Poliţiştii reamintesc că numărul unic 112 este rezervat doar apelurilor pentru situații urgente.
La Satu Mare, un bărbat a fost sancţionat după ce reclamat că i-a fost furat autoturismul din parcarea unui magazin. În realitate, vehiculul se afla la domiciliul individului.
—
Guvernatorul Deltei Dunării reclamă că sute de hectare de vegetație au ars în ultimele zile în rezervația naturală. Teodosie Gabriel Marinov a făcut apel la Poliție să identifice autorii, fiind convins că incendiile sunt provocate de crescătorii de animale din zonă.
—
Producătorul de anvelope Nokian își mută fabrica din Rusia în România.
Compania finlandeză a anunțat că va investi 650 de milioane de euro pentru a construi o fabrică de anvelope pentru autoturisme la Oradea. Va fi prima fabrică cu emisii zero de dioxid de carbon din industria de anvelope.
—
Fiscul va publica, trimestrial, lista firmelor corecte. Documentul va include societățile care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante.
Condiţia de declarare se verifică la data întocmirii listei, respectiv dacă până la această dată, sunt depuse toate declaraţiile, conform vectorului fiscal.
—
Toate focarele de pestă porcină africană au fost stinse în judeţul Timiş.
Comitetul Local de Combatere a Bolilor va discuta, miercuri, cu primarii despre măsurile care se impun pentru prevenirea unor noi focare de pestă.
—
Autoritățile sanitare au raportat aproape 660 de noi infecții zilnice cu SARS-CoV-2.
Alte 9 decese au fost asociate Covid.
—
Epidemia de variolă a maimuţei rămâne o urgenţă de sănătate publică, cel mai înalt nivel de alertă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Până în prezent, în România au fost diagnosticați 42 de pacienți.
—
În Spania, angajații companiei aeriene low cost Vueling au început protestele.
Marți, de Ziua Sfinţilor, au fost anulate mai mult de 50 de zboruri, majoritatea curse interne.
Personalul de zbor al operatorului aerian iberic cere majorări de salarii.
—
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a ordonat ca forţele armate să fie plasate în stare de alertă sporită.
Potrivit Belgradului, în ciuda Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU şi Acordului de la Kumanovo, Pristina continuă înarmarea forţelor, iar Kosovo intenţionează să își alcătuiască o armată.
“Nu putem fi indiferenţi la acest lucru” a declarat ministrul sârb al Apărării. Milos Vucevic s-a întâlnit cu o delegaţie NATO şi este de părere că nici alianţa nu doreşte o escaladare, ci o soluţie obţinută prin dialog.
—
Exit-poll-urile comunicate la închiderea urnelor de vot în Israel creditează cu o majoritate restrânsă coaliția de dreapta a fostului premier Benjamin Netanyahu. Tabăra politică a acestuia acestuia ar urma să dețină 61/62 din cele 120 de fotolii ale Knessetului.
În schimb, coaliția actualului premier, Yair Lapid, va avea 54/55 de locuri în noul legislativ al statului evreu.
Scrutinul parlamentar a fost al 5-lea organizat în Israel în ultimii 4 ani.
Izolat politic din cauza scandalurilor de corupție în care este implicat, Benjamin Netanyahu va avea probleme în găsirea de aliați alături de care să guverneze.
—
În prima apariție publică de după pierderea alegerilor prezidențiale din Brazilia, extremistul de dreapta Jair Bolsonaro a evitat să își recunoască textual înfrângerea, limitându-se în a spune că va respecta Constituția și a salutat protestele pașnice ale susținătorilor săi.
Șeful de cabinet al președintelui în exercițiu, Ciro Nogueira, a anunțat că va începe procesul de tranziție către noua guvernare.
Victoria stângistului Luiz Inácio Lula da Silva a fost recunoscută de cancelariile străine.
Poliţia braziliană a intervenit pentru a elibera străzile blocate de camionagii care îl susțin pe Jair Bolsonaro.
—
Aparținând companiei americane SpaceX, cea mai puternică rachetă operaţională a fost lansată, pentru prima dată în ultimii trei ani, de la baza Cape Canaveral din Florida, pentru a plasa pe orbită un grup de sateliţi pentru US Space Force, divizia spaţială a armatei americane.
Racheta, un sistem alcătuit din trei propulsoare Falcon 9 alipite, a fost lansată de pe o rampă SpaceX prin ceaţa densă. Doi sateliţi ai US Space Force şi un grup de sateliţi mai mici au fost trimişi pe orbită. Cele două propulsoare laterale ale vehiculului s-au separat de treapta centrală în acelaşi timp, la o altitudine de aproximativ 29 de kilometri, coborând ulterior în cădere liberă supersonică.
Câteva minute mai târziu, perechea de propulsoare, fiecare având o înălţime echivalentă cu circa cinci etaje, şi-au aprins motoarele şi au aterizat aproape simultan pe plăcile de beton adiacente de la sol, declanşând aplauze din partea inginerilor din sediul SpaceX din Hawthorne, California, potrivit unei transmisiuni live difuzată în streaming de companie.
Propulsorul principal nu a încercat să aterizeze şi şi-a utilizat întregul combustibil pentru a trimite sateliţii mai departe în spaţiu, notează Reuters.
Misiunea lansatorului greu Falcon Heavy a fost prima realizată după iunie 2019. De atunci, SpaceX a lansat peste 100 de misiuni cu ajutorul rachetei sale operaţionale Falcon 9.
În februarie 2018, racheta Falcon Heavy a realizat cu succes primul său zbor non-comercial, când a trimis în spaţiu o maşină Tesla roşie decapotabilă.
—
În ultima etapă din faza grupelor Ligii Campionilor, FC Porto a învins Atletico Madrid cu 2-0, spaniolii fiind eliminați.
Cu același scor, Liverpool a bătut Napoli.
Tot 2-0 s-a încheiat duelul dintre Bayern și Inter, ambele având asigurată calificarea în primăvara europeană.
Sub fluierul arbitrului Radu Petrescu, aflat la debut în Liga Campionilor, FC Barcelona a învins Victoria Plzen cu 4-2.
Perdantele serii au fost Olympique Marseille și Sporting Lisabona, care au fost eliminate de Tottenham, respectiv Eintracht Frankfurt.
—
A fost ziua demisiilor printre antrenorii din Superligă.
Nicolae Dică a plecat de pe banca tehnică a FCSB, după înfrângerea suferită pe terenul Universității Cluj. Interimatul este asigurat de Mihai Pintilii. De asemenea, Ilie Poenaru a fost înlocuit de Laszlo Balint pe banca tehnică a UTA Arad. În fine, CS Mioveni s-a despărțit de Flavius Stoican.
—
În grupelor Ligii Campionilor, Real Madrid și Celtic se duelează de la 19 și 45 de minute. Meciul va fi arbitrat de Stéphanie Frappart.
În vârstă de 38 de ani, franţuzoaica a fost desemnată de trei ori drept cea mai bună femeie arbitru de Federaţia Internaţională pentru Istoria şi Statistica Fotbalului în 2019, 2020 şi 2021. Stéphanie Frappart este prima femeie care a condus la centru un meci din Liga Campionilor şi prima femeie care a arbitrat în calificările Cupei Mondiale la fotbal.
—
Ministerul Afacerilor Externe de la București a publicat un ghid pentru suporterii care merg la Cupa Mondială de fotbal din Qatar, prima organizată de o ţară arabă, majoritar musulmană.
Ministerul insistă că trebuie respectate legislaţia şi cutumele locale. Qatarul manifestă toleranţă zero pentru deţinerea de substanţe stupefiante (droguri).
—
Programată pe 8 noiembrie, partida de Cupa României dintre Dinamo și Sepsi OSK se va juca pe stadionul „Arcul de Triumf” din Capitală.
Ministerul Sporturilor a acceptat cererea clubului bucureștean. Până acum, arena cu 7.000 de locuri a fost rezervată rugby-ului, oinei și meciurilor echipei naționale feminine de fotbal.
—
Naționala feminină de handbal joacă, miercuri seară, de la ora 19:00, un amical cu Germania, ultimul test înaintea Europeanului găzduit de Slovenia, Macedonia de Nord şi Muntenegru.
Tricolorele vor debuta în weekend, contra olandezelor.
În grupa României mai sunt Franţa şi Macedonia de Nord.
—
Vremea se menține caldă în cea mai mare parte a țării, chiar deosebit de caldă în sud, sud-est și local în est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12…14 grade în Crișana și nordul Transilvaniei și 27…28 de grade în Oltenia și Muntenia.
În regiunile intracarpatice, pe arii restrânse pot să cadă ploi slabe sau burnițe, iar dimineața se poate forma ceață. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, chiar mai mult senin în sud, iar unele înnorări și izolat ploi slabe vor fi mai ales seara în Moldova. Vântul va avea unele intensificări în zona montană înaltă și, pe arii restrânse, în sud-vest și nord-est.
La București, vreme frumoasă și deosebit de caldă. Cerul va fi mai mult senin. Maxima termică va urca, la orele amiezii, până la 27 de grade.