Anchetatorii arădeni au identificat-o pe fetița care a fost ucisă și al cărei trup a fost incendiat în apropierea unui cimitir din oraș. Tatăl vitreg al micuței a fost săltat de procurori, luni seară, și dus la audieri.
Suspiciuni a stârnit faptul că familia nu a raportat dispariția copilului. Legiștii au stabilit că victima a murit în urma loviturilor primite la cap. Rămășițele fetiței au fost găsite, sâmbătă seara, de un bărbat care își plimba câinele în zona. În pumnul victimei, a fost descoperit un fir de păr.
—
O aeronavă a Forţelor Aeriene Române s-a alăturat, luni, eforturilor de stingere a incendiului de pădure din zona comunei băcăuane Oituz. Flăcările au izbucnit duminică şi se manifestă pe mai multe hectare la litieră și cioate. Întrucât în zonă a fost descoperită muniţie rămasă neexplodată din timpul conflagraţiilor mondiale, a fost solicitat sprijinul unei echipe pirotehnice.
—
Conștient că nu ar fi avut șanse de a obține votul de învestitură în Parlament pentru un cabinet minoritar PNL-UDMR, premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat, luni seară, că renunță la misiune.
Marți era programată audierea-maraton a miniștrilor pe care generalul în rezervă îi propunea pentru echipa sa. Votul era programat mâine. Calculele matematice nu erau deloc favorabile acestei formule de executiv.
Nicolae Ciucă și echipa ar fi întrunit cel mult 160 de sufragii din cele 234 necesare. USR și PSD au transmis tranșant că nu vor susține un guvern minoritar.
Retragerea a fost salutată de UDMR. „E puțin mai bine decât dacă [guvernul – n. red] ar fi picat în Parlament, dar tot într-o situație complicată ne aflăm”, consideră deputatul Csoma Botond.
În aceste condiții, liberalii anunță că vor începe noi negocieri “cu forțele democratice” din Parlament pentru a forma o majoritate politică.
Mingea se întoarce pentru a 3-a oară în terenul șefului statului. Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier.
USR insistă pe refacerea coaliţiei şi menţinerea aceleiaşi structuri a guvernului care a existat până la destrămarea alianței.
Social-democrații nu exclud varianta de a închega o variantă proprie de guvern dacă ar primi un mandat în acest sens la următoarele consultări de la Palatul Cotroceni.
Deputatul Alexandru Rafila consideră că trebuie găsită o soluţie, “fie ea şi tranzitorie, dar care să fie sprijinită consistent în Parlament”.
Din postul de președinte al PNL, Florin Cîțu le-a dat un ultimatum parlamentarilor care au decis să iasă din grupurile formațiunii de la Senat și Camera Deputaților pentru a-și recondisera deciziile. Cazul celor 14 va fi dezbătut, marți, într-o ședință. Demisionarii l-au urmat de Ludovic Orban, care se află în conflict cu noua conducere liberală.
—
În tot acest context incert, Alianța pentru Unitatea Românilor a anunțat că începe să strângă semnături pentru suspendarea șefului statului.
Potrivit liderului AUR, George Simion, Klaus Iohannis este reponsabil pentru actuala criză guvernamentală. Totuși, demersul formațiunii extremiste nu este văzut cu ochi buni de restul partidelor.
—
În vreme ce politicienii își continuă cacealmaua ultimelor săptămâni, primăriile așteaptă sprijin pentru a putea asigura agentul termic în sistem centralizat.
Într-o videoconferință cu edilii din Asociaţia Municipiilor, premierul interimar a spus că guvernul va subvenţiona, și iarna aceasta, o parte din costul gigacaloriei. Florin Cîțu vrea principii de alocare și calcul clar stabilite. Potrivit lui, primele sume vor fi alocate în această săptămână din Fondul de Rezervă a Guvernului.
La București, Primăria Generală vrea să preia ELCEN.
—
De luni, a intrat în vigoare legea pentru plafonarea temporară a tarifelor la energie, precum și schema de compensare a facturilor. Pe lângă consumatorii casnici, de sprijin vor beneficia atât spitalele, şcolile, grădiniţele, cabinetele medicilor de familie, cât și organizaţiile neguvernamentale, bisericile şi întreprinderile mici şi mijlocii.
Republica Moldova și Gazprom au căzut la pace după negocieri prelungite. În noiembrie, tariful plătit de Chișinău pentru gazul rusesc va fi înjumătățit față de cel plătit din octombrie, un record de aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi. Experții insistă că Republica Moldova ar trebui să își diversifice sursele energetice întrucât riscă, pe viitor, să fie șantajată de Rusia.
Preţul de referinţă la gazele naturale în Europa a crescut ieri cu 15%, după ce livrările Rusiei către Germania printr-o conductă cheie au scăzut semnificativ în weekend. O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. La momentul actual, cotațiile sunt triple comparativ cu nivelul la care erau în urmă cu şase luni. Potrivit unei surse a jurnaliștilor Bloomberg, Rusia vrea ca preţurile la gaze în Europa să fie undeva între 300 şi 400 de dolari pentru mia de metri cubi, un nivel care ar permite grupului Gazprom să îşi menţină poziţia dominantă pe piaţa continentului.
—
România a transferat primii 6 bolnavi de Covid în Germania, a 4-a țară din Uniunea Europeană care acordă un asemenea sprijin în actuala criză sanitară. Alți 6 pacienți vor fi duși marți. Un al treilea transfer este programat miercuri. Până la acest moment, România a trimis 27 de pacienți în Ungaria, 7 în Polonia și 2 în Austria.
În secțiile de Terapie Intensivă din țară, sunt internați 1.876 de pacienți Covid. În ultima săptămână, au fost înregistrare peste 3.000 de decese, echivalentul populației unei comune din România.
Ministerul Sănătăţii a distribuit o nouă tranşă de Remdesivir în unităţile sanitare care au în tratament pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2.
Luni, autoritățile sanitare au raportat 300 de cazuri mortale și aproape 7.000 de noi infecții, la peste 28.000 de teste efectuate. Cu alte cuvinte, un test din 4 a ieşit pozitiv.
Alte 80.000 de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate, în decursul a 24 de ore, la nivel național. Mai puțin de 50.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.
Invocând actuala situație pandemică, operatorul aerian TAROM va modifica serviciul de catering la bordul aeronavelor sale, prin limitarea acestuia la apă pe cursele externe și interne regulate. Conducerea companiei susține că măsura a fost luată pentru siguranța pasagerilor și a echipajului de zbor.
Bilanțul pandemiei a depășit, luni, pragul a 5 milioane de decese asociate Covid. Numărul real al cazurilor mortale este mult mai mare.
Indonezia a devenit prima ţară care a autorizat vaccinul anti-Covid al companiei americane Novavax. Produs în India, serul este unul diferit de cele autorizate la scară largă în lume, bazat pe proteine care declanşează un răspuns imunitar fără virus. În plus, vaccinul Novavax poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius, ceea ce poate facilita distribuirea sa, cu precădere în ţările mai puţin dezvoltate. Compania americană a depus mai multe cereri de autorizare, inclusiv la Agenția Europeană a Medicamentului.
—
Elevii își vor relua cursurile de săptămâna viitoare, a anunțat ministrul Educației. În zilele următoare, se va decide dacă școala se va face cu prezență fizică la clasă sau în fața calculatorului.
Tot de săptămâna viitoare, testele Covid pe bază de salivă vor fi disponibile în unitățile de învățământ, a precizat Sorin Cîmpeanu. Potrivit ministrului, numărul tezelor susținute de elevii de gimnaziu și liceu se va reduce. De asemenea, pentru încheierea unei medii vor fi necesare doar două note.
Ministrul Educaţiei mai spune că programa pentru examenele naţionale de anul acesta a fost adaptată în contextul pandemiei. Colective de profesori de specialitate au eliminat noţiuni care nu sunt considerate a fi “de primă importanţă pentru pregătirea elevilor”. Sorin Cîmpeanu invocă nevoia de a găsi un echilibru între nevoia de pregătire a elevilor şi cea de siguranţă sanitară.
Ministrul admite că, la aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei, sunt în continuare probleme de conectare la internet pentru cursurile online. Sorin Cîmpeanu pun în miliardul de euro alocat pentru digitalizarea educaţiei în Planul Național de Redresare.
—
Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au descoperit mâncare expirată, mucegai și mizerie în 4 magazine Auchan din București, anume cele din cartierele Titan, Vitan, Militari şi Berceni. Amenzile au depășit 100.000 de lei. ANPC propune ca cele 4 unități să fie închise timp de 6 luni.
—
După protestul de luni dimineață, angajații de la societatea de transport public din Constanța au primit promisiunea unei majorări salariale. Nemulțumiți de lefuri și condițiile de muncă, șoferii de autobuze au refuzat să iasă pe trasee.
—
La Galați, au fost puse în circulație primele 4 tramvaie noi din ultimii 40 de ani. Municipalitatea a comandat 8 astfel de vehicule, plătite cu fonduri europene.
—
9.600 autoturisme noi au fost înmatriculate în luna octombrie la nivel național. Numărul înscrierilor a scăzut cu aproape un sfert față de aceeași perioadă din 2020.
—
La summitul pentru climă de la Glasgow, președintele Klaus Iohannis va prezenta, marți, angajamentul României de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, raliindu-se ambițioasei dorințe europene de a atinge neutralitatea climatică în 2050.
Luni, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a atras atenția că liderii lumii trebuie să acţioneze acum pentru “a salva umanitatea” de impactul catastrofic ale încălzirii planetei. “Destul sinuciderii cu carbon! Destul tratării naturii ca pe o toaletă! Destul cu forajele şi extragerea tot mai în adâncime! Ne săpăm propriile morminte!”, a rostit Antonio Guterres în discursul său.
Discursurile demagogice ale premierul britanic și președintelui american au fost taxate de activiștii pentru mediu. Boris Johnson s-a întors la Londra cu avionul, cel mai poluant mijloc de deplasare, în timp ce suita lui Joe Biden numără la Glasgow nu mai puțin de 80 de mașini.
Una peste alta, Rusia și China – doi mari poluatori ai Terrei – lipsesc de la conferință.
—
Ambasadorii țărilor occidentale şi-au exprimat ”solidaritatea” cu minoritățile sexuale din Bulgaria, după atacul comis, la Sofia, asupra unui centru al comunității LGBT+. Sâmbătă, 10 indivizi au pătruns în incintă, în timpul unui eveniment, au jefuit locul și au bătut o femeie.
—
Metropola americană New-York organizează, marți, alegeri locale. Favorit al scrutinului este democratul Eric Adams, un fost poliţist de culoare și un militant împotriva discriminărilor rasiale. Contracandidat este republicanul Curtis Sliwa. New-York-ul rămâne afectat de pandemie. Multe magazine sunt închise, iar turnurile de birouri sunt pe jumătate goale.
—
„Vax”, termenul informal pentru „vaccin” sau „vaccinare”, a fost desemnat cuvântul anului 2021 de Oxford English Dictionary.
—
În etapa a 14-a a Ligii 1, Rapid Bucureşti și FC U Craiova au remizat, luni seară, fără gol înscris. Portarul oltenilor, Sorin Mogoşanu, și-a salvat colegii în mai multe rânduri. În schimb, Chindia Târgoviște s-a impus pe terenul UTA Arad, scor 2-0. Arădenii au ratat mai multe ocazii uriașe de a înscrie.
Federaţia de Fotbal (FRF) a fost amendată de FIFA cu 25.000 de franci elveţieni după incidentele de la meciul România – Armenia, câștigat de tricolori cu 1-0, în preliminariile pentru Cupa Mondială. Partida s-a disputat în octombrie, pe Stadionul Steaua din Bucureşti. Câțiva suporteri români s-au luat la harță cu membri ai staff-ul armean, tensiunile degenerând într-o bătaie.
Pentru elevii lui Mirel Rădoi urmează meciurile decisive cu Islanda (11 noiembrie, stadionul Steaua) și Liechtenstein (14 noiembrie, în deplasare).
—
Finalistă la Transylvania Open, Simona Halep nu mai este sigură de participarea la turneul de tenis de la Linz, programat săptămâna viitoare. Jucătoarea invocă durerile la spate suferite la Cluj. Organizatorii turneului austriac i-au oferit un wild card Simonei Halep, care a ieșit – pentru prima dată în ultimii 8 ani – din Top 20 WTA.
—
Bogdan Marișca, cel mai longeviv pilot de raliuri din România, scrie o nouă pagină de istorie pentru automobilismul sportiv autohton. La finalul celui de-al 28-lea sezon, clujeanul și-a adjudecat titlul de campion în competiția dedicată exclusiv raliurilor pe asfalt. Când Bogdan Marișca își începea cariera, actualul campion absolut, Simone Tempestini, nici nu se născuse.
—
Vremea va fi în general închisă. Va ploua în jumătatea de sud-vest a țării şi pe arii restrânse în rest, iar la altitudini de peste 2000 m se pot semnala şi precipitații sub formă de lapoviță sau ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, în special pe creste, iar temporar şi cu viteze mai mici şi în Banat, sudul Crişanei, Moldova şi Dobrogea. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 şi 17 grade. În zonele joase de relief, pe arii restrânse se va semnala ceață.
La București, cerul va fi mai mult noros şi, mai ales după-amiaza, trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 14 grade.
La munte, cerul va fi mai mult noros şi va ploua pe arii extinse în Carpații Occidentali şi Meridionali şi izolat în Carpații Orientali. La altitudini de peste 2.000 m vor fi precipitații şi sub formă de lapoviță sau ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat cu unele intensificări în zona înaltă.