Confidenţialitate

INFOMANIA • 2 martie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Războiul din Ucraina a intrat, miercuri, în cea de-a 7-a zi.

Armata ucraineană a anunțat, la primele ore ale dimineții, că parașutiști ruși au aterizat în Harkov, oraș aflat sub asediu.

“Trupele aeriene ruse au aterizat la Harkov (…) şi au atacat un spital” local, potrivit unui comunicat online publicat pe reţeaua Telegram. Lupte intense sunt desfăşurare, relatează France Presse.

Oraş cu 1,4 milioane de locuitori din apropiere de frontiera cu Rusia, Harkovul a fost vizat, marţi, de mai multe bombardamente care au făcut noi victime, potrivit autorităţilor locale.

Cel puțin 20 de oameni au fost uciși și alte câteva zeci au fost răniți. Între victime se numără și copii.

Ucrainenii susțin că au atacat o coloană de vehicule rusești în apropiere de Nikolaiev, care încerca să deschidă drumul spre portul Odessa.

Surprins în imagini satelitare, imensul convoi de blindate rusești se apropie tot mai mult de capitala Kiev. Marți, turnul televiziunii din oraș a fost lovit.

Ucraina așteaptă suplimentarea ajutorului militar extern.

România și Polonia vor fi rute de tranzit pentru armele trimise armatei ucrainene, a anunțat președintele SUA, Joe Biden, în primul discurs despre starea națiunii susținut marți seară, în Congresul de la Washington, dominat de tema invaziei Rusiei în Ucraina, pe care a descris-o “premeditată” și “neprovocată”.

Liderul de la Casa Albă a avertizat că Vladimir Putin, pe care l-a numit dicator, “chiar dacă va obţine avantaje pe câmpul de luptă, va plăti pe termen lung”. “Nici nu are idee ce urmează”, a declarat Joe Biden, fără a oferi detalii.

Potrivit lui, liderul de la Kremlin a subestimat răspunsul Occidentului față de actualul război.

Forțele americane sunt suplimentate pe flancului estic al Alianței Nord-Atlantice pentru a-i apăra pe membrii acesteia în cazul în care liderul de la Kremlin decide să își extindă invazia spre vest, a punctat Joe Biden, care a anunțat o interdicţie a zborurilor ruseşti în spaţiul aerian american, urmând măsuri similare luate de Uniunea Europeană şi Canada.

Anterior, adversarii republicani i-au reproșat președintelui democrat că nu se dovedește suficient de puternic în raportul de forțe cu omologul rus.

Experți militari din Statele Unite au estimat că Vladimir Putin și-a trimis pe front trei sferturi din forțele armate.

De la începutul războiului, teritoriul ucrainean a fost lovit de peste 400 de rachete.

O rachetă de croazieră a lovit, miercuri dimineață, o bază militară din orașul Jîtomîr. Un prim bilanț indică 4 morți.

Sirenele au răsunat, marți, și în orășelul sudic Ismail, aflat la câțiva kilometri de granița românească. Locuitorii au fost sfătuiți să rămână în case. Traficul navelor fluviale pe braţul Chilia al Dunării a fost suspendat. Autorităţile tulcene caută alternative.

Pe frontul terestru de război, Belarusul s-a alăturat invaziei dinspre nord, pe la Cernihiv.

Guvernul ucrainean a vândut, într-o singură zi, obligaţiuni de război în valoare de aproape 280 de milioane de dolari pentru a susține financiar forţele armate care apără ţara de invazia rusă.

Totodată, americani, canadieni și britanici au răspuns apelului lansat de Ucraina pentru formarea unor trupe de voluntari care să lupte împotriva rușilor.

Războiul a provocat și un exod al companiilor occidentale. Gigantul petrolier american ExxonMobil şi-a anunţat, marți, retragerea din Rusia.

Austriecii de la OMV au luat decizia de a renunța la marile proiecte de investiții comune cu Gazprom.

Compania Apple a anunțat că suspendă vânzarea tuturor produselor sale în Rusia, limitând utilizarea sistemului de plăți Apple Pay și a altor servicii.

Cei mai bogați o sută de magnaţi ruşi au pierdut, de la izbucnirea războiului, aproape 126 de miliarde de dolari, estimează revista Forbes.

Tot mai izolat pe plan internațional, liderul de la Kremlin a căutat să justifice invazia în Ucraina într-o discuţie avută cu omologul său din Venezuela. Vladimir Putin i-a spus lui Nicolás Maduro, unul dintre puținii săi aliați, că scopul operațiunii militare pe care a ordonat-o este de a “proteja” populația din regiunile separatiste de regimul “nazist” de la Kiev, pe care îl vrea demilitarizat.

Fost ministru de Externe în timpul președinției lui Boris Elțîn, Andrei Kozîrev a îndemnat diplomații ruși să demisioneze. “Este pur și simplu imposibil să sprijinim sângerosul război fratricid din Ucraina”, a scris acesta pe Twitter.

Submarinele nucleare ale Rusiei au pornit spre Marea Barents pentru exerciții militare, în timp ce lansatoare de rachete au fost deplasate prin pădurile înghețate ale Siberiei, notează agenția Associated Press.

Tribunalul Penal Internațional va organiza audieri pe tema războiului din Ucraina în 7 și 8 martie. Procurorul Curții de la Haga a declarat că există suspiciuni privind comiterea de crime de război și crime împotriva umanității.

În timp ce bombardamentele Rusiei s-au intensificat de marți, o a doua rundă de negocieri pentru pacea în Ucraina s-ar putea desfășura miercuri.

Kievul a cerut o mediere a Beijingului, aliat tradițional al Moscovei, dar care a făcut apel, săptămâna aceasta, la “calm”.

Parlamentul European a adoptat, marți, o rezoluție prin care sprijină acordarea statutului de țară candidată la blocul comunitar pentru Ucraina.

Într-o intervenție avută prin videoconferință în cadrul ședinței, președintele ucrainean le-a cerut statelor din blocul comunitar să își demonstreze solidaritatea.

“Uniunea Europeană va fi mult mai puternică cu noi, asta este sigur! Fără voi, Ucraina va fi singură. Sunt fericit că am unit Europa. Luptăm pentru supraviețuire!”, a adăugat Volodimir Zelenski, vizibil obosit, al cărui mesaj a fost ovaționat de eurodeputaţi.

Șeful Consiliului European a declarat că solicitarea Ucrainei trebuie analizată cu toată seriozitatea chiar dacă procesul poate fi dificil, întrucât opiniile nu sunt unanime între cele 27 de state membre. Charles Michel a acuzat Rusia de ”terorism geopolitic”. Prin invadarea Ucrainei, “dreptul internaţional, ordinea internaţională bazată pe reguli, democraţia, demnitatea umană sunt atacate”, a denunțat oficialul de la Bruxelles, care se teme că Moldova și Georgia s-ar putea afla în viitoarele planuri invadatoare ale Rusiei.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mulțumit Poloniei, Românie, Ungariei și Slovaciei pentru mobilizarea în sprijinirea refugiaților.

La București, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Țării, președintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru integrarea europeană a Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova. Potrivit lui, indiferent de deznodământul războiului, învingător este poporul ucrainean, care a devenit un simbol al luptei pentru libertate și al rezistenței.

“Nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență”, a adăugat șeful statului.

Potrivit liderului de la Cotroceni, pe lângă eforturi menite să reducă dependența României față de gazul rusesc, se impune creşterea procentului din Produsul Intern Brut alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de faţă, la 2,5%.

Într-un interviu acordat Europa FM, adjunctul NATO a spus că “eroismul și cutezanța” cu care ucrainenii își apără țara în fața unei “agresiuni ilogice” sunt un model pentru noi toți. “Avem obligația să îi ajutăm cât de mult putem”, a adăugat Mircea Geoană.

Potrivit lui, se pune presiune pe Rusia prin sancțiuni economice la vârf. “Sperăm ca efortul concertat al Occidentului democratic să dea rezultate”, a punctat Mircea Geoană, care ne-a mai declarat că Alianța Nord-Atlantică va accelera procedurile de inițiere a grupului de luptă din România condus de Franța. De altfel, alți 200 de soldaţi francezi au ajuns în România, pentru a întări prezenţa NATO în regiune.

Oficialul NATO este preocupată de retorica lui Vladimir Putin, care a anunțat recent plasarea în alertă maximă a forțelor de descurajare, care includ componenta nucleară.

Forțele aeriene italiene au trimis în 4 aparate Eurofighter Typhoon la baza Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța. Avioanele se vor alătura misiunilor de poliție aeriană NATO alături de cele cele americane, germane și românești.

Aflat în Polonia, unde în premieră a fost activat un grup de reacție pentru flancul estic, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că a încălcat pacea în Europa.

Tot în ședința de marți, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis să creeze un centru internațional de colectare și transport al donațiilor pentru ucraineni.

De asemenea, prin platforma online “Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, Guvernul de la București centralizează ofertele de ajutor pentru Ucraina.

Refugiații ajunși în Vama Siret sunt speriați și obosiți, după așteptarea în care au avut de înfruntat frigul și viscolul. Unii au dezvăluit că li s-au cerut chiar și 2.000 de euro pentru a trece copiii peste hotare.

Cei mai mulți dintre refugiați vor să își continue calea pribegiei spre vestul Europei, unde au rude. În acest context, directorul Aeroportului Suceava a cerut suplimentarea zborurilor.

La Sighetu Marmației, autoritățile au descoperit 11 ucraineni care au traversat înot râul Tisa. Cu toții au solicitat azil în România. După instituirea legii marțiale în Ucraina, bărbații nu își pot părăsi țara.

Patriarhia Română a făcut apel la toţi clericii şi mirenii să se mobilizeze în această perioadă critică şi să se implice în acte caritabile de donaţie, care să aducă un sprijin real şi o mângâiere „celor striviţi acum de teamă, neputinţă şi suferinţă” din cauza războiului din Ucraina. “Există situaţii în care nu cuvintele, discursurile, ci gesturile tăcute, faptele credinţei, respectului și empatiei cu suferinţa celuilalt dovedesc omenia”, a transmis Biserica Ortodoxă.

Universitatea Agronomică Bucureşti îi ajută pe refugiaţii din Ucraina. Instituția de învățământ superior a oferit primit cazare şi masă pentru 190 de tineri.

Centrul de Resurse Juridice a solicitat Guvernului României să organizeze de urgență un coridor umanitar pentru evacuarea cu prioritate a persoanelor cu dizabilități.

La Europa FM, Serghei Hakman – istoric și politolog din Cernăuți – a povestit că tinerii se înscriu necontenit în trupele de apărare a țării, dovadă a undei de patriotism pe care nu a mai observat-o până acum. Profesorul și-a exprimat admirația pentru calmul dovedit de bărbații din Cernăuți, unde s-au amenajat mai multe adăposturi în caz de eventuale bombardamente.

Serghei Hakman a salutat atât solidaritatea europenilor dovedită în aceste zile, cât și eforturile voluntarilor aflați de ambele părți ale graniței româno-ucrainene pentru sprijinirea refugiaților.

Aproximativ 900 de militari români și americani, cu peste 70 de mijloace tehnice, se vor antrena împreună, începând de miercuri, la centrul de instruire de la Smârdan, din judeţul Galaţi, în cadrul exerciţiului „Justice Eagle 22.1”. Sunt programate inclusiv trageri de luptă cu tancuri T-55, transportoare amfibiu blindate TAB-77, vehicule de luptă „Bradley” și transportoare blindate Stryker ale armatei SUA, informează într-un comunicat MApN. Poligonul Smârdan se află la doar 60 de kilometri de vama Isaccea, pe unde sosesc, în aceste zile, refugiați din Ucraina.

Organizația Națiunilor Unite a făcut apel la donatori pentru un ajutor de urgență în valoarea de un miliard și jumătate de dolari pentru a răspunde actualei crize umanitare.

La Conferinţa ONU pentru securitate din Elveţia, discursul șefului diplomației ruse a fost boicotat. Aproape o sută de ambasadori au părăsit sala alături de cel ucrainean. Serghei Lavrov n-a putut să facă deplasarea la Geneva din cauza interdicţiilor europene de călătorie impuse regimului de la Kremlin.

În timp ce armata rusă înaintează pe frontul ucrainean, hackerii au repurtat victorii importante pe frontul războiului cibernetic. Misterioasa grupare Anonymous a atacat și a scos temporar din funcțiune mai multe site-uri guvernamentale și organe de propagandă ale Moscovei, afișând pe site-urile acestora mesaje antirăzboi.

În plus, pentru a sparge barierele cenzurii instituite de Kremlin, internauții sunt chemați la mobilizare pe Google Maps, unde pot scrie despre ororile războiului în recenziile pentru diverse restaurante, spre exemplu, pentru ca rușii de rând să poată citi mesajele.

Canalele YouTube ale Russia Today şi Sputnik au fost blocate în toată Europa de platforma video,  despre care blocul comunitar susține că sunt mijloace de propagandă ale Kremlinului.

Mai multe țări europene au îndemnat Google, Facebook şi Twitter să combată mai mult dezinformările despre invazia rusă în Ucraina.

Marți, autoritățile ruse au blocat activitatea postului independent de radio Ecoul Moscovei, sub pretextul că promovează mesaje extremiste.

Pentru complicitatea în războiul contra Ucrainei, Rusia şi Belarus au fost suspendate din rugbyul internaţional ”până la noi ordine”, a anunţat World Rugby, forul mondial al sportului cu balonul oval.

În Formula 1, prezența rusului Nikita Mazepin este pusă sub semnul întrebării, la fel și parteneriatul dintre echipa sa americană Haas și sponsorul Uralkali. În vârstâ de 22 de ani, tânărul pilot este fiul miliardarului Dmitri Mazepin, proprietarul companiei Uralkali. Săptămâna trecută, organizatorii Marelui Circ au anulat Marele Premiu de Formula 1 al Rusiei, programat în septembrie la Soci.

Ucraineanca Elina Svitolina a jucat, până la urmă, contra rusoaicei Anastasia Potapova la Monterrey (Mexic) ca urmare a deciziilor luate de WTA, ATP și ITF, impunându-se cu 6-2, 6-1.

“Toți banii pe care îi voi câștiga aici se vor duce către armata din Ucraina”, a spus învingătoarea.

Anterior, Anastasia Potapova a ținut să spună că este “ostatica situației curente” și spune că este împotriva războiului, sportiva militând pentru pace.

Într-o decizie fără precedent, Academia Europeană de Film s-a alăturat boicotului global împotriva cinematografiei ruse, ca modalitate de protest faţă de invadarea Ucrainei. “Acţiunile lui Putin sunt atroce şi complet inacceptabile şi le condamnăm cu fermitate”, se precizează în comunicatul EFA. “Suntem conştienţi că unii dintre membrii noştri luptă cu arma în mână împotriva agresorului. Din aceste motive, Academia exclude filmele ruseşti de la ediţia din acest an a European Film Awards”, a adăugat Academia Europeană de Film, care a prezentat scuze pentru că nu şi-a exprimat mai devreme susţinerea fără echivoc faţă de Ucraina. Luni, regizorul ucrainean Sergei Loznitsa a publicat o scrisoare deschisă în care a criticat răspunsul “ruşinos” şi timid al EFA în faţa agresiunii ruse.

Susținător al președintelui Vladimir Putin, dirijorul Valery Gergiev a fost concediat de Filarmonica din München. Municipalitatea germană îi dăduse un ultimatum muzicianului pentru a condamna agresiunea Moscovei. În weekend, dirijorul a fost scos de pe lista mai multor festivaluri importante.

În semn de protest faţă de invadarea Ucrainei, Muzeul Grevin din Paris a eliminat statuia din ceară a preşedintelui rus Vladimir Putin. În weekend, lucrarea fusese avariată de un grup de vizitatori.

Ministrul Sănătății propune ridicarea unor restricții sanitare. Gradul de ocupare a paturilor de Terapie Intensivă pentru pacienții Covid a scăzut la 47%. Potrivit lui Alexandru Rafila, se va putea renunța la obligativitatea măștii în spațiile deschise. De asemenea, certificatul sanitar nu va mai fi necesar în mall-uri și restaurante.

Propunerile ministrului vor fi analizate în următoarea ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Alexandru Rafila crede vom avea “o vară în condiţii de normalitate, cu extrem de puţine restricţii”.

Bilanțul epidemiologic a inclus, marți, aproape 8.500 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Alte aproape 150 de decese au fost asociate Covid.

Secretarul de stat Andrei Baciu preia conducerea Comitetului Național de Vaccinare anti-Covid, înlocuindu-l pe medicul militar Valeriu Gheorghiță. Decizia premierului Nicolae Ciucă a fost publicată în Monitorul Oficial.

În etapa a 29-a a Ligii 1 de fotbal, FC U Craiova a învins FC Rapid Bucureşti cu 3-2. Sepsi Sfântu Gheorghe s-a impus pe terenul Dinamo cu 3-1. Chindia Târgovişte a trecut de UTA Arad cu 1-0.

Vremea va fi rece pentru această dată în cea mai mare parte a țării, deși valorile termice vor crește ușor în jumătatea estică. Cerul va avea temporar înnorări și se vor semnala precipitații local în nord-est și est, pe arii mai restrânse în sud-est și doar pe alocuri în rest. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte, predominant ninsori în Transilvania, mixte în Moldova, Muntenia și Dobrogea și mai ales ploi în celelalte regiuni. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, pe litoral, dar trecător și în Moldova și în sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 9 grade.

La București, cerul va fi mai mult noros și trecător, în prima parte a intervalului, vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă, mai ridicată decât în intervalul anterior, va fi de 4…6 grade.

În zonele, cerul va avea înnorări. Va ninge pe arii extinse în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali și local în rest. Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu intensificări la altitudini mari. Valorile termice nu vor avea variații semnificative față de ziua precedentă.