Un incendiu a izbucnit, miercuri dimineaţă, într-o hală de depozitare a unei societăţi de incinerare a deşeurilor periculoase din comuna prahoveană Brazi. Flăcările s-au extins rapid. Autorităţile se tem că o persoană a fost surprinsă în incintă. Intervenția este dificilă. În urma incendiului au rezultat degajări mari de fum, cetăţenii din zonă primind mesaj de tip RO-ALERT.
—
Premierul Florin Cîțu va prezenta, miercuri, Planul Național de Reziliență și Redresare. Trimis săptămâna aceasta la Bruxelles, proiectul își propune să atragă cele peste 29 de miliarde de euro, puse la dispoziția României de Comisia Europeană, prin granturi și împrumuturi cu dobândă redusă. PNRR va fi evaluat, în următoarele două luni, de experții executivului comunitar.
Opoziția a insistat ca actuala coaliție să prezinte reformele din acest plan, suspectând că reformele incluse presupun austeritate. PSD a amenințat coaliția, de aceea, cu depunerea unei moțiuni de cenzură. Liderul social-democrat Marcel Ciolacu s-a declarat încrezător în demersul de debarcarea a cabinetului Cîțu.
Consultantul financiar Valentin Ionescu a atras atenția, la Europa FM, că este inevitabilă creșterea vârstei de pensionare în România. Potrivit lui, speranța de viață din țara noastră a crescut în ultimii ani și ne confruntăm cu o criză de forță de muncă. Sunt motive ce ar duce la majorarea vârstei de pensionare în viitor. Presat de PNRR, cu siguranță Guvernul va veni și cu o lege a salarizării, a adăugat Valentin Ionescu. În opinia sa, de cele două proiecte va depinde inclusiv viitorul actualei guvernări.
—
Din prima zi de funcționare, Parchetul European a primit cazuri de investigat. Condusă de Laura Codruţa Kövesi, structura va investiga fraudele cu fonduri comunitare. În fiecare an, bugetul Uniunii Europene este păgubit cu aproape 500 de milioane de euro.
—
20 de persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor făcute, marți, în judeţul Vaslui, într-un dosar de înşelăciune și fals în acte. Cei 16 bărbaţi şi 4 femei ar fi întocmit documente fictive, pe care le-ar fi folosit, ulterior, pentru obţinerea unor indemnizaţii de sprijin de la stat. Suspecții au susținut că se află în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea din cauza pandemiei. Prejudiciul a fost estimat la peste 200.000 de lei.
—
7 state europene, anume Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia şi Polonia, s-au conectat la platforma online prin care va fi implementat certificatul sanitar. Documentul va permite reluarea călătoriilor pe continent, în condiţii de siguranţă, în această vară. Certificatul va fi gratuit, securizat şi accesibil tuturor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, el va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid, s-a vindecat în urma infecţiei cu SARS-CoV-2 sau are rezultatul negativ la un test Covid. În ultimele săptămâni, țările europene au testat conectare la acest sistem tehnic. Pe măsură ce parcurg testele, și alte țări pot începe să utilizeze sistemul.
—
La București, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, nu își ascunde îngrijorarea că vaccinarea anti-Covid avansează tot mai lent în România. Doar alte aproape 17.000 de persoane au primit, marți, prima doză sau doza unică de la Johnson & Johnson, cel mai redus nivel din ultimele săptămâni. S-au consemnat și 36.000 de noi rapeluri.
De miercuri, poate începe imunizarea copiilor cu vârste peste 12 ani. Recent, Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat serul Pfizer în acest sens. Rapelul se face la 3 săptămâni. Părinții îi pot înscrie pe adolescenți în platforma online dedicată și, totodată, este necesar consimțământul scris al acestora pentru vaccinare.
O nouă tranșă de vaccin anti-Covid de la compania farmaceutică Johnson & Johnson ajunge, miercuri, în România. Cele peste 140.000 de doze vor fi distrubuite centrelor regionale de imunizare. Vaccinul Johnson&Johnson se administrează, într-o singură doză, persoanelor cu vârste peste 18 ani.
La nivel național, marți au fost raportate mai puțin de 250 de noi infecții cu SARS-CoV-2, la 8.600 de teste efectuate. Alte 40 de decese au fost asociate Covid. La Terapie Intensivă, numărul pacienților scade spre pragul de 400.
O nouă etapă a relaxării restricțiilor antiepidemice a început de marți. Astfel, poate creşte gradul de ocupare în hotelurile de pe litoral şi numărul de participanţi la evenimentele culturale sau artistice organizate în aer liber. Condiționat, se redeschid piscinele și locurile de joacă în interior. De asemenea, în birourile unde lucrează cel mult cinci persoane, se poate renunța la mască dacă toate acestea sunt vaccinate.
—
Turcia permite pe teritoriul său accesul persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR efectuat cu cel mult 72 de ore sau un document care atestă că posesorul fie a fost vaccinat complet împotriva Covid în urmă cu cel puțin 14 zile, fie a trecut prin boală în ultimele 6 luni. Turcia își arogă, totuși, dreptul de a testa aleatoriu vizitatorii.
—
Serviciile sanitare britanice nu au înregistrat, marți, vreun deces în rândul pacienților Covid, o premieră a ultimelor 11 luni. Regatul Unit este îngrijorat de înmulțirea contaminărilor cu varianta indiană a coronavirusului – rebotezată Delta de Organizația Mondială a Sănătății.
—
Germania a scăzut nivelul de alertă sanitară impusă în lupta cu pandemia. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, spune că există “motive de optimism”. Situaţia epidemiologică se îmbunătăţeşte în Germania, care a raportat, ieri, alte aproape 1.800 de infecții și 150 de decese.
—
Rusia reia, de miercuri, legăturile aeriene cu Marea Britanie şi mai multe ţări europene. Zborurile au fost suspendate în contextul pandemiei. Legăturile aeriene rămân întrerupte cu Turcia, o destinaţie turistică majoră pentru ruşi.
—
Invocând pandemia, regimul din Belarus a restricţionat posibilităţile de a părăsi ţara pe cale rutieră. Recent, autoritarul președinte Aleksandr Lukașenko a devenit ținta criticilor internaționale după ce, din ordinul său, un avion de pasageri aflat pe ruta Atena – Vilnius a fost deturnat, pentru ca poliția să-l aresteze pe tânărul opozant Roman Protasevici.
—
Malaezia a instituit un nou lockdown din cauza înmulțirii cazurilor de coronavirus. Numărul acestora a depășit pragul de 9.000 în weekend. Magazinele și birourile au fost închise. Aglomerata metropolă Kuala Lumpur s-a cufundat în tăcere. Malaezia a mai fost în carantină în 2020.
—
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a omologat, în regim de urgenţă, vaccinul anti-Covid Sinovac, de producție chinezească. Serul se administrează în două doze, la intervale de până la patru săptămâni, pentru persoane cu vârste de la 18 ani.
—
Ministerul Transporturilor a lansat licitația pentru primul tronson din A7, autostrada care va lega Bucureștiul de Moldova. Tronsonul are o lungime de 63 de kilometri. Termenul limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare este 4 august.
—
Cea mai mare companie de procesare a cărnii din lume a fost vizată de un atac cibernetic “sofisticat”, relatează BBC. Rețeaua de calculatoare a grupului JBS a fost spartă, determinând închiderea temporară a unor operațiuni din Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
—
În Italia, a stârnit stupoare eliberarea individului care l-a asasinat pe judecătorul antimafia Giovanni Falcone. Crima a fost comisă în 1992. Giovanni Falcone, soţia sa şi trei gărzi de corp, au murit în explozia vehiculului în care se aflau, în apropiere de Palermo. În vârstă de 64 de ani, Giovanni Brusca a fost eliberat “pentru bună purtare” după ce a ispăşit 25 de ani din sentință. Mafiotul a recunoscut că a participat la peste 100 de asasinate.
—
Deceniul de război s-a soldat cu aproape o jumătate de milion de morţi în Siria, potrivit activiștilor pentru drepturile omului. Conflictul a izbucnit în 2011, prin reprimarea unor manifestaţii în favoarea democraţiei, de către regimul de la Damasc, a implicat multipli actori regionali şi mari puteri şi a forțat pe calea exilului milioane de oameni. Într-un raport recent, Organizația World Vision a estimat la peste o mie de miliarde de euro preţul economic al războiului. Ajuns la putere în 2000, după moartea tatălui său, Hafez, care a condus Siria timp de peste 30 de ani, Bashar al-Assad a fost reales preşedinte luna trecută, pentru un al patrulea mandat de şapte ani. Țara se confruntă cu o depreciere istorică a monedei și o inflaţie galopantă. Peste 80% din populaţia Siriei trăieşte în sărăcie, potrivit ONU.
—
Naționala de fotbal a României întâlnește Georgia, miercuri seară, la Ploieşti, într-un meci amical. Naționala mai are programată o partidă-test, duminică, la Middlesbrough, contra Angliei. Selecţionerul Mirel Rădoi admite că este dureroasă absența României de la Europeanul de fotbal, pentru care Bucureștiul găzduiește meciuri.
În altă ordine de idei, antrenorul spune că toţi jucătorii pe care îi are în vedere pentru Jocurile Olimpice vor să participe la competiţie, însă prezența acestora va depinde de conducerile cluburilor la care aceștia evoluează.
—
Federaţia Română de Fotbal (FRF) a publicat, marţi, pe site-ul său oficial, procedura de acces pe Arena Naţională din Capitală la meciurile din cadrul EURO 2020, conform căreia patru categorii de persoane pot asista la partide.
—
Antrenorul Edi Iordănescu a confirmat marți, într-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook, despărţirea de CFR Cluj. Gruparea ardeleană a câștigat titlul de campioană la capătul sezonului recent încheiat.
—
Naţionala masculină de volei a României a debutat cu stângul în Golden League, învinsă fiind de selecționata Ucrainei cu scorul de 3-1 (22-25, 34-32, 25-23, 25-19), marţi, la Zaporoje, în primul meci din Grupa B. Tricolorii s-au înclinat după o oră şi 54 de minute, marți, la meciul de debut pe banca tehnică al selecţionerului Sergiu Stancu. Turneul final al Golden League va fi organizat în Belgia, în perioada 18-20 iunie.
—
Pe zgura de la Roland Garros, Mihaela Buzărnescu o întâlnește, miercuri, pe americanca Serena Williams. Sorana Cîrstea se va duela cu italianca Martina Trevisan. Ieri, Irina Bara a fost eliminată.
Australianca Ashleigh Barty a avansat în turul al doilea. Liderul WTA a avut un meci dificil cu americanca Bernarda Pera (locul 70 WTA) în trei seturi, cu 6-4, 3-6, 6-2.
La masculin, Horia Tecău și partenerul său german Kevin Krawietz s-au calificat în runda secundă a probei de dublu.
—
La 2 iunie, suntem invitaţi să conştientizăm cât de important este pentru un copil să crească într-o familie, în care să se simtă iubit și protejat. Ziua naţională pentru adopţie urmează în calendar celei internaţionale a copilului şi a părinţilor.
—
Un ministru din Arabia Saudită vrea să oblige mii de moschei să reducă volumul difuzoarelor la chemarea la rugăciune. Măsura a provocat imediat un val de indignare în mediile religioase din acest regat ultraconservator. Ministrul Abdullatif al-Sheikh a invocat sănătatea persoanelor în vârstă, deranjate de zgomot. Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, a ordonat ridicarea mai multor interdicţii sau restricţii, precum interdicţia de a conduce impusă femeilor, a autorizat concerte la care să participe bărbaţi şi femei, lucruri strict interzise anterior. Relaxările au fost primite favorabil de mulţi saudiţi, într-o ţară în care două treimi din populaţie are vârste sub 30 de ani. Regatul saudit a limitat, de asemenea, puterile poliţei sale religioase, odinioară temută, care nu ezita, de exemplu, să dea afară oamenii din centre comerciale la momentul rugăciunii.
—
În regiunile estice şi sud-estice, precum şi în zonele de munte, vremea va fi rece şi în general închisă, cu ploi în general moderate cantitativ (15…20 l/mp). În restul ţării, temperaturile vor fi în creştere uşoară, cerul va fi temporar noros şi, pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată, posibil însoţite de descărcări electrice. În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1.800 metri, trecător, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va prezenta intensificări în Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, temporar cu viteze, în general, de 45…55 km/h, iar în restul teritoriului va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 13 grade, local în Moldova şi în estul Transilvaniei şi 23 de grade în vestul Olteniei. Dimineaţa, izolat se va semnala ceaţă.
La București, vremea va fi răcoroasă. Cerul va avea înnorări şi trecător va mai ploua. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximă, mai ridicată decât în ziua precedentă, va fi de 18…20 de grade.