Confidenţialitate

INFOMANIA • 2 decembrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un avion Tarom va fi timis în Maroc, joi, pentru a-i repatria pe turiștii români rămași blocați în această țară din nordul Africii, după ce autorităţile de acolo au suspendat zborurile comerciale ca urmare a depistării variantei Omicron a coronavirusului.

În aceste zile, ambasada României la Rabat a ținut legătura în permanență cu cei afectați de situație. Până aseară, 127 de români au cerut să revină din Maroc.

Deocamdată, detaliile despre această cursă nu sunt cunoscute. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spunea zilele trecute că misiunea trebuie pregătită bine, pentru a nu risca să rămână vreun român pe acolo, așa cum s-a întâmplat, recent, în Africa de Sud.

Precedenta misiune de repatriere a fost realizată marți, când au fost aduși în țară aproape 50 de compatrioți. Cu toții sunt acum în carantină.

Testele au confirmat infectarea cu SARS-CoV-2 a trei dintre aceste persoane. Toate sunt asimptomatice și vor fi supuse unor teste suplimentare, pentru a determina dacă sunt infectate cu Omicron.

Unul dintre cazuri este al unui jucător al echipei de rugby Știința Baia Mare. Ovidiu Cojocaru este spitalizat în stare bună.

România nu poate evita apariția variantei Omicron din cauza mobilității crescute a acesteia, a atras atenția ministrul Sănătății. Potrivit lui Alexandru Rafila, autoritățile caută soluții pentru a crește capacitatea de testare și secvențiere, și totodată de a îmbunătăți accesul populației la serviciile medicale, atât pentru Covid, cât și pentru alte boli.

Varianta Omicron este prezentă în peste 20 de țări. Statul american California s-a alăturat, miercuri, listei. Un bărbat a fost testat pozitiv la 7 zile de la întoarcerea din Africa de Sud.

În România, specialiștii Medlife au efectuat primul studiu de secvențiere pentru Omicron, dar nu a fost depistată prezența acestei variante de coronavirus. Probe biologice colectate din 19 orașe au fost selectate, conținând în proporție majoritară tulpina Delta a coronavirusului. În lotul analizat, nu au fost identificate nici cazuri Delta Plus, variantă detectată de curând în România, un detaliu care întărește ideea că aceasta nu are forță să se răspândească pe teritoriul țării.

Totodată, specialiștii au precizat că nu există o tulpină românească a coronavirusului.

Potrivit INSP, 88% din decesele asociate Covid în ultima săptămână s-au înregistrat în rândul persoanelor nevaccinate.

Șefa Comisiei Europene consideră că se impune o dezbatere la nivelul blocului comunitar despre vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului SARS-CoV-2. De profesie medic, Ursula von der Leyen a invocat ritmul ridicat de răspândire a infecției și, totodată, ritmul lent de vaccinare din unele țări. Austria va institui obligativitatea din februarie. Grecia va urma exemplul, într-o primă etapă pentru persoanele cu vârste peste 60 de ani. Germania analizează și ea obligativitatea.

În România, autoritățile se arată reticente. Ministrul Alexandru Rafila a precizat, aseară, că preferă să convingă oamenii decât să îi constrângă şi crede că aceasta va fi, până la urmă, şi poziţia Guvernului în ceea ce priveşte politica de vaccinare.

Liderul PSD a reiterat, totodată,că nu va susține “vreodată” vaccinarea obligatorie împotriva Covid. Marcel Ciolacu a ținut să precizeze că și-a făcut doza booster, adăugând – în spirit de glumă – că verifică, în fiecare seară, dacă în cresc solzi, coadă sau degetele mai lungi.

Ritmul imunizărilor a scăzut semnificativ. Doar 5.000 de persoane nou-vaccinate au fost raportate miercuri, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni și jumătate. Bilanțul epidemiologic a mai inclus 1.100 de noi contaminări și 89 de decese.

Memoria victimelor pandemiei poate fi păstrată vie pe o platformă online, unde pot fi istorisite poveștile acestora. Oficial, Covid a ucis peste 56.000 de români în ultimii aproape 2 ani. Site-ul Vieți Pierdute a fost creat de organizația neguvernamentală Code for Romania și publicația Decât o Revistă.

După minivacanța de Ziua Națională, se reiau cursurile în grădinițe și școli. De joi, ar trebui să fie disponibile testele de salivă pentru depistarea Covid. Incertitudinea din jurul acestora se prelungește. De principiu, testele trebuie făcute acasă, întrucât dascălii nu vor ca această sarcina să cadă pe umerii lor.

1 Decembrie a fost celebrat, miercuri, cu prezență numeroasă în mai multe orașe din țară.

Aproape 30.000 de oameni au urmărit defilarea de la Arcul de Triumf din București. Vremea a permis și un spectacol pe cer, zona fiind survolată de elicoptere și avioane militare.

La tribuna oficială s-a aflat șeful statului, vizat de un banner afișat de câțiva contestatari ai alianței PNL-PSD pentru guvernare.

Mai apoi, la recepția de la Palatul Cotroceni, organizată cu o participare redusă, președintele Klaus Iohannis a îndemnat la solidaritate și a reluat apelul la vaccinare. Președintele a decorat, cu acest prilej, zeci de cadre medicale și profesori.

La Alba Iulia, actorii au reprodus momentele care au consfințit Marea Unire.

Peste 500 de militari au participat la parada de pe străzile orașului. În locul artificiilor, cerul nopții a fost iluminat de aproape o sută de drone.

La Curtea de Argeș, elevii au întins un tricolor pe treptele Catedralei. Drapelul a fost arborat și pe Barajul Vidraru.

La Iaşi, unde peste 3.000 de oameni au asistat la manifestările de Ziua Naţională, primarul Mihai Chirica le-a reamintit guvernanţilor că au o datorie faţă de Moldova, cerându-le să construiască mult-promisa autostradă.

Considerat leagănul Marii Uniri din 1918, Aradul a organizat manifestări modeste de Ziua Națională. Din cauza situației sanitare actuale, au avut loc doar depuneri de coroane și slujbe religioase.

La Galați, autoritățile s-au limitat la un ceremonial religios în Cimitirul Eternitatea, unde se află Mausoleul Eroilor. În schimb, 50 de sportivi gălățeni au alergat până la granița cu Republica Moldova.

La Cluj-Napoca, jandarmii au atras atenția prin lipsă de sincronizare în pasul de defilare. După momentul stânjenitor, care s-a viralizat în mediul online, conducerea Jandarmeriei locale a anunțat că va face verificări.

Liderul PSD consideră că este “perfect corect” ca noul ministru al Finanţelor Publice să facă un audit privind activitatea predecesorilor. Marcel Ciolacu îl susține pe Adrian Câciu în acest demers. Fruntașul social-democrat a adăugat că şi la momentul rocadei premierilor, în mai 2023, se va face un audit. “PSD se retrage de la guvernare, dacă nu ne respectăm un acord politic asumat de forurile noastre din interiorul partidelor”, a menționat Marcel Ciolacu.

Peste 20 hectare de vegetaţie uscată au fost mistuite de flăcări pe muntele Pietricica la poalele căruia se află orașul Piatra-Neamţ. Intervenția rapidă a pompierilor a evitat un dezastru. Incendiul a ajuns la câteva zeci de metri de case.

În marja unei regiuni a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, șefii diplomațiilor americană și rusă se întâlnesc, joi, la Stockholm. Întrevederea dintre Antony Blinken și Serghei Lavrov are loc pe fondul unor tensiuni militare puternice la frontiera ruso-ucraineană.

Situația a fost analizată miercuri și în capitala letonă, Riga, la o reuniune a Alianței Nord-Atlantice.

Ucrainenii denunţă, de mai multe săptămâni, mişcări de trupe rusești ”neobişnuite” la frontieră.
Occidentalii au avertizat că o eventuală operaţiune militară ostilă a Rusiei va primi un răspuns ferm.

La rândul său, Moscova a acuzat regimul de la Kiev că și-a suplimentat trupele în estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a propus inițiarea de negocieri concrete cu NATO pe tema desfășurării de arme la granițele Rusiei.

Până una alta, Guvernul de la Moscova a dat un ultimatum, până la 31 ianuarie, personalului Ambasadei americane care se află la Moscova de peste 3 ani să își facă bagajele și să plece dincolo de Atlantic. Măsura este una “în oglindă”, după ce administrația de Washington a decis să limiteze durata mandatelor diplomaților ruși.

În handbalul feminin autohton, antrenorul formației HC Zalău a primit o suspendare de 6 etape și o amendă de 4.000 lei. Săptămâna trecută, Gheorghe Tadici a bruscat-o pe jucătoarea Alexandra Vrabie în timpul meciului cu CSM Râmnicu Vâlcea, pe motiv că a fost eliminată. Momentul scandalos a fost surprins de camerele de luat vederi. Cu toate acestea, antrenorul neagă că și-a împins eleva spre banca de rezerve.

Naționala de handbal feminin a României a ajuns în Spania, la Castellion, unde participă la a 25-a ediție a Campionatului Mondial. Competiția va reuni 32 de selecționate, față de 24 până acum. Primele adversare ale tricolorelor vor fi iraniencele. Partida este programată vineri seară, de la ora 19.00.

FC Argeș s-a calificat în semifinalele Cupei României, după ce a trecut dramatic de Poli Timișoara la loviturile de departajare. Argeșenii au câștigat cu 5-4. De faza sferturilor a trecut și FC Voluntari, care a învins FC Buzău, scor 1-0.

Marți seară, Sepsi a bătut Chidia cu 2-1.

Joi, Universitatea Craiovași CS Filiași se vor duela în ultimul sfert de finală.

PSG și Nice au remizat fără gol înscris în etapa a XVI-a a campionatului francez de fotbal (Ligue 1). Înaintea partidei, Lionel Messi a prezentat publicului al șaptelea său Balon de Aur, care i-a fost decernat, săptămâna aceasta, de revista France Football, iar Gianluigi Donnarumma a defilat alături de trofeul pentru cel mai bun portar.

Echipa feminină de fotbal a Angliei a învins Letonia cu un neverosimil 20-0, într-un meci disputat în grupa D a preliminariilor Cupei Mondiale 2023. Englezoaicele au obţinut a şasea victorie consecutivă în grupă şi, totodată, cea mai clară din istoria echipei lor.

Sârbul Novak Djokovic a contribuit semnificativ la calificarea echipei sale în semifinalele Cupei Davis, liderul ATP evoluând atât la simplu, cât şi la dublu în întâlnirea cu Kazahstanul. Confruntarea s-a încheiat cu scorul de 2-1.

Asociația tenisului mondial feminin a decis să suspende toate turneele din China în contextul anchetei efectuate în cazul jucătoarei Shuai Peng. După o perioadă de dispariție, sportiva a fost surprinsă în diferite imagini, dar conducerea WTA susține nu are vreo certitudine în ceea ce privește libertatea acesteia.

Într-o recentă postare online, Shuai Peng l-a acuzat pe un fost oficial chinez că a violat-o în 2018, anul în care acesta s-a retras din viața politică. Cenzura de la Beijing a șters rapid mesajul.

Johanna Konta a decis să se retragă din tenis la doar 30 de ani. Fostă semifinalistă la Australian Open (2016), Wimbledon (2017) şi Roland-Garros (2019), britanica a câştigat patru titluri în carieră.

Joi dimineață, se circulă în condiţii de iarnă în Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Gorj şi Harghita

Vremea va continua să se încălzească, devenind caldă pentru începutul lunii decembrie. În vestul și nord-vestul țării, cerul va fi mai mult noros și va ploua în Maramureș, local în Crișana și pe arii mai restrânse în Banat și nordul Transilvaniei. În zona montană înaltă se vor semnala precipitații mixte, ce pot favoriza izolat depunerile de polei. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales seara, dar numai izolat se vor semnala ploi slabe, cel mai probabil în Oltenia și în nordul Moldovei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare la munte, în special în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 60…80 km/h spulberând zăpada, și local în regiunile vestice și pe litoral, cu viteze de 40…50 km/h. Temperaturile maxime vor fi de la 6…7 grade în Maramureș și estul Transilvaniei, până spre 15 grade în sudul Banatului. Dimineața, în zonele joase, izolat se va semnala ceață.

La București, vremea va continua să se încălzească, devenind caldă pentru această dată. Temperatura maximă va fi de 12…13 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

La munte, vremea va continua să se încălzească, astfel în cea mai mare parte a zonei montane valorile termice se vor situa peste mediile multianuale specifice începutului de decembrie. În Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, cerul va fi mai mult noros, temporar se vor semnala precipitații, iar mai ales pe parcursul nopții se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp. Va ploua, iar la peste 1700 m se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În restul masivelor, cerul va fi temporar noros și numai izolat vor fi posibile precipitații slabe. Vântul va prezenta intensificări temporare, în special în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 60…80 km/h, spulberând zăpada.