Confidenţialitate

INFOMANIA • 2 aprilie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

  • Corpul de control al ministrului Transporturilor a descoperit nereguli grave în activitatea managerială a Spitalului CFR Witting din Bucureşti și, de aceea, propune sesizarea procurorilor. Presa a dezvăluit, toamna trecută, că – deși fusese inclusă în rândul unităților sanitare de suport Covid – unitatea ținea închisă o secție de Terapie Intensivă cu 16 paturi și aparatură nouă. Ulterior, ziarul Libertatea a relatat că Spitalul Witting cumpărase măști neconforme, care nu ofereau protecția necesară cadrelor care tratau bolnavii de Covid. De asemenea, Corpul de Control a concluzionat că managerul Cristian Banu nu a organizat concursuri pentru funcțiile de șef de secție, așa cum cere legea, și nu a fundamentat, potrivit legii, bugetul de venituri și cheltuieli ale spitalului, pentru perioada 2018 – 2020.
  • La Spitalul Județean din Baia Mare, de anul trecut, zeci de mii de lei din bugetul pentru mâncare au rămas necheltuiți, lună de lună, timp în care bolnavii au primit meniuri în valoare de 7–8 lei pe zi. La pacienții cu ulcer economia era și mai mare, adică meniuri de puțin peste 3 lei. Controlul făcut de Consiliul Județean, după ce Europa FM a relatat situația, a scos la iveală că, numai în luna ianuarie, din micșorarea porțiilor pentru pacienți, spitalul a păstrat 60 de mii de lei. O a doua anchetă va stabili ce s-a întâmplat cu banii. Între timp, managerul Spitalului din Baia Mare a fost înlocuit.
  • S-a menținut peste 6.000 numărul noilor infecții cu SARS-CoV-2 depistate în România, care se îndreaptă spre pragul unui milion de îmbolnăviri de la izbucnirea crizei sanitare în urmă cu un an. Cele mai multe contaminări noi sunt tot la Bucureşti – 1.165. Capitala este urmată de judeţele Cluj (485 de cazuri) şi Timiş (326). În ceea ce privește rata de infectare, Ilfovul a urcat la 9,4 cazuri la mia de locuitori, în timp ce Bucureștiul a scăzut ușor, dar s-a menținut peste pragul de 7 la mie. Cu rată de infectare de 7,6 la mie, Cluj-Napoca reintră, de luni, în carantină. Magazinele și localurile se închid de la 18.00 în toate zilele săptămânii, iar circulația nu mai este permisă după ora 20.00 decât cu motive justificate în declarație pe proprie răspundere. Orașul Reşiţa a reintrat în scenariul roşu din cauza numărului în creștere de infecții cu SARS-CoV-2. În acest condiții, conform regulii, se închid incintele localurilor, sălile de teatru și cinematrografele. Între timp, cifrele arată că Timișoara a ieșit din carantina zonală cu o rată a infectării mai mare decât înainte de instituirea măsurii. La momentul actual, în 14 județe, rata de infectare este de peste 3 la mie.
  • Alte 136 de decese au fost asociate Covid. 17 dintre cazurile mortale au fost înregistrate la persoane infectate cu tulpina britanică, mai contagioasă, despre care specialiștii cred că este dominantă la momentul actual în țară. La Terapie Intensivă sunt internați 1.434 de pacienți, cel mai mare număr de la debutul pandemiei. Săptămâna trecută, România a realizat cele mai multe teste efectuate de la începutul pandemiei, potrivit unui raport al Institutului de Sănătate Publică.
  • Tomograful Spitalului de Boli Infectioase “Victor Babeş” din Timişoara s-a defectat. Pacienții Covid nu mai pot beneficia de investigaţii imagistice. Pe baza scanării, puteau fi evaluate leziunile pulmonare produse de infectia cu SARS-CoV-2 și stabilirea severităţii bolii.
  • O unitate de Terapie Intensivă Mobilă va fi pusă în funcţiune, în zilele următoare, la Spitalul “Victor Babeş” din Bucureşti. O altă astfel de unitate a fost trimisă la Iaşi. Cea de la Timişoara va fi mutată la Piatra Neamţ, la cererea autorităţilor judeţene. Suportul logistic este asigurat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Secretarul de stat Raed Arafat spune că 650 de pacienţi au fost trataţi până acum în unităţi mobile de ATI.
  • Costul unei analize Real Time PCR a scăzut faţă de anul trecut. O analiză a Consiliului Concurenţei arată că în prezent, în funcţie de clinica medicală unde se efectuează, preţul unui test variază de la 270, la 390 de lei, față de 520 de lei cât costa în urmă cu un an. Un test rapid cu recoltare din salivă costă online între 30 şi 59 de lei, iar unul cu recoltare din exudat nazo-faringian, între 26 de lei şi 37 de lei.
  • Între timp, ministerul Educației și cel al Sănătății își pasează achiziția testelor din salivă care ar trebui să ajungă în școli după vacanța prelungită de primăvară. Atât Sorin Cîmpeanu, cât și Vlad Voiculescu susțin că ministerele pe care le conduc nu au baza legală pentru a face această achiziție. Testele de salivă sunt mai ușor de administrat celor mici și de acceptat de părinți decât cele antigen, cu recoltare din nas sau din gât.
  • În pandemie, educația a generat noi costuri, greu de suportat pentru familiile din medii defavorizate. Într-un sondaj realizat de Organizaţia “Salvaţi Copiii” România, părinții spun că au plătit mai mult pentru școala online. Echipamente, precum laptop, tabletă sau telefon inteligent, au fost cele mai costisitoare.
  • Șeful statului a anunțat că, în perioada următoare, România va primi un număr semnificativ de doze de vaccin antiCovid. De altfel, vineri, ajunge un lot de 432.000 de doze AstraZeneca. Klaus Iohannis consideră că trebuie accelerată campania națională de vaccinare și a reluat îndemnul ca populația “să aibă încredere în beneficiile imunizării”.
  • Într-o postare pe Facebook, Ministerul Sănătăţii a transmis, aseară, că nu au existat reacţii adverse pe termen lung după folosirea vaccinurilor. Reprezentanții instituției adaugă că ”vaccinurile sunt cele mai reglementate şi verificate substanţe de uz medical, fiind supuse testării continue”.
  • Potrivit unui sondaj realizat de compania Buyer Brain, cei mai mulţi dintre românii care ezită să se imunizeze împotriva Covid se tem că vaccinul ar putea să aibă efecte negative asupra sănătății, precum reacțiile adverse pe termen lung. Femeile sunt mai neîncrezătoare decât bărbații. Cei mai reticenți sunt adulții tineri, cu vârste între 18 și 35 de ani. La polul opus sunt vârstnicii peste 65 de ani, dispuși – în majoritate – să se vaccineze.
  • Referindu-se la protestele de stradă din ultimele seri, președintele a spus că “virusul nu dispare prin manifestări extremiste”. Din opoziție, liderul PSD i-a cerut șefului statului un plan de reducere etapizată a restricțiilor. Potrivit lui Marcel Ciolacu, protestele sunt determinate de “aroganța, lipsa de transparență, deciziile contradictorii și neaplicarea egală a legii”.
  • Câteva zeci de sportivi şi pasionaţi de fitness au protestat, la Oradea, faţă de închiderea sălilor de sport. Cei prezenți în Piața Unirii au făcut exerciţii în aer liber.
  • Guvernul condus de Florin Cîțu împlinește, vineri, o sută de zile de la momentul instalării. Într-un scurt bilanț făcut în ajun, vicepremierul Kelemn Hunor a menționat că executivul a fost nevoit să adopte măsuri urgente în contextul pandemiei, să treacă legea bugetului prin Parlament și să întocmească Planul de redresare economică post-pandemie, prin care România va avea la dispoziție 30 de miliarde de euro.
  • Președintele Klaus Iohannis a decorat Institutul Cantacuzino cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Mare Ofiţer. Instituția a împlinit 100 de ani de la fondare. Prezent la ceremonie, premierul Florin Cîțu a declarat că Institutul Cantacuzino a avut un rol esenţial în ultimul an de pandemie, prin efectuarea de teste și prin studii legate de transmiterea coronavirusului. Totodată, institutul este centru național de stocare a vaccinurilor antiCovid.
  • Laboratoarele de analize medicale s-au îmbogăţit în pandemie. Potrivit unei analize a companiei de consultanţă Frames, în acest an, sectorul analizelor ar putea atinge un nou record istoric, cu afaceri de 3 miliarde de lei.
  • Presiunea este crescândă asupra spitalelor din Bulgaria, din cauza numărului mare de pacienţi Covid, în special în oraşele Sofia, Burgas, Şumen şi Varna. Autoritățile de la Sofia au anunțat măsuri de securitate fără precedent pentru primele alegeri în condiţii de pandemie din Bulgaria. Scurtinul se va desfășura duminică. Partidul premierului Boiko Borisov, GERB, şi Partidul Socialist sunt favoritele confruntării electorale.
  • Polonia a înregistrat un nou record negativ de infectări, pe fondul agravării celui de al treilea val al pandemiei. Autoritățile de la Varșovia au raportat mai mult de 35.000 de cazuri şi mai mult de 600 de decese.
  • Italia a prelungit restricțiile antiepidemice. Restaurantele, magazinele şi muzeele rămân închise în Peninsulă. Până în 6 aprilie, intrarea în ţară a celor care vin din zone de risc epidemiologic, inclusiv România, se face pe baza unui test negativ de coronavirus. Este obligatorie izolarea pentru cinci de zile
    La Vatican, papa Francisc a oficiat în format restrâns slujba din Joia Sfântă a Paștilor catolice. Pentru al doilea an la rând, procesiunile religioase nu sunt permise.
  • Parlamentul de la Paris a aprobat înăsprirea restricțiilor, propusă de președintele Emmanuel Macron. Din prima zi a săptămânii viitoare, Franța intră în carantină pentru o lună. Circulația nu va fi permisă după ora 19.00, iar școlile și magazinele neesențiale se închid.
  • Organizația Mondială a Sănătății califică drept ”inacceptabil” ritmul lent cu care se desfășoară vaccinarea în Europa. După multe luni, țările de pe Bătrânul Continent se confruntă cu “cea mai îngrijorătoare situație” epidemiologică.
  • Guvernul olandez va testa, în timpul concursului Eurovision, o reluare a evenimentelor muzicale în condiții de siguranţă în timpul pandemiei. Autorităţile vor permite un număr limitat de spectatori olandezi pe Arena Ahoy din Rotterdam, în luna mai. Evenimentul va fi supravegheat de autoritățile sanitare. Toţi participanţii vor trebui să prezinte un rezultat negativ la testul pentru coronavirus înainte de putea intra.
  • Turcia a raportat un record negativ de 40.800 de noi cazuri de coronavirus. Infecțiile s-au înmulţit după ce guvernul de la Ankara a relaxat restricțiile. Săptămâna aceasta, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat o reinstituire a acestora, inclusiv reîntoarcerea la carantina naţională de weekend pentru Ramadan care începe din 13 aprilie.
  • Un tânăr din Iași a sunat în direct la un post tv și a anunțat că și-a ucis mama. Alertați, polițiștii s-au deplasat la locuința individului, unde au descoperit cadravrul femeii. Bărbatul fusese externat de curând de la Institutul de Neuropsihiatrie Socola.
  • Polițiștii sibieni anchetează sinuciderea unei fete de 12 ani din Cisnădie, care s-a spânzurat în locuință și a fost găsită inconştientă de fratele său. Eforturile medicilor de a o salva au fost zadarnice.
  • Secretarul general al Primăriei Deva, Laura Sârbu, şi soţul său, de asemenea angajat al instituţiei, au fost reţinuţi. Potrivit anchetatorilor, ce doi ar fi primit de la un om de afaceri 40.000 de lei, în schimbul influenței pentru atribuirea de contracte pentru lucrări publice ale municipalității. În dosar, sunt cercetate şi alte persoane.
  • Procesul de corupție al fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu a intrat în linie dreaptă. În pledoaria finală, procurorul DNA a cerut o pedeapsă mai mare. În primă instanță, Sorin Oprescu a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
  • Dorina Lazăr a revenit la conducerea Teatrului bucureștean Odeon. Anul trecut, actrița a câştigat procesul cu Primăria Capitalei, condusă pe atunci de Gabriela Firea, care o destituise în 2017. Actual edil, Nicușor Dan a semnat decizia prin care Dorina Lazăr își recapătă postul de manager.
  • Ungaria a impus, de joi seară, restricţii de circulaţie pentru perioada Paştelui Catolic. Mașinile mai grele de 7 tone și jumătate trebuie să staționeze la graniță. Restricțiile rămân valabile până luni seara, la ora 23.00.
  • Începe etapa a 29-a a Ligii 1. Academica Clinceni și Poli Iaşi se duelează de la ora 17 și 30 de minute. 3 ore mai târziu, se confruntă Gaz Metan Mediaş și Astra Giurgiu.
  • Serena Williams va boicota ediția din acest an a turneului de tenis la Madrid, patronat de Ion Țiriac. Cei doi se află într-un conflict mai vechi, care a degenerat în jigniri și atacuri la persoană. Americanca este singura jucătoare din top 40 WTA care va lipsi de la competiția din capitala Spaniei.
  • 15 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson au fost compromise, din greșeală, la o fabrică din Baltimore, statul american Maryland. Angajații au confundat ingredientele. Incidentul riscă să întârzie livrările viitoare de doze Johnson & Johnson în Statele Unite.
  • Primul coridor asiatic de călătorie în vreme de pandemie a fost deschis între Taiwan şi Insula Palau. Primii o sută de turiști s-au îmbarcat spre arhipelagul din Pacific, nu înainte de a fi testați. Palau şi-a închis graniţele pentru vizitatori în perioada pandemiei şi nu a înregistrat vreun caz de Covid.
  • CSM Bucureşti se duelează, mâine, cu ȚSKA Moscova în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin. Pivotul Crina Pintea admite că va fi cel mai greu meci al sezonului. Returul este programat la 11 aprilie. Câştigătoarea din dubla manşă se va califica la Turneul Final 4, care va avea loc la Budapesta, la finalul lunii mai.
  • În primul interviu dat după ce a plecat de la Casa Albă, republicanul Donald Trump a anunțat că va candida din nou. Fostul lider de la Washington stă acum în Florida. Facebook și Instagram au șters interviul. Cele două platforme se războiesc cu Donald Trump după ce acesta și-a îndemnat susținătorii să meargă la Capitoliu, iar aceștia au luat clădirea cu asalt în ianuarie.
  • Redenumirea Volkswagen în Voltswagen în SUA s-a dovedit a fi o păcăleală de 1 aprilie. Anunțul a ajuns în presă cu câteva zile mai devreme, din greşeală. Așa-zisa schimbare a numelui i-a contrariat pe unii, dar i-a amuzat pe alții.
  • La Europa FM, continuăm campania Deșteptarea României, căutând răspuns la întrebarea “De ce nu mai are România aer curat?”.  Vineri, după Jurnalul de prânz, colegul Cătălin Striblea îl va avea invitat pe șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. Așteptăm opiniile voastre scrise pe Facebook, dar și mesaje audio pe WhatsApp, la numărul 0728.111.222.
  • Vremea se va răci în vestul, nordul şi centrul ţării, iar în rest se va menţine caldă pentru această dată. Meteorologii anunță ploi, mai întâi în Maramureş, Transilvania, Moldova, iar apoi în Muntenia şi Dobrogea. În zonele montane înalte, trecãtor, vor fi precipitaţii mixte, iar vântul va bate cu putere. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 9 grade în nordul Moldovei şi 22 de grade în Lunca Dunării. La București, zi caldă, cu o maximă de 20 de grade Celsius. După orele amiezii, va ploua.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.