Echipaje ale inspectoratelor pentru Situații de Urgență au intervenit în mai multe zone din țară, unde vântul puternic a doborât elemente de construcție sau copaci. Unii arbori au căzut peste maşini sau peste fire electrice.
Doar în București și județul Ilfov au fost mai mult de o sută de astfel de situații.
Cetățenii au fost sfătuiți să închidă ferestrele locuințelor și să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare și a imobilelor aflate în șantier.
La Craiova, Primăria a decis să închidă temporar toate parcurile din oraş.
La rândul lor, pompierii constănţeni au intervenit pentru degajarea unor arbori doborâți. Preventiv, activitatea în porturile de la Marea Neagră a fost sistată.
—
Drumarii au intervenit pe Transalpina, unde a nins duminică. Șoferii au fost sfătuiți să evite deplasarea în zonă dacă nu au mașinile echipate de iarnă.
—
La Timișoara, pompierii au stabilit că fumul care a inundat Spitalul de Pediatrie a fost provocat de o defecțiune la aparatul electric de purificare a aerului dintr-o cameră tehnică, situată la primul etaj al clădirii.
Degajările de fum înecăcios au forțat evacuarea a 40 de copii în toiul nopții.
Micuții și mamele acestora au fost transferaţi pe alte secţii ale unităţii sanitare şi la mai multe spitale din Timișoara. Unul dintre copii avea insuficienţă respiratorie.
Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe reprezentantul în România al statului Belarus. Autoritățile de la București au criticat declarații făcute de liderul de la Minsk.
Bucureștiul consideră că astfel de afirmaţii “inadmisibile”, “alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul şi responsabilitatea internaţională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susţinerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, a precizat MAE într-un comunicat.
De altfel, Belarusul și Rusia nu au primit invitația de a-și trimite reprezentanți la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Un gest care a înfuriat Kremlinul. Purtătoarea de cuvânt diplomației, Maria Zaharova, a calificat drept “imoral” faptul că Rusia a fost “exclusă”. În schimb, prezentă va fi Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.
România este reprezentată la ceremoniile funerare de la Londra de Majestatea sa Margareta și de președintele Klaus Iohannis.
În condiții de maximă securitate, funeraliile de stat ale defunctei Elisabeta a II-a vor avea loc luni la prânz, la Westminster Abbey.
La primele ore ale dimineții, se încheie pelerinajul la catafalc. Porțile Westminster Hall se vor închide la ora locală 6:30.
România este reprezentată la ceremoniile funerare de la Londra de Majestatea sa Margareta și de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a participat, duminică, la un dineu găzduit Regele Charles al III-lea în onoarea sutelor de lideri care au ajuns la Londra.
Ziua de luni este liberă în Marea Britanie, după cum a autorizat Charles al III-lea, într-unul dintre primele sale ordine ca nou suveran.
Un minut de reculegere a fost ținut, duminică seară, în întreg Regatul Unit. Supușii au fost încurajaţi să marcheze momentul în privat în propriile case, pe stradă cu vecinii sau la evenimente comune. 96 de felinare, câte unul pentru fiecare an al vieţii Reginei, au fost lansate pe apă.
În cadrul unei ceremonii private, trupul neînsuflețit al suveranei va fi depus, luni seară, într-o criptă a familiei.
Șeful diplomației lituaniene, Gabrielius Landsbergis, le-a cerut partenerilor europeni să sprijine cu tancuri contraofensiva ucraineană. Oficialul de la Vilnius a reacționat astfel după ce Kievul a prezentat imagini cu gropile comune de la Izium, oraș din regiunea Harkov, de unde rușii au fost alungați.
Occidentul a cerut o anchetă independentă a acestor crime.
—
Șeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse se află în China. Vizita lui Nikolai Patruşev urmează întrevederii pe care președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au avut-o în Uzbekistan, primele discuții tete-a-tete avute de la invadarea Ucrainei.
Războiul Rusiei în Ucraina a ucis zeci de mii de persoane şi a împins economia mondială în ape necunoscute cu creşterea preţurilor la alimente şi energie pe fondul celei mai mari confruntări dintre Moscova şi Occident de la Războiul Rece, notează Reuters.
China s-a abţinut să condamne operaţiunea.
—
Coaliția de guvernare se reunește într-o nouă ședință, luni, pe tema plafonării prețului pentru lemnul de foc.
O măsură care ar urma să fie instituită pentru jumătate de an.
În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.
Săptămâna trecută, ministrul Mediului, Barna Tanczos, spunea că statul are datoria să intervină şi să blocheze o eventuală scumpire speculativă a lemnului.
Regia Romsilva a anunțat că va suplimenta tăierile pentru a răspunde cererii.
Totodată, Guvernul se gândește la un program de tip Rabla pentru becurile cu filament, care să fie înlocuite în locuințe cu unele economice. Instituțiile publice vor primi recomandarea de a reduce consumul de electricitate.
Executivul de coaliție trebuie să decidă, în această perioadă, și dacă prelungește sau nu subvenția de 50 de bani pentru litrul de carburant. Măsura expiră la sfârșitul acestei luni.
—
Guvernul poartă discuții cu Microsoft, Amazon, IBM și Oracle pentru digitalizarea accelerată a sistemului fiscal. Bugetul total pentru sistemele informatice necesare ANAF se ridică 250 de milioane de euro.
—
Se reiau lucrările de reabilitare la podul de la Cernavodă şi la podul peste Braţul Borcea. Timp de trei luni, circulaţia va fi restricţionată.
—
După o pauză de 4 ani, se reia traficul feroviar pe noul pod din localitatea brașoveană Budila. Traficul pe relaţia Braşov – Întorsura Buzăului va fi asigurat de un operator privat, cu 12 curse pe zi.
—
13 persoane care participau la o nuntă organizată, în weekend, în localitatea brașoveană Sâmbăta de Sus au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău, având simptome specifice toxiinfecţiei alimentare.
Inspectorii sanitari au descins la respectivul local, iar poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru “comercializarea de produse alterate”.
—
În urma unui control realizat la nivel național și care a vizat partidele de vânătoare, poliţiştii au confiscat în jur de 100 de arme, muniţie, o tonă și jumătate de carne de vânat, 55 de exemplare de vânat din diferite specii şi 72 de trofee.
În locuinţa unui bărbat din localitatea sibiană Sebeşu de Sus, au fost găsiţi şi trei mistreţi adulţi şi 7 purcei de mistreţ.
—
Instanța a decis cercetarea în libertate condiționată a preotului Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală. După ce o femeie a depus plângere împotriva acestuia, preotul a fost suspendat de la slujirea bisericească. Visarion Alexa este paroh al Bisericii “Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Militar.
—
Un tânăr din Ploieşti a fost arestat preventiv sub acuzaţia de tâlhărie calificată. În vârstă de 17 ani, băiatul și doi complici au atacat cu toporul un adolescent care, de teamă, le-a dat acestora brăţara din aur pe care o purta la mână.
—
Ungaria promite să îndeplinească toate angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană. Executivul comunitar a propus suspendarea unor fonduri de aproape 7 miliarde și jumătate de euro destinate din cauza corupției extinse din statul ungar. Fenomenul compromite gestionarea finanțărilor comunitare, a precizat Comisia Europeană.
—
La apelul partidului de opoziție Șor, în jur de 5.000 de rusofili au protestat, duminică, în capitala Republicii Moldova. Organizatorii manifestației, care mizau pe o prezență mult mai numeroasă, s-au adresat doar în limba rusă.
Protestatarii au cerut demisia guvernului și a președintei Maia Sandu. “Oamenii cumpărați de fugarul ȘOR s-au disipat repede după ce și-au făcut norma”, scrie publicația Timpul.
—
La Istanbul, sute de persoane au manifestat împotriva minorităților sexuale, ale căror adunări au devenit interzise în Turcia. Protestul a fost organizat la apelul unor grupuri şi asociaţii conservatoare, majoritatea apropiate de regimul autoritar al preşedintelui Recep Erdogan.
—
În Superliga de fotbal, Universitatea Craiova a învins FCSB cu 2-1. Ambele echipe au marcat din penalty, dar gazdele au câștigat prin autogolului lui Răzvan Oaidă (’66).
Tot duminică, Universitatea Cluj a obţinut a doua victorie a sezonului, învingând pe teren propriu, cu 1-0, pe Chindia Târgovişte.
Aflați pe ultimul loc al clasamentului, oaspeții au rămas după meci şi fără antrenor. Adrian Mihalcea a demisionat de pe banca tehnică a dâmbovițenilor.
—
Căpitan al naţionalei de fotbal a României, Vlad Chiricheş va rata meciurile cu Finlanda şi Bosnia-Herţegovina, din Liga Naţiunilor.
Fotbalistul s-a accidentat. Vlad Chiricheş a fost schimbat după 26 de minute în meciul pe care formaţia sa, Cremonese, l-a pierdut, duminică, pe teren propriu, cu Lazio (0-4).
Fundaşul a acuzat o leziune musculară, ”iar un prim verdict venit în urmă cu câteva minute a făcut ca staff-ul medical al echipei naţionale să considere că nu va putea fi recuperat în timp util pentru meciurile cu Finlanda şi Bosnia şi Herţegovina”.
—
În al doilea meci disputat în grupele Ligii Campionilor la handbal feminin, CSM Bucureşti s-a impus, duminică, pe terenul formaţiei franceze Brest Bretagne. Vicecampioana României a câștigat cu 33-26 (17-13).
Jucătoarele de la CSM București au fost victime colaterale ale unui protest al controlorilor de trafic aerian din Franța, fiind nevoite să parcurgă cu autocarul distanța de 600 de kilometri dintre Paris și Brest.
În meciul de debut din acest sezon, CSM Bucureşti a învins pe Krim Ljubljana, cu 30-28, astfel că are maximum de puncte, 4, după două etape.
—
Irina Begu (41 WTA) s-a impus în finala turneului Tiriac Trophy, competiție organizată în premieră la Bucureşti.
În ultimul act, românca a învins-o pe unguroaica Reka-Luca Jani (114 WTA), cu un dublu 6-3.
Irina Begu a ajuns la 6 trofee WTA în palmares.
După turneu, fostul jucător de tenis Ilie Năstase a spus că întrecerea ar fi trebuit să aibă loc la Arenele BNR, fiind hotărât să depună plângere penală în acest sens împotriva Guvernatorului Băncii Centrale, Mugur Isărescu.
“Îmi era dor de un turneu de tenis, dar locaţia nu este potrivită. Trebuia să fie la BNR, aş fi dorit la BNR, unde s-a scris istorie de 100 de ani şi vreau să îl atenţionez în acest fel pe tovarăşul guvernator al BNR, că în loc să pună semnătura pe o sticlă de vin toţi guvernatorii o pun pe o bancnotă. Şi vreau să îl atenţionez că îi fac plângere penală că nu lasă sportul să se dezvolte în România, tenisul. De mâine îi fac plângere penală. Terenul nu este al lui, este al românilor, eu m-am născut acolo, nu este terenul lui proprietate privată”, a afirmat fostul lider ATP
—
Jucătoarea de tenis cehă Katerina Siniakova (82 WTA) a câştigat, duminică, turneul de la Portoroz, învingând-o în finală pe kazaha Elena Rîbakina (25 WTA).
Confruntarea a durat trei ore şi şase minute. Katerina Siniakova s-a impus în trei seturi, scor 6-7 (4), 7-6 (5), 6-4.
—
Elena Zaharia a câştigat, duminică, proba de simplu feminin de la Campionatele Europene de tenis de masă la tineret, competiție organizată la Cluj-Napoca. În finală, românca a învins-o pe nemțoaica Franziska Schreiner, scor 4-3 (11-5, 11-8, 8-11, 12-10, 9-11, 10-12, 11-7).
“E o satisfacţie enormă. Nu o să uit momentul acesta niciodată”, a mărturisit Elena Zaharia după victorie, pe care a dedicat-o României.
—
Japonia și Coreea de Sud sunt măturate de puternicul taifun Nanmadol. Aproape trei milioane de persoane au primit ordin de evacuare din zonele de coastă.
Sinistrații s-au refugiat în adăposturi.
Traficul trenurilor de mare viteză în regiune a fost suspendat, duminică dimineaţă, la fel şi cursele feroviare regionale, iar postul de stat NHK a relatat că cel puţin 500 zboruri au fost anulate.
—
Președintele american, Joe Biden, a decretat stare de urgenţă în Puerto Rico, stat insular ameninţat de furtuna tropicală Fiona, a cărei intensitate ar putea creşte până la nivel de uragan.
Ploi torenţiale şi alunecări de teren sunt prognozate în Puerto Rico şi Republica Dominicană.
—
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea se va menține deosebit de rece în vestul, nordul și centrul țării, iar în celelalte zone valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, pe arii extinse în regiunile intracarpatice și doar trecător și pe alocuri în rest. La altitudini în general de peste 1600 m, precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte și pe arii restrânse în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 grade în Maramureș și 25 de grade în sudul Munteniei.
La București, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 23 de grade.
În zonele de munte, vremea va fi deosebit de rece. Cerul va avea înnorări și va ploua, iar la altitudini în general de peste 1600 m, precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Temporar vântul va avea unele intensificări, mai ales pe creste.
Pe litoral, vremea va fi relativ normală termic pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare noaptea, când vor fi condiții pentru ploi slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare. Temperaturile maxime se vor situa între 20 și 22 de grade, iar cele minime vor fi de 13…14 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 18 și 21 de grade.