Confidenţialitate

INFOMANIA • 19 mai 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Regiuni din județele Bihor și Cluj sunt amenințate de inundații. Hidrologii au prelungit, până miercuri la prânz, codul roșu, de pericol iminent. În nord-vest, s-au înregistrat precipitații record. Pompierii militari au intervenit în unele localități pentru a scoate apa din gospodării. În județul Alba, câteva zeci de familii sunt izolate după surparea unui pod peste râul Arieș. Vântul a bătut cu putere în sud. Mai multe trenuri au avut întârzieri după ce un arbore a căzut peste un cablu de înaltă tensiune pe ruta Brazi – Ploiești Triaj. În Capitală, zeci de copaci au căzut pe artere sau mașini parcate, iar acoperișul Teatrului Evreiesc de Stat a fost avariat.
  • Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va fi rãcoroasã, exceptând sud-estul şi sudul teritoriului, unde va fi apropiatã de normal sub aspect termic. Cerul se va înnora treptat începând din sud-vestul ţãrii şi, mai ales dupã-amiaza şi seara, vor fi averse şi descãrcãri electrice în Banat şi Crişana şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia şi izolat în celelalte regiuni. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în jumãtatea de est a ţãrii. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 grade în Dealurile de Vest şi 26 de grade în Lunca Dunãrii. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţã. La București, cerul va fi variabil, cu înnorãri spre searã, dar condiţiile de aversã şi descãrcãri electrice vor fi reduse. Vântul va mai avea unele intensificãri la începutul intervalului, cu rafale de cel mult 35…45 km/h, apoi va slãbi treptat în intensitate. Temperatura maximã va fi de 24…25 de grade.
  • România a depășit, marți, pragul a 4 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză de ser anti-Covid. Numărul a sporit cu aproape 100.000 în decurs de 24 de ore. Premierul Florin Cîțu își dorește atingerea bornei de 5 milioane în următoarele două săptămâni. Alături de vârstnicii de peste 80 de ani, adolescenții s-au vaccinat cel mai puțin de la debutul campaniei naționale. Un maraton de imunizare a acestora din urmă va fi organizat între 31 mai și 1 iunie. Cei cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani se vor putea prezenta la centru însoțiți de un părinte sau tutore. Șeful statului solicită o campanie de vaccinare de succes și în mediul rural, unde accesul la imunizare este, de multe ore, “mai dificil”. Potrivit lui Klaus Iohannis, primarii și alte autorități locale, indiferent de culoarea politică, au datoria să se implice în a convinge populația. În localitățile mici, trebuie să se meargă “din poartă-n poată!”. Centrele mobile sunt esențiale pentru a crește ritmul de imunzare la sat, consideră președintele. În aeroporturi și în punctele rutiere de trecere a frontierei se vor organiza centre de vaccinare, pentru imunizarea românilor care se întorc din străinătate. Serul folosit va fi cel de la Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză.
  • Klaus Iohannis a cerut soluții pentru redeschiderea, cu respectarea normelor sanitare, a cât mai multor tipuri de evenimente culturale în exterior și interior, un domeniu puternic afectat de pandemie. Totodată, a precizat Klaus Iohannis, reîntoarcerea elevilor la cursuri este o prioritate. De altfel, la București, toți școlarii sunt așteptați la clasă de miercuri. Rata de infectare cu SARS-CoV-2 se menține sub un caz la mia de locuitori. Școlile care nu pot asigura învâțământul în format fizic din cauza infrastructurii, pot decide, punctual, să continue cu învățământul online.
  • La Botoșani, polițiștii cercetează un bărbat care s-a vaccinat cu a treia doză anti-Covid. Cadrele medicale spun că validarea datelor sale în platforma a fost îngreunată de aglomerația de la respectivul centru de la Dorohoi. Dus la spital, bărbatul a susținut că după cea de-a doua doză a început să vadă și să audă mai bine, de aceea și-ar fi dorit și o a patra doză. Cât timp a fost monitorizat, botoșăneanul nu a prezentat reacții adverse, dar medicii i-au recomandat un consult psihiatric.
  • Parlamentul ungar a prelungit starea de urgență. Guvernul de la Budapesta a invocat teama de noile variante ale coronavirusului. Opoziția a denunțat ceea ce numește planurile abuzive ale puterii, întrucât situația epidemiologică s-a îmbunătățit considerabil.
  • Franța începe, de mercuri, o îndelung-așteptată relaxare a restricțiilor antiepidemice. Se deschid, la capacitate redusă, terasele, muzeele și cinematografele. Stadioanele din Hexagon pot primi în tribune o mie de spectatori. La rândul lor, proprietarii magazinelor neesențiale își pot întâmpina clienții după jumătate de an.
  •  O asociație care reunește 6.000 medici din Japonia se alătură vocilor care cer anularea Jocurilor Olimpice din vară, invocând faptul că spitalele sunt copleșite de noul val al pandemiei din statul asiatic. Doar 3% din populația niponă a fost imunizată. O petiție online cu sute de mii de semnături se opune organizării evenimentului sportiv. Startul Jocurilor Olimpice este programat la 23 iulie.
  • Asociațiile de magistrați din România au salutat ”decizia istorică” de marți a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Instanța cu sediul la Luxemburg a stabilit că Mecanismul de Cooperare și Verificare este obligatoriu pentru România, ca urmare a aderării la blocul comunitar. În 2018, într-un raport MCV, a fost criticată înființarea controversatei Secții speciale de investigare a magistraților, o inițiativă a coaliției PSD-ALDE de atunci. În consecință, structura – văzută ca o formă de presiune politică asupra magistraților – trebuie desființată. Decizia Curții din Luxemburg va avea consecințe și asupra hotărâri ale Curții Constituționale. Instanțele de judecată pot respinge o interpretare a CCR dacă aceasta este contrară dreptului european. Guvernul și Parlamentul trebuie să adopte în cel mai scurt timp toate modificările legislative înscrise în rapoartele MCV. Nerespectarea unei hotărâri pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene poate atrage sancțiuni.
  • Tribunalul București analizează, miercuri,  noua cerere de eliberare din închisoare a lui Liviu Dragnea.
  • Rămasă fără slujbă în ultimii doi ani, după pierderea funcției de premier, Viorica Dăncilă a fost angajată, fără concurs, la Banca Națională. Deși nu are vreo pregătire de specialitate în domeniul energiei verzi, social-democrata va fi consilier al guvernatorului Mugur Isărescu, pe care l-a susținut, în trecut, la cârma BNR. Reprezentanții Băncii Naționale au precizat că fostul premier va face lobby la Bruxelles, unde ar avea numeroase contacte. Angajarea Vioricăi Dăncilă a devenit subiect de ironii pe internet.
  • O firmă care a demolat pereţii unei clădiri din Capitală, fără a preveni răspândirea prafului în zonă, a fost amendată de Poliţia Locală cu 5.000 de lei, sancțiunea maximă prevăzută de lege. Norul de praf rezultat a acoperit, luni, o parte a Bulevardului Ferdinand din Sectorul 2.
  • Primarul Sectorului 5 susține a găsit ”soluția” pentru cetățenii care mănâncă semințe și aruncă cojile pe jos. În loc să îi amendeze, edilul Cristian Popescu Piedone le dă posibilitatea să măture gunoiul făcut. “Operațiunea mătura și fărașul va continua și în perioada următoare”, adaugă primarul într-o postare pe Facebook.
  • Ministerul Mediului va propune introducerea unei garanții de 50 de bani pentru fiecare sticlă din plastic, dacă respectivul ambalaj este de până în 3 litri. După startul programului, fiecare sticlă va avea un cod care să o identifice în sistem. Prin urmare, pentru pet-uri vechi nu se va putea obține vreo sumă de bani.
  • Elevii claselor a IV-a susţin, miercuri, proba la Matematică şi Ştiinţele naturii din cadrul Evaluării naţionale. 179.000 de școlari sunt aşteptaţi la testare.
  • Cu un avans de 2,8%, România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, prin comparație cu ultimele luni din 2020. Vârful clasamentului este completat de Bulgaria (2,5%), Cipru (2%) și Lituania (1,8%).
  • Franţa a cerut Israelului să “garanteze accesul rapid şi neîngrădit pentru ajutor în Gaza”, după închiderea punctului de frontieră Kerem Shalom. Liderul guvernului de la Paris, Jean Castex, a insistat ca un convoi umanitar, autorizat anterior, să își poată continua deplasarea în enclava palestiniană. Marți, au fost raportate noi bombardamente israeliene şi tiruri cu obuze dinspre Fâșia Gaza. În acelaşi timp, negocierile diplomatice s-au intensificat. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, au discutat cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, în încercarea unei medieri a tensiunilor din Orientul Mijlociu.
  • Premierul spaniol Pedro Sanchez a promis că va restabili ordinea în enclava Ceuta, din nordul Marocului, unde peste 6.000 de migranţi africani au ajuns în ultimele două zile. Unii dintre aceștia au fost repatriați. Forțele de securitate au fost sporite la graniță, pentru a pune capăt valului migrator. Guvernul de la Madrid a acuzat autoritățile de la Rabat de pasivitate în fața fenomenului. Ceuta şi Melilla sunt singurele frontiere terestre ale Africii cu Uniunea Europeană.
  • CFR Cluj a câştigat al patrulea său titlu consecutiv de campioană a României la fotbal, după ce a învins FC Botoşani cu 1-0, în penultima rundă a fazei de play-off a Ligii 1. “Feroviarii” şi-au trecut în palmares al şaptelea titlu de campioni.
  • Înotătorul Robert Glinţă a cucerit medalia de argint în proba de 50 metri spate la Campionatele Europene de nataţie de la Budapesta. Românul a fost cronometrat în finală cu timpul de 24 secunde și 42 de sutimi. Robert Glinţă este calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
  • Ana Bogdan (101 WTA) a părăsit, în din runda inaugurală, turneul de tenis de la Parma. Românca a fost învinsă de italianca Sara Errani (108 WTA), care s-a impus cu 7-5, 6-4, 6-1.
  • Serena Williams (8 WTA) a părăsit turneul de la Parma. În turul secund, americanca a fost învinsă de jucătoarea cehă Katerina Siniakova (68 WTA), care s-a impus 7-6 (4), 6-2.
  • Principal favorit, Roger Federer a fost eliminat în optimile de finală ale turneului ATP pe zgură de la Geneva. La revenirea în circuit după o pauză de două luni, elvețianul (8 ATP) a cedat (4-6, 6-4, 4-6) în faţa spaniolului Pablo Andujar (75 ATP).
  • România a ratat calificarea în finala Eurovision. Cu piesa “Amnesia”, Roxen nu a întrunit un punctaj suficient ca urmare a votului juriilor de specialitate și al publicului. Șefa delegației României la Eurovision, Liana Stanciu, a atribuit insuccesul lipsei de experienţă a artistei noastre.
  • Super-modelul britanic Naomi Campbell a anunţat că a devenit mama unei fetițe. În vârstă de 50 de ani, diva a postat o fotografie sugestivă pentru acest moment pe Instagram, exprimându-și bucuria față de noua etapă a vieții sale.