Confidenţialitate

INFOMANIA • 19 februarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

  • Roverul Perseverance a ajuns pe Marte, la capătul unei călătorii de 470 de milioane de kilometri parcurși în 7 luni, voiaj al cărui suspans s-a prelungit până în ultima clipă. Dispozitiv de tip dronă, mașinăria construită de NASA (Agenția spațială americană) va avea misiunea să caute, după această amartizare reușită, semne de viață microscopică pe suprafața Planetei Roșii, de a preleva probe de rocă și praf, și de a le stoca pentru a fi recuperate în viitor. Misiunea de cercetare marțiană a costat peste 2 miliarde și jumătate de dolari.
  • Câteva sute de persoane au luat parte, joi seară, în orașul hunedorean Lupeni, la un marş de solidaritate spontan cu cei aproape o sută de mineri care protestează, de două zile, în subteranul exploatării din localitate, nemulţumiţi de întârzierea salariilor. Colegi ai acestora de la Vulcan și angajații Termocentralei Mintia sunt și ei nemulțumiți. În lipsa cărbunelui, livrarea agentului termic în orașul Deva este amenințată în plină iarnă. Liderii de sindicat au pornit spre București, pentru discuții la Ministerul Economiei. Complexul Energetic Hunedoara a promis să achite lefurile săptămâna viitoare. Jumătate din cei 4.000 de angajați vor fi disponibilizați.
  • Guvernul va da undă verde, vineri, bugetului. Contestat de sindicate, mai ales din cauza înghețării salariilor în sectorul bugetar, proiectul a primit un aviz pozitiv de la Consiliul Fiscal, dar și unul negativ din partea Consiliului Economic și Social. Potrivit premierului Florin Cîțu, bugetul este unul credibil, care menţine în prim-plan investiţiile, fiind configurat pe reformă și o creştere economică de 4,3%. După adoptarea în Guvern, proiectul va fi trimis la Parlament pentru votul final. Opoziția social-democrată a anunțat că pregătește mai multe amendamente.
  • Deocamdată, prin ordonanță de urgență, executivul a amânat pentru anul viitor majorarea pensiilor, a suspendat tipărirea tichetelor de vacanță și a tăiat sporurile de risc față de Covid primite, în ultimul an, de angajații prefecturilor.În vizorul guvernului se află și alte sporuri ale bugetarilor. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că persoanele care doresc să lucreze la stat trebuie să fie motivate de salariu, nu de sporuri.
  • Premierul așteaptă de la partenerii coaliţie propunerile de prefecţi, subprefecţi şi secretari de stat. Potrivit lui Florin Cîțu, fiecare persoană în parte va fi evaluată, după principiile fără penali în funcţii publice, fără conflicte de interese şi profesionişti. În eventualitatea în care o persoană numită într-o anumită funcţie se va dovedi nepotrivită, aceasta va fi retrasă imediat.
  • Guvernul Cîțu a aprobat proiectul pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de investigare a magistraților. De la înființarea structurii în timpul guvernării PSD-ALDE, au fost întocmite 6.000 de dosare, dar niciunul nu a ajuns pe masa instanței. Secția a fost văzută ca o formă de presiune asupra magistraților incomozi.
  • Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea prin care procurorii Parchetului European pot să își desfășoare activitatea în țară. Structura cu sediul la Luxemburg este condusă de Laura Codruța Koveși, fostă șefă anticorupție.  Conducerea Parchetului European a validat, săptămâna aceasta, cele 6 nominalizări de procurori făcute de România.
  • România a revenit, joi, peste pragul de 3.000 de infecții cu SARS-CoV-2. Peste 500 dintre ele au fost raportate în București. Timișul rămâne singurul județ în scenariul roșu, dar acolo se fac și cele mai multe teste, cam 10% din totalul la nivel național. Potrivit primarului Timișoarei, Dominic Fritz, atâta timp cât rata de infectare condiționează restricțiile sanitare, aceasta trebuie să fie un barometru credibil și echitabil între județe.
  • Brașovul a reintrat, de la miezul nopții, în scenariul roșu timp de două săptămâni. Localurile, cinematografele, sălile de spectacol și cele de jocuri se închid din nou. Incindența infectărilor a depășit pragul de 3 la mia de locuitori în orașul de la poalele Tâmpei. Tot din cauza numărului în creștere de îmbolnăviri, comuna ialomițeană Sfântu Gheorghe intră în carantină. Cursurile școlare se mută iar pe internet. Un cadru didactic şi mai mulţi elevi au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2.
  • Un sondaj realizat în rândul elevilor de gimnaziu și de clasa a 9-a arată că, în timpul școlii online, cei mai mulți elevi s-au confruntat cu probleme de concentrare și de anxietate. Mulți se tem că nu au înțeles prea bine subiectele predate. Cea mai mare frică a lor, în această perioadă, a fost să nu piardă pe cineva drag, iar cel mai mult le-au lipsit interacțiunea cu ceilalți.
  • 45 de cazuri cu tulpina britanică au fost depistate în urma a 90 de teste aleatorii, realizate în laboratoarele unui grup de clinici private. Aproape 30 dintre teste au fost pozitive în București. Specialiștii Medlife consideră că tulpina britanică a devenit dominantă în marile orașe ale țării.
  • Alte 71 de decese sunt puse de medici pe seama Covid. Bilanțul național se apropie de pragul  psihologic a 20.000 de cazuri mortale. Se menține la peste 900 numărul pacienților aflați la Terapie Intensivă.
  • Compania farmaceutică Pfizer şi partenerul său german de biotehnilogie BioNTech au anunţat, joi, că încep studii clinice ale vaccinului lor anti-Covid pe femei însărcinate.Sunt primele astfel de teste pe această categorie.Sunt eligibile gravidele cu vârste de peste 18 ani care au sarcini de 24 până la 34 de săptămâni.4.000 de femei însărcinate vor fi monitorizate în SUA, Argentina, Canada, Chile, Mozambic, Africa de Sud, Spania şi Marea Britanie.
  • Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunță că a descoperit “disfuncţionalităţi” în rapoartele operative din timpul incendiului de la Constanţa, în urma căruia o femeie a murit, căzând în gol de la balconul locuinței cuprinse de flăcări. Totodată, potrivit IGSU, nu au fost utilizate corespunzător mijloacele de comunicare, ceea ce a făcut ca unele resurse să ajungă târziu. Trei ofiţeri vor fi cercetaţi disciplinar în urma intervenţiei. Totodată, vor fi sancționați 4 subofiţeri din cadrul ISU Constanţa şi personalul care a gestionat apelurile de urgenţă şi a coordonat resursele locale.
  • La Botoșani, părinții unui copil reclamă faptul că micuțul a murit așteptând o ambulanță cu medic. În vârstă de 3 ani, băiețelul a avut febră și a scuiptat sânge alaltăseară. Cei de la Serviciul de Ambulanță susțin că micuțul nu mai respira atunci când a fost preluat de un al doilea echipaj. Se fac mai multe anchete în acest caz.
  • La Cluj, a demisionat operatoarea de la Serviciul de Ambulanță care, în loc să trimită o salvare, l-a apostrofat pe tatăl unei fetițe care îi ceruse ajutor. Femeia era oricum în prag de pensionare. Demisia acesteia a fost forțată după ce înregistrarea apelului a fost făcută publică. O ambulanța a ajuns la fetiță abia după un al treilea apel.
  • Condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în Dosarul Interagro pentru instigare la evaziune fiscală și spălare de bani, afaceristul Ioan Niculae a fost dat în urmărire. Polițiștii nu l-au găsit, aseară, la domiciliu. Miliardarul a anunțat la un post de televiziune, joi seară, că este internat la o clinică din Italia, dar că se va întoarce astăzi în țară. Procurorii ceruseră 12 ani de închisoare, pedepasă maximă, întrucând finanțatorul clubului de fotbal Astra Giurgiu este recidivist, pentru că mai făcut închisoare pentru corupție.
  • Realizată de Constantin Brâncuşi, sculptura Cuminţenia Pământului nu va fi expusă astăzi, de Ziua Naţională în amintirea artistului. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat la Europa FM că proprietarii operei nu au fost interesaţi de o înţelegere în acest sens și nici nu doresc reluarea negocierilor pentru o eventuală cumpărare a sculpturii de către stat. Între timp, autoritățile au restituit populaţiei aproape 70% din banii donaţi pentru Cuminţenia Pământului, prin campania eșuată de subscripție publică din 2016.
  • Revenită în țară după Australian Open, Simona Halep a anunțat că se va odihni câteva zile. Românca s-a oprit în sferturile turneului de la Antipozi, eliminată fiind de americanca Serena Williams, o înfrângere din care românca spune că are “de învățat”. Simona Halep și riscă să piardă locul secund în clasamentul WTA dacă japoneza Naomi Osaka va câștiga finala Australian Open, programată, mâine, cu americanca Jennifer Brady.
  • În competiția masculină de simplu, primul finalist este sârbul Novak Djokovic. Liderul mondial l-a învins pe rusul Aslan Karaţev, revelația ediției, jucător venit din calificări. În cea de-a doua semifinală se duelează rusul Daniil Medvedev și grecul StefanosTsitsipas.
  • Locurile sfinte din Ierusalim, precum Cupola Stâncii şi Zidul Plângerii, au fost acoperite de zăpadă, un fenomen extrem de rar în regiune. Transportul public a fost perturbat. Ultima ninsoare a căzut peste Ierusalim în urmă cu şapte ani.
  • Vremea va fi rece în regiunile extracarpatice, precum şi în estul Transilvaniei, chiar geroasă dimineaţa în jumătatea de nord a Moldovei şi în depresiuni. În restul teritoriului valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât în mod caracteristic datei. Temperaturile maxime se vor încadra între -5 grade în nordul Moldovei şi în jurul a 10 grade în Banat. Vor fi înnorări temporare, mai accentuate spre seară îndeosebi în regiunile nordice şi nord-vestice, dar condiţiile de precipitaţii vor fi reduse. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Pe arii restrânse, mai ales dimineaţa, se va semnala ceaţă, asociată cu depunere de chiciură. La București, vremea va fi rece, astfel încât temperatura maximã, mai scăzută faţă de ziua precedentă, va fi de 1…2 grade. Cerul va avea înnorări temporare, mai persistente în prima parte a zilei. Vântul va sufla moderat la începutul intervalului, apoi va slăbi.